Yossarian25: Akkor vagy többféle változatban jött ki a film (erősen kétlem), vagy a képarányokat nem egyformán értelmezzük. Nálam 4:3-as volt a kép, vagyis kitöltötte a hagyományos televízió képernyőjét, ugyanakkor észrevehetően hiányoztak a jobb és bal oldali képinformációk. 16:9-es képarány esetében viszont tudomásom szerint hagyományos tévén szélesvásznú formátumban (alul-felül fekete csíkok) látható a film, s nem maradnak le kétoldalról a képi információk. Ráadásul mint írtam, erre vonatkozóan más adat van az Xpressen, más van a dobozon feltüntetve, a valóság pedig nálam egy harmadik specifikáció. (A franciáknál az ottani Amazon szerint Pan§Scan változatban jött ki a film, 1:1.66 képaránnyal.)
Szinkron esetében nagyon relatív, hogy ki mit tart jónak. Az azért szerintem mégis jogos és minimális elvárás – bárki is készítette a szinkront –, hogy a hangok igazodjanak a szereplők szájmozgásához. Ebben a filmben ez nagyon sokszor látványosan nem sikerül, s ezért az egyébként sem szerencsésen kiválasztott hangok miatt hangalámondás jellege van az egésznek.
Ami az extrákat illeti, a francia kiadáson van valami dokumentumfilm is: Alain Delon sur le tournage (documentaire). Nyilván egy régi film esetében macerásabb extraanyagot találni, de ha fotógalériát mellékelnek, legalább valami normális minőségű képekből állítsák már össze. (A képgalária egyébként számos kiadvány gyenge pontja: az újabb hollywoodi filmeknél is az idegeimre mennek az aprócska fotókból álló képgalériák. Nehogy már például a GLADIÁTOR-ból vagy a TERMINÁTOR 1 fotóiból ne lehetne egész képernyős képgalériákat csinálni, ha például több évtizedes filmek esetében – ld. Hitchcock-filmek, klasszikus Universal-horrorok – bőséges anyag áll rendelkezésre.)
Az én véleményem az, hogy szokjunk már le arról, hogy az ár szabja meg a minőséget! Legyen már végre az az alap, hogy egy film normális módon, igényesen jelenik meg, s ha ezt nem sikerül a 990 Ft-os árkategóriában teljesíteni, akkor kerüljön inkább többe! Jómagam a minőség (a film értéke és a megjelenés paraméterei), és nem az ár alapján választok. No és az is alap kéne, hogy legyen, hogy a borító a film tényleges specifikációit tartalmazza.