Keresés

Alien 3. - A végső megoldás: Halál (2 DVD)

2015. december 30., szerda 14:52
Egy érdekességet gondoltam megosztani veletek. Bnőm elolvasta Az út végén a halál című Alan Dean Foster által írt Alien3 regényt, még a Galaktika fantasztikus könyvek kiadásában. Ezt a regény Foster az Alien3 forgatókönyve alapjön írta, így tudták kiadni a filmmel egy időben (ugye nagyon sok film regényverziója készül így). Ő még nem látta a bővített verziót csak a mozist. Elmesélte, miben tér el a regény a filmtől én meg felismertem, hogy ezek az eltérések bizony azok, amiket anno a moziverzióból kihagytak, a bővítettbe viszont betettek. Vagyis itt is tehénből kell ki a lény, elfogják az egyik epizódban, a végén nem robban ki Ripley mellkasa stb. Számomra érdekea volt, hogy aki anno ezt elolvasta, az még a bővített előtt is tudhatta mi maradt ki :-)
0
2012. január 9., hétfő 16:58
Számomra érdekesebb és hitelesebb, ha a filmeket stúdiók és rendezők készítik, így a home-made dolgokat sosem tartottam nagyra. Emiatt nem néztem meg például a SW-trilógia rajongói tuningolását sem, hiába jobb ott a fénykardok színe (vagy mi a franc). A filmkészítők csinálják a filmeket, a nézők meg nézzék.
Elvagyok így is az Alien 3-mal, ahogy egyébként a négy rész mindegyikét szeretem, méghozzá mindegyiket máshogyan, más miatt. Véleményem szerint nem is lehet igazán hasonlítgatni őket, mert csak a cím közös, meg a főszereplő és a szörnyek (bár ez sem teljesen igaz) azon kívül pedig ahány rész, annyi tojás.
Nekem a második rész annyiszor "volt meg", hogy már nem tudok rajongani érte, annak ellenére sem, hogy elismerem a nagyszerűségét. Az első rész okozta mozi utáni utcai cidrimet sosem fogom elfelejteni, nem sok film után féltem, de ezután igen. Viszont az utolsó megtekintéskor már ezzel is úgy voltam, hogy kezdett kifogyni a nosztalgiafaktor. A harmadik rész azóta tetszik újból, hogy kijött ez az újravágott verzió, ez most még érdekessé teszi számomra az egészet. A negyediket pedig a merészsége miatt bírom, amiatt, hogy Jeunet a saját képére gyúrta ezt az egyébként már erősen megfáradt franchise-t, zseniális volt, ahogy visszahozták Ripley karakterét, s ezáltal mássá formálták a főszereplőt. Sigourney számára a negyedik rész jutalomjáték volt, kiélhette magát a "szörnyen érzékeny"
klón alakjában. Házi kedvencei a kacsaarcú Pinon és a baltafejű Pearlman szintén emlékezetessé tették a filmet, s nekem a mutálódott idegennel sem volt bajom, ahogyan tetszett az is, hogy az apokaliptikus záróképben végre nem Manhattan és környéke omladozott.

Igazi katasztrófa inkább a Predátorral való összeengedés volt (bár az első még csak-csak...) ott totál nem tudtam izgulni azon, hogy két rusnya faj gyepálja egymást, pláne úgy, hogy tudni lehetett azt, hogy a nevető harmadiknak számító satnya ember érdemtelenül nyeri a finálét. Annak idején Ripley és Dutch legalább kiköpte a tüdejét is, hogy életben maradjon, ezekben a kreálmányokban meg elég volt az is, ha a nyeretlen kétéves szereplő ügyesen tipegte végig a játékidőt, míg körülötte legyalulták a terepet a monszterek.

