Keresés

DVD-Audio

2005. december 13., kedd 2:04
Hát akiknek nincsen DVD-Audio lejátszójuk, azok kevésbé szerencsések, mert kénytelen beérni az LPCM hang helyett a gyengébb AC3 vagy DTS hanggal.

15-20 ezerrel drágább a lejátszó? Ha ki akarod használni a DVD-Audio jobb hangminőségét, akkor ennek ennek az összegnek a többszörösét ajánlott erősítőre és hangfalakra áldozni. Ha nem vagy nagyon vájtfülű én azt tanácsolom zenehallgatáshoz vegyél egy jó CD-lejátszót.
0
2005. december 13., kedd 1:54
A zene nálam sztereó, és örökké az is marad. Az 5.1-es zene nem győzött meg, pedig jópofa dolognak tartottam, de inkább csak arra jó, hogy egyes effektekkel - amikkel a zenéket tarkítani szokták - a hangmérnökök kicsit eljátszadozzanak. A hangszernek viszont a színpadon a helye :)
0
2005. december 13., kedd 1:51
Ohh very thx az infókért! :))) Így összefoglalva nem talátam sehol sem a neten.

Amit nem értek miért írtad: "a sokcsatornás hangot pedig AC3 vagy DTS formátumban is meghallgathatják a kevésbé szerencsések."
...miért kevésbé szerencsések?

Jah és hurrá, legalább 15-20 ezerrel drágább egy ilyen lejátszó :/. Pontosabban egy kategóriát kell feljebb ugrani h találjak iylen gépet. :/
0
2005. december 13., kedd 1:40
A DVD-Audio formátumnak annyi köze van a DVD-Video-hoz, hogy a lemez fizikai és logikai felépítése ugyanaz, vagyis az adathordozó és a filerendszer megegyezik. így egy lemezen lehet DVD-Video és DVD-Audio tartalom is egyszerre.

Amiben a DVD-Audio eltér a DVD-Video-tól:
- másolásvédelem
- támogatott hangformátumok
- interaktivitás

A másolásvédelem kibővítése alapból kizárja, hogy a DVD-Audio tartalmat egy DVD-Video lejátszó kezelni tudja. Továbbfejlesztett kódolásról és "vízjelezésről" van szó. A vízjel itt olyan hanginformációt jelent, amit az emberi fül nem hall meg, de megfelelő eszközökkel kiszűrhető, így a zene még akkor is azonosítható marad, ha éppen mikrofonnal másolták át az eredetiről.

hangformátumok:

A DVD-Video támogatja a Dolby Digital (AC-3) és a DTS, valamint csak sztereó LinearPCM (tömörítetlen digitális) hangformátumot 16,20 és 24 bites, 48 és 96kHz-es mintavételezéssel. A szabvány nem írja elő a DTS kötelező dekódolását, ezért kell legalább egy AC3, vagy LPCM hangsáv a DTS mellé.

A DVD-Audio esetében már kötelező az LPCM hang, de támogatott az AC3, az MLP és a DTS is. Az LPCM itt már 6 csatornás is lehet, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 és 192 kHz-en, 16, 20 és 24 biten. 176.4 és 192 kHz csak sztereóban lehet. Az MLP egy veszteségmentes tömörítési algoritmus, amivel az LPCM hangot egyetlen bitveszteség nélkül kb. felére lehet tömöríteni.

interaktivitás:

A DVD-Video esetében a hang a képhez van "kötve", a kép és a hang csak együtt mehet. DVD-Audio esetében a kép és a hang egymástól többé-kevésbé független, ami azt jelenti, hogy zenehallgatás közben képeket vagy dalszöveget nézhetünk szabadon (a szabvány néhány egyszerűbb áttűnést is támogat), válthatunk a hangsávok között és böngészhetjük a számok listáját. Mozgókép itt is csak hanghoz kötve mehet. A DVD-Audio lemezen való navigáláshoz nem szükséges képmegjelenítő, kezelése inkább a CD-lejátszókéhoz hasonlatos.

