Keresés

2021 - A LEGJOBB FILMEK

2022. január 31., hétfő 8:32
7.) Senki - /Nobody/ (2021)

Nagyjából tudtam hogy milyen filmre számíthatok de nem gondoltam volna hogy ez ilyen jó lesz. Pofon egyszerű bosszú-mozi amiből számtalan készült már: Átlagos fickó, akihez betörnek és megfenyegetik a családját. Persze a rosszfiúknak fogalmuk sincs hogy kivel baszakszanak. A hősünk aztán bepöccen aztán legyak mindenkit. Ezerszer láttuk már mindenféle fiatal és öreg akcióhősökkel. Ezek a fajta történetek mindig működni fognak, még akkor is ha a film egyébként közepes, vagy éppen b-kategóriás. Azért mert az emberi elme egyszerűen úgy van összerakva hogy különös elégtételt érez mikor a rosszfiúk rohadtul megszívják. Nagyon könnyű beleélni magunkat az ilyen sztorikba. Na most itt az a helyzet hogy ez film az átlagnál sokkal jobban sikerült. Ennek az orosz gyereknek (a rendezőnek) van stílusa! És nagyon nagyon jó ötlet volt Bob Odenkirk-öt választani a főszerepre, mert őt nagyon nagyon szeressük a Breaking Bad óta. A királyság viszont az, hogy még ezen kívül is kapunk egy Chrsitopher Llyod-ot is, és van itt nekünk egy orosz színészünk, akinek a neve nem lehet ismerős, de láttam már egy-két filmben: Aleksey Serebryakov! Na ő is teli találat volt! Nagyon klafa! Ha még nem láttátok, akkor ajánlom!

8.) Cukorsólyom - /The Peanut Butter Falcon/ (2019)

A Dawn-kóros Zak idősek otthonában kénytelen élni, pedig neki az a vágyálma hogy híres pankrátor legyen. Állandóan egy 80-as évekbeli videókazettát néz és elhatározza hogy felkersi a Salt Water Redneck nevű pankrátor iskoláját, ezért megszökik az otthonból. A véletlen egy totál lecsúszott szintén szökésben lévő halásszal (Shia Lebeouf, neki való szerep) hozza össze. Együtt indulnak el felkutatni a pankrátort és az iskoláját amerika mocsárvidékén. Eközben a gondozója (Dakota Johnson) próbál a nyomukra bukkanni. Csöpögősen hangzik de olyan remekül megírt és rendezett film ez, hogy nem esik bele ebbe a csapdába. Talán mert a színészek is szinte magukat alakítják, nagyon hitelesnek tűnik az egész. Shia a valóságban is egy lecsúszott piás balfasz, Zak pedig a valóságban is Dawn-kóros. A két totálisan különböző ember között valóban működik a dinamika. Ráadásul annyi köze van a valósághoz hogy Zak vágyálma valójában az volt hogy filmsztár lehessen, ezért mikor találkozott a film rendezőjével ő írt neki egy forgatókönyvet hogy valóra váltsa az álmát! A legtöbb színész és stábtag pedig szinte ingyen vállalta a melót hogy valóra váltsák a (valóságban is) szimpatikus Zak álmát. Jó film volt ez!

9.) A kivégzőosztag - /Assassins/ (2020)

2017-ben a Kuala Lumpuri repülőtéren, biztonsági kamerák kereszttűzében Kim Dzsong-Nam - Kim Dzsong-Il első szülött fia az észak koreai diktátor Kim Dzsong-Un féltestvére - egy repülőgépre készül felszállni. Egyszercsak két fiatal lány szalad oda hozzá és valamilyen anyagot ken a szemébe. A koreai férfi nem tudja mire vélni a dolgot, de azért jelzi a repülőtér biztonsági szolgálatának, majd egy órával később meghal. Gyorsan kiderül hogy a két "bérgyilkos" idegmérget kent az arcába. Mivel mindez a kamerák előtt zajlik gyorsan megtalálják és letartotóztatják a vietnámi és az indonéz lányt, akik nem értenek semmit, ők azt állítják hogy egy kandikamerás műsorban szerepeltek csak. Ez az érdekfeszítő dokumentumfilm alaposan körüljárja a számüzetésben élő diktátor-sarj elleni halálos merényletet és végig követi a nagy médiafelhajtást okozó lányok perét. Megszólaltatja a családjukat, tanulmányozza a közösségi médiás jelenlétüket. Vajon tényleg az északi koreai kormánynak dolgozó profi bérgyilkosok ők, vagy egy összeesküvés ártatlan szereplői akiket halálra akar ítélni a Maláj bíróság? Akármi is az igazság, mindkettő verzió érdekes kérdéseket vet fel. Tetszett!

10.) 8 bites karácsony - /8 Bit Christmas/ (2021)

Ez egy HBO vígjáték. Tipikus 12 egy tucat karácsonyi családi vígjátéknak tűnik a témája miatt mégis leültem megnézni és bizony nem csalódtam. Nem gondoltam volna hogy ennyire élvezni fogom. Neil Patrick Harris kislánya okost
1
2022. január 31., hétfő 8:32
4.) The Many Saints Of Newark - /The Many Saints Of Newark/ (2021)

Örülök hogy elkészült ez a remek Sopranos előzményfilm. Ideje volt már. Jó volt visszatérni a New Jersey ismerősökhöz. Már a sorozatban is volt rá példa hogy hosszabb flashbackekre visszatérjünk a 60-as, 70-es évekbe. Nagyszerűen megjelenítették a kort, látszott hogy volt rá pénz. Az ismert karakterek fiatalabb kiadását szerintem jól castingolták. A fiatal Tony Sopranot, James Gandolfini fia játsza. Az új karaktereket pedig sikerült jól felépíteni még így két óra alatt is érdekesek, szimpatikusak voltak. Szívesen néznék még ilyet! A Sopranos remek sorozat volt!

