Keresés

HD DVD vs. Blu-ray

2006. április 2., vasárnap 14:50
"...az a ket ev, amit irtam..." --> az sztem is elég lesz.

"...vicces/szanalmas emberkek..." ---> elég nehéz kiigazodni már a különböző tvk és azok jellemzői között, úgyhogy azért sztem ez nem ilyen fekete-fehér. ezzel együtt nincs 400 alatt olyan lcd, amit sztem érdemes lenne megvenni.

"...mar vannak vekonyabb kepcsoves tv-k is..." -- én csak a samsungnál láttam ilyen modellt, az meg elég gyengének tűnik.

"...erosito/Hi-fi, dvd lejatszo, stb. melysege amugyis meghataroz egy melyseget..." --> ja, nálam pont fele akkorát, mint a tv mélysége ;)
0
2006. április 2., vasárnap 14:43
nem vitatkozni akartam, teljesen igazad van abban, amit leírál, csak elmondtam, én hogy vagyok vele. sztem mind a ketten azt mondjuk, hogy most hosszú távra nem érdemes tv-t venni, csak viszonylag átmeneti időre, s ekkor a nyújtott szolgáltatásokon túl az ár is lényeges szempont.

"Ha egy allvanyon van a TV es a tobbi cucc, akkor nem latom a vekony tv elonyet."
nálam most sem állványon van, a plazma meg a falon lesz ;)
0
2006. április 2., vasárnap 14:27
Ezert irtam, amit. Ugy ertem, mivel nekem jelenleg nem kell 72cm-nel nagyobb (talan egy 82-es meg okes) a szoba merete miatt, igy szamomra nem volt kerdes, hogy 4-500-ert vegyek plazmat vagy lcd (ezen ar alatt, ekkora meretu, jo minosegu nincs) vagy 200-ert egy CRT-t, ami viszont barhonnan nezve jo, remek szinei vannak, nincs utanhuzas, stb.
Jelenleg valoban az LCD a leggyengebb megoldas, de szerintem az a ket ev, amit irtam - es amikor esedekes lehet nalam egy tv csere - elegendo ido lesz arra, hogy legyen olyan LCD, amit erdemes megvenni.
Egyebkent szerintem azok a vicces/szanalmas emberkek, akik most a karacsonyi rohamban vettek valami tomeg lcd-t. Nem azert mert nincs ketszer ennyi penzuk jobb minosegure, hanem azert mert bedoltek a marketingnek, meg sem neztek mit vesznek es lecsereltek az otthoni (sokszor 100hz, sik kepernyos, 72-es CRT-t) hibatlan tv-juket egy sokkal gyengebb minosegu es tudasu keszulekre.

Amugy en ertem, hogy a szeles tv, de egyreszt mar vannak vekonyabb kepcsoves tv-k is, amik kevesebb helyet foglalnak, masreszt az erosito/Hi-fi, dvd lejatszo, stb. melysege amugyis meghataroz egy melyseget, szoval szerintem ez a vekony mania azert eros tulzas. Ha egy allvanyon van a TV es a tobbi cucc, akkor nem latom a vekony tv elonyet.
0
2006. április 2., vasárnap 13:39
mi nemsokára nagyobb ingatlanba költözünk, s oda egy plazma fog jönni (valamelyik panasonic 107 cmes modell). a választásomnak több oka is van. egyrészt engem lenyűgöz a nagy kép. másrészt már a 82 cmes crt-met is nagyon nehéz volt elhelyezni a nagy mélysége miatt, legközelebbi lakásomban nem szeretném, hogy a tv elhelyezését az befolyásolja, hogy hova tudok olyan mély bútort tenni, amire elfér egy nagy crt. harmadrészt jelen pilanatban sztem az lcd a három közül a legrosszabb választás, ezért azt biztos nem vennék. szigorúan szvsz az elfogadható képű 68 cmes lcd-k 400 felett kezdődnek, ennyi pénzért pedig tök jó plazmát lehet venni, aminek ugyan lehet, hogy nem olyan nagy a felbontása, de minden másban veri az lcd-t és 30-40 cmrel nagyobb a képe.
most hajlok arra, hogy nem HD-s plazmát vegyek. ennek is több oka van. mindenekelőtt tudom magamról, hogy nem leszek az elsők között, akik megveszik a HD-DVD (vagy blue ray) lejátszót. majd ha már vannak tapasztalatok, elfogadható az ára, relatíve sok film jelenik meg és azt látom, hogy a magyar kiadásoknál is tényleg kihasználják az új formátum nyújtotta előnyöket, akkor beszállok. ez az idő szvsz még igen messze van. másrészt a HD tv engem egyáltalán nem köt le, alig nézünk tévét, azt a pár sportműsort nem feltétlenül igénylem HD-ben. harmadrészt - de ezt lehet, hogy rosszul látom - sztem a nagy felbontásnak is megvan a maga hátránya. a már meglévő, nem csúcsminőségű képpel rendelkező dvdknél még inkább látványos a rossz minőség, sőt zavaró. egy kis lcd tv-monitoron számítógépezek, és néha nézek rajta filmeket is. hát bizony a relatíve nagy felbontás miatt a jóbarátok például súrolja az élvezhetetlen kategóriát. mindezek mellett úgy gondolom, hogy a HD plazmák sincsenek még azon a szinten, hogy mindent ki tudjanak aknázni a majdani HD lemezekből, most kezdték még csak el őket szélesebb körben forgalmazni, s mivel nem kifutott a termék, az áruk túl magas. mire én HD anyagot néznék rajta, adigra a HD plazma feleannyiba fog kerülni, mint most - legalábbis remélem ;)
0
2006. április 2., vasárnap 2:59
Pont ezert vettem egy evvel ezelott - nyugodt szivvel - egy siman CRT-t. Majd 2 ev mulva lecserelem LCD-re, ha mar erdemes lesz. A plazma nekem tul nagy.
0
2006. április 2., vasárnap 0:31
köszi!
0
2006. március 31., péntek 20:31
Igen, ez érthető. Tulajdonképpen két dolog miatt idéztem a hírt:
1. A DVD-gyártás figyelemreméltóan alacsony költségei miatt (egy DVD-9 ugye 1 dollár).
2. Nem tudom, a HDDVD-nél mi a helyzet, de a BD-től feltehetően egy ideig  távol fogják tartani az árak a kisebb kiadókat, ezért ebben a formátumban rétegfilmekre mostanában nem lehet számítani.