Egyébként pedig úgy érzem, nem sok újat lehet már mondani Alien ügyben. Iskolás korú gyerekek már ennél sokkal ingerfelkeltőbb borzadályokat néznek, ez az "arcra tapad-belepetéz-kimászik-megnő-mindenkit megesz" szörnyevolúció az eltelt harmincakárhány év alatt már annyira beépült a köztudatba. Annyira leharcolták, hogy sokat vesztett a váratlanság okozta sokkhatás-keltéséből. Mindenki tudja, hogy mi fog történni, csak a mindenkori helyszín változik (a Prometheus-ban még ez sem, mert előzmény). Ez olyan, mint a SW-nál, ha két Jedi összefut, tuti, hogy kardozás lesz a vége.
Persze én ettől függetlenül nagyon drukkolok majd Ridley papának, hogy vágja ki a rezet, ha már hajlandó volt Russell Crowe nélküli filmet csinálni, és bízom benne, hogy annak ellenére, hogy a szörnyek viselkedése, a helyszín és (mivel előzmény ezért) részben a történet vége is adott, mégis visz bele érdekes színt, izgalmat, s nem csak azon kell parázni a 3D-s szemüvegben, hogy az alien lecsorgó nyála szétmarja-e a moziban zabálok kezében a nacsoszt.
most posts by TM
0
2012. január 8., vasárnap 18:45
remélem a következő generációs formátumon már lesz erre lehetőségünk. ;)

van egyébként egy ilyen rajongói változat,ami sokkalta jobb lett ennél.a 2 verzióból gyúrtak össze egy sokkal szalonképesebbet.a fanedit oldalán le is lehet szedni,s mivel megvan az eredeti verza is,így még törvényt sem sértünk vele.érdemes meglesni,nem rossz kis házibarkács. :)
0
2012. január 8., vasárnap 18:38
:DDD
0
2012. január 8., vasárnap 18:35
A legjobb egy össztekercses kiadás lenne, amelyen belül mindenki kedvére hegesztgethetné a távkapcsolóval vagy a kurzorral a neki megfelelő, tetsző Alien 3-at.
most posts by TM
0
2012. január 8., vasárnap 18:28
Ridley Scott is zsenge zöldfülű volt,mikor az Alient leforgatta a Fox-nak,de vele sem csinálták meg ezt.a legrosszabb talán az,hogy folyamatosan újraírták a forgatókönyvet és egy eredetileg csomó jó ötletet elvetettek,így Finchert gyakorlatilag betették egy darálóba egy olyan produkcióba ,aminek szinte napról-napra átvariálódott.

kíváncsi volnék Fincher eredeti workprint verziójára,de biztos vagyok benne,hogy ettől jóval véresebb volna,az első tesztvetítéseken (amin még az ő 3 órás verzája ment) többen kimentek közben,mert nem bírták gyomorrral. :)

SPOILER

én személy szerint a workprint változat 2. felébe kevesebb dialógust illesztettem volna vissza,nagyon lelassították vele a cselekményt,a moziverzió 2. fele sokkal tempósabb és feszesebb,míg a workprint első fele ütősebb és hangulatosabb.ami fontos dramaturgiai pont volt az-az Idegen csapdába ejtése és Golic általi kiszabadítása.az hiánypótló volt(hisz a moziverzióban Golic egyszerűen eltűnik Clemens halála után,ami eléggé zavaró volt),de a többi adalékból sok azért okkal ment anno a levesbe.
0
2012. január 8., vasárnap 18:14
Pár klipes rendezőként még jó, hogy nézték és kontrollálták őt. Egy ekkora franchise esetében ez természetes. Nekem egyébként az újravágott A végső megoldás: Halál jobban tetszik, s tökre nem érdekel, hogy ki csinálta.
most posts by TM
0
2012. január 1., vasárnap 21:14
Én nem szeretem jobban, de nekem is tetszik ez is. Sőt, én még a 4. résszel is ki vagyok békülve.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. január 1., vasárnap 20:34
Az én ideális verziómat ebből a filmből úgy szoktam nézni, hogy kb a felénél átváltok a  rendezőiről  a moziverzióra. Nekem sokkal jobban tetszik a  rendezői  első fele, aztán amikor bezárják a lényt, kb onnantól kezd fölöslegesen elhúzódni a film, úgyhogy valahol ott váltok át.
Amúgy nekem ez a (sokak által nem szeretett) rész a kedvenc az első után. Jobban szeretem, mint a Cameron-féle akciót.
0
2012. január 1., vasárnap 18:22
szvsz ,ha Fincheren múlt volna,valószínűleg az Alien 3 is Alan Smithee rendezői név alatt futott volna végül.