5.) Pókember - Nincs hazaút - /Spider-Man: No Way Home/ (2021)

Úgy néz ki az új Pókember film lesz a covid korszak első box-office rekordere és valószínűleg az imdb toplistán is a legjobb lesz az összes Marvel közül. Jelenleg a 16. helyen áll. Megvan annak az oka hogy miért zabálja a közönség és szeretik a kritikusok, de erről az okról nem írhatok mert ha ez az ok előttetek ismeretlen akkor nagy spoilert lőnék le. Legyen csak elég annyi hogy egy olyan jellegű dramaturgiai húzást talált ki a Disney és használta nagyon okosan, ami szerintem példátlan. Ez pedig nekem is nagyon tetszett! Ezért nem csak jól szórakoztam, hanem nagyon örültem is.

6.) Karácsony előtti vita - /'Twas the Fight Before Christmas/ (2021)

Hát ez egy baromira érdekes és szórakoztató dokumentumfilm volt. Imádtam. Adott egy Jeremy nevű teljesen kattant kertvárosi ügyvéd aki a karácsony megszállotja és minden évben a világ összes égőjével diszítí fel a házát. De ez nem elég neki: országos hírű banzájt csap a házánál és az emberek buszokkal érkeznek hogy megnézzék a világ legjobban kivilágított házát. A több napos felfordulás és balhé persze zavarja sznob lakóközösséget és meg akarják ezt szűntetni. Az ügyvédünk viszont nem hagyja magát és egy évekig tartó pert akaszt a lakóközösség nyakába mondván hogy őt vallási alapon diszkriminálják. Elképesztő fazon ez az ügyvéd. Őrült rambóként küzd a szabadságjogaiért kivonul a házához az országos média, még a szélsőjobbos miliciák is fegyveres felvonulást tartanak és a végletekig feszíti a húrt. Egy egészen elképesztő szintre emeli a szomszédi viszályt. A film remekül és tárgyilagosn bemutatja mindkét oldalt és mindenki eldöntheti kinek van igaza. Nagyon bírom az ilyet.
1
2022. január 31., hétfő 8:31
1.) Isten keze - /É stata la mano di Dio/ (2021)

Én nagyon megszerettem Paolo Sorrentino-t. Most már minden filmjét meg fogom nézni. Ez az ember az új Giuseppe Tornatore, sőt az új Fellini! Már abban az értelemben is hogy itt van ez a filmje ami bevallottan szinte teljesen önéletrajzi ihletéseű. Szerintem azt mind tudjuk róla hogy nápolyi gyerek és hogy fanatikus Maradona drukker. (Több filmjébe is belecsempészte valahogyan.) Ez a történet pedig a 80-as évek Nápolyában játszódik a hőse egy Maradona fanatikus családdal megáldott 15 éves fiú. Ez a család megéri azt hogy a kedvencük Nápolyba jöjjön futballozni. Majdnem össze is pisilik magukat az örömtől. Fabio (aki ugyebár maga Sorrentino) útkereséséről szól a film arról a korszakáról amikor eldönti hogy ő filmrendező akar lenni. Nem kell nagyívű történetre számítani. A film nosztalgikus emlékképekből áll össze, akárcsak Fellininél. Egy szerelmes levél Nápolyhoz és a nápolyi emberekhez. Egy sor érdekes autentikus karaktert ismerhetünk meg. A látványvilág ahogy Sorrentinotól már megszokhattuk lenyűgözően szép. Nápoly gyönyörű hely. Majdnem olyan hangulatosan mutatja be a várost mint a Briliáns barátnőm című sorozat, amit szintén nagyon szeretek. Sokszor eszembe jutott az a sori, mert több mellékszereplő is feltűnik a sorozatból. Nagyon jó film!

2.) Ne nézz fel - /Don't Look Up/ (2021)

Fú, ez a film... Zavarba ejtő volt. Vagy zavarba ejtően jó. Nem is tudom. Elméletileg egy olyan vígjáték akar lenni ami görbe tükröt tart jelen korunk emberi hülyesége elé. Sokszor persze túlzó mert hát ez mégiscsak egy vígjáték, de néha annyira életszerűen mutatja be azt a fajta ostobaságot amiben így a pandémia harmadik évében élünk hogy tényleg zavarba ejtően dühítő érzés nézni. Az ember óhatatlanul elgondolkozik rajta: ha a közeli jövőben tényleg bejelentenék hogy egy üstökös ütköző pályán közelít a Föld felé vajon hányan hinnék azt hogy csak egy összeesküvés elmélet? Nem lehet hogy tényleg úgy nézne ki a dolog hogy a kormányunk óriási látszat intézkedéseket tenne a kivédése érdekében és közben megmagyarázná hogy az ellenzék azt akarja hogy az üstökös becsapódjon? A film nagyon tömény és számtalan ilyen reakciót mutat be: Hogy kezeli ezt a média, a politikusok, az internetes megmondó emberek, az összeesküvés hívők, az átlag ember, a kis színes magazinműsorok, hány féle képpen értelmezik a tényeket a tudósok? És mindez 2022-ben nagyobbat üt mint valaha. Jó a film. És meg kell említeni a nem mindennapi szereplőgárdát: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Mark Rylance, Timothée Chalamet és még Ron Perlman meg Ariana Grande is.

