Persze, én is azt mondom, hogy a realitásokból kell kiindulni. Ha mondjuk filmklubot akarnék nyitni, valószínűleg nem Bergmannal vagy Tarkovszkijjal kezdenék, hanem a populárisabb alkotókkal, hogy tőlük fokozatosan jussunk el az igényesebb, értékesebb művészekhez és művekhez. Persze az nagyon fontos, hogy nem minden rossz és értéktelen, ami népszerű.
Én már jó ideje nem tanítok, ezért nem tudom, pontosan mi a napi helyzet az iskolákban. De aktív koromban már nekem is adott volt a lehetőség, hogy magyartanítás során lecseréljem a szerintem kevésbé jó szövegeket értékesebbekre. Mórát és Fekete Istvánt nem cseréltem le, de a hülye, didaktikus tanmeséket (szerzőket inkább nem mondok) igen. Bizonyos fokú archaizálás egy szövegben szerintem előnyös is lehet, hiszen ezáltal fejleszthető a gyermek szókincse, s mellesleg a szómagyarázat keresése közben megtanulhatja a lexikonok (kisebb korban: Ablak-Zsiráf) használatát is. Szerintem akkor problémás a gyerek számára az olvasás, ha a tanulási folyamat számára egy idegenlégiós kiképzéssel ér fel: az örökös stressz amiatt, hogy nem ismeri fel a betűket, nem jól megy az összeolvasás, mit kap majd a tanártól, szülőtől stb. stb. Ha erre a stresszhelyzetre nem kerül sor, akkor szerintem nem lesz probléma az olvasás szeretete, hiszen mindenki szívesen csinál olyasmit, amiben sikerélménye van. Azt hiszem egyébként, hogy ezen a téren az oktatási rendszerrel sok gond van: egyrészt feszített az olvasástanítás tempója, másrészt a még mindig magas osztálylétszámok miatt nincs igazán mód differenciált foglalkozásra. A végeredmény: nyolcadik év végére olvasni alig tudó, azt nem is szerető diákok lépnek ki végleg az iskolakapun. De ez tényleg nem egy filmes oldalra tartozó téma.