Keresés

EPIISODE

2002. május 19., vasárnap 23:30
STAR WARS EPISODE 2: ATTACK OF THE CLONES

igazándiból nem tudom, mit képzelek magamról. nem szabadna hagynom, hogy az érzelmeim elragadjanak. de kitört rajtam az eufória, mikor feltűnt a star wars felirat. a star wars pedig star wars, s akármennyire is azon van mr.lucas, hogy lerombolja hírnevét, azért az még az marad. lucas úr pedig talicskaszám hordja a szart és belőle épitkezik. sajna, nincs olyan emebr a földön, illetve a szakállas közvetlen körzetében, aki szólna neki, hogy "figyi, dzsórdzs, qrvaszar az, amit csinálsz. egyedül kevés vagy hozzá, hallgass ránk." mert lucas azt hiszi, meg tudja ismételni azt, ami 25 évvel ezelőtt sikerült neki, s azt hiszi, ehhez csak annyi kell, hogy mindenből nagyobbat, többet, hangosabbat faragjon, s akkor a végeredmény is nagy lesz. nagy lett, bizony: nagy égés. a szakállas mester legutóbb még tudta, hogy kár eröltetni azt, ami nem megy: a baljós árnyékban mérsékelt adagban pofáztak, s a dialógokat általában elnyomta egy turbina zaja, vagy belógott a képbe valami cgi állat. a második rész esetében kedvenc pénzfalónk felbátorodott, a szkript megszövegezésében segített neki jonathan hales, aki legutóbb a skorpiókirály című "film" forgatókönyvét írta meg - gondolom, egy szalvétára. "majd hales megírja klasszul a párbeszédeket" - gondolta - "addig én katyvasztok valami új szabványt az EPIISODE-hoz." az új szabvány [digitális film!] kipipálva, a forgatókönyv meg jó 1oo oldallal vastagabb, mint a baljósé. aztán el kezdték szépen csepegtetni az infót: a nép pedig itta magába. kevesebb lesz a jar jar féle idiotizmus, sokkal sötétebb lesz a film hangulata, a szereplők árnyaltak lesznek, több lesz a harc, több lesz a helyszín, stb. több. több. több. ehhez hozzá kellett volna tenni még azt, hogy "viszont nem lesz majd egy eredeti ötlet sem a filmben, mindennek jó kis műanyag íze lesz, szarunk a dramaturgiára, felütünk pár romana-t, s véletlen szerűen bevágdosunk jó pár mondatot, hogy azzal letudjuk a szerelmi szálat, még mindig megpróbáljuk titkolni a nyilvánvalót [hű, vajh kicsoda dark sidious?!], képtelenek vagyunk valamire való konfliktust teremteni obi van és anakin között, ezért lehetőleg mindkettőt iszonyú ellenszeves, hisztériás/zsarnokoskodó alakká tompitjuk, valamint olyan pitiáner konfliktus helyzetbe hozzuk őket, mint pl. "bazzer, ani, szétrúgom a segged, ha mégegyszer elhagyod a fénykardod", s persze, nyomatjuk a cgi-t millióval, hisz tök égő, hogy egyre kevesebb megbízást kap az ILM, s európai, ausztrál és új zélandi trükkstúdiók állva hagynak minket, stb..." és így is lett. nem kell túl szemfülesnek lenni ahhoz, hogy kinyögjünk pár filmcímet, melyekből khm... merített a nagy fantáziájú lucas: gladiator, blade runner, the fifth element, tomb raider[!!!], starship troopers, close encounters... stb. a