Már csak 125 perc, és kezdődik!!!! :-)))
Addig beszélgessünk egy kicsit az abszurd humor definíciójáról, filozófiájáról, eredetéről, stb... Miért van az hogy egyeseknek (nekem is) ez az a fajta humor ami garantáltam kifektet... :-)) Mások pedig csak értetlenül pislognak... Ezért szoktam mondani hogy ezt a fajta humort nem érteni, hanme érezni kell. Mikor teljesen váratlna, vagy hihetetlen dolgok történnek, az nagyon vicces tud lenni...
Pl.: Két férfi áll egymással szemben egy hídon: Idióta zene hallatszik. Az egyik mozdulatlanul vigyázban áll, a másik idióta ugra-bugra táncot lejt, két kis halacskával pofozva a másikat. Ez így megy egy ideig, mire a másik aki eddig mozdulatlanul állt egyszercsak elővesz a kabátja alól egy hatalmas halat, és akkorát üt a táncolóra hogy az beleesik a folyóba... Ennyi. :-)))))))))
Egyszer Laár András mondta egy interjúban (asszem a Hajós egyik műsorában) hogy az abszurd humor, és a buddhizmus között lehet valami összefüggés... Vajon mire akart ezzel célozni?...
A hagyomás humor csak helyzetkomikumra, félreértésre épít, vagy az adott színész játékára... De az abszurd humor az valami leírhatatlan... Kétségtelen hogy a műfaj legnagyobb művelője a Monty Python társulat. Náluk ehez még hozzájön az angol mentalitás, az irónia, a paródia, és olyan örökérvényű alkotások születnek belőle mint a Gyalog Galopp, vagy a Brien élete... De nem ők találták ki. Én pl.: Örkény Egyperces novellái között is nagyszerű darabokat találtam, amik azt bizonyítják hogy Örkény nagyon értett az abszurd, groteszk humorhoz...
Itt van egy ilyen Egyperces. Egyszer már feldobtam valamelyik topicba...
HIÁBA SIKERÜLT EGY VITÁS KÉRDÉST TISZTÁZNI, MÁRIS OTT A KÖVETKEZŐ TALÁNY (1969)
Egy kis rezedaszál kiment az illemhelyre, és helyet foglalt az ülőkén. Ekkor valami szöget ütött a fejébe. Hiszen ő növény, nincs se bélcsatornája, se széklete. Akkor meg mit keres itt?
No, ez legalább tisztázódott! A kis rezeda fölkelt, és dolgavégezetlen visszament a vendégek közé. Amikor a háziasszony (angol királyi vérből, akinek a neve napját ünnepelték) kérdő pillantást vetett rá, visszamosolygott, de csak ennyit mondott magyarázatul:
- Egy kis félreértés történt.
És elindult a büfébe, mert pezsgőzhetnékje lett... Az lesz a jó hecc - gondolta, amikor a karcsú poharakat meglátta -, ha inni sem tudok!
Vajon hol található meg ez a fajta humor a leg korábban? Ki "találta fel"?