éppen pár napja néztem végig a werkfilmeket és le vagyok döbbenve mennyire mostoha körülmények között kellett mindezt leforgatnia állandó újraforgatások,belepofázások közepette.csoda,hogy nem hagyta ott a francba az egészet még akkor,nem hogy még szétnyirbálta a filmjét,ami így tele lett egy csomó dramaturgiai bakival és szépen elhasalt a mozikban.

én is tojnék a Fox fejére a helyében.jól teszi.
0
2012. január 1., vasárnap 18:16
Hogy én mennyire utálom, mikor pénzemberek ugatnak bele olyasmibe, amihez nem értenek! Elkeserítő, például Lynch Dűnéjénél is, hogy mit műveltek. Vagy a Texasi láncfűrészes 3. részénél, ahol a rendező még kérte is a végén, hogy ne tüntessék fel a nevét a stáblistában, mert elhatárolódik a végeredménytől.
0
2012. január 1., vasárnap 16:26
a "rendezői változat",tehát amit Fincher eredetileg elkészített közel 3 órás lett,rengeteg olyan jelenettel,mely a mostani változatban sincs meg.persze ezt jól megnyirbáltatták vele,mert a fejesek közül senkinek sem tetszett,így egy nagy csomó jelenet ment a kukába,ami lehet már soha nem kerül újra elő,így a DVd és BD változatonj levő "restored workprint" változat sem tartalmazza ezeket.viszont ehhez a 140 perces verzióhoz semmi köze nincsen Finchernek,így nem rendezői változatról beszélünk.

SPOILER:

a kutyás embrió kikelés is durvább volt,azt rendesen megnyesték,de ugyanez igaz Newt boncolására is.Ez a bonusz DVD lemezen szóba is került,ott van pár durvább képsor ebből a verzióból,érdemes végignézni az extzrák között.
0
2012. január 1., vasárnap 15:25
Az Alien 3-nak valójában rendezői változata nincs. Fincher nem vett részt a hosszabb változat elkészítésében, sőt, állítólag nagyjából a pokolba kívánta az egész filmet, mivel újonc rendezőként erőst meg volt kötve a keze. Szóval ezért lett ilyen.
0
2012. január 1., vasárnap 13:17
Igazából a rendezői változatot nem értem. Értem én, hogy nagyon sok felhasználatlan jelenet maradt talonban, de gyakorlatilag teljesen újravágta a filmet, és ahelyett, amit berakott, kivágott kb. ugyanannyit a régiből. Mikor megvettem a DVD-t, persze,  hogy a rendezői változatot tettem be. Na de még évekkel az eredeti vágás megtekintése után is csak pillogtam, mert annyira nem ismertem rá a filmre, és olyan erős hiányérzetem volt. Például a könnycsepp-tetoválásos fegyenc szinte semmi szerepet nem kapott.
0
2012. január 1., vasárnap 13:16
Igazából a rendezői változatot nem értem. Értem én, hogy nagyon sok felhasználatlan jelenet maradt talonban, de gyakorlatilag teljesen újravágta a filmet, és ahelyett, amit berakott, kivágott kb. ugyanannyit a régiből. Mikor megvettem a DVD-t, persze,  hogy a rendezői változatot tettem be. Na de még évekkel az eredeti vágás megtekintése után is csak pillogtam, mert annyira nem ismertem rá a filmre, és olyan erős hiányérzetem volt. Például a könnycsepp-tetoválásos fegyenc szinte semmi szerepet nem kapott.
0
2006. október 3., kedd 23:51
köszönöm a gyors reakciót :)
nem nagyon megy, de nem izgat, ennyiért be kell szerezni. eccer  majd menni fog az is. ehet pont a dvdk miatt ;)
0
2006. október 3., kedd 22:35
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2006. október 3., kedd 21:31
Akkor ugyanez igaz a többi részre is ?
0
2006. október 3., kedd 21:18
Angol felirat található rajtuk. Ha megy az angol, simán érthető!
0
2006. október 3., kedd 21:16
bocs, de ugye az extrák (kisfilmek) feliratozva vannak?  előre is köszönöm :)
0
2006. május 6., szombat 22:51
f l a t d e e j a y !

Nyugodtan megveheted, teljesen azonos a két korong!
0