Keresés

HD DVD vs. Blu-ray

2005. december 15., csütörtök 13:13
Ja és ami kimaradt: itt szó sincs a gigabájtokról. 30 vs. 50. Kit érdekel??? Egyedül a jogkezelésen megy a vita, és ebben van a lényegi különbség a két formátum között. Részemről a hd-dvd a nyerő :)
0
2005. december 15., csütörtök 13:11
Most nem azért, de ez a csata elég sokrétű. Pl. a filmforgalmazóknak az nem tetszik a hd-dvd-ben, hogy ott biztosítani akarják a jövő egyik, egyre inkább valósággá váló vívmányának, a nappaliba elhelyezhető "médiaközpont" feltételeit, azaz hogy az anyagot hálózaton belül fel lehessen egy központi gépre másolni, és onnan szétküldeni a házikóban. Ettől a BR mereven elzárkózik, ezért erre a formátumra pl. a MS nem tud építeni (az MS qvára nem a szoftverek miatt áll a hd-dvd mellé, hanem Bill Gates mediaközpontos elképzelése miatt, ezt a piacot akarja magáévá tenni, úgyszintén az intel is e mellett harcoskodik). Namost ha a BR nem teszi ezt lehetővé, akkor marad a hd-dvd erre a piacra. Márpedig szerintem akár ez is lehet perdöntő a dologban.
Van aki ugyanis úgy képzeli el a jövőt, hogy "hazamegyek, bekapcsolom azt az izét a nappaliban, ami jó zenehallgatásra, mert rá van másolva 80 album, jó filmezésre, mert rajta van a kedvenc 23 filmem, stb., ha kedvem van projektoron nézem a nappaliban, vagy bemegyek a hálóba plazmán nézni, míg az asszony a konyhában zenére főz, és a zene persze megint csak a médiaközpontból jön" És ebben a BR nem partner.
0
2005. december 15., csütörtök 12:19
Ezt még elolvastam, erre reagálok.

A HVG nem szakmai lap. Valószínűleg a cikk üzleti tartalma több mint kiváló, de a technikai részletek elnagyoltak, és több hónapos hírekből vannak összegyűjtve. Ez meg itt egy hardware fórum.

"A háttéről annyit, hogy a Micro Soft és az Intel a HD DVD támogatja. Ezzel a Hardver-softver piac túlnyomó része lefedve."

Persze, a Sony, Panasonic, Dell, HP, Apple, Philips, Pioneer,  jelentéktelen apró cégek. A Microsoft nem ad ki filmeket, az Intel pedig leginkább processzorokat gyárt, nem driveokat vagy lejátszókat, így a támogatásuk csak bizonyos extra szolgáltatásokban érvényesül, nem meghatározó.
0
2005. december 15., csütörtök 11:59
"ha nem tetszik ne olvasd"

Helyes. Még van hátra 3 hozzászólásod, de akkor kihagyom.
0
2005. december 15., csütörtök 5:20
Csak mert szívemen viselem jól informáltságodat:
http://www.origo.hu/techbazis/hardver/20050927azintel.html
http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=28936&count15=1

idézet:
"...Kérdéses azonban, hogy mi lesz a HD-DVD másik hatalmas előnyével, mely a filmstúdiók számára is az egyik legnagyobb vonzerő: az alacsony gyártási költségekkel. A HD-DVD lemezek másik hatalmas előnye a kompatibilitás mellett az volt, hogy a jelenlegi DVD-gyártósorok minimális átalakítással HD-DVD gyártósorokká alakíthatók lettek volna, így egyetlen lemez költsége alig magasabb, mint egy ma gyártott DVD-lemezé..."
0
2005. december 15., csütörtök 5:13
Csak a móka kedvért, hogy kiderüljön kinek az értesülései jobbak:
http://www.origo.hu/techbazis/hardver/20041201hollywood.html

Ez több mint egyéves cikk!!!

ismét csak röhögni tudok rajtad. :-)))
0
2005. december 15., csütörtök 5:07
Nem hiba van ott a bizonytalanságot jelképező "várható" jelző.

