Keresés

HD DVD vs. Blu-ray

2005. december 16., péntek 23:15
"marad volna az egyévvel ezelötti helyzet vagyis mindegyik HD-DVD"

A Fox és a Disney kezdettől fogva a Blu-Ray-t támogatták, pedig nem volt különösebb érdekeltségük a BD-ben.
0
2005. december 16., péntek 23:11
"Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a HD-DVD film kb 7-8.000Ft lenne a BD pedig a duplája kb 15 ezer."

Erre tudnál nekem adni valami forrást? Én olyat olvastam, hogy a BD kb. 10-12 dollárral lenne drágább, mint a DVD, a HD-DVD pedig kb. 10%-kkal.

15 ezer forinttal nem necces lenne a dolog, hanem direkt öngyilkosság. Ha meg akarják győzni az amúgy nem túl lelkes vásárlóközönséget, akkor muszály lesz nekik sokkal lentebb menni.
0
2005. december 16., péntek 22:39
Szerintem amit írtam ésszerű magyarázatot ad erre.
A Sony stúdiók beavatkozása nélkül marad volna az egyévvel ezelötti helyzet vagyis mindegyik HD-DVD.
De így már nem mernek kockáztatni.
0
2005. december 16., péntek 22:34
Engem is meglepett, hogy a semleges stúdiók ilyen határozottan két táborra szakadtak, ki tudja milyen okból. Pedig ha alakítanak egy konzorciumot, közösen akár egy egységes formátumra is rá tudták volna kényszeríteni a fejlesztőket. De mégsem így történt, és ettől az egész nekem kissé gyanús.
0
2005. december 16., péntek 22:20
Ja a stúdiókról:
http://prohardver.hu/c.php?mod=10&id=15997
0
2005. december 16., péntek 22:19
Összeeskűvés elmélet. :)

Igen az olcsóságra gondoltam.
Ha tényleg egy film kijön egszerre mindkét formátumba, a minőség is egyező akkor a HD-DVD nagy előny van.

Ahhoz, hogy a BD a HD-DVD vel egy árba kerüljön ahhoz némi időre van szükség, mint minden új sorozat gyártáshoz. Már pedig ha nem lesz sikeres a árkülönbség miatt akkor ideje se lesz befutni.
Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a HD-DVD film kb 7-8.000Ft lenne a BD pedig a duplája kb 15 ezer.
Ez így necces lesz a BD-nek ha nem talál ki valamit.
0
2005. december 16., péntek 22:14
Amúgy az az érdekes, hogy a stúdiók eldönthetnék a vitát ha egy oldalra állnának (végleg). Nélkülük bármely formátum halott.
De az Ő érdekük (anyagi) a HD-DVD lenne csak az mindent felborít, hogy a Sony-nak erős film érdekeltségeik vannak, amelyek Blu-rayre nyomul.
Ezért ilyen tarka a stúdiók hozzáállása.

Részemről amúgy bármelyik, de ne egyszerre mind a kettő.
0
2005. december 16., péntek 22:13
Mert olcsóbb lesz a HD-DVD? Ez még nem biztos, ha BD csapat komolyan fölénybe akar kerülni, akkor reális árat szabnak a készülékeknek és a lemezeknek is (íme a verseny egy lehetséges pozitív hatása). Máskülönben a BD-nél az előny: több stúdió, több film, nem is beszélve a tavasszal megjelenő PS3-ról.

Egyébként néhány hónapja elemezgettem valamelyik fórumon, hogy mi van akkor, ha a teljesen ésszerűnek tűnő formátum egyesítés megtorpedózásának az a célja, hogy két formátum legyen, így kétszer annyi licenszdíjat lehet bezsebelni, a hibrid lejátszókért pedig több pénzt lehet elkérni, mint prémium termék, noha az elektronikában és a szoftverben alig-alig jelent többletet mindkét formátum támogatása, hiszen alig különböznek (a fizikai megvalósítást leszámítva gyakorlatilag semmiben, a Java és az iHD támogatás pedig csak szoftver kérdése). Lehet, hogy formátumegyesítés helyett arról tárgyaltak, hogyan adják át egymásnak a licenszeket ingyen, és hogyan osztozkodjanak a bevételeken. Bármíly hihetetlenül is hangzik, ez a megoldás sokkal ésszerűbb a cégek szempontjából, mint belerohanni egy bizonytalan kimenetelű háborúba.

Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy véres formátumháború helyett békés egymás mellett élés fog megvalósulni.
0
2005. december 16., péntek 21:46
Rendben.
0
2005. december 16., péntek 20:41
Már csak a vita miatt is körbe néztem a neten milyen infók vannak.
Most összefoglalnám és ha valakinek van fentartása akkor tételesen jelezze.

1, Nincs egyértelmű győztes még.
2, A HVG cikke azért írodott, mert újra volt egy egyezteő tárgyalás, de sikerten lett ez is.
3, Hacsak valami csoda nem történik, mindkét fél kijön a saját fejlesztésével és akkor már csak a piac farkastörvényei döntenek majd.
4, Ki mit támogat?
Hát ugye aki közelebb van a húsos fazékhoz az persze a saját érdekében lobbizik, de átnézve a híreket egyre nyilvánvalóbb, hogy a cégek többsége bizonytalan és egyik lehetőségből se akar kimaradni.
Az egyik internetes portálon fogalmaztak úgy a studiókkal kapcsolatban, hogy már már szappanoperába illő ahogy váltogatját álláspontjukat hétről hétre.
A HVG-ben azt írták, hogy végül a kockázat kizárás miatt egész egyszerüen mindkét formátumban kiadják a filmeket.
Ez nem is olyan elképzelhetetlen és a jelek szerint mások is így gondolkodnak. A Nem rég Blu-ray pártinak titulált Samsung-Lg pl már un kombó lejátszóban gondolkodik. Az MS pedig ha nem is pártolt át a Blu-ray-hez, de kihátrál a "csak" HD-DVD mögül. Várhatóan Ő is majd mindkettőben nyomul majd.
Sajnos kezdetben ez a dualitás várható hiszen senki se meri előre boritékolni egyik fél győzelmét se ami végsősoron a fogyasztó látja kárát.
Akárhogy is, ha tényleg párhuzamossan kijön a kettő és filmek is lesznek rá akkor a végé lesz egy vesztes tábor (így volt a VHS-nél is. Emlékszik még valaki ott a vesztes formátumra? Ugye hogy nem:))

Én most úgy látom ha párhuzamos megjelenés lesz akkor a HD-DVD lesz kezdeti előnyben.
0
2005. december 16., péntek 19:23
Szerintem inditsunk újra tiszta lappal, mert sokszor elbeszéltünk egymás mellet miközben többségében szerintem egyetértünk.

A cél nélküli viták értelmetlenek ezért béke jobbom neked.

Legyen ez egy normális fórum az esély latolgatásról és a friss hírek kielemezéséről.
Rendben?
0
2005. december 16., péntek 18:19
Foglaljuk össze a dolgokat:

Hát, az első hozzászólásban technikai feltételeket említettél, kapacitásokat, meg hogy nem tudnak megegyezni (ezzel utoljára egyébként nyáron próbálkoztak nulla eredménnyel), meg a hardware támogatókat. Ezek mind régi dolgok, ami alapvetően nem baj, de pár lényegesebb dolog kimaradt, mint a formátumokat támogató stúdiók, gyártási költségek és hogy melyik formátum éppen mit tud felmutatni a beígért dolgokból.

Aztán írtam, hogy a Toshibának nem sok esélyt adok, amit valóban nem indokoltam meg, de a stúdiók nagyobb BD-támogatása és a HD-DVD csúszása miatt tényleg most eléggé rossz helyzetben van.

Erre jött, hogy de tévedek, és varrjak gombot, mert a HD-DVD-t 2x annyi cég támogatja (azért nem egészen mindegy milyen cégek). Mondom jóvan.

Aztán 30 GB HD-DVD vs. 200 GB BD, amiből ugye az előbbi a jelen állapot, az utóbbi meg csak terv. A jelen állapot 30 GB HD-DVD, és 25 GB BD (bár a Panasonic állítja, hogy már működik az első kétrétegű BD gyártósor), a terv pedig 45 GB HD-DVD és ugye a 200 GB BD, amiből az 45 GB tűnik megvalósíthatóbbnak.

Aztán nem értettem hogyan jön ki a "hagsújozott közgáz tényezők"-ből a gyakorlati szemponból szükséges 25-35 GB-os maximum, a "HD technológiánál, DVD filmeknél". Izé, szóval mivan? HD, DVD, közgáz, kapacitás?

Aztán fikáztam a helyesírásod és a fogalmazásod, lehet, hogy nem kellett volna, sajnos engem borzasztóan irritál, ha valaki általános iskolás szinten sem tud írni egy fórumban. De mint később kiderült, tudsz te egész értelmesen is írni, ha akarsz ;)

Aztán jött, hogy az nem mérvadó, hogy a stúdiók nagy többsége a BD-t támogatja (néhányan a HD-DVD mellett), hogy röhögnöd kell, és hogy nőjek fel (?), meg a mániám a Blu-Ray (nem igaz), és hogy a Microsoft és az Intel jelenti a hardver-szoftver piac túlnyomo részét (ez végképp nem igaz, még a PC-s piacon sem).