dialógusok eredetére már nehezebb lesz rájönni, de ha jobban belegondolunk, valami ilyesmit lehet hallani bármelyik kereskedelmi adón, ha déutánonként véletlenül oda kapcsolunk. cgi-ből nicns hiány, pontsan nincs is rajta kívül semmi. guinessbe biztos bekerül a mű, az ember pedig félve kérdezi meg a mellette ülőt, hogy "szerinted a rohamosztogosok is cgi-k?" de legyen sok cgi, tartsunk technológiai demót, de akkor ne blamáljuk magunkat lefagyással. ilyen "kék képernyő" pedig van jó pár a filmben. itt van mindjárt yoda, aki mintha az évszaknak megfelelően élénk zöld színben és polírozott szőrszálakban pompázna: visszasírom a bábut. ez a tisztogatási akció egyébként általános jellemzője a filmnek: a jedik mindig ugyanolyan cuccban virítanak, s valszeg perwollal mosnak, de úgy 5 percenként, mert öltözékük, környezetük több mint makulátlan. a 99%-ban cgi háttér és a hibátlan séró pedig nem fogja feledtetni a műtermi érzést. feledtetné a történet! de nem teszi... már a bevezető sorokat olvasva elveszítettem a fonalat, bizonyára azért, mert azon tűnődtem, vajh mit kezd az átlag 14 éves star wars rajongó a "szeparista" kifejezéssel. a film pedigjó sztárvárszos szokásokhoz híven több szálon fut, s a kérdések rendesen gyülekeznek: a klónok pl. miért nem úgy néznek ki, mint theumera williams, ha már őt klónozták? yoda miért kínlódik egy fémoszlop odébb rakásával, mikor egy egész jó filmben azt hangsúlyozta, a tárgyaknak nicns súlya? miért obi van hibája az, hogy shmi skywalker SPOILER!!! egy hónapnyi szenvedés után pont akkor leheli ki a lelkét, mikor évtizedek óta lelécelt fia megjelenik? amidala miért szeret bele ebbe a jack torrence szerűen vigyorgó, hisztérikus rinédzserbe, mikor ő egy bolygó ura? a film első másfél órájában miért nem látni szépen megkomponált, ne adj isten: szép akciójelenetet? mi a francért jar jar a szenátor?! és végül: hová tűnt a star wars hangulat?!?!? én nem tudom. ebben a filmben yoda flipper golyóként pattoghat jobbra-balra, a jediket folyamatosan átverik, eröltetett megjegyzéseket tesznek a klasszikus trilógiára, kínos mondatokat sajtolnak ki magukból, john williams negédes muzsikája nyomul unos-untalan és c3pio bizony kompatibilis a "rogerroger" robotkatonákkal, amiken ráadásul érzelmekkel is felruházódnak [egyik robot kiüti a másikat, mert ő jobban tüzel. hahaha] és így tovább. ennek a kornak ez kell: az internet naponta hatványozódó végpontjain lógó, irodalmat, klasszikus értékeket és elektronika-mentes nyugalmat nem ismerő társadalom zabálja, issza magába a gyorséttermi filmeket, amik szép nagy adagban érkeznek, csak nincs bennük lélek.
0
2002. május 19., vasárnap 21:54
Nekem nem azzal van bajom, ahogy Yoda vív, hanem azzal, hogy amíg nem kezd el vívni, addig totyog, mint egy öregember, és közvetlenül a vívás után 1 másodperccel ismét a botjáért nyúlt és 0.1 km/h sebességgel araszol sebesült barátaihoz, akiknek ugyancsak elkelne a gyors Jedi-gyógyító segítség.
