Keresés

Oscar 2006

2006. március 11., szombat 11:24
Jó sok hozzászólás és vita alakult ki az idei "lapos" gála körül, mert ne szépítsük kissé unalmas volt, viszont hozott meglepetést is. Akik előre borítékolták a Túl a barátságon legjobb film / legjobb rendező kategóriában való győzedelmeskedését, azok jól meglepődhettek :-) Hirtelen én is azt hitem rosszul hallok, mikor Nicholson felolvasta a győztes film címét, aztán mérhetetlenül örültem, mert Crash párti vagyok :) Láttam a megdöbbent arcokat, maguk az alkotók sem hitték volna, hogy ők nyernek, de az Akadémia megoszotta a ké legfontosabb díjat, így a rasszizmus ellen küzdők is kaptak valamit és a melegek is. Szvsz jó döntés volt.

Amivel viszont rettenetesen nem értek egyet az a legjobb betétdel, legjobb filmezen és a technikai díjak. A legjobb betétdal egyértelműen nem ez a rap izé volt, semmi dallama nem volt, csak hadobálás... míg az In the deep egy csodálatosan megható, dallamos, fülbemészó zene. Neki adtam volna. A legjobb filmneze meg a Túl a barátságon??? Egyszeráen vicces, hihi. Nem azért, de a jó öreg John Williamst két filmét is jelölték, és azt hiszem az Egy gésa emlékiratai valami olyan hangulatot áraszt, ami utánozhatatlan. A Túl a barátságon meg langyi country számok hamaza. Nem rossz, de abszolúte feledhető zenei alkotás, még az Egy gésa, vagy a München inkább maradandó.

A technikai díjaknál pedig mindent vitt a óriás majom. Nos megint csak egyéni vélemény, de nekem nem ez volt a tavalyi év legjobb CGI effektes filmje. Akkor inkább a Narnia :-) Félretéve a viccet, a WotW klasszisokkal jobban van megcsinálva, mint a Kong. Utóbbiban vannak halál ciki effektek, még a WotWról ez nemigazán mondható el. Vagy igen? Hangilag megintcsak a WotW a topp film, igaz nem egy moziban láttam a Konggal. Viszont itt a határ sokkal kevésbé éles, mert annyira függ, hogy hol "hallod" a filmet, mennyire jó a hangcucc a moziban stb - stb... Ettől függetlenül megintcsak a Wotw mellé állok, hiszen az a rész,  mikor a Triopdok elkezdik elégetni az embereket és megindul a menekülés nos igencsak odaszegezett a moziszékhez a hangorkán :)) Kongnál nem emlékszem ilyen jelentre. Még a dínós menekülés szólt valahogy, de a többi...

Nagyjából ennyi :) a többi díjal nem volt bajom.
0
2006. március 11., szombat 7:50
"bár mostanság hallani olyan híreszteléseket, hogy a szavazólapokkal volt egy kis probléma, az idős tagok "benézték" és a Brokeback Mountain helyett a Crash-hez tették az X-eket (a szavazólapon a két film egymás alatt helyezkedett el)"

Ez egy kicsit hihetetlen, de ha igaz, akkor nagyon durva, mivel nem egy iskolatitkár szavazásról van szó.
0
2006. március 11., szombat 1:53
Látom szépen gyűlnek a hozzászólások az idei Oscar gála nyomán, leírom én is a véleményemet a felmerült dolgokról.
Ami George Clooneyt illeti, osztom Jamamura véleményét, szerintem az egykori Ross dokit nem csak a Syriana beli szerepéért díjazták, nagyot nyomott a latban a Good Night, and Good Luck, melyet Clooney rendezőként is jegyez. Clooney most van karrierjének csúcsán színészként és rendezőként is, ha ezt az utat folytatja, akkor még sok jó filmet láthatunk tőle a továbbiakban.
Reese Witherspoonnak nem volt ellenfele a női főszerplők mezőnyében, June Carter megformálásáért megérdemelten vihette haza a díjat.
A férfi főszereplők között volt a legerősebb a mezőny, Philip Seymour Hoffman teljes átéléssel és nagyszerűen alakította Truman Capote-t, bár szerintem az év legbravúrosabb alakítását Terrence Howard nyújtotta a Hustle & Flowban. Ebben a kategóriában bárki kaphatta volna a díjat, mind az öten életük alakítását nyújtották.
Női mellékszereplők közül Rachel Weisz alakítását díjazta az Akadémia, itt Michelle Williams játékát tartottam a legjobbnak a Brokeback Mountain-ben, de azért a díj jó helyre került.
Ang Lee maximálisan megérdemelte a díjat és az összes elismerést, amit a Brokeback Mountain-ért kapott, fájdalmasan szép filmje sokáig a nézővel marad.
Az év legjobb filmjének az Akadémia a Crash-t válaszotta, bár mostanság hallani olyan híreszteléseket, hogy a szavazólapokkal volt egy kis probléma, az idős tagok "benézték" és a Brokeback Mountain helyett a Crash-hez tették az X-eket (a szavazólapon a két film egymás alatt helyezkedett el). Örülök a Crash sikerének, bár nálam a sorrend a következőképpen alakult: 1. Munich 2. Brokeback Mountain 3. Crash 4. Good Night, and Good Luck. 5. Capote.
Sejtettem, hogy az Akadémia nem fogja szívébe zárni Spielberget (főleg a Munich miatt), de azért az nagyon meglepett, hogy egyik fimjéért sem kapott semmi elismerést.
John Williams két jelöléséből egyet sem váltott díjra (a Munich-ért neki adtam volna), bár a díjazott Gustavo Santaollalla kellemes muzsikát készített a Brokeback Mountain-hez.
Legjobb betétdal színpadi előadása a show mélypontja volt, a filmben Terrence Howard tolmácsolásában mérföldekkel erőteljesebb.
A Wallace & Gromit sikerének örültem, a jelöltek közül nekem ez tetszett a legjobban.
A dokumentumfilmek közül a pingvinek kerültek ki győztesen, az alkotócsapat kemény munkája meghozta eredményét, ebben a kategóriában a Murderball volt a favoritom.
Kiszámítható volt az idei Oscar, ennek ellenére az Akadémia jól osztotta meg a díjakat a legjobb filmek között, nem volt egy film sem ami tarolt volna.
0
2006. március 7., kedd 15:00
Nézd meg A nyughatatlant, teljesen meg fog róla változni a véleményed! Én is hasonlóan gondolkoztam róla korábban.
0
2006. március 7., kedd 14:33
Ez a Witherspoon? Itt legalább kinéz valahogy, és nem olyan durcás az arckifejezése, mint valami elkényeztetett gazdag iskoláslánynak.
0
2006. március 7., kedd 13:56
És akkor nézzük a másik oscar díjas hölgyet:

