Keresés

Filmek, amiket kiadhatnának végre

2011. november 1., kedd 13:59
Quarton
0
2011. november 1., kedd 13:59
A Quartok van egy Wilpert-interjú. Ajánlom e témához. (Nem lehet belinkelni - kezdem azt hinni, hogy a "védelem" nagyobb kárt okoz, mint 1000000 kínai hacker...)
0
2011. november 1., kedd 13:55
Erdősről szintén rengeteg legenda kering... Nem biztos, hogy annyira negatív figura volt (ne felejtsük el, hogy nem demokráciáról van szó, a kultúrpolitikai értékek viszonylagosak...)

A Neoton futtatása (magánélet, ide vagy oda) szerintem teljesen indokolt volt...
0
2011. november 1., kedd 13:29
Megfelelő emberek megfelelő helyeken... mint a zeneiparban Erdős Péter. Neki is fix ízlése volt, mely segítette őt dönteni abban, mi jelenhet meg lemezen.
most posts by TM
0
2011. november 1., kedd 13:11
Ne fogd vissza magad, a filmművészetnek, filmiparnak a pletykák és kacsák is szerves részei, aztán némelyiket vagy sikerül helyre tenni, vagy nem.

Emlékszem, az RTL Klub XX. század című műsorában (jellemző, hogy takarékossági okokból ez is meg fog szűnni) volt egyszer egy film, amelyben arról volt szó, hogy a Kádár házaspár mindig megnézte a bemutatásra váró filmeket, és reakcióik nagy mértékben befolyásolták, hogy az adott mű vágatlanul jut-e el a hazai mozikba, vagy eljut-e egyáltalán. Szó volt arról, hogy A NYOLCADIK UTAS A HALÁL nagyon nem tetszett nekik, főleg az alien születési jelenete, amelyet a magyar premier alkalmával jelentősen le is rövidítettek. Csak akkor került vissza a kivágott rész a filmbe, amikor a folytatás kapcsán újra mozikba került az első rész. Kádárné pedig annyira felháborodott Jancsó MAGÁNBŰNÖK, KÖZERKÖLCSÖK című olasz filmjén, hogy a forgalmazási engedéllyel is ellátott opusz végül nem jutott el a magyar mozikba, csak Kádár bukása után.
0
2011. november 1., kedd 12:41
Egyértelműen az - a Kádár-rendszerről több legenda létezik, mint valós adat.

Mindenesetre nyomtatásban olvastam, hogy ez töprengésre késztetett néhány döntési helyzetben lévő illetőt. Sajnos nem emlékszem, hol, így filológiailag nem tudom alátámasztani, legfeljebb újabb kacsát küldök a pixeléterbe... :-))
0
2011. november 1., kedd 11:41
Szerintem ez tipikus urban legend, persze ki mit ért hosszú idő alatt.

Az IMDB szerint a filmet Csehszlovákiában 1965. október 8-án mutatták be. A korabeli magyar filmlapok egyike, a birtokomban lévő Képes Film Híradó 1966-os évfolyamának tanúsága szerint hazánkban 1966. május 5-én volt a premier, ráadásul szinkronizált változatban. Ez nem egész hét hónap az ősbemutatóhoz képest, ami szerintem egyáltalán nem hosszú idő. Szóval lehet, hogy a Kádár név inkább serkentette a forgalmazót... :))
0
2011. november 1., kedd 10:52
Pedig szerintem a névhasonlóság ebben az esetben nem sok humornak a forrása.
most posts by TM
0
2011. november 1., kedd 10:43
32.

Az Üzlet a korzón című Oscar-díjas csehszlovák filmet állítólag azért nem mutatták be nálunk hosszú ideig, mert el akarták kerülni a rendező neve (Ján Kadár) miatti poénkodást....
0
2011. november 1., kedd 10:40
Johann Fassbinder nálunk is volt 30-40 éven át. :)
most posts by TM
0
2011. november 1., kedd 10:32
Ez nagyon Joey-s poén volt. :-)))

Fassbinder amúgy kádárt jelent, így hordószámra viheted a piát a Rózsába... :-))
0
2011. november 1., kedd 1:36
Már nem létezik. Jövőre lesz 30 éve, hogy meghalt.

