besorozás nem egyenlő beszervezés ügynökösködés nem egyenlő náci ifjúság szervezetben való részvétellel akkor nem értem, miről beszélsz...
0
2006. január 30., hétfő 13:58
68
A seb már régen kivérzett. Szabónál most ugyanaz a reflex működik, mint régen: a félelem. Akkor a hatalom kényszerítő ereje, most a demokrácia fejcsóválása, erkölcsi itélete. Sajnos ez a korosztály úgy szocializálódott, hogy a spájzban mindig van valaki.
0
2006. január 30., hétfő 13:50
68
Érdekes lenne, ha letagadná. Csak a fél német hadsereg látta. Ez is egy korszak kényszerű csapdája: jött a behívó.
0
2006. január 30., hétfő 13:45
113
Ez a változat már kezd több sebből vérezni. Egyrészt akad történész, aki kétségbe vonja, hogy Gábor Pál lenne a fehérkabátos pasas, másrészt maga Szabó is elismerte már, hogy magát mentette. Amúgy meg ez a "mást védtem, amikor besúgó lettem" duma engem erősen emlékeztet M. P. titkos megbízott KGB ellenes harcára.
0
2006. január 30., hétfő 13:44
7151
Nem olvastam Ratzinger könyvét, és nem tudok róla túl sokat. Szinte csak annyit, amennyit az újságok megírtak. Azt pedig mindig fenntartással kezelem, bárkiről van szó, ezért használtam az "állítólagos" jelzőt. Az észrevétel lényege egyébként az volt, hogy azért annyira a németek sincsenek túl a hasonló dolgokon: egy-egy közszereplő kapcsán azért ott is megbolygatják a múltat, és nem csak mindig és kizárólag csak a botránysajtó...
0
2006. január 30., hétfő 13:29
8905
:-)))
0
2006. január 30., hétfő 13:29
126
bakker srácok, mikor lesz már egy olyan ember aki bevallja, basszátokmeg élveztem, imádtam mindenkit besározni, imádtam szemétségeket kitalálni és gecinek lenni, és ma is megtenném, sőt, azóta is ezt csinálom, csak szóban, meg polgári levelekben, anyósomról, kollégákról, családomról, barátaimról mondok ocsmányságokat feszt. Na erre az emberre várok én
0
2006. január 30., hétfő 13:28
143
Mi az, hogy „állítólagos”?
Ő maga írta le az egyik könyvében évtizedekkel ezelőtt, hogy 16 évesen besorozták(Hitlerjugend), mint mindenki mást; leírta, hogy tankakadályokat épített Magyarországon, majd valahogy sikerült meglógnia.
Ratzinger nem kussolt. Szabó igen.
Akkor most minden német náci? És még én vagyok rasszista...
0
2006. január 30., hétfő 13:28
143
Mi az, hogy „állítólagos”?
Ő maga írta le az egyik könyvében évtizedekkel ezelőtt, hogy 16 évesen besorozták(Hitlerjugend), mint mindenki mást; leírta, hogy tankakadályokat épített Magyarországon, majd valahogy sikerült meglógnia.
Ratzinger nem kussolt. Szabó igen.
Akkor most minden német náci? És még én vagyok rasszista...
0
2006. január 30., hétfő 13:25
68
Mire megtanuljuk, én már Szent Péter szimfonikus költeményében játszom.
0
2006. január 30., hétfő 13:24
113
Na pontosan ilyesmit szerettem volna én is írni, de aztán túl bénának éreztem a megfogalmazást. :-) Azon senkinek sem szabad meglepődnie, hogy hazánk lakosainak egy része (ilyen-olyan okokból, ki kényszerből, ki vígan, dalolva) az elmúlt században jelentős eredményeket vívott ki a besúgás szakterületén (nemcsak a Kádár- vagy Rákosi-korban, már jóval előbb is), a diktatúrák és a tekintélyelvű rendszerek gondot fordítottak arra - ez a természetük -, hogy a lakosság nagyobb részére rálátásuk legyen. (Csak zárójelben: jeles demokráciánkban is működik ez a mesterség, elegendő a névtelen bejelentéseket lehetővé tevő APEH-vonalakra gondolni.) A probléma az, hogy így, szépen csepegtetve, maszatolva, ki tudja milyen hátsó szándékokkal bukkannak fel imitt-amott ezek a leleplezések. Ha a ma is közéleti szereplőként fungáló spicli (a többiek engem sem érdekelnek, éppen az imént kifejtett okokból) nem jön elő azzal, amivel elő kellene jönnie, egy spionlista tiszta vizet önthetne a pohárba. (Sajnos egy ilyen lista is problematikus, ugyanis a szerencsés helyzetben lévők, illetve rokonaik, üzletfeleik már régen kiemelhették a megfelelő kartont a megfelelő helyről, tehát X és Y még ezt is megúszhatja.) Így a hirtelen sokk helyett élveboncolás zajlik, ami senkinek sem tesz jót.
0
2006. január 30., hétfő 13:21
3945
igen egy, nagyon komoly brit vasárnap újság és egy másik csoda, a bild. egyiket sem kell bemutatni. :)
0
2006. január 30., hétfő 13:19
68
Szabó szerint épp az volt a lényeg, hogy ne kerüljön a képbe Gábor Pál, mivel nemcsak, hogy ott volt a pártház ostrománál, hanem még felvétel is készült róla, amint fehér kabátban gépfegyverrel fedezéket keres. Szabót az állambiztonság más főiskolásokkal egyetemben véletlenszerűen választotta ki. Többen is jelentettek, csak nem ismerték egymást. Igazán szép életkép az ötvenes évek hétköznapjairól.
