Kedves K!
Nagyon örülök, hogy írtál, előítéletek nélkül kértelek erre, és most is anélkül válaszolok. Már csak azért sem fogalmaznék meg átfogó véleményt rólad, hiszen egy-két véleményből ezt felelősen nem lehet megtenni. Aki többet tud rólad, többet olvasott tőled, erre jobban kpes lehet, én megpróbálok a saját tapasztalataimra hagyatkozni.
Előrebocsátom, hogy még mindig nem néztem meg a listádat, de tudom, és emlékszem hogy korábban milyen véleménnyel viseltettél az említett filmekről.
Spielbergről sokan mondják, hogy zseni, ez talán azért akasztódott rá, mert jó időben, jó helyen, jó módszerekkel, tette a dolgát, amelyek még nem egyértelműen a kiváló filmest kell, hogy láttassák benne. Sok közepes és még gyenge filmje is van (filmművészeti szemmel nézve), de tőle nem is azt várja talán el a nagyérdemű, hogy hitelesen, realistán szórakoztasson. Hiszen, a szórakoztatáson van itt a hangsúly. A cápa egy hatásvadász film, valóban sok benne a túlzás! Magam is láttam dokumentumfilmeket kutatókról, akik testbeszéddel is képesek már a cápákat irányítani, befolyásolni. De Spielberg Cápája szimplán csak ijesztgetni akart, ahogyan például a Mars-inváziós filmek, vagy Hitchcock Madarak-ja. Tudományos tanokat nem is kívánt felsorakoztatni túlzottan, csak az izgalom fokozása dominált. Ennek tökéletes ellentéte volt például a Harmadik típusú találkozások, ahol viszont eleve lemondott a riogatásról, és az idegen kultúrát békésnek, kapcsolatkésznek ábrázolta. Az E.T. pedig egy mese. Nem egy Kis Herceg ugyan, de nem is egy abszolút káros vadhajtás, hiszen hányan lehettünk, voltunk úgy, hogy gyermekkorunkban kitaláltunk magunknak egy nem létező barátot, egy titkos társat, aki csak a miénk? Ez akár egy földönkívüli is lehetne. A különbség ehhez képest csak az, hogy a film ezt a gyermeki gondolatot valóra váltja, és a szeretethiányos, csonka családban növekvő magányos kisfiúnak prezentál egy valódi barátot, aki az űrből jön. Felnőtt fejjel lehet, hogy ez tényleg gagyi, na de ilyen szemüveggel nézve a Mikulás is az, vagy pedig mesecímeket is mondhatnék. Nem tudom, hogy egy E.T. megnézése milyen károkat okozhat egy fiatal lélekben, ha már innen vizsgálódunk, akkor a Pokemon, és egyéb förmedvények inkább elítélhetőek, szerintem. Én például még a Hook-ot is szeretem, de persze nem úgy, mint egy Zongoristát, hanem mint egy vidám kétórás időtöltést a tévé előtt. A Hook-ban azok a felnőttek kaphatnak egy kis leckét, akik elfeledték, hogy önmaguk is voltak gyerekek, és akik a saját gyermekeiket akarják felnőttként kezelni, mert önmaguk már nem élhetnek abban a világban, és ettől frusztráltak, akár még irigyek is. Mindez ennek ellenére valóban roppant infantilisen van csomagolva, de hát végülis a Hook is egy mese. Sokan valóban a Schindler listáját tartják veszélyesnek, néhol még hazugnak is, valójában ez egy mély alázattal elkészített munka Spielbergtől, mely egy meglévő regény történetének összegyúrása a Spielberg által létrehozott Shoah-alapítvány által összegyüjtött zsidó túlélő-történetekkel. Még azt is elhiszem, hogy Kertész Imre abszolút másnak érzi ezt az egészet, hiszen ő valóban ott volt, Spielberg pedig csak másod-, harmadkézből érzékelhette meg mindezt. De a szándék mindenesetre megvolt, a maga hibáival együtt. A film végi jelenetek sokak szerint feleslegesek, a rendező mindenképp bele akarta tenni a túlélők egy csoportját magába a filmbe, ésez már olyan sokadik ráadásnak hat a dramaturgiában. Ezt a (talán felesleges) igyekezetet azonban mindenképpen ellenpontozza, vagy erősíti (kinek hogy) az a rengeteg felvétel, mellyel rengeteg ember történetét vették fel videóra, mindazokét, akik ennek a szomorú történelmi eseménynek a kárvallottai voltak. Ez a misszió mindenképp becsülendő, még ha nyilván nem ettől kell Spielberget jó, vagy rossz rendezőnek tartani. az Indiana Jones filmek már megint nem nevezhetőnek mélyenszántó, nevelni próbáló alkotásoknak, a B-kategóriás kalandfilmek hangulatát hivatott életrekelteni. A legújabbkori Spielberg-művekben már inkább lehetne kivetnivalót keresni, sőt sokan keresnek is, hiszen például a München kapcsán forró talajra merészkedett.
Ezzel együtt azt mondom, hogy Spielberget sokan túllihegik. Ezt ugyanúgy értem azokra is, akik majomszeretettel viseltetnek iránta, meg azokra is, akik mindenáron őt akarják kritizálni, róla akarják leszedni a keresztvizet. A szélsőséges vélemények talán azért valahol mégiscsak oda gyökereztethetőek vissza, hogy adott egy sikeres ember, akit egyesek bálványoznak azért, amit elért, mások pedig a sok rossz, vagy mondjuk úgy középszerű rendező közül épp a legismertebbet veszik folyamatosan górcső alá, mint a hollywoodi sikergyár emblematikus alakját. Valahol mindkettőjüket meg lehet érteni.
Véleményem szerint nem a filmeknek kell nevelni, pontosabban a szórakoztató filmeket szórakozva kell szemlélni, az arra érdemes alkotásokból pedig kell(ene) tudni meríteni a saját életünkre nézve is valami erkölcsi útravalót.
De ez nem feltétlen Spielberghez kötendő elvárás.
Elnézést, hogy ilyen részletességgel szóltam a témához, de már annyi féligazságot, csúsztatást olvastam ehhez kapcsolódóan (nem tőled!) hogy ezt el szerettem volna mondani. Hozzáteszem, mióta itt fórumozok, azóta kevésbé vagyok oda Spielbergért, ezzel az írással sem védeni akarom, igyekeztem tárgyilagosan nézni a dolgot.