Persze, biztos meg lehet ezt magyarázni azzal, hogy az összes ereje elment a harcban, meg ilyenek, de miért kell úgy elkészíteni egy ilyen régóta készülő filmet, hogy minden második mozzanatot külön magyarázni kelljen?!
Nagy csalódás. Nagyon az az érzésem, hogy Lucas egy csökönyös diktátor-típus, aki nem szereti, ha ellentmondanak neki, ezért nem is mer senki szólni a környezetéből, hogy érdemes lenne a forgatókönyvet átfésültetni legalább egy frissen végzett dramaturg-tanonccal.
0
2002. május 19., vasárnap 21:19
Jango a legnagyobb arc a filmben és ő a legerősebb is !!!!! Boba is majd jol szétirtja a népet!
0
2002. május 19., vasárnap 21:18
Jango a legnagyobb arc a filmben és ő a legerősebb is !!!!! Boba is majd jol szétirtja a népet!
0
2002. május 19., vasárnap 21:16
Nem fikazom csak ha igy tud mozogni mi a fenenek neki aza  tetves bot?
0
2002. május 19., vasárnap 21:11
Akik fikázzák Yodát: jól van akkor mondjátok meg ti hogy csináltátok volna, ahogy vív? Azért mert méltóságteljesen mozog attól még nem béna az öreg. Lásd TESB ahol elég virgoncan kutatja Luke holmijait...
0
2002. május 19., vasárnap 20:47
Udv mindenki! Én teljes mértékben egyetértek KillR véleményével! Igazat adok neki abban is amikor Anakin karjában emghal az anyja! Ez egy szánalmasan nagy baromsag hogy épeen akkor és ott hal meg amikor odaér a fia! A másik végén meg azt nem értem, hogy Yoda bottal jár, totyog egesz végig a filmben, a lumbagoja miatt egyfolytaban meditalni kénytelen, de a végén amikor Dookuval kuzd ugy ugral, mint valami 20 éves kungfu mester! Én csak azért néztem emg a filmet mert a Fett-ek játszanak benne lévén ok a kedvenc karaktereim az eposzban, nomeg "Darth Vader" is jatszik benne! Mondjuk az őt alakito szinesz egy nagy nulla, de ez mellékes! A végén jó volt a "Gladiátor-effektus", és a klónok harca! Elég lett volna az utolso 20 percre beulni és akkor negativ vélemény nélkül távozona az ember a mozibol! Nekem ez a véleményem a filmrol Értékelni mondjuk ugy tudnam hogy 10/5! Udv mindenki !
0
2002. május 19., vasárnap 19:01
lekapva nem lesz a fejed, de ez egy tömény cinizmus..
Nem nem tetszést olvasok ki belőle, csak azt, hogy cinikus hangulatodban voltál mikor Írtad...
0
2002. május 19., vasárnap 15:53
Hát olvasd el teljesen :-)
Még mindig nem tértem magamhoz a film után...
0
2002. május 19., vasárnap 15:48
Hát olvasd el teljesen :-)
Még mindig nem tértem magamhoz a film után...
0
2002. május 19., vasárnap 15:46
Na de Szása:) Még nem olvastam el teljesen, de egy mondatot kiszúrtam:
"elegáns csuklómozdulattal kettétörhetnék bárki gerincét"  szerinted ez lovagias módszer lenne?
0
2002. május 19., vasárnap 15:29
Remélem, nem kapjátok le a fejem ezen kritika miatt, de hátha jó lesz vitaalapnak...