0
2006. január 30., hétfő 13:18
7151
So-so. Azért az új pápa kapcsán a németek is emlegették annak állítólagos náci kapcsolatait...
0
2006. január 30., hétfő 13:17
7151
Igen, a MAGYAR RAPSZÓDIA és az ALLEGRO BARBARO kapcsán írta Tarkovszkij Jancsóról, hogy tehetségtelen, hogy "Szergej Paradzsanov kissé hibbant epigonja" (vagy valami hasonló). A MAGYAR RAPSZÓDIÁ-t egyébként az Európa filmcsatorna promóiban úgy reklámozták, mint a 70-es évek egyik legjelentősebb magyar filmjét! A nemrég a mi kiadónknál megjelent fotóalbumban (melyben Szabó is szerepel!) azonban maga Jancsó sem tartotta említésre méltónak a MAGYAR RAPSZÓDIÁ-t a filmjei között. (Igaz, egyetlen olasz filmjét sem említette, pedig azok közül pl. A PACIFISTA kifejezetten jó.)
Amúgy szerintem Jancsó filmjei kb. az ÍGY JÖTTEM-től a MAGÁNBŰNÖK, KÖZERKÖLCSÖK-ig figyelemre méltóak, sőt olykor kifejezetten jók. A MAGYAR RAPSZÓDIÁ-tól kezdve azonban "jancsósak" a művei, a szó pejoratív értelmében. Szabó az a rendező, akinek stílusa a hazaiak közül leginkább megfelel a nagyvilág ízlésének: filmjei kb. a MEPHISTO-tól kezdve sokkal inkább "nemzetköziek", semmint magyarok, s e ténynek előnyei éppúgy vannak, mint hátrányai..
0
2006. január 30., hétfő 13:11
2975
egyetértek. meddig lesz ez még téma?!
0
2006. január 30., hétfő 13:10
3945
letartóztatták, megijedt, elvállalta.
0
2006. január 30., hétfő 13:09
8905
Mert a németek előre néznek, nem hátra. Ezért haladnak jobban, mint mi. Lenne tőlük mit tanulnunk sokmindenben.
0
2006. január 30., hétfő 13:08
7151
Ürgebőrbe voltak varrva azok a jelentések? :))
Komolyra fordítva: nem merültem el különösebben az ügyben, s nem gondolok különösebben rosszakat Szabóról se, bármennyire mást sugallnak esetleg korábbi hozzászólásaim. Viselkedését az ügyben viszont nem tartom a legszerencsésebbnek. Ahogyan őszintén szólva így kívülállóként nem értem, hogy Gábor Pál megmentése érdekében miért pont Szabó vállalta az ügynökösködést, illetve ha őt személy szerint zsarolták, s kényszerűségből ment ebbe bele, akkor hogy került a képbe Gábor Pál?
0
2006. január 30., hétfő 13:08
3945
ez szörnyű dolog, és ezért a politika tehet. sajnos még mindig ott tartunk, hogy bárkit le lehet kommunistázni, még azt is akinek a nagyapja vállalt valamilyen szerepet a múlt rendszerben. de a németek miért oldották ezt már meg?! se nem komcsiznak, se nem náciznak már.
0
2006. január 30., hétfő 13:04
8905
Szerintem Jancsónak a korai filmjei jók, pl. a Szegénylegények és az Oldás és kötés zseniális, és volt egy érdekes hangulata a filmjeinek. De a későbbieket nem szeretem. Szabónak viszont nagyon sok jó filmje van, viszont nekem inkább emberileg nem annyira szimpatikus, rendezőként igen.
0
3945
steven seagal cia ügynök-szakács múlttal rendelkezett. az úszó erőd, a száguldó erőd c. filmek önéletrajzi ihletésűek. hátborzongató.
0
2975
"Közszereplést vállalókról azonban az ember szeretné tudni, hogy hányadán áll velük, főleg, ha némelyikük az előző rendszer nagy üldözöttjének, meg a rendszerváltozás élharcosának tartja magát a nyilvánosság előtt."
ebben van igazad, de még ilyenek között is lehetett olyan, akit halálra rémisztettek valami hülye zsarolással, ezért jelentett, amúgy pedig a demokrácia híve, s így a régi rendszer elkötelezett üldözője volt. a mai magyar közéletben amúgy is mindenki "az előző rendszer nagy üldözöttjének, meg a rendszerváltozás élharcosának tartja magát a nyilvánosság előtt"...
0
2006. január 30., hétfő 13:00
4379
Tarkovszkij is letehetségtelenezte Jancsót a naplójában. Szerintem is blöff a pali, de nekem Szabó sem jön be. Bár emberileg szimpatikus.
0
2006. január 30., hétfő 12:58
68
Azokban a jelentésekben azért valamit kellett írni. Utólag mégis szerencsésebb Jancsó Miklósra nézve a tehetségtelen és nevetséges jelző, mintha azt írta volna: Tokajközépkurföld határában a négyes kilóméterkő mellett találkozot John Smith ügynökkel, és átadott titkos anyagokat. Egyébként szerencsétlen Rajk László éppen hasonlót vallott magáról a perében.