3.) Honeyland - /Bal Ülkesi/ (2019)

Ez egy macedón dokumentumfilm. Hogy miért nézek ilyeneket? Azért mert az imdb-n 8,0-án áll, két oscarra jelölték és mert érdekelt a téma. Nem csalódtam. Lenyűgöző film ez. Macedónia egy szegény balkáni ország. A semmi közepén valahol a hegyek között egy hihetetlen romfalu egy kunyhójában él egy macedón asszony a 86 éves beteg anyjával. Az asszony egyike az utolsó olyan méhészettel foglalkozó embereknek akik vad méhekkel is foglalkoztak. A film az ő életét követi kamerákkal 1-2 éven keresztül. Nincs zene, nincs narráció, nincsenek interjúk. Elképesztő tájakon elképesztő emberek hétköznapjait követhetjük. Nagyon erős képek, mintha egy másik bolygón, vagy egy másik évszázadban járnánk. Persze történnek is dolgok, de nem akarok spoilerezni. Hatalmas rácsodálkozással néztem minden egyes percét. Nagyon jó érzékkel mutatja meg a részleteket az operatőr. De nem is tudom leírni rendesen hogy néz ki a film. Ajánlom megtekintésre legalább a trailert. Az ad némi ízelítőt. Nagyon jó film ez!
1
2022. január 31., hétfő 8:30
Az idei évben sem voltak igazán nagy film élményeim. 52 filmet láttam a listáról, ez nagyjából megfelel a korábbi évek átlagának. Talán csak a Dűne befolyásolhatta volna a listámat, de úgy határoztam hogy a filmet majd csak jövőre fogom megnézni. Szóval a listán szereplő filmek tetszettek és nagyjából ilyen sorrendet tudnék felállítani közöttük:

1.) Isten keze - /É stata la mano di Dio/ (2021)
2.) Ne nézz fel - /Don't Look Up/ (2021)
3.) Honeyland - /Bal Ülkesi/ (2019)
4.) The Many Saints Of Newark - /The Many Saints Of Newark/ (2021)
5.) Pókember - Nincs hazaút - /Spider-Man: No Way Home/ (2021)
6.) Karácsony előtti vita - /'Twas the Fight Before Christmas/ (2021)
7.) Senki - /Nobody/ (2021)
8.) Cukorsólyom - /The Peanut Butter Falcon/ (2019)
9.) A kivégzőosztag - /Assassins/ (2020)
10.) 8 bites karácsony - /8 Bit Christmas/ (2021)

Több sorozatot nézek egyébként. A tavalyi legjobb sorozatokat csak címszavakban sorolnám fel:

The Crown (S04)
Quiz (Minisorozat)
My Brilliant Friend (S02)
Challenger - The Final Flight (Minisorozat)
The Mandalorian  (S02)
Formula 1 - Drive To Survive (S03)
Calls (S01)

A filmekről írtam kicsit bővebben is. Talán 3 hozzászólásba belefér...
0
2022. január 31., hétfő 7:43
Az Xpress zárva tartása miatt 2 nappal későbbre tolom szavazás zárását!

A listákat így Február 2. szerda 17:00-ig lehet küldeni!
0
2022. január 30., vasárnap 22:34
1.  Még egy kört mindenkinek
2. Az utolsó éjszaka a Sohóban
3. Ígéretes fiatal nő
4. Suicide Squad - Az öngyilkos osztag
5. Free Guy
6. Az igazság bajnokai
7. Eleven kór
8. 007 - Nincs idő meghalni
9. Senki
10. Dűne

Nem fértek bele a tízbe:

11. Pókember - Nincs hazaút
12. Gyilkos Halloween
0
2022. január 30., vasárnap 21:42
1. Ígéretes fiatal nő - /Promising Young Woman/ (2020)
2. Senki - /Nobody/ (2021)
3. Kettő  - /Dos/ (2021)
4. Dűne - /Dune/ (2021)
5. Hang nélkül 2 - /A Quiet Place Part II/ (2021)
6. Dzsungeltúra - /Jungle Cruise/ (2021)
7. Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája - /Escape Room: Tournament of Champions/ (2021)
8. Gonosz csoda - /The Unholy/ (2021)
9. Új múlt - /Reminiscence/ (2021)
10. Idő - /Old/ (2021)
0
2022. január 30., vasárnap 21:41
Sziasztok!

Nálunk felújították a régi mozit, csináltak belőle egy korrekt miniplexet (2 terem), így most először az év végi filmekből is tudtam válogatni.

Az én listám:
1.  Dűne - /Dune/ (2021)
2.  Cry Macho - /Cry Macho/ (2021)
3.  Mátrix feltámadások - /The Matrix Resurrections/ (2021)
4.  Senki - /Nobody/ (2021)
5.  Pókember - Nincs hazaút - /Spider-Man: No Way Home/ (2021)
6.  A Mitchellék a gépek ellen - /The Mitchells vs. the Machines/ (2021)
7.  Egy igazán dühös ember - /Wrath of Man/ (2021)
8.  Fekete Özvegy - /Black Widow/ (2021)
9.  Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája - /Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings/ (2021)
10.  King's Man - A kezdetek - /The King's Man/ (2021)

Ami óriási csalódás volt: Nincs idő meghalni - /No Time to Die/ (2021)
0
2022. január 30., vasárnap 19:33
Sziasztok!

Köszönöm szépen a verseny szervezését, a fórumtagoknak pedig az esetleges jó tippeket! A listából összesen 22 filmet láttam, a legtöbb filmet átlagosnak gondolom. A nézett filmek közül csak az első öt filmet tartom igazán jónak, a maradék ötöt maximum egy jó átlagos filmnek gondolom. Ha több filmet láttam volna, nem gondolom, hogy felfértek volna a listámra.