EPISODE II - A klónok támadása:

Mérhetetlenül szomorú vagyok. George Lucas, aki egy azóta mitosszá vált trilógiával ajándékozta meg az álmodozó emberiséget, ismét előhúzta a palackból az ő jól ismert univerzumát, hogy mintegy kipróbálja: helyt tud-e állni fantáziájával a mai világ fiataljai előtt is. Húsz évvel a klasszikusok után elkészült a Baljós árnyak, aminek nézésekor sokakban felmerült a burkolt bevételorientáltság okozta minőségromlás gondolata, bár ez a rajongók javát nem zavarta: egy megvallottan gyerekközpontú, szerethetően infantilis mű született, amely minden balgasága ellenére egy kedves, ártatlanka kisfiú hőssé magasztosulásának története, amely kiválóan illik az amerikai valósitsd-meg-önmagad mentalitás, és a Disney-filmek végtelen sorába, ráadásul úgy-ahogy hozta a Star Wars univerzum hangulatát és látványvilágát: messze nem volt tökéletes mű, de a profi rendezés és történetvezetés elhalkította a kritikus hangokat.
Amit Lucas a folytatásban ígért, az nem volt más, mint egy igen komplex belső vívódás és egyszemélyes dráma elmesélése, amelynek nyomán Anakin Skywalker a Sötét Oldal fojtogató uralma alá kerül. A Birodalom visszavág egyszerű eszközökkel, karizmatikus szinészi alakításokkal, és mérsékelt effekt-zuhataggal felépített drámaisága azonban itt kudarcot vallott.
A hézagos történet viszonylag rövid 130 percben próbált egy komoly politikai sakkjátszmát, egy letaglózó kémtörténetet, egy shakespeare-i szenvedő szerelmet, és egy totális háborút el-mondani, ráadásul mindezt a vezérvonal, Anakin személyiségtorzulásának sötét drámaiságán keresztül - mindez túl nehéz feladatnak bizonyult.
Anakin személye nem az őt alakító Christensen miatt válik hiteltelenné: görcsösen "térbeliesített", mégis egysíkúan megírt karaktere darabokra törik a szájába adott párbeszédek hallgatása közben, és a nagyon tehetséges, tiszteletteljesen félelmetes, feltörekvő, de még igazán szeretni tudó fiatalember ellentmondásos figurája helyett egy nyafogó kiskamasz köszön vissza a vászonról, aki duzzogva kezd vitatkozni, ha apuka azt mondja neki, hogy "fiam, vidd ki a szemetet". Jellemét még szánandóbbá teszik a forgatókönyv hegynyi méretű közhelyei, és a rosszul felépített dramaturgia: a kamera izgatottan pásztáz olyan hiteltelen jeleneteket, mint pl. Anakin és édesanyja utolsó találkozása, de duzzogva néz félre az ezt követő kíméletlen és gyilkos bosszú alatt, mintha azt hinné, hogy a nézőben pusztán a bosszú tudata képes felszitani a drámaiságot.
Amidala, aki a Baljós árnyakban a kérlelhetetlen határozottságot, tisztaságot és nyíltszívűséget képviselte a Galaxis kaotikus világában, itt egyszerű "feminizált csalétek" szerepet játszik, amibe a végén némi harcos amazon felhangok is vegyülnek, és a népéért meghalni kész igaz királynő helyett egy érdektelenül szimpla Lara Croft kacsingat le a vászonról.
A film legnagyobb baja mégsem ez, mert valljuk be, az előző részek sem a karakterek bonyolultsága miatt váltak közkedveltté. A legnagyobb baj, hogy a filmre béklyóként nehezedik rá Lucasnak a látványba pumpált kérlelhetetlen maximalizmusa, és ez oly mértékben szembenáll a történet kidolgozatlanságával, hogy elnyomja, szétzilálja, emészthetetlenné teszi az egészet: Lucas fennhangon vallja, hogy a jövő a CGI-é, és ez meg is látszik a filmen: a szereplők arcán, mimikáján mindvégig érezhető, hogy épp nem egy szikrázó naplementébe, hanem egy méregzöld háttérvászonra bámulnak, a csodálatosan zöld mező vízesés-komplexummal a háttérben már inkább giccses, mint gyönyörű, és Lucas még egy fél körtét sem enged élőben elfogyasztani, csak mert szerinte az ILM még ezt is jobban vissza tudja adni. Pedig nem. Egyszerűen túl sok volt az effektekből, öncélúvá, magamutogatóvá váltak, és olyan helyeken jöttek elő az ILM és a rendező végtelen fantáziáját demonstrálandó, ahol a kevesebb több lehetett volna (lásd: három totál különböző fajú szörny a három fogoly részére - mintha mindegyik leadhatta volna a rendelést, hogy milyen lény által szeretne széttépetni...)
A Baljós árnyak (de méginkább a Jedi visszatér) végső párbajának lélegzetelállító, grandiózus hatása helyett Yoda mester a jellemétől amúgy tökéletesen idegen szerepben mutatkozik be: a nikkelbolha-effektus sajnos inkább megmosolyogtató, mintsem drámai, főleg, hogy teljesen értelmetlen számomra, mért kell a legnagyobb jediknek a fénykardpárbaj formájában fizikailag megtestesült módon harcolniuk, mikor egy laza, elegáns csuklómozdulattal kettétörhetnék bárki gerincét... Persze a párbaj, és a klónháború első csatája letagadhatatlanul látványos volt, csak éppen minden hiányzott mögűle, amitől élővé, átélhetővé válhatott volna.

A film katasztrófája ez volt: véglegesen feláldozta a tartalmat a látvány és a bevétel oltárán, könnyen fogyaszthatóvá, műviessé, élettelenné vált, minden drámaiságát elvesztve csupán néhány jó színész rosszul sikerült felolvasóestjévé silányult.
Próbálom elhinni, hogy innen még van visszaút, de a Star wars-ba vetett minden gyermeki rajongásom mellett és ellenére szomorúan kell kijelentenem: számomra 2002. május 18-án az "új" Star wars univerzum hangos robajjal menthetetlenül összeomlott, és csak egyetlen dolog vígasztal: hogy ezáltal az eredeti trilógia csillaga csak még magasabban, még erősebben, még fényesebben ragyog.

