Az igazság az, hogy nem néztem utána hogy van-e már ilyen topik, de most nagyon rá vagyok mozdulva a témára és kíváncsi vagyok mások véleményére is.
A forgatókönyvírók (amellett hogy van ilyen Oscar kategória) talán a legkevésbé megbecsült tagjai a filmkészítők első néhány „főszereplőjének”.
Ugyebár ott vannak a színészek, akik az istenek a köznép szemében, aztán a rendezők és utána valahol elfeledetten a forgatókönyvírók. (És akkor még nem is beszéltem az operatőrökről...)
Szóval nekem van néhány kedvencem, akiknek várom a „filmjeit”. Ilyen például Andrew Kevin Walker, aki szerintem a Hetedikkel és a 8 mm-rel hatalmasat alkotott, nem beszélve az Álmosvölgy legendájáról.
Aztán ott van ez a Shyamalan gyerek, aki a rendezés mellett történeteit is maga írja. A Hatodik érzék zsenialitásáról felesleges beszélni, de szerintem hatalmas ötleten alapszik a Sebezehetetlen és a Jelek is.
És hát a mostanában félisteni magasságokban leledző QT, akinek szintén nagyon jók a forgatókönyvei, gondoljunk csak a Kutyaszorítóbanra, a Tiszta románcra vagy a Született gyilkosokra.
Ha felidézünk egy-két elfeledett írót, akkor én mindenképpen megemlíteném Gregory Wident, aki papírra vetette anno a Hegylakót és a Lánglovagokat is. Aztán erősen mellényúlt a Hegylakó 2-3-4-el, de ezt felejtsük el neki békében.
Nagyon szépe indult a karrierje Christopher McQuerrie-nek is a Közönséges bűnözőkkel, aztán ez a Hullahegyek, fenegyerek című borzalom...
Na mindegy, a lényeg hogy vannak nagyon jó írók, akiket sajnos sokszor elfelejtenek megemlíteni egy film méltatásánál. De azért kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is, ki vagy kik azok a forgatókönyvírók, akiket szerettek, akiknek odafigyeltek a munkáira.