Szerintem csak kötekedsz, de nem értem miért.
0
2005. december 15., csütörtök 5:03
Helyesírás, fogalmazás -> diszlexiám van így nekem csak így megy, ha nem tetszik ne olvasd.

Aktualitásra pedig ahogy már írtam mutas egy korrekt friss forrást ami az ellenkezőjéről szól amit írtam , majd utánna tépd a szád.
Élból leszólni az egy hetes HVG cikket elég amatőr dolog.
0
2005. december 15., csütörtök 4:58
Húúú ez aztán mérvadó!
Kedves fórumtás kijelenti, hogy a HVG értesülése elavult. Röhögnöm kell annyira komolytalan. Nőlj fel!

Most attól, hogy mániád a Blu-ray még nem kell támadni.

A háttéről annyit, hogy a Micro Soft és az Intel a HD DVD támogatja. Ezzel a Hardver-softver piac túlnyomó része lefedve.

Ha tetszik ha nem még említem amig tényleges friss forrásokal nem cáfolod az itt írtakat.
Mondani könnyű bármit is de a HVG nem beszél a levegőbe. Korrekt újság aki ad a forrásokra.
0
2005. december 15., csütörtök 4:58
"a HD DVD 30GB körül várható a Blu-ray 200GB"

Bocs, hogy megint korrigállak, de a 200GB csak elméleti, és itt 8 réteggel kell számolni. A Panasonic nemrég jelentette be, hogy kész az első gyártósor, amin 2 rétegű BD lemezeket tudnak gyártani, szóval még alhatunk párat, mire a maradék 6-ot is ráheggesztik, de egy ideig csak egyrétegű lemezekkel fogunk találkozni. Ha viszont elméleti kapacitásról beszélünk, akkor a HD-DVD-re 45GB-t is mondhatunk, mert ott 3 rétegnél tartanak.
0
2005. december 15., csütörtök 4:50
Miután a cikkről már rég kiderítettük, hogy elavult és pontatlan, jobb lenne, ha nem említenéd többször.

Nem mondtam, hogy a nincs nagy stúdió a HD-DVD mögött, de az Universal az egyetlen, ami még nem támogatja a BD-t. A nagy stúdiók és a nagy hardware gyártók a BD mögött állnak, és innentől kezdve lehet akár 3x annyi kisebb cég a HD-DVD mellett. Persze még sokminden történhet.
0
2005. december 15., csütörtök 4:34
Ej-ej glad! Nem fogsz örülni, de most leosztályozlak:

helyesírás: 2
fogalmazás: 1
tájékozottság, aktualitás: 3 (osztozhatsz rajta a HVG-vel)
0
2005. december 15., csütörtök 1:30
Szóval én mielött pént ölnék bele mégeyszer utánna néznék, mert a cikkben már emlegették a hibrid lejátszókat, ami nem alaptalan.
0
2005. december 15., csütörtök 1:27
Adat mennyiségről annyit, hogy a HD DVD 30GB körül várható a Blu-ray 200GB. Persze ezek mint tudjuk változhatnak.

Itt amúgy nagyon egszerüen eldönthető a nagy kérdés.
Gyakorlati(!) szempontból mennyire van szükség a HD technológiánál, DVD filmeknél? Figyelembe véve az általam hagsújozott közgáz tényezőket.
Ha jól számolok max 25-35GB.
Szóval elméletileg ez elég is bár aggasztó hogy így a plafont súrolja egyből.
0
2005. december 15., csütörtök 1:22
Tévedés!
Az említett cikkben szóba kerültek a nagy stúdiók akik némi húzavona után érdekes döntésként mindkét formátumot támogatják párhuzamosan!!!
Na erre varjál gombot!

Mint ahogy leírtam nem csak a Tosiba  áll a HD-DVD mögött sőt jelenleg a HD DVD áll nyerésre, mert 2x annyi cég áll mögötte.
0
2005. december 15., csütörtök 1:20
Ja egy hetes...de hát a számitás technikában egy hét is sok. :)
Amúgy itt az az új, hogy nem rég újra megpróbáltak düllőre jutni tárgyalással, de nem sikerült.
0
2005. december 14., szerda 18:21
Nekem van olyan warezoló ismerősöm, aki örülne a 300 GB-s lemeznek. 2-3 hónap alatt simán letölt ennyi anyagot, és csak kuncog a Chello 30 GB-s havi limitjén.

