"Anno sem a SW egyetlen része, sem a Matrix nem kapott ilyen elismerést a kategóriában."
De igen, még többet is, ráadásul minden téren: a díjakat tekintve, erkölcsileg, szakmailag, anyagilag egyaránt; sőt: renoméjukat ma is őrzik.
Egyébként szerintem túl szigorúak vagytok: nem olyan rossz díjazottak ezek! Az Oscar politikai-társadalmi, üzleti beágyazottsága természetesen fontos, de erősen, szinte az összeesküvés-elméletek szintjéig túllihegett. Az Akadémia néha többé, máskor kevésbé, de mindig kiszámíthatatlan: bármennyi szabályszerűséget fedezünk fel, mindre van ellenpélda. Azt se felejtsük el, hogy az Oscar-díjas filmek túlnyomó része ma is megállja a helyét – lehet, hogy nem mindig a legjobb film lesz a „Best Picture”, de azért majd mindig nagyon jó filmet tüntetnek ki: A Kramer kontra Kramer még nagyszerű mozi attól, hogy az Apokalipszis most természetesen jobb…
Ahol valóban gond van, az a legjobb dal kategóriája: a tavalyi nyertes sem volt egy nagy szám, a tegnapi győztes azonban csak B oldal lehetne bármelyik többé-kevésbé tehetséges rapper maxiján. Hogy néhányszor elhangzik a szmokingos-estélyis közönség előtt a strici szó?? Mekkora szenzáció!! És az előadás: csupa MTV-közhely, az Austin Powers in Goldmember klipparódia-jelenete simán „leveri” (zeneileg is), és még csak komolyan sem veszi magát! Képzeljük el ezt a szart egy válogatáslemezen a Raindrops Keep Falling on My Head, az Arthur’s Theme, az Up Were We Belong, a Windmills of Your Mind, a Let It Be, a Streets of Philadelphia, a Shaft vagy akár a Lose Yourself társaságában! Blöe! Tényleg ennyire nem volt választék??? [Tudja valaki, miért csak három dalt jelöltek?]
A King Kongot nagyon szerettem, de igaz, ami igaz, a Világok harca minden kategóriájában jobb volt. A díjakat valószínűleg nem az egész film, hanem a csodálatosan sikerült Kong kapta. Azért a Sith-ek bosszúja bőven belefért volna technikai kategóriákba, sőt.
Az év legjobb filmje szerintem továbbra is a Munich…