"LCD vagy plazma TV?"
A hazai műsorszórás helyzete miatt a nagyfelbontás még évekig csak a HDDVD-k révén lesz kihasználható nálunk, másrészt (és ettől nem teljesen függetlenül) a megjelenítőket gyártó cégek szerintem a közép-európai országokban fogják kiszórni a fejlettebb vidékeken már nem forgalomképes termékeiket.
Az alacsony felbontású plazmák és a gyengébb képminőségű LCD-k ugyan kb. széleskörben elérhetők lesznek, de a modernebb eszközök árcsökkenése szerintem jócskán késleltetve fog érvényesülni nálunk.  Legalábbis most így saccolom.

0
2006. március 30., csütörtök 1:36
A köd még mindíg a fejemben van, de már kezd felszállni! :-)))
Köszi a gyors infó áradatot.
0
2006. március 30., csütörtök 0:41
LCD vagy plazma TV?

Alacsony felbontású plazmát (853x480) szerintem nem érdemes venni, mert ezért az árért már nagyobb felbontású LCD-t lehet kapni, aminek ugyan vannak hátrányai a plazmával szemben, de jobb ár/érték arány képvisel.

Ma szerintem két kategória van, amiben érdemes gondolkodni:
- LCD, 82-96 cm, 1280x720 vagy 1366x768-as felbontás, 300e Ft-tól
- Plazma, 96-106 cm, 1024x768-as felbontás, 600e Ft-tól

Az LCD-k sokat javultak az elmúlt időszakban, de kontrasztban és színhűségben még mindig messze nem olyan jók, mint a plazmák. Az 1024x768 ugyan szerintem még csak félúton van a HD felé, de DVD-t nézni, vagy játékkonzolozni tökéletes. Csatlakozók szempontjából ma legfontosabb az analóg komponens és a digitális DVI/HDMI. A HDMI annyival jobb, hogy a hangot is képes átvinni. A HD DVD és a Blu-Ray szempontjából lehet lényeges lehet, hogy a digitális bemenet támogassa a HDCP titkosítást. Sok DVD lejátszó digitális kimenete is igényli ezt.
0
2006. március 29., szerda 23:38
http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=412&aid=2

A „HD-ready” címke követelményei

A HD-ready címkével ellátott képmegjelenítő készüléknek az alábbi követelményeknek kell eleget tennie:

1. Képernyő, képmegjelenítő eszköz

• A képernyő (pl. LCD, PDP) vagy képmegjelenítő eszköz (pl. DLP) minimális sajátfelbontása 720 fizikai sor, széles (16:9) képarány mellett.