A sorrendem a következő lett:

1, Senki - /Nobody/ (2021)
Az egyetlen igazán jó filmnek a látottak közül ezt tartom. A filmről nem is hallottam előtte, igazán kellemes meglepetés volt. A végső akciójelenetet leszámítva majdnem tökéletes élmény volt.
2, Egy igazán dühös ember - /Wrath of Man/ (2021)
Szeretem Guy Ritchie filmjeit, nem a legjobb filmje, de én szerettem.
3, Énekelj! 2 - /Sing 2/ (2021)
Az elmúlt évek egyetlen mozis élménye a fiaimmal, nem volt kérdés a dobogó. Az első rész más kávéház volt, de nekem ez is tetszett.
4, Megbocsáthatatlan - /The Unforgivable/ (2021)
Kellemes meglepetés, a legjobb dráma a listából, melyet láttam.
5, Stillwater - A lányom védelmében - /Stillwater/ (2021)
Semmi extra, Franciaország gyarmatosító múltjának következménye viszonylag korrektül bemutatva. Írnék még dolgokat, de politikailag nem lenne korrekt. Mármint nem nekem...
6, Kate - /Kate/ (2021)
Befért a listába, egy kiszámítható akciófilm egész jó jelenetekkel tarkítva.
7, A halottak hadserege - /Army of the Dead/ (2021)
Sokkal többet vártam a filmtől, ebben sokkal több lehetett volna, de a listámba simán befért.
8, Cry Macho - /Cry Macho/ (2021)
Az egyik kedvenc rendezőm remélhetőleg nem utolsó filmje. Adjon neki a Jóisten még sok-sok évet!
9, Jeges pokol - /The Ice Road/ (2021)
Csakis Liam Neeson miatt.
10, Idő - /Old/ (2021)
Szerintem egy nagyon jó alapötlet, ebből nagyon jó film is lehetett volna.

Bár nem sokat vártam tőle, de számomra az év csalódása a Különösen veszélyes bűnözők - /Red Notice/ (2021) volt. Gyötrelem...

Köszönöm szépen még egyszer a játékot!
0
2022. január 27., csütörtök 22:09
Kettőbe sem, bocsi...

10. Post Mortem (2020)
Mondhatnám, hogy már csak azért szívesen megemlékeznék róla, mert egy magyar kísértetes horrorfilmről van szó, de ezzel lekicsinyelném a stáb munkáját. Az egyik oldalon nekem nagyon bejött ez a világháborús háttér, ami a spanyolnáthával most szintén aktuális, és még a népi folklór is jól illeszkedik bele, másrészről meg sokáig szépen működik a feszültségkeltés és a beijesztések is, ahogy a fagyott föld miatt egyre több holttest bukkan fel a filmben, mindegyik a saját történetével. Egyedül a végével nem voltam annyira kibékülve; szerintem túl szürreális lett, feleslegesen.

* * * * * * * * * * * *

Köszönöm a lehetőséget mindenkinek, aki részt vett az előkészítésben, különösen természetesen a kitartó Dylannak.
0
2022. január 27., csütörtök 22:08
Éreztem én, hogy nem fog beleférni egy ablakba. Nem szoktam :) ...

5. A nomádok földje - /Nomadland/ (2020)
Kétségtelen, hogy depressziós és lassú, de a világszerte elnéptelenedő falvak, kisvárosok utolsó lakóival, az új otthonuk teremtésének nehézségével a háttérben nem is nagyon lehet más. Nekem legalábbis sokkal inkább ez volt benne a téma, mint hogy most aztán nagyon izgalmas lenyomatát láttam volna a szabadságukért minden mást háttérbe szorító utazóknak, akik inkább alkalmi munkáktól más alkalmi munkákig vándorolnak, és egy lepukkant furgonban alszanak, csak hogy a világ békén hagyja őket. Bár fikciós film, tetszett, hogy a sok önéletrajzi elem miatt félig dokumentumfilmnek hatott, ami kevés filmnél hatásosabban mutatja be, ahogy a híres Vadnyugat még mindig milyen kitartóan áll ellent a XXI. századnak.

6. Oxigén - /Oxygène/ (2021)
Ez is alapjaiban egy szabadulószobás mozi, megfejelve két másik hangulatfokozó kellékkel: az amnéziával és a minimális szereplőszámmal. Az egy high-tech ládában, emlékek nélkül ébredő Liznek ugyanis csak a csúcsmodern koporsójába szerelt mesterséges intelligencia, MILO van a segítségére abban, hogy rájöhessen, ki is ő egyáltalán, miért van ott, ahol, és hogyan is lehetne kijutni onnan. A bizonytalanságból eredő feszültséget csak fokozza, hogy a zárt kamrában a levegő egyre fogy, így Liznek azelőtt kéne a válaszokon keresztül megoldást találnia a szabadulás problémájára, mielőtt megfulladna, ami így is elég jó, de külön tetszett benne, hogy a sztori egyik szála miatt mindez nagyon aktuális is lett.

7. A bűnös - /The Guilty/ (2021)
Csak egy remake, és nem is azért szerepel a listámon, mert remake-ként annyira erős lenne, Jake Gyllenhaal ide vagy oda. De ahogy a Teljesen idegenek esetében is volt, amit ilyen-olyan formában négyszer(!) tettem éves listára, az eredeti dán film, a Den skyldige is olyan erős önmagában, hogy akárhányszor feldolgozhatják, nagyon el kéne rontani valamit, hogy ne legyen elég jó egy megemlékezésre. Kevés film van, ami ennyire erős atmoszférát tudna teremteni pusztán azáltal, amit csak hallunk, hiszen alig mozdul el a kamera egy segélyvonali operátor mellől (ebben a változatban többet is, mint kéne, mert erőlteti az erdőtüzes keretsztorit), így csak a lelki szemeink előtt jelenik meg az, milyen messzire vezetnek, milyen indulatokat hoznak felszínre annak az esetnek a szálai, amikor egy ijedt nő hívja fel a 911-et.

8. Senki - /Nobody/ (2021)
Ennek a filmnek az értékelését gyorsan rövidre is zárhatnám azzal a kifejezéssel, hogy a Senki alapvetően "egy kertvárosi John Wick", ami köszönhető a közös forgatókönyvírónak. Sok is a visszatérő motívum, azt az egyet leszámítva, hogy a főszereplő itt nem visszavonult bérgyilkos, hanem visszavonult titkosügynök. Két dolog miatt volt kellemesebb, mint egy sima akciófilm, mégpedig a verekedések koreográfiája miatt, és hogy a címszereplőt Bob Odenkirk alakítja remekül.

