Keresés

A legjobb forgatókönyvírók

2006. január 23., hétfő 19:03
De Billy Wilder is elég jelentős volt, nemcsak filmrendezőként.
Aki olyat ki tud találni, mint a Van, aki forrón szereti... :-)))))
0
2006. január 23., hétfő 19:01
Ernest Lehman - elég ha csak filmcímeket írok?

( az eredeti ) Sabrina, Észak-Északnyugat, Anna és a sziámi király, Valaki ott fent szeret engem, West Side Story, A muzsika hangja, Nem félünk a farkastól.
0
2006. január 23., hétfő 16:50
A születés is milyen király már ugye, azt is ő jegyzi
0
2006. január 23., hétfő 16:49
Jean-Claude Carrière-t tisztelem mélyen, nyomult már Bunuellel, Malle-al, Oshimával, Peter Brookkal, meg úgy mindenkivel aki számít, de én speciel a Harold és Maude tévéadaptációjáért respektálom ennyire
0
2006. január 23., hétfő 16:41
shane black.
0
2006. január 23., hétfő 14:58
And the Oscar Goes to:

Charlie Kaufman for Eternal Sunshine of the Spotless Mind...
0
2006. január 23., hétfő 14:58
Állítólag Walker és Joel Schumacher már a forgatás előtt összebalhéztak a filmen. Nem lehet tudni, hogy Schumacher mennyit változtatott a könyvön (valamelyik első verzió több oldalról is letölthető, de olvassa el az, akinek kedve van:) ). Tehát annyit mondhatunk, hogy a 8 mm Joel Schumacher filmje, AKW forgatókönyve alapján.

És mindjárt itt van a probléma, amiért nem túl életszerű a topik: mindegyik rendező vagy sztár belekontárkodik a történetbe, jobb esetben javítás, rossz esetben ego túltengés miatt, emiatt nem igazán lehet eldönteni, hogy a filmen látható baromság mennyire az író, és mennyire a rendező/sztár/producer/vagy ezek barátnőinek ötlete volt.

De az én kedvenceim Billy Wilder+IAL Diamond, William Goldman, David Webb Peoples, Robert Towne és David S. Ward tollaiból származnak.
0
2006. január 23., hétfő 14:45
andrey kevin walker és hetediket és az álmosvölgy legendáját tényleg jól megírta, de a 8 mm-ért jól megcsapkodnám a fejét, ha itt állna előttem. :)
0
2006. január 23., hétfő 14:42
kedvenc rendezőm kubrick nagyon jó író is volt. elsősorban hozott anyagból dolgozott, és nagyon ment neki az adaptálás. a mechanikus narancs (gépnarancs) c. regény lényegét például nagyon jól megragadta. a gyors jelenetek, a párbeszédek és a narrátor nyelvezete és ritmusa hűen adta vissza a regény hangulatát. eszközölt ugyan néhány változtatást (befejezés), de nem fordította ki az eredeti mű lényegét. egyébként is, a jó adaptáció nem betűről betűre követi a könyvet, hanem szó szerint alkalmazza filmnyelvre.
0
2006. január 23., hétfő 11:53
Az igazság az, hogy nem néztem utána hogy van-e már ilyen topik, de most nagyon rá vagyok mozdulva a témára és kíváncsi vagyok mások véleményére is.
A forgatókönyvírók (amellett hogy van ilyen Oscar kategória) talán a legkevésbé megbecsült tagjai a filmkészítők első néhány „főszereplőjének”.
Ugyebár ott vannak a színészek, akik az istenek a köznép szemében, aztán a rendezők és utána valahol elfeledetten a forgatókönyvírók. (És akkor még nem is beszéltem az operatőrökről...)
Szóval nekem van néhány kedvencem, akiknek várom a „filmjeit”. Ilyen például Andrew Kevin Walker, aki szerintem a Hetedikkel és a 8 mm-rel hatalmasat alkotott, nem beszélve az Álmosvölgy legendájáról.
Aztán ott van ez a Shyamalan gyerek, aki a rendezés mellett történeteit is maga írja. A Hatodik érzék zsenialitásáról felesleges beszélni, de szerintem hatalmas ötleten alapszik a Sebezehetetlen és a Jelek is.
És hát a mostanában félisteni magasságokban leledző QT, akinek szintén nagyon jók a forgatókönyvei, gondoljunk csak a Kutyaszorítóbanra, a Tiszta románcra vagy a Született gyilkosokra.
Ha felidézünk egy-két elfeledett írót, akkor én mindenképpen megemlíteném Gregory Wident, aki papírra vetette anno a Hegylakót és a Lánglovagokat is. Aztán erősen mellényúlt a Hegylakó 2-3-4-el, de ezt felejtsük el neki békében.
Nagyon szépe indult a karrierje Christopher McQuerrie-nek is a Közönséges bűnözőkkel, aztán ez a Hullahegyek, fenegyerek című borzalom...

Na mindegy, a lényeg hogy vannak nagyon jó írók, akiket sajnos sokszor elfelejtenek megemlíteni egy film méltatásánál. De azért kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is, ki vagy kik azok a forgatókönyvírók, akiket szerettek, akiknek odafigyeltek a munkáira.
0