A klónok támadása:
objektíven nézve: 10/5, személyes benyomás alapján 10/3
0
2002. május 19., vasárnap 15:11
Feliratosan vagy szinkronosan nézted meg a filmet?
0
2002. május 19., vasárnap 15:07
Nem sértettél meg abszolút, én se vagyok megelégedve néhány dologgal, de azért nem használom a filmre a "trágyahalmaz " kifejezést. Más : 5.elem? Ezt már annyiszor emlegetted, hogy is jön ez ide? Főleg azért mert az meg a Blade Runner-t koppintja. Ja és hadd mondjam el gyorsan, hogy a Coruscant és lebegő járművei eredeti SW ötletek, amiket anno még az SW egyik művészeti vezetője talált ki a 70-es években..
Gladiátor? Az aréna miatt? Ilyen logika mentén össze lehetne fűzni minden filmet, hogy ki melyikből lopott... Az aréna egy klasszikus helyszín a kalandfilmek helyszínei közt...
Az SW II meg tetszett szintén jónéhány embernek tehát jó film :]  

0
2002. május 19., vasárnap 12:41
Bocs és még valami: a Star Wars az a film, amelyiket utánozzák, amelyik hivatkozási pont 1977 óta. Nem azt várná el tehát az ember, hogy az új rész más filmeket utánoz, hanem azt, hogy eredeti ötleteket sorakoztat fel, hogy méltó legyen a klasszikus trilógia eredetiségéhez. Szerintem méltatlan, hogy a három fő akcióból kettő más filmeket koppint (5. elem, Gladiátor), míg a harmadik (űrüldözés) a klasszikus trilógiához nyúlik vissza. Ennél több önbecsülést néztem ki Lucasból.
0
2002. május 19., vasárnap 12:28
Bocs Red5, ha megsértettem volna az érzékenységedet, de én is SW rajongónak tartottam magam, és a klasszikus trilógia fényében igenis nagyon gyengére sikeredett a II. rész.
Úgy tűnik, valóban nem lehetek valódi fan, mert nem tudtam elvakultan elfogadni a siralmasan gyenge színészi teljesítményeket (élükön Christensennel) és a nevetséges párbeszédeket, sztori-fordulatokat.
Kimondottan örülök, ha a közönség nagyobb része ezeket nem vette észre, mert ez azt jelenti, hogy rosszul ítéltem meg Lucas rendezői és írói képességeit, és mégiscsak tudja, hogy mi kell a népnek. Ez azt jelentené, hogy óriási siker lesz ez a film is, és esetleg belevág majd valamikor a VII-IX. részek készítésébe is, reményeim szerint főleg mint producer, átengedve a terepet néhány tehetséges fiatal rendezőnek és írónak.
Azért örülnék, ha azok, akik hasonló véleményen vannak velem, jeleznék ezt a fórumon, mert kezdem úgy érezni magam, mint valaki, aki egy másik bolygóról érkezett.
A HARRY POTTER rossz példa. Tudom, hogy ezer legendából, meséből lopott történetről van szó, tudom, hogy a filmes megvalósítás nem művészi szintű, de a célközönségnek - beleértve a gyerekeimet is - maximálisan bejött, tehát jó film.
A SW II-nél azonban az volt az érzésem, hogy Lucas ismét hideg üzleti szempontok szerint készítette a filmet, és úgy kalkulált, hogyha egy nagy adag szappanopera szerű romantikát is hozzáad a sztorihoz, az eddigi rajongók (akik úgyis megnézik) mellett még jónéhány nőt is megnyerhet a sorozatnak.
0
2002. május 18., szombat 20:29
Ja és hogy mire lehet emlékezni? Ohh semmi másra minthogy végre láthatjuk a Slave I-et akció közben, Jangot akcióközben, láthatjuk Coruscantot végre a teljes valójában (mondanom sem kell akció közben), láthatjuk az évtizedek óta emlegetett legendás klónhadsereget akció közben.
Mindössze ezek azok amikre lehet emlékezni és amiket az IGAZI rajongók értékelni tudnak.