Aztán mutatsz egy két éves cikket, és ez alapján röhögsz rajtam. Mindegy, nem akarom folytatni. Úgy érzem nem támadtalak észérv nélkül, de lehet, hogy kicsit rossz hangulatban voltam, amikor próbáltam helyesbíteni és kipótolni a zavaros információkat.

Azt sem mondtam, hogy a HD-DVD máris vesztett, de most nincs nyerő helyzetben, ez biztos.

Ennyi.
0
2005. december 16., péntek 18:04
Egy kis adalék:http://www.sg.hu/index.php
0
2005. december 16., péntek 17:30
Mivel én eleve gazdasági oldalára utaltam és  arra, hogy nem lefutott még ki a nyerő akkor mi most min vitakozunk???

Miért mondtad, hogy nem jó a meglátás és az aktualitás?
0
2005. december 16., péntek 17:15
"Van itt tényleg olyan naiv személy még, aki azt hiszi, hogy ez a verseny a két technológia között most már technikai kérdés?"

Nem hiszem azt, és nem is tettem erre utaló megjegyzést.

"Az már rég eldölt, amikor kiderült, hogy mindketten megfelelnek a HD technológiának."

HD tekintetében gyakorlatilag ugyanazt tudják. Ettől függetlenül nem baj, ha az adatokat helyesen közöljük és nem írunk marhaságot.

"Hogy melyik a jobb technikailag? Hát a Blu-ray!
Számít ez most a döntés szempontjából? NEM!"

"Azt hiszed pl hogy azok akik a Blu-ray oldalán vannak azok mind azért vannak ott mert az a legjobb? "

"Minden bizonnyal van olyan is, de olyan is lesz aki csak azért mert a rivális pedig a HD-DVD-nél van."

Ebben nem hiszek. Tudod, hogy a Sony és a Toshiba közösen fejlesztik a cell processzorokat?

Én egyébként azt a formátumot választom, amelyiken több és jobb anime jelenik meg. Nekem csak ez számít. Számomra technikailag ugyanazt tudják. Most úgyis HTPC-t akarok építeni, majd olyan drive-ot rakok bele, amilyet kell.
0
2005. december 16., péntek 16:21
Na jó, fussunk neki mégegyszer.

Van itt tényleg olyan naiv személy még, aki azt hiszi, hogy ez a verseny a két technológia között most már technikai kérdés?
Az már rég eldölt, amikor kiderült, hogy mindketten megfelelnek a HD technológiának.

Ez már gazdaság politikai és lobby kérdése lesz.
Ha valaki szereti a törvényeket és a virslit az ne nézze meg hogy csinálják. :)

Hogy melyik a jobb technikailag? Hát a Blu-ray!
Számít ez most a döntés szempontjából? NEM!

Azt hiszed pl hogy azok akik a Blu-ray oldalán vannak azok mind azért vannak ott mert az a legjobb?
Minden bizonnyal van olyan is, de olyan is lesz aki csak azért mert a rivális pedig a HD-DVD-nél van.

Ez gazdasági/érdek döntés lesz és épp ezért komolytalan aki biztos befutónak kiáltja ki bármelyiket.
Lehet, hogy Decarto jó hardver témába, ezt megelőlegezem, mert itt ugyse számít. De erre a kérdésre a választ elöbb találod meg egy gazdasági újságban, mint egy technikaiban.

Amúgy nem akartam veszekedni itt, de Decarto volt aki élbő letámadott minden észérv nélkül.
0
2005. december 15., csütörtök 19:24
Regisztráltam a HVG oldalon, de a jelszó az istennek nem akar megjönni, szóval nem tudtam elolvasni a cikket. Lehet, hogy jó cikk, de amiket glad írt az első hozzászólásban, azok tényleg több hónapos információk, és azóta történtek kisebb változások. Egyébként főleg angol nyelvű oldalakat olvasok, híreket, press-release-eket és hasonlókat, és ha beledöglök sem fogom tudni most mindet előkeresni.
Nem szándékozom okosnak tűnni, és mindenáron bebizonyítani, hogy nekem van igazam. Aki az elmúlt néhány évben ideírt hozzászólásaim alapján mégsem tart megbízható "forrásnak", azt eszem ágában sincs más eszközökkel meggyőzni.