2. Video interfészek

• A képmegjelenítő eszköz HD bemeneti videojelet fogad az alábbi csatlakozókon keresztül:
Analóg YPbPr, és
DVI vagy HDMI
• A HD-re alkalmas bemenetek a következő HD videojel formátumokat fogadják:
1280x720 @ 50 és 60Hz progresszív („720p”), és
1920x1080 @ 50 és 60Hz váltott-soros („1080i”)
• A DVI vagy HDMI bemenet támogatja a (HDCP) tartalomvédelmet

Tehát az a megjelenítő, amelyen megtalálható a fenti cimke, biztosan tudja ezeket a követelményeket.
0
2006. március 29., szerda 23:16
Engem is érdekelnének az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre a válaszok, mert a mit én konyítok  témához, as is nagyon kevés. Van itt valaki aki összetudná foglani, hogy mi az amire vásárláskor érdemes figyelni? Gondolok itt felbontásra, csatlakozókra...stb...stb..lcd vagy plazma?! Ilyen és ehhez hasonló kérdések keringenek szerintem manapság nem csak az én fejemben, de igazán ebben a témában sehol nem olvastam még semmi kimerítően jó irományt.
Nincs esetleg valaki aki mindezt összetudná foglani a száraz tények közlésén túl?
0
2006. március 29., szerda 22:49
derceto: félig off itt (már abban a tekintetben, hogy nem a két formátum közötti vetélkedéshez kapcsolódik), de a következő dolog érdekelne. rakás HD-s tévé van a boltok polcain, de felbontás tekintetében számottevően különböznek. elméletileg milyen felbontással kell rendelkeznie a tévének a HD-s anyag visszaadásához?

(biztos buta a kérdés, de rohadtul nem értek hozzá :))
0
2006. március 29., szerda 22:19
Million Dollar Baby HD DVD

Phantom of the Opera HD DVD

The Last Samurai HD DVD

*Levels of video resolution and audio standards stated require audio-visual equipment capability and appropriate digital connections.
0
2006. március 18., szombat 0:34
Ezek a számok nem a véletlen művei. A gyáraknak hatalmas befektetés egy-egy BD gyártósor és mastering rendszer felállítása, és minél előbb vissza akarják termelni a befektetést. Mivel kevés ilyen gyár van és lesz a közeli jövőben, és valószínűleg így is ki lesznek használva, főleg a PS3 megjelenésével, ezért egy ideig tudják tartani ezt az árat, amit eleinte csak a nagyobb stúdiók tudnak megfizetni. A PS3 játékok kizárólag BD-n fognak megjelenni, a jobb másolásvédelem miatt. Persze ahogy nő a kereslet, egyre több gyár fektet be, így a verseny is nő, ami az árak csökkenéséhez vezet.

Egy DVD gyártósor egy BD gyártósor árának töredékéből átalakítható HD DVD-re.
0
2006. március 17., péntek 16:56
/Image Entertainment, which distributes classic movies on home video, is likely to hold off releasing such films on high-definition DVDs. Martin Greenwald, the company s president and CEO, told an investors conference in Las Vegas that the cost of mastering high-definition discs is currently price prohibitive for companies like his. As reported by Home Media Retailing magazine, Greenwald said that at a meeting with Sony execs in Japan about Sony s Blu-ray format, he learned that mastering costs would be $40,000 per movie versus $2,000 for a standard DVD. Each disc would cost $2.00, twice as much as a conventional DVD. "We have to wait until that price point comes down to a level that actually works for us," Greenwald remarked./ (IMDB)

0
2006. március 16., csütörtök 23:35
Mai szemmel nézve nyílvánvalónak tűnik a DVD sikere, de annak idején ez nem látszott ennyire egyértelműnek. Akkor sokan halálra ítélték azért, mert nem lehetett rá felvenni, ellentétben a VHS-el. Az LD-sek pedig a tömörítés miatt finnyáskodtak.
0
2006. március 16., csütörtök 18:20
Az LD képe jó volt,de kezelhetőségben,szolgáltatásokban messze elmaradt a DVD mögött.És a játékidőt még nem is említettem.Ha jól emlékszem,a gyorskeresést is tudó változatnál alig 30 perc lemezenként.Európában gyakorlatilag nem is terjedt el.
0
2006. március 14., kedd 1:22
Bejelentették az első Németországban, HD-DVD-n megjelenő filmet (azt hiszem ez Európában is az első). A Mae Nak szelleme című thai horror kétrétegű (30GB) lemezen fog megjelenni, 1920x1080/24p képpel (16Mbps VC-1), thai és német DTS-HD 7.1 96kHz/24bit hanggal. További érdekesség, hogy a lemez Managed Copy beállítása lehetővé teszi, hogy a filmet 320x240-es felbontásban bármikor, ingyen (internet csatlakozás nélkül is) le lehet másolni, például hordozható médialejátszóra, PSP-re.
0
2006. március 11., szombat 9:49
Nem hiszem, hogy mindkét formátum megbukna, hiszen az igény és a támogatottság megvan rájuk. Hasonló helyzetre már volt példa a VHS és a Betamax esetében, de megjelenéskor a DVD sem volt éppen könnyű helyzetben, mivel ott volt a gyakorlatilag azonos minőségű LD, hatalmas filmválasztékkal az igényeseknek, és a legyőzhetetlennek hitt VHS az átlagembereknek, akikről senki sem gondolta, hogy valaha szükségük lesz minőségi videoszabványra.