A legtöbb DVD-Audio lemez DVD-Video tartalommal is rendelkezik, így egy egyszerű DVD-Video lejátszóval is megtekinthető, a sokcsatornás hangot pedig AC3 vagy DTS  formátumban is meghallgathatják a kevésbé szerencsések. A DVD-Video részre olyan plusz extrák is kerülhetnek, mint videoklip, koncertfelvétel vagy dokumentumfilm, persze csak korlátozottan, hiszen a lényeg, az LPCM - MLP hang igencsak elfoglalja a lemez kapacitásának jelentős részét.

A koncert és videoklip-DVD-k mind DVD-Video lemezek.
0
2005. december 13., kedd 0:52
A kérdés meg van oldva!
: : DVD-Audio:
A DVD-Audio jelenti a Hi-Fi és a High-End hangzás egyik új szabványát. Ez a DVD lejátszó tartalmazza egy DVD-Audio dekódoló rendszert, mely tömörítés nélküli (PCM) 24 bit/192 kHz-es 2 csatornás sztereó, vagy tömörítés nélküli 24 bit/96 kHz-es multicsatornás surround hang reprodukcióját teszi lehetővé, melyet Ön akár hagyományos analóg sztereó, vagy multicsatornás bemenettel rendelkező erősítőn is élvezhet. Mindez magában foglalja a zene olyan részletes és tiszta visszaadásának lehetőségét, mintha minden felvételt közvetlenül otthonában adnának elő a művészek. A szupermagas mintavételi frekvenciával - 192.000 minta másodpercenként - (ez 4.3-szor nagyobb, mint az audio CD esetében) a hang 256-szor nagyobb felbontásban szólal meg, melyet 144 decibeles dinamikatartomány jellemez (a CD formátum maximális dinamikatartománya 96 decibel).

Ezek szerint egy újabb opció, ami miatt drágább egy lejátszó! :(
0
2005. december 13., kedd 0:23
Én úgy tudom, hogy a DVD-Audió az Audió CD-nek felel meg, és a DVD-Video a VCD-nek, tehát csak hangsáv van rajta, ez elméletileg min LPCM de vannak stereo korongok is. Aztán némelyiken van egy két videó klipp, de a lényege hogy sokkal jobb -akár DTS, vagy DD- mnőségben van rajta a zene. mintha kevert médiás CD-t írna az ember: van rajta DATA és Audio Track is.

Amin meg koncert van az zenei DVD-Videó.

Vélemények?
0
2005. december 12., hétfő 23:55
Én is így tudom! Ha még a 7.000 forintos Tescos DVD is tudja, akkor a Denon-nak sem lesz vele problémája hidd el!

Én úgy tudom hogy a DVD-Audio lényegében egy normális DVD, csak nem film van rajta, hanem videoklippek, vagy koncert 5.1-es keverésben. Nem? Ezért van hogy minden DVD player játsza. Nekem eddig három DVD-audiom, illetve zenei DVD-m van: Ennio Morricone - Arena Concerto: Ezen brutálisan szól az 5.1-es hang. Bárcsak minden zenét ilyen hanggal adnának ki ezután... - Michael Jackson - History On Film Vol. 2. - A legjobb Jacko klippek 5.1-ben. - Queen - Greatest Video Hits vol. 1 - Ez is nagyon jó!
0
2005. december 12., hétfő 23:21
háát jah akkor asszem az lesz hogy megy az emilezés a forgalmazónak ezerrel. Hmm én azt hittem alaból DVD-Audió-t és DVD-Videó-t mindegyik játszik.
0
2005. december 12., hétfő 23:16
Próbáld ki.
0
2005. december 12., hétfő 23:15
HLP!

Egyes lejátszóknál kiírják a specifikációjukban, hogy játszik DVD-Audió-t, egyeseknél nem. Hmm én azt hitem eddig, hogy mindegyik játszik DVD-audió-t alapból.

Akkor, hogy is van ez?

Tud vki megnyugtató választ? Most tervezek új DVD-player-t beszerezni, normális márkát, asszem DENON-t. Szówell sokba fog kerülni és én azt hiszem, ennyiért mindent kell kezelnie, de már nem vagyok biztos a dolgomban.
0