9. King's Man - A kezdetek - /The King's Man/ (2021)
A Kingsmanek őrülten elegáns stílusát sikerrel mentette át ez az epizód is az első világháborúba, amit ugyan néha nehéz megemészteni, de azért jókat lehet rajta vigyorogni. Az ellenfelek itt is eléggé zakkantak, különösen a balettozó Raszputyin, és a Kingsman alapítása körüli események is elég izgalmasak és fordulatosak, de a film egy ponton kiszakadt a saját stílusából, és noha az a szakasz, a lövészárkos is remekül lett leforgatva, ide egyszerűen nem illett, nekem inkább a Fegyvertelen katonát idézte.

10. Post Mortem (2020)
Mondhatnám, hogy már csak azért szívesen megemlékeznék róla, mert egy magyar kísértetes horrorfilmről van szó, de ezzel lekicsinyelném a stáb munkáját. Az egyik oldalon nekem nagyon bejött ez a világháborús háttér, ami a spanyolnáthával most szintén aktuális, és még a népi folklór is jól illeszkedik bele, másrészről meg sokáig szépen működik a feszültségkeltés és a beijesztések is, ahogy a fagyott föld miatt egyre több holttest bukka
0
2022. január 27., csütörtök 22:07
Tizenöt év után nagyjából most éreztem először azt, hogy nem tudok listát állítani. Annyira kevés filmet láttam idén, és azok közül is olyan keveset éreztem maradandónak, hogy fel tudjak idézni belőlük bármit a megtekintése után akár egy héttel, hogy semmi kedvem nem volt egy rakás képregényfilmet listára tenni, csak hogy kitölthessem az üres helyeket. De ez a listázást mindig is úgy vettem, mint egy remek alkalmat egy év visszatekintésére, és ahogy néztem a nevezhető filmeket, kiderült, hogy láttam annyi jót, amivel már elégedett tudok lenni. Csak már többet elfelejtettem, de ez inkább a kor miatt van, nem a tőlük kapott élmény okán.

* * * * TOP 5 * * * *

1. Mátrix: Feltámadások - /The Matrix Resurrections/ (2021)
A Mátrix 4. része úgy lett nekem az év filmje, hogy az első hármat ugyan láttam, elismerem azok helyét a popkultban, de különösebben nem szerettem őket. Viszont ha már zsinórban jönnek a nosztalgiamozik, rebootolva az 1990-es és a 2000-es éveket, akkor azok legalább legyenek olyanok, mint az új Mátrix. Ami nem csak a régi jelenetek felidézésében, a régi karakterek felsorolásában, vagy akár a bennük rejlő dráma felszínre hozásában jeleskedik (mert akkor itt lehetne a Pókember - Nincs hazaút is a listán), hanem van egy épkézláb története is, és egyben tudomásul veszi, hogy eltelt azóta húsz év. A Mátrix: Feltámadások annyival több, mint egy sima osztálytalálkozó, hogy továbbgondolja önmagát, hogy a jelen technológiai és társadalmi kihívásaira ugyanúgy reflektál, ahogy tette az elődje is, csak kár, hogy közben a gyorsan unalmassá váló, monoton akciójeleneteit is ugyanannyira erőlteti, mint akkor.

2. Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája - /Escape Room: Tournament of Champions/ (2021)
A szabadulószobás filmeket amúgy is szeretem (ahogy magukat a szabadulószobákat is), csak nagyon nehéz olyat találni közülük, ami megüti legalább a közepes szintet, mert a stábok általában úgy vannak vele, a műfaj önmagában eladja a filmet. Adam Robitel mozija már elsőre is kitűnt ebből a körből a képtelenül összefűzött szobáival, a látvánnyal és a hangulattal, valamint a szereplők múltját is magába szövő csapdákkal. A második részben sajnos utóbbiból kevesebb van, az állandóan ketyegő idővel és a szobák trükkjeivel viszont nagyobb élmény volt, mint elődje, köszönhetően a folyamatos nyomkeresésnek.

3. Egy igazán dühös ember - /Wrath of Man/ (2021)
Valahol nekem ironikus, hogy Guy Ritchie azzal a filmjével került nálam legelőrébb az eddigi pályafutása során, ami a legkevésbé "Guy Ritchie"-s az összes filmje közül. A szereplőit összekötő kusza kapcsolati hálókat eddig is kedveltem, de a hozzájuk kapcsolódó ripacskodást, akár idétlenkedést nem mindig bírtam. Itt a poénkodás szinte teljesen kimaradt, minimális a pojácák száma, és ugyanolyan összetett viszonyok és emberi drámák segítségével forgatott egy kőkemény bosszúfilmet, ami több rétegben is a profizmusra épít, úgy, hogy közben még egy jófajta heist-mozi is.

4. Encanto - /Encanto/ (2021)
A Disney-féle habos-babos musicalek már ritkán tudnak meghatni, de valahogy dél-amerikai kultúrkörben játszódó animációs filmeknek (ld. Az élet könyve, Coco) általában sikerül (meg a kelet-ázsiaiaknak is, de az más tészta). Ezeknél a családi kapcsolatok, a hagyományokhoz alkalmazkodás vagy éppen a velük való szembehelyezkedés az alap, ami a rajzos technikától függetlenül is hálás téma, és az sem baj, ha a dalokban egy kicsit több a kreativitás, mint egy egynyári popslágerben. A Madrigal-család története is ezért tetszett ennyire, és az csak a körítés, hogy a családtagok mindegyike rendelkezik valamilyen mágikus hatalommal, köszönhetően a família alapkövét jelentő gyertyának, és a főszereplő Mirabel éppen attól különleges köztük, hogy nem különleges semmiben.