Lehet, hogy ha körbenéznél egy szupermarketben, a hülye nevű üdítőket is megtalálnád. :))
0
2011. november 1., kedd 0:49
Fassbinder
Nahát! Tényleg létezik ilyen nevű rendező? Azt hittem, hogy ezt a nevet is csak a Barátok közt írói találták ki, mint ahogy a hülye neveket a Rózsa kávéház üdítőinek.
0
2011. október 31., hétfő 19:34
Az RTLKlubnál még az is előfordult :) (Túszdráma-Túszjátszma Bruce Willis-szel) :)))
0
2011. október 31., hétfő 19:07
Naná! :)
Még annyit a nickcserélgetésekről, hogy biztos valakinek ez is olyan, mint egy kinyúlt póló, egy elkopott farmer, viszont a többi fórumozónak nehéz követni egy itt megismert ember ténykedését, ha az egyszer/többször átkereszteli magát. Mi lenne, ha holnaptól minden filmet máshogy neveznének el? :)
most posts by TM
0
2011. október 31., hétfő 18:32
Nem film, hanem sorozat, de összesen 1 évadot élt meg: The Good Guys (2010) Colin Hanks és Bradley Whitford a főszereplők... kiadhatnák, baromi jó kis sorozat volt :) Alázza az összes létező zsarus akciófilmet :)))
0
2011. október 31., hétfő 13:13
Volt Argento nálunk a moziban, de azt hiszem, csak ez az egy, A KILENCFARKÚ MACSKA címmel játszották az 1980-as években. Úgy emlékszem, hogy az Ugocsa moziban láttam. Valami vak ürgére emlékszem belőle, de semmi másra. Akkoriban másféle filmekre voltam ráállva, talán most jött el ennek az ideje nálam.

Fassbindertől a QUERELLE nekem főleg azért nem jött be, mert nagyon éreztem az erőlködést, hogy a direktor valami nagyon merészet, nagyon botrányosat, nagyon nagyot, nagyon művészit akart alkotni, de a végeredmény számomra steril, átélhetetlen.
0
2011. október 31., hétfő 12:19
"Az OIDIPUSZ KIRÁLY és a MÉDEA szerintem egyáltalán nem helyettesítené az eredeti klasszikus művek elolvasását, részben azért, mert Pasolini jelentősen átértelmezte őket, részben azért, mert én egyébként sem vagyok a híve annak, hogy az olvasást a filmnézéssel vagy az eredeti irodalmi szöveg rövidítésével-egyszerűsítésével váltsuk fel. "

Én se vagyok ennek híve finoman szólva, itt arra gondoltam, hogy lehetne arra építeni, hogy olyanok is megvegyék (tehát szélesíteni a vevőkört), akik nem Pasolini miatt vennék, hanem esetleg, mint adaptációt (az mondjuk engem nem érdekelne, ha otthon szembesülnének vele, hogy újraértelmezett és nehéz művekről van szó)  :)))

"Fassbindert régebben nem igazán kedveltem, de mostanság kezdem felfedezni magamnak. A FÉLELEM MEGESZI A LELKET és A SZABADSÁG ÖKÖLJOGA egyszerűségükben is nagyszerű, valódi érzelmekkel teli, mégsem érzelgős filmek."

Én is ezért szeretem. Felüdülés a szemnek és a nézőnek az a fajta egyszerűség, ahogy a filmjeit leforgatta, de közben olyan érzelmek vannak a felszín alatt a karakterekben, hogy az valami elképesztő. Ezek számomra olyan filmek, amik emberekről szólnak emberien bemutatva. Megjegyzem, hogy a Querelle nekem nem tetszik, az valami teljesen más.

"Jó, hogy említetted a horrorokat, a THE BROOD és a PHENOMENA jó ideje megtekintésre vár a kollekciómban, sőt befutott az IL GATTO A NOVE CODE is, amelyet anno moziban láttam, de már nem emlékszem rá. "

Volt Magyarországon Argento film a moziban? Hú, de megnéztem volna :) Egyébként mindhárom remek film. A The Brood Cronenberg bio-horror (test-horror) korszakának egyik csúcsa, a Phenomena igazi titokzatos, sötét tündérmese (imádom az ilyeneket), az Il gatto nove code pedig egy igazi klasszikus és szerethető giallo, csodás zenével.

0
2011. október 31., hétfő 11:50
A TEORÉMA nekem is nagy kedvencem Pasolinitől, az egyik legjobb és leggazdagabb filmje, talán nem véletlen, hogy a rendezői életműnek pontosan a közepére esik. A MADARAK ÉS MADÁRKÁK című „ideokomikus” meséje is jöhet, egyáltalán nem olyan nehezen emészthető, mint azt a róla szóló írások sejtetik. Az OIDIPUSZ KIRÁLY és a MÉDEA szerintem egyáltalán nem helyettesítené az eredeti klasszikus művek elolvasását, részben azért, mert Pasolini jelentősen átértelmezte őket, részben azért, mert én egyébként sem vagyok a híve annak, hogy az olvasást a filmnézéssel vagy az eredeti irodalmi szöveg rövidítésével-egyszerűsítésével váltsuk fel.

Fassbindert régebben nem igazán kedveltem, de mostanság kezdem felfedezni magamnak. A FÉLELEM MEGESZI A LELKET és A SZABADSÁG ÖKÖLJOGA egyszerűségükben is nagyszerű, valódi érzelmekkel teli, mégsem érzelgős filmek. A SÁTÁNSÜLT már nem tetszett annyira, a régebben látott opuszai közül pedig több is újranézésre vár. Ámbár a QUERELLE megtekintését mindig elhalasztom, valahogy nincsenek jó emlékeim róla. Igen, van Fassbinder Alapítvány és Pasolini Alapítvány, utóbbit a néhai direktor bizalmas barátja, a kiváló színésznő, Laura Betti vezette, míg élt.