Ami a HD egyik nagy előnye a DVD-vel szemben, az az, hogy amikor a DVD kijött, még  kevés jó minőségű digitális transzfer állt rendelkezésre, így a legtöbb DVD-re 4:3-as pan&scan vagy nem-anamorf letterbox kép került, vagy pedig a DVD kiadással párhuzamosan készült új transzfer (általában már egyből HD-ben), ami rengeteg időbe és pénzbe került, főleg régebbi filmek esetén, ahol restaurálni, tisztítani kellett. Ma viszont több ezer digitális HD transzfer csak arra vár, hogy valaki lemezre pakolja őket, szinte nulla munkával.

Ha a HD megbukna, senki sem költene új formátum fejlesztésére nagyon hosszú ideig, ha ennek ellenére elterjedne az UHD (ami elég valószínűtlen), ott megint az lenne a baj, hogy lehetne kidobni a HD transzfereket, és újakat készíteni.

A VMD meg felejtős, hacsak nem érdeklődik valaki túlzottan mondjuk az indiai filmipar termékei iránt. A fizikai lemez gyártása talán olcsóbb, de ez a vásárlókat nem érinti, ami pedig a lejátszókat illeti, előbb-utóbb a HD DVD/BD lejátszók ára is le fog menni, a kínaiak pedig ugyanúgy fogják ezeket is gyártani, mivel nem akarnak kimaradni erről a piacról sem.
0
2006. március 11., szombat 2:40
Most nem rosszindulatból, de nem lehet, hogy ennek az egésznek az lesz a vége, hogy mindkettő (vagy mindhárom) formátum megbukik? Ha jól tudom, a DVD esetében nem volt rivális, úgyhogy ilyen helyzetre talán még nem volt példa. Lehet, hogy az lesz a vége, hogy ez a három új formátum eltűnik, és az Ultra High-Definition, amiről épp most hallottam, fut majd be később?!
0
2006. március 11., szombat 0:01
Szerintem nem problema ha van alternativa. A piacnak csak jot tesz.
0
2006. március 10., péntek 17:49
Tökre hiányzott még egy formátum. Egy olyan ahol 4x gyorsabban kell pörgetni a lemezt (jó zajos), és egy filmben van minimum 5 rétegváltás. Meg kíváncsi leszek, hány  150 dolláros lejátszó olvassa egy kétoldalas lemez mindkét oldaláról egyszerre az oldalanként 10 réteget (így jön ki a 100GB).
0
2006. március 10., péntek 16:42
Kína beint a japánoknak
2006. március 10., péntek, 09:42 | Kovács ügynök
Miközben Japán leghatalmasabb gyártói azzal voltak elfoglalva, hogy a Blue ray Disc (bd), vagy a hd-dvd (hd) legyen-e a nemzetközileg elfogadott szabvány a nagy felbontású mozifilmek tárolására, a szorgalmas kínai fejlesztõk alaposan megszívatták õket. A Cebiten bemutatták a VMD (Versatile Multileyer Disc) formátumú optikai lemezeket, amelyek több rétegben tárolnak adatokat és 20-100 gigabájtos lehet a tárkapacitásuk. A VMD formátumban kiadott mozifilmeket a mostani dvd-kkel megegyezõ áron tervezik piacra dobni, és lejátszóik potom százötven dollárba kerülnek majd, miközben a japán cégek ennek a többszörösét kérik majd el egy bd vagy hd lejátszóért. Hamarosan kiküldjük kémeinket a pekingi E-World standjához, hogy derítsék ki: milyen esélyei lehetnek az olcsó kínai tömegárunak a japán technikával szemben.
0
2006. február 26., vasárnap 22:02
Ha még olvasnál róla:

http://www.dvdextra.hu/magazin.php?oid=T21049086e0d192c017cafbc98642690
0
2006. február 22., szerda 21:23
A mondat szándékosan lett feltételes módba rakva. Az MC körül folyik jelenleg a legtöbb vita, még a két táboron belül is. A Microsoft (az AACS egyik alapítója) például azt szeretné elérni, hogy teljesen szabadon és ingyen lehessen sajat célra másolatokat készíteni, átmásolni házi média szerverekre és hordozható lejátszókra. A mai viszonyok mellett nem csoda, ha a stúdiók félnek a dologtól, és szeretnének valamilyen kontrollt elérni, esetleg egy jelképes összeg elkérésének formájában.
0