Igazából az bosszant, hogy egy csomó téves információ úgy kerül ide (akár a HVG-ből, akár máshonnan), hogy egy gyors kereséssel pontosítható lenne. Én gyakran élek ezzel a lehetőséggel, mert nem mindig vagyok biztos abban, hogy a tudásom pontos és aktuális.
0
2005. december 15., csütörtök 18:25
Most miért kell ezt művelni!??!

Osszátok itt az észt ahelyett hogy diskurálnánk!

Jah és a HVG jó újság, leszarom mikori a cikk!
0
2005. december 15., csütörtök 18:24
Most miért kell ezt művelni!??!

Osszát itt az ész ahejett hpgy diskurálnánk!

jah és a HVG jó újság, leszarom mikori cikk!
0
2005. december 15., csütörtök 18:18
Ebben a témában és jó sok más témában is letett már az asztalra. Hogy te erről nem tudsz az a te bajod.
0
2005. december 15., csütörtök 17:53
Miért?
Ebben a témában letett valami kézzel foghatót az asztalra? Attól, hogy valaki ismételgeti alátámasztás nélkül amit mond, attólmég nem lesz jól tájékozott.
Olvasd el még egyszer az itt leírtakat és láthatod részéről a megalapozatlan elfoguktságott.
0
2005. december 15., csütörtök 17:23
Szerintem nem ártana konstruktivabb irányba vinni a vitát mert ennek a torzsalkodásnak semmi értelme.

Azt hiszem semmi érdemlegessel nem tudtad megcáfolni az első hozzászólást csak a HVG próbáltad le degradálni ami elég nevetséges ráadásul a beidézet netes linkek is ezt támasztják alá.

Állapodjunk meg néhány dologban:
1, Nem mondtam hogy egy vagy másik a tuti végnyerő csak azt hogy még nem lefutott ez a verseny és még nincs győztes.

2, A stúdiók hosszú huza-vona után úgy döntöttek, ha mindkét formátum elindul, akkor mindkét formátumba kiadják a filmeket, mert nekik túl kockázatos csak egyik formátumban nyomulni ami aztán lehet, hogy a rossz.

3, A studióknak a HD-DVD felelne meg a legjobban az ár miatt.

4, A felhasználó szempontjából szinte mindegy melyik, hiszen minőség különbséget az emberi szem nem fog látni a két formátumra rögzített film között.
Ez olyan szám zsonglőrködés, amit a szinekkel is művelnek holott az emberi szem már csak a töredékét tudja a mostan megjelenítetteknek.
0
2005. december 15., csütörtök 15:42
Na ja :) Kb. két hete jelentette be a BDA, hogy a BR szabvány "támogatotja" az MMC-t, de az nem kötelező érvényű. Korábban abszolút kizárták a lehetőségét. Ezt is csak azért, mert a HP megfenyegette őket, hogy átpártol a hd-dvd-hez.  Szóval támogatott, de nem kötelező érvényű. Ezt most fordítsam le?????? Na jó megteszem. Ez azt jelenti, hogy a filmstúdiók nem fogják támogatni az MMC-t, magyarán a BR-en kiadott anyagok tulajdonosai a mediacenterüket a hajukra kenhetik. A filmstúdiók pedig pont azért lobbiznak, hogy az MMC még csak véletlenül se jöhessen szóba.

Ha gondolod keresek egy cikket erről a bejelentésről. Mármint, hogy a BDA bejelentette az MMC támogatását (támogatjuk, de nem tesszük "kötelezővé" :))), jót röhögtem rajta). Kb. két hete volt.
A hd-dvd-nél ez alap, azaz az azon kiadott anyag biztosan másolható a médiacenterre.
0
2005. december 15., csütörtök 14:36
"Ettől a BR mereven elzárkózik"

Ez már megint nem igaz így ebben a formában! Az MS és a HD-DVD konzorcium zöme költelezővé tenné a managed copy-t, míg a BD a kiadókra bízná, hogy egy adott lemez tartalma lemásolható-e a médiacenterre/hordozható médialejátszóra, vagy sem. Olyat én még nem olvastam, hogy a BD támogatók, vagy a stúdiók tiltakoznának a managed copy ellen, hiszen a lehetőséget ugyanúgy beleépítették a BD szabványba, mint a HD-DVD-nél. De lehet, hogy a HVG-nél ezt is másképp tudják.
0
2005. december 15., csütörtök 14:34
Pedig jobb lenne ha befognád a bagólesődet és innád Derceto szavait. Volna Tőle mit tanulnod.
0