Ja és Christensen rulezz!
0
2002. május 18., szombat 20:26
Killr: ezt a 'trágyadumát' én is rádküldhetném Harry Potter címén...
0
2002. május 18., szombat 16:18
látod, mindent meg lehet magyarzáni valamivel ;))
0
2002. május 18., szombat 14:02
Tényleg mindenki el van ájulva ettől a trágyahalmaztól? Mondom ezt SW rajongóként. Nem a mesével, nem Yoda kifáradásával van a gond, de nem is a látvánnyal. A dramaturgia valami félelmetesen blőd. A párbeszédek kb. olyan színvonalúak, mint a Barátok közt-ben, a történet katyvaszos, erőltetett, a színészek (2-3 kivétellel) borzalmasan harmadrangúak, élen Christensennel, akinél az aranyhalam is hitelesebben játszaná a vívódást, a cselekmény egyes mozzanatai pedig annyira cikik, hogy én égtem a moziban.
Gondoljatok arra a jelenetre, amikor Anakin megmenti az anyját, aki egy hónapja a buckalakók fogságában senyved, majd abban a pillanatban, hogy a fia megmenti, végelgyengülésben meghal.
Nincs egyetlen eredeti akció, vagy jelenet sem, amire úgy emlékezhetnénk vissza, hogy ez az EP II-ben volt.
Gondoljátok el: STAR WARS - A halálcsillag felrobbantása, A BIRODALOM VISSZAVÁG: csata a jégbolygón a lépegetők ellen. A JEDI VISSZATÉR: Az erdei csata az Ewokok bolygóján.
EP II-ben mit nyújt LUCAS? Szemtelen, gátlástalan lopás Az 5. elemből (gyanítom, hogy egyik-másik beállítás kockára fedi Luc Besson jeleneteit), egy csipetnyi Gladiátor utánérzés, és egy érthetetlen Jump And Run jelenet a gyártósoron, valamelyik Commodore 64 játék alapötletéből kiindulva. Ja, és egy kis kergetgőzés-bújkálás az aszteroida-mezőben, de semmi olyan, amit ne láthattunk már a klasszikus trilógiában.
És mindez még nem is lenne akkora baj, ha azokat a bugyuta párbeszédeket, azokat a gyászos színászi teljesítményeket feledni tudnám (Owen bácsi és neje valószínűleg a stáb büféjét vezette korábban, és a felvétel előtt fél órával Lucas megkérdezte tőlük, hogy nem lenne-e kedvük néhány percig bután nézni mondjuk 500 dolcsiért.)
Még az ELSŐ RÉSZ-hez képest is gyenge. 10/4.
De természetesen megveszem majd DVD-n. Csak abban bízva, hogy egyszer a klasszikus trilógia is ott lesz majd a polcomon, és talán a harmadik rész írását/rendezését GL átadja végre másnak. (Mondjuk egy Fincher-féle sötét harmadik részt ugyancsak el tudnék képzelni.)
0
2002. május 18., szombat 12:42
Itt nem érzek ellentmondást. A siklók (nem hósiklók) nem képesek az űrben repkedni ezért külön transportokkal szállítják őket a bolygókra ahol felszíni közlekedésre használják. A Hoth hideg volt, gondolom kellett egy-két átalakítás a gépeken, hogy működjenek.
Portman méltó "ellenfele" Leiának az biztos!
0
2002. május 18., szombat 9:23
Na, na. Amidala ruháját senki ne szabja át. Különösen a film végén viselt darabot ne. Meggyőzően jó cickói vannak benne a Portman baby-nek. :D
0
2002. május 18., szombat 1:49
Igen ez egy mese...

Birodalom visszavág, itt is van logikai hiba:
"Han Solo:
A hósiklók készen állnak?
Tiszt:
Nem még nincsenek átállítva a hidegre"

Nem mintha a Hoth nem lenne egy jégbolygó:)))

Amúgy ma megnéztem harmadszorra is, és mostmár bizony 10/10
0
2002. május 18., szombat 0:22
Szánalmasnak is érzem magam! De ha felépítünk egy világot akkor tartsuk magunkat a szabályaihoz. Egy mesénél másba nem is nagyon lehet belekötni.
0
2002. május 17., péntek 23:53
egyszerüen szánalmasak ezek a viták.
0