5. A nomádok földje - /Nomadland/ (2020)
Kétségtelen, hogy depressziós és lassú, de a világszerte elnéptelenedő falvak, kisvárosok utolsó lakóival, az új otthonuk teremtésének nehézségével
0
2022. január 26., szerda 21:03
01 Még egy kört mindenkinek
02 7-en az emberkereskedők markában
03 Nomádok földje
04 Imádság az elraboltakért
05 Az igazság bajnokai
06 A fenntartható halászat valódi arca
07 Két szerető meggyilkolása
08 Természetes fény
09 Amíg tart a nyár
10 Külön falka
0
2022. január 25., kedd 21:46
Eddigi legnegatívabb rekord: összesen 13 filmet láttam a kínálatból, úgy hogy nem igazán tekinthető mérvadónak a listám:

1. Az utolsó párbaj
2. Nincs idő meghalni
3. Dűne
4. Lelki ismeretek
5. Senki
6. Vaják: A Farkas rémálma
0
2022. január 25., kedd 1:55
1. Zack Snyder: Az Igazság ligája
2. Pókember - Nincs hazaút
3. Ne nézz fel!
4. Free Guy
5. Ígéretes fiatal nő
6. Lelki ismeretek
7. Dívák
8. Ecc-pecc
9. Így vagy tökéletes
10. Barb és Star Vista Del Marba megy
0
2022. január 23., vasárnap 12:04
1. Még egy kört mindenkinek
2. Az igazság bajnokai
3. Pókember: Nincs hazaút
4. Matrix: Feltámadások
5. Sokkal több, mint testőr 2.
0
2022. január 20., csütörtök 19:33
Sziasztok,itt az én idei listám:

1. Palmer - /Palmer/ (2021)
2. Coda - /CODA/ (2021)
3. Eleven kór - /Malignant/ (2021)
4. Ígéretes fiatal nő - /Promising Young Woman/ (2020)
5. The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag - /The Suicide Squad/ (2021)
6. Dűne - /Dune/ (2021)
7. Egy igazán dühös ember - /Wrath of Man/ (2021)
8. A Gucci-ház - /House of Gucci/ (2021)
9. Az igazság bajnokai - /Riders of Justice/ (2020)
10.A Mitchellék a gépek ellen - /The Mitchells vs. the Machines/ (2021)

Amiket még nagyon imádtam de lemaradtak:

Zack Snyder: Az Igazság Ligája - /Zack Snyder's Justice League/ (2021)
Malcolm és Marie - /Malcolm & Marie/ (2021)
A holnap háborúja - /The Tomorrow War/ (2021)
A Mitchellék a gépek ellen - /The Mitchells vs. the Machines/ (2021)
Fekete Özvegy - /Black Widow/ (2021)
Mortal Kombat - /Mortal Kombat/ (2021)
Pókember - Nincs hazaút - /Spider-Man: No Way Home/ (2021)
Godzilla Kong ellen - /Godzilla vs. Kong/ (2021)
Richard király - /King Richard/ (2021)
Senki - /Nobody/ (2021)
Space Jam – Új kezdet - /Space Jam: A New Legacy/ (2021)

...és a végén néhány csalódás:

A halottak hadserege - /Army of the Dead/ (2021)
A kutya karmai közt - /The Power of the Dog/ (2021)
Az éjszaka fogai - /Night Teeth/ (2021)
Édes kislányom - /Sweet Girl/ (2021)
0
2022. január 18., kedd 13:34
1. Pókember - Nincs hazaút
2. Az öngyilkos osztag
3. Az igazság ligája

E három film közé akár egyenlőségjelet is tehetnék, de muszáj sorba szedni, így ez lett.

4. Eleven kór
5. Hang nélkül 2
6. Senki
7. A vér földje
8. Megbocsáthatatlan
9. Sang Chi
10. Fekete özvegy

Ennél a 7 filmnél a sorrend kb véletlenszerű, ahogy eszembe jutottak, illetve puskázni kellett a listáról.

Csalódások:
Mortal Kombat
Godzilla Kong ellen
Venom 2.

Vannak még elmaradásaim, lehet változna a lista, kivéve az első hármat!
0
2022. január 18., kedd 8:39
Köszi a fáradságat tm, de megkaptam email-ben a listát.
Már csak összekéne írnom a tizest.
0
2022. január 18., kedd 7:30
Átfutva a címeken, nálam nagyjából 80 mozifilm és 40 stream a tavalyi adag. Ebből tízes listát csinálni kb. a lehetetlen kategória:)
most posts by TM
0
2022. január 18., kedd 7:16
S még ezek is választhatók:

