Bocsássatok meg, hogy ilyet mondok, de szerintem az oiduft-tipusú emberek egy picit el vannak tájolva és ha ez tényleg igaz, úgy maga az író is teljesen más egy világban nőtt fel, vagy teljesen más vallást követett. A dillema a következő: hogyan fér össze Jézus tanítása, azaz felebaráti szeretet és a gyilkolás? Tehát mind erkölcsileg, mind ebből a szempontból is instabil a Narnia filozófiája. Így szerintem a felnőttnek kevésbe annyira fogyasztható élvezeti cikk a Narnia, mint a gyerekeknek, akik persze a Nagyi meséi óta elég magasra tornázták elvárásaikat. Ebből a szempontból viszont a Narnia abszolút tökéletes - szó szerint - Disney mese.
Tehát a Narnia egy kiválló mese. Se több, se kevesebb. Mesteri rendezés, alakítás, vágás, operatőri munka kíséri végig a két órába káprázatosan bepréselt cselekményt. (Hasonlóan a Batman: Kezdőik!-hez itt is találkozunk egy ilyen furcsa, lenyűgöző vágással, rendezéssel, vagy nem is tudom kinek az érdemére írható technikával, mellyel a néző trilógiává kibővíthető eseménysort lát két rövidke órácskában, a teljesség igényével). Boccaccio-t követve én a Narnia esetében is használnám az "isteni" jelzőt, mert a története olyan hosszú és olyan lenyűgöző, hogy nem lehet betelni vele. Egy gigantikus mű, melynek meg lesz a maga "életérzése" csakúgy mint a Gyűrűk Urának is meg lett formálva. És mivel a modern ember bizonyos értelemben újra éli a romantika korát, mind Középfölde mind Narnia csalogatóan meseszép és meghitt világa elcsalja majd egy fantasztikus utazásra, egy röppke vasárnapi délután ereéig.
Ui.: Azért nem lehet egy kalap alá hozni a Gyűrűk Urával, mert ott sátáni, nem természetes módon létrejött orkoktól/urukoktól kell VÉDENI az embereket és Középfölde szabad népeit. Úgyhogy a Gyűrűk Ura mind erkölcsi érettségében, mind tartalmi összetételében felűlmúlja a Narniát.
Narnia krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény 8/10