Jó, hogy említetted a horrorokat, a THE BROOD és a PHENOMENA jó ideje megtekintésre vár a kollekciómban, sőt befutott az IL GATTO A NOVE CODE is, amelyet anno moziban láttam, de már nem emlékszem rá.
0
2011. október 31., hétfő 11:31
Szerintem annyira csak nem reménytelen a helyzet, hogy 5 emberre kelljen számolni. :) Az élet trilógiája megjelent Odeonos díszdobozban meg külön-külön is, aztán a Fantasy film újra kiadta őket gyűjtődobozban és külön-külön is. A Máté evangéliuma is kijött kétszer (amit kicsit disznóságnak érzek, hogy hónapokkal később adtak ki belőle 2 lemezest, amikor én már teljes áron megvettem az egy lemezest).
Szerintem az Oidipusz meg a Médea mindenképp megjelenhetne, ha már kötelező olvasmány az Oidipusz az iskolákban. Erre lehetne építeni, hiszen mindig lesznek, akik inkább filmen néznék meg a kötelezőket, minthogy elovlassák:)
Egyébként szerintem is a Disznóól a legnehezebben emészthető filmje.
Nekem a kedvencem a Teoréma én annak örülnék a legjobban. A csóró meg klasszikussága okán is megjelenhetne :)
Így már csak a Madarak és Madárkák maradna meg esetleg egy gyűjtemény a rövidfilmjeiből, de ha már a mind megjelent ezeket se kellene kihagyni. :)
Egyébként néha abszolút nem értem mi alapján jelennek meg rétegfilmek nálunk és mi alapján nem. Pl.: Tarkovszkij összes filmje megjelent nálunk (igaz, hogy mindnek elég borsos volt az ára) pedig ma már ő is egy igencsak rétegrendezőnek számít idehaza. De lehetne még pozitív példákat sorolni e téren (Pl.: Klub Publishing Bergman és Menzel sorozata, Werner Herzog gyűjtődobozok stb.). Ezért gondolom, hogy az a réteg, amelyik megvette Tarkovszkijt vagy Bergmant szerintem ugyanúgy megvenné Pasolinit meg Fassbindert is (ez utóbbi személyében a legnagyobb hiányosságot említem, mivel nálunk DVD-n semmi se jelent meg tőle). Persze ezeknél nem lehet hatalmas eladásokkal kalkulálni, de az olyan kiadók helyében, akiknek belefér a profiljába ezeknek a fajta filmeknek a kiadása, szerintem érdeklődés szintjén elmehetnének egy csomó alapítványhoz vagy alaphoz támogatásért. Fassbinder esetében szerintem meglehetne próbálni a különféle német (és magyar) kulturális és filmes alapítványokat + Fassbinder alapítvány stb. Pasolini esetében is lehetséges, hogy lehetne alapítványokat találni, akik beszállnának a kiadásba.
Fassbindertől legalább egy Amikor 13 újhold van egy évben, Lili Marleen, A félelem megeszi a lelket vagy a Kínai Rulett megjelenhetne. Egy Berlin Alexanderplatzra már nem is gondolok. De olyan német klasszikusok jöhetnének, mint a Berlin felett az ég, Bruno vándorlásai, Ahol a zöld hangyák álmodnak, Dr. Caligari stb.
De továbbá Bergmantól mindenképpen jöhetne az ún. második trilógia filmjei (Farkasok órája, Szégyen, Szenvedély) + Színről színre, hogy akkor azt mondhassuk, hogy legalább a legfontosabb Bergman filmek megjelentek nálunk (bár ettől még hiányozna az Érintés vagy a Közel az élethez). Vagy David Lynchtől a Radírfej mely teljessé tehetné a hazai Lynch mozifilm kollekciót. Tornatore két csodás filmje a Mindenki jól van! meg a Csillagos ember is nagyon hiányzik nekem. Kurosawa szintén nagyon elhanyagolt rendező. Számomra kedves horrorfilmekről pedig nem is szóltam (The Brood, Scanners, Deep Red, Phenomena, Tenebre, Dellamorte Dellamore, Hullajó, From Beyond).  

Bár nem tudom végül is, mit várok, ha olyan (szvsz) népszerű közönségfilmek se jelennek DVD-n, mint A jó, a rossz és a csúf, A hét szamuráj, A nagy kékség esetleg szinkronos újraként az Amerikai szépség, A mélység titka stb. .  

Na mindegy. Néha jó így leírni a DVD-s vágyaimat :)
0
2011. október 31., hétfő 2:39
A Freddy ismerős? :O
0
2011. október 31., hétfő 0:42
Nahát, vannak itt fanok! Még a végén tényleg lesz díszdoboz is! :))
0
2011. október 31., hétfő 0:28
Az eddig itthon kiadott összes Pasolini-film megvan, és hogy ne szakadjon meg a sor, talán én is csengetnék. Ez már öt. :)
0
2011. október 30., vasárnap 23:47
Sundance? :)
0
2011. október 30., vasárnap 21:41
De a sundence helyettese előtt nem volt másik? :)
most posts by TM
0