0
2006. március 7., kedd 11:36
Mivel iszonyat hiú tudok lenni, ezért azt hiszem több évig voltam 29. :-)
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 11:17
Mindig mondtam, hogy te nagyon művelt vagy! :-)
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 11:15
Még szép. És azt is tudtam, hogy John Malkovich lett volna Verlaine David Thewlis helyett, csak nem vállalta, mikor megtudta, hogy River nem jön. :-)
0
2006. március 7., kedd 11:14
hányszor lettél még az "először"-ön kívül 30? :-)
0
2006. március 7., kedd 11:01
Ó, így már értem! :-)
Fura, de mikor én először lettem 30 éves, akkor nekem is csupa feminim gondolataim jöttek elő, már a külsőt illetően. Szemránckrém, meg kozmetikus, konditerem, aztán rájöttem, hogy a felfogáson múlik minden.
(a vizesvödörtesztet nem mondom, mert az nem ide passzol!) :-)
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 10:47
:-) még nem. ott még nem voltam 30 :-)))
0
2006. március 7., kedd 10:45
Te így is tökéletes vagy! Ha csak nem voltak retusáltak a nyári képeid! :-)
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 10:44
fura... én így is szívesen cserélnék vele, nem kellene az a dublőr...
0
2006. március 7., kedd 10:32
Rachel Weisz - mint nő - nagyon tetszik! Ha a fejét rákopíroznák a Múmiában őt helyetesítő, kisportolt testű dublőrre, akkor pedig meg sem állnék Hollywoodig! :-)))
Azért így is megjárja...
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 10:27
Ez igaz. :))

Én csak egyet kívánok, de azt háromszor! :))
0
2006. március 7., kedd 10:25
:))))))))
0
2006. március 7., kedd 10:23
Kérdés, hogy ki, mit kíván? :-)
(lásd még: három kívánság) :-)))
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 10:21
Csak nehogy valami nem kívánt helyre is becsússzon az a kígyó... :)
0
2006. március 7., kedd 10:08
Nem emlékszem, hogy említettem, mit láttam és mit nem, és arra sem, hogy te lennél itt az igazságosztó. Szerintem itt fejezzük be, egyszerűen nem bírom a stílusod, maradjunk annyiban. Megjegyzem, fordítva sem várom el ugyanezt.
A magam részéről próbálok nem reagálni a megnyilvánulásaidra.
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 10:07
Egy kép egy új oscar díjas hölgyről:

0
2006. március 7., kedd 9:40
hát, ha valaki úgy minősít egy rakás filmet, hogy még csak nem is látta őket, az ne várjon mást, csak dorgálást. ha már a civilizációról van szó.
0
2006. március 7., kedd 9:34
igen! végre egy szívemhez szóló komment. és végre joaquin phoenixnek is kapnia kellett volna aranyszobrot
0
2006. március 7., kedd 8:57
Nohát, ezt csak most vettem észre. Igen, ha ezzel kezdted volna, akkor akár még civilizált hozzászólásnak is vettem volna, sajna, a többször elsütött "nézz magadba", meg "vegyél szemüveget" szövegeidre ne várj kedvesebb reakciót, mint kaptál. Ezesetben nem a filmes véleménykülönbség dominált. Ennyi.
most posts by TM
0
2006. március 7., kedd 0:15
milyen jó, hogy nem te állítottad össze az öt jelöltet :)
0