A vér földje - /Let Him Go/ (2020)
Cry Macho - /Cry Macho/ (2021)
Éjjeli ragadozó - /Night Hunter/ (2018)
Ketrecharc lázadás - /Never Back Down: Revolt/ (2021)
Ördög a részletekben - /The Little Things/ (2021)
most posts by TM
0
2022. január 18., kedd 7:13
Free Guy - /Free Guy/ (2021)
30 nap maximum - /30 jours max/ (2020)
'85 nyara - /Été 85/ (2020)
A beszéd - /Le discours/ (2020)
A boldogság íze - /Smagen af sult/ (2021)
A Budapest-művelet - /Operazione Budapest/ (2019)
A farkas és az oroszlán - /Le loup et le lion/ (2021)
A feleségem története - /The Story of My Wife/ (2021)
A fészek - /The Nest/ (2020)
A Francia Kiadás - /The French Dispatch/ (2021)
A Goya gyilkosságok - /El asesino de los caprichos/ (2019)
A Gucci-ház - /House of Gucci/ (2021)
A hercegnő és a hét törpe - /Red Shoes and the Seven Dwarfs/ (2019)
A hívatlan - /The Wretched/ (2019)
A Jönsson banda - /Se upp för Jönssonligan/ (2020)
A kivégzőosztag - /Assassins/ (2020)
A kuflik és az Akármi – 10+1 mese (2021)
A legjobb dolgokon bőgni kell - /Things Worth Weeping For/ (2021)
A művészet templomai: Botticelli és a Mediciek - /Botticelli e Firenze - La Nascita della Bellezza/ (2020)
A művészet templomai: Pompeji, a bűnös város - /Pompei - Eros e mito/ (2021)
A művészet templomai: Salvador Dalí ifjúkora - /Salvador Dalí. Diarios de Juventud. 1904-1929/ (2021)
A nagy visszatérők - /The Comeback Trail/ (2020)
A nomádok földje - /Nomadland/ (2020)
A rózsák királynője - /La fine fleur/ (2020)
A szakadár - /The Dissident/ (2020)
A szerelem nem várhat - /Gott, du kannst ein Arsch sein/ (2020)
A szerelem röviden - /Long Story Short/ (2021)
A védenc - /The Protégé/ (2021)
A világ dicsősége - /Gloria Mundi/ (2019)
Addams Family 2. - /The Addams Family 2/ (2021)
a-ha: A film - /a-ha: The Movie/ (2021)
Ainbo - A dzsungel hercegnője - /AINBO: Spirit of the Amazon/ (2021)
Akik az életemre törnek - /Those Who Wish Me Dead/ (2021)
Aline - A szerelem hangja - /Aline, the voice of love/ (2020)
Álomnagyi 2. - /C'est quoi ce papy?!/ (2021)
Amíg tart a nyár - /Babyteeth/ (2019)
Az én Rembrandtom - /Mijn Rembrandt/ (2019)
Az igazság bajnokai - /Riders of Justice/ (2020)
Az oltalmazó- /The Marksman/ (2021)
Az örökbeadás - /Nowhere Special/ (2020)
Az utolsó párbaj - /The Last Duel/ (2021)
Bachmann tanár úr és az osztálya - /Herr Bachmann und seine Klasse/ (2021)
Bárány - /Lamb/ (2021)
Bébi úr: Családi ügy - /The Boss Baby: Family Business/ (2021)
Becsúszó szerelem (2021)
Berlin, Alexanderplatz - /Berlin Alexanderplatz/ (2020)
Blackpink: The Movie - /Blackpink: The Movie/ (2021)
Bon Jovi – Drive-in Night - /Bon Jovi – Drive-in Night/ (2021)
Clifford, a nagy piros kutya - /Clifford The Big Red Dog/ (2021)
Croodék: Egy új kor - /The Croods: A New Age/ (2020)
Cukorsólyom - /The Peanut Butter Falcon/ (2019)
Családi testcsere - /Le sens de la famille/ (2020)
Csapda a neten - /V síti/ (2020)
Csapdában - /Shorta/ (2020)
DAU. Natasa - /DAU. Natasha/ (2020)
David Copperfield rendkívüli élete - /The Personal History of David Copperfield/ (2019)
Démoni /Demonic/ (2021)
Démonok között - Az ördög kényszerített - /The Conjuring: The Devil Made Me Do It/ (2021)
Diana esküvője - /Dianas bryllup/ (2020)
Dűne - /Dune/ (2021)
Dzsungeltúra - /Jungle Cruise/ (2021)
Éden - /Eden/ (2020)
Egy évem Salingerrel - /My Salinger Year/ (2020)
Egy humorista élete - /En komikers uppvaxt/ (2019)
Egy igazán dühös ember - /Wrath of Man/ (2021)
Egy tolvaj lánya - /La hija de un ladrón/ (2019)
Éjjeli őrjárat (2020)
Éjszaka a házban - /The Night House/ (2020)
El a kezekkel a Papámtól! (2021)
El akartam rejtőzni - /Volevo nascondermi/ (2020)
Eleven kór - /Malignant/ (2021)
Elk*rtuk (2021)
Előzmények törlése - /Effacer l'historique/ (2020)
Eltörölni Frankot (2021)
Én és a sárkányom - /Dragevokterens jul/ (2020)
Én vagyok a te embered - /Ich bin dein Mensch/ (2021)
Encanto - /Encanto/ (2021)
Énekelj! 2 - /Sing 2/ (2021)
Evolúció (2021)
Fekete Özvegy - /Black Widow/ (2021)
Fellini - A lélek festője - /Fellini degli spiriti/ (2020)
Flamik - /Extinct/ (2021)
Freaky - /Freaky/ (2020)
Fűzfa - /Willow/ (2019)
Godzilla Kong ellen - /Godzilla vs. Kong/ (2021)
most posts by TM
0
2022. január 18., kedd 7:11
Gombos Jim és a rettegett 13 - /Jim Knopf und die Wilde 13/ (2020)
Gonosz csoda - /The Unholy/ (2021)
Gorillaz - Song Machine Live From Kong (2021)
Gunda - /Gunda/ (2020)
Gyilkos Halloween - /Halloween Kills/ (2021)
Gyilkos szerepben - /Quick/ (2019)
Hableány - /Undine/ (2020)
Hajszra és cselőre (2021)
Hajtóvadászat - /Marco effekten/ (2021)
Halálos iramban 9 - /F9/ (2021)
Halálos kitérő: Az örökség - /Wrong Turn/ (2021)
Hang nélkül 2 - /A Quiet Place Part II/ (2021)
