A RÓMEÓ ÉS JÚLIÁ-nak tavaly volt a 40 éves jubileuma, amely kitűnő alkalom lett volna egy pazar kiadás számára, de tudomásom szerint az illetékesek nem éltek a lehetőséggel.
Szerintem biztos, hogy van angol kiadása is A NŐK VÁROSÁ-nak, amelyen nagy valószínűséggel van angol felirat.
A CALIGULÁ-nak számos angol kiadása van (például olyan is, amelyik több mint egy órával rövidebb a hivatalos verziónál!), tehát figyelni kell arra, hogy melyiket rendeli meg az ember, hiszen a vágatlan verzióból is van fapados kiadás.
Hát igen, a magam laikus véleménye szerint Dunaway a KÍNAI NEGYED-ben nyújtotta pályája legjobb alakítását, noha az Oscart végül a HÁLÓZAT-ért kapta meg. Pusztán a külsőt tekintve azonban nem Polanski filmjében volt a legszebb, és állítólag a színésznő és Polanski nézeteltéréseinek egyik fő forrása éppen az volt, hogy a hiú díva elégedetlen volt a filmbeli külsejével. Polanskinak kétszeresen is rosszul esett a dolog, mivel egyrészt úgy vélte, a film egyik legfontosabb hatáseleme Faye „retró” külseje, másrészt az általa játszott Evelyn Cross Mulwray valós modellje Roman lágerben meghalt édesanyja volt. Mindazonáltal Polanski sem volt könnyű eset, Jack Nicholsonnal is megvoltak a problémái (hinné-e bárki is, hogy Polanski az 1960-as évek végén még nem tartotta elég karizmatikusnak Jacket?), szóval kívülállóként nagyon nehéz eldönteni, hogy Faye és Roman konfliktusában kinek mennyire volt igaza. (Én mindkettőjüket kedvelem.) A magyar változatban egyébként az 1993-ban elhunyt Káldi Nóra volt Dunaway magyar hangja. Némi alkati hasonlóság is volt a két művésznő között, és Káldi nagyon jó szinkronhangnak bizonyult, a legjobbnak a Dunawayt leggyakrabban szinkronizáló Földi Teri mellett. (A legrosszabb szinkronhangok: Takács Kati a Lester-féle testőrfilmek Duna Tv-s szinkronjában, Fehér Anna A Keselyű három napja DVD-változatában, Bencze Ilona a Don Juan DeMarco szinkronjában és Bánsági Ildikó a Hálózat ugyancsak Duna Tv-s szinkronjában. Ja, és ne felejtsem már el a szinkronizált BONNIE ÉS CLYDE-ot se, amely annyira rossz volt úgy általában az egész szinkronmunka tekintetében, hogy meg se jegyeztem egyik hazai művész nevét se.)
P. S.: Dunaúti? Hát, volt már ennél gyengébb poén is erre a névre, és tulajdonképpen így is fordíthatjuk. :)