A HD-DVD is kék lézeres :))
0
2005. december 14., szerda 17:17
A 300 GB-os lapacitás nyugodj meg, nem nekünk szól! Vállalati adatok, multimédiás adatok archiválására találták ki. Egyszeri felhasználónak felesleges és megfizethetetlen az ilyen tároló kapacitás.

Sőt csak lassan a testtel az optikai háttértáraknak is! A mágneses szalgtárak most kerültek előtérbe az utóbbi pár évben! Reneszánszukat élik a szalag-háttétárak -persze még midig a cégvilágról bezsélek-.

És a kék-lézeres technika vs HD-DVD csata mit hoz? A SONY megvette a világ legnagyobb filmarchivumát, az MGM-t!!!!!! Azt hiszem ha elárasztja megfizethető lejátszókkal a piacot és mindent az új formátumon ad ki , eldőlt...

0
2005. december 14., szerda 15:43
Ha egy PAL képméretű 2 órás filmet egyáltalán nem tömörítenének, akkor (csak a kép) több mint 200 gigán férne el. Ennél már léteznek nagyobb felbontások, és persze hosszabb filmek is. Mondjuk ez már csak az agyonvájtszeműeknek jó, hiszen legtöbbször a DVD képén sem lehet észrevenni, hogy tömörített.
0
2005. december 14., szerda 15:23
Valóban izgalmasan hangzik, de hogy oldják meg például a műsoros lemezek sorozatgyártását?

A fizikai adathordozók otthoni felhasználása szép lassan visszaszorul, hiszen az interneten egyre több minden elérhető, egyre gyorsabban. Warezoláson, tévéműsor felvételen és házi videók,fotók és egyéb munkák archiválásán kívül mire jó még az írható adathordozó?

A HVD-vel leginkább a napi szinten hatalmas adatmennyiséget archiváló cégek fognak jól járni. Otthoni felhasználásra nem hiszem, hogy el fog terjedni.
0
2005. december 14., szerda 13:50
A HVD Alliance állítólag 2006 végén rukkol elő egy 300 gigás holografikus lemezzel. Na most ez így izgalmasan hangzik, de mi a szart lehet (nekem, átlagfelhasználónak) 300 gigán tárolni? A filmeknek a Blu-Ray még egy ideig bőven elég lesz, szerintem.
0
2005. december 14., szerda 10:37
Ez akár egy jó összefoglalás is lehetett volna, de mégsem lett az.

Reménykedésről szerintem szó sincs, legfeljebb a Toshiba reménykedhet az olcsó kínai gyárakban, mert a nagy filmstúdiók szinte mind a Blu-Ray-t támogatják. A költségbeli és a technikai különbségek hosszú távon nem jelentősek.

Én jövőre tervezek összerakni egy HTPC-t Blu-Ray és/vagy HD-DVD meghajtóval, projektorral.
0
2005. december 14., szerda 7:18
Elég régi HVG szám lehetett...
0
2005. december 14., szerda 3:34
Régebben egy másik topicban (amit már nem találok) voltak viták a jövő technológiáiról.
Akkor én óvatosságra intettem a lelkesedőket, mert nem mindeig a legjobb, leghatékonyabb termék jelenik meg a piacon, hanem vannak közgazdasági tényezők is.
Most olvasok egy cikket a HVG-ben a témáról, ami engem igazol.
Nagy körvonalakban a Toshiba és a Sony nem tud megegyezni melyik legyen.
A HD-DVD kisebb kapacitású, de technikai feltételei egyszerübbek.
A Blu-ray naygobb kapacitású, de technikailag is túl sokat kiván.
Az a baj, hogy mindkét tipusnak vannak komoly támogatói, ami végül is a fogyasztónak lesz hátrány (ha nem egyeznek meg.
A HD-DVD mellet a Toshiba, NEC, Sanyo, Intel, MS
A Blu-ray-t pedig a Philips, Dell, Apple, HP támogatja

Szóval még óvatósan a nagy reményekkel. :)
0