Hasadék (2021)
Hét kis véletlen (2020)
Hibás Ron - /Ron's Gone Wrong/ (2021)
Honeyland - /Bal Ülkesi/ (2019)
Idő - /Old/ (2021)
Ígéretes fiatal nő - /Promising Young Woman/ (2020)
Így vagy tökéletes (2021)
Irány a bárka! 2 - /Ooops! The Adventure Continues.../ (2020)
Jean Seberg - /Seberg/ (2019)
Kampókéz - /Candyman/ (2021)
Karácsonyi mese - /Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton/ (2021)
Kedves elvtársak! - /Dear Comrades!/ (2020)
Kedves kém - /El agente topo/ (2020)
Ketten - /Deux/ (2019)
Kígyószem: G.I. Joe – A kezdetek - /Snake Eyes: G.I. Joe Origins/ (2021)
King's Man - A kezdetek - /The King's Man/ (2021)
Könyvesbolt Párizsban - /Il materiale emotivo/ (2021)
Kövek (2020)
Kuponkirálynők - /Queenpins/ (2021)
Kutyák és macskák 3.: A mancs parancs - /Cats & Dogs 3: Paws Unite/ (2020)
Külön falka (2021)
Legjobb tudomásom szerint (2020)
Lelki ismeretek - /Soul/ (2020)
Lőpor turmix - /Gunpowder Milkshake/ (2021)
Luca - /Luca/ (2021)
Lufi - /Qi Qiu / (2019)
Magyar Passió (2021)
Mamahotel - /Chacun chez soi/ (2020)
Mancs őrjárat: A film - /PAW Patrol: The Movie/ (2021)
Mátrix feltámadások - /The Matrix Resurrections/ (2021)
Még egy kört mindenkinek - /Druk/ (2020)
Mentés Másképp (2021)
Mese a barátságról - /Le bonheur des uns.../ (2020)
Minari - A családom története - /Minari/ (2020)
Miután elbuktunk - /After We Fell/ (2021)
Monsta X: Az álmodozás - /Monsta X: The Dreaming/ (2021)
Monster Hunter – Szörnybirodalom - /Monster Hunter/ (2020)
Mortal Kombat - /Mortal Kombat/ (2021)
Nagykarácsony (2021)
Napsugár - /Sole/ (2019)
Nincs idő meghalni - /No Time to Die/ (2021)
Normális világ - /Un mundo normal/ (2020)
Notting Hill-i cukrászda - /Love Sarah/ (2020)
Nyúl Péter 2. - Nyúlcipő - /Peter Rabbit 2: The Runaway/ (2021)
Oasis Knebworth 1996 - /Oasis Knebworth 1996/ (2021)
Oglik - Üdvözlünk Büdifalván! - /Smelliville/ (2021)
Örökkévalók - /Eternals/ (2021)
Örökkön örökké - /Hello Again - Ein Tag für immer/ (2020)
Perzsa nyelvleckék - /Persian Lessons/ (2020)
Pókember - Nincs hazaút - /Spider-Man: No Way Home/ (2021)
Post Mortem (2020)
Raffaello, az ifjú zseni - /Raffaello – Il giovane prodigio/ (2021)
Raya és az utolsó sárkány - /Raya and the Last Dragon/ (2021)
Rejtély a Riviérán - /Mystére á Saint-Tropez/ (2021)
Respect - /Respect/ (2021)
Richard király - /King Richard/ (2021)
Rifkin fesztiválja - /Rifkin's Festival/ (2020)
Rosa esküvője - /La boda de Rosa/ (2020)
Sabaya - /Sabaya/ (2021)
Saját lifttel a pokolba - /Nebenan/ (2021)
Senki - /Nobody/ (2021)
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája - /Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings/ (2021)
Soha többé nem fog havazni - /Never Gonna Snow Again/ (2020)
Sokkal több mint testőr 2. - /Hitman's Wife's Bodyguard/ (2021)
Space Jam – Új kezdet - /Space Jam: A New Legacy/ (2021)
Spencer - /Spencer/ (2021)
Spirál (2020)
Spirál: Fűrész hagyatéka - /Spiral: From the Book of Saw/ (2021)
Sütimanók - Ide süss! - /Die Heinzels - Rückkehr der Heinzelmännchen/ (2019)
Sweat - /Sweat/ (2020)
Szellemirtók – Az örökség - /Ghostbusters: Afterlife/ (2021)
Szent Ignác útja (2021)
Szenvedélyes szomszédok -  /Sentimental/ (2020)
Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák - /Love, Weddings and Other Disasters/ (2020)
Szilaj: Zabolátlanok - /Spirit Untamed/ (2021)
Szörnyella - /Cruella/ (2021)
Szuperagy - /Superintelligence/ (2020)
Szupernóva - /Supernova/ (2020)
Tantrum (2021)
Természetes fény (2021)
most posts by TM
0
2022. január 18., kedd 7:10
The Doorman - Több mint portás - /The Doorman/ (2020)
The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag - /The Suicide Squad/ (2021)
Tina - /Tina/ (2021)
Titán - /Titane/ (2021)
Tobi színei (2021)
Tolvajok társasága - /The Misfits/ (2021)
Tom és Jerry - /Tom and Jerry/ (2021)
Toxikoma (2021)
Történetek a karanténból - /Relatos con-fin-a-dos/ (2020)
Traumáinkon innen és túl (2020)
Túl jó srác a pasim - /Sul piu bello/ (2020)
Tunéziai terápia - /Un divan á Tunis/ (2019)
Új múlt - /Reminiscence/ (2021)
Új világrend - /Nuevo orden/ (2020)
Utolsó éjszaka a Sohóban - /Last Night in Soho/ (2021)
Űrpiknik (2021)
Vad víz – Aqua Hungarica (2021)
Vadlovak - Hortobágyi mese (2021)
Valaki a túloldalon - /Andra sidan/ (2020)
Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája - /Escape Room: Tournament of Champions/ (2021)
Venom 2. - Vérontó - /Venom: Let There Be Carnage/ (2021)
Volt egyszer egy képregény (2021)
Wendy - /Wendy/ (2020)
West Side Story - /West Side Story/ (2021)
Zappa - /Zappa/ (2020)
Zuhanás - /Falling/ (2020)
most posts by TM
0
2022. január 18., kedd 7:05
Köszi Picki, látod, házhoz jöttem a lóf....ért. :D
most posts by TM
0