Keresés

Júlia és a szellemek

2006. június 2., péntek 15:28
Én az Equus-t meg úgy látom, hogy egyáltalán nem nagyigényű, s még hiteltelen is... túl azon, hogy szörnyen borzalmas...

Én nem mondtam soha olyat, hogy csak a világmegváltóan új filmek a jó filmek...

Szerintem pl. jó filmek: Banditák, Apádra ütök, Holt Költők Társasága, Koponyák, Forrest Gump, Ghost, Aludj csak, én álmodom, Apa csak egy van, Álom luxuskivitelben, Hogyan lopjunk egymilliót?, A szerelem hálójában, stb. ... de ettől még a Gyilkosság az O. E.-ent gagyinak tartom, s még az Anthony Perkins sem menti meg... és persze a számtalan híres színész, de lehet hogy csak azért, mert az ilyenfajta "krimi" műfaja nekem nem jön be túlzottan...
0
2006. június 2., péntek 15:27
A Liliomfi szerintem remekmű, úgy, ahogy van, tökéletes! Szerintem nem csak művészfilmek érdemlik meg a "remekmű" jelzőt, egy jól sikerült vígjáték vagy irodalmi adaptáció szintén! Dehát ízlések és pofonok.
0
2006. június 2., péntek 13:27
Nem szeretném bántani BP-t, (copyright Te) de veled értek egyet, én is így látom.
most posts by TM
0
2006. június 2., péntek 12:17
Nagyon kategorikus vagy BP!
Megintcsak az illések és pofonok....
Ha talán hozzátennéd, hogy pl. "nekem nem jött be", stb.
A halál Velencében varázslatos szépségű, gyönyörű film, méltó párja a manni novellának.
Én a Szegénylegényeket is nagyon szeretem, és Jancsótól akárhányszor végig tudom "sírni-hahotázni" commedia dell arté-ját, a Zsarnok szívét...
0
2006. június 2., péntek 11:58
Sejtettem, hogy az új hullámos Anna Karina jelenléte dobja fel számodra Visconti egyik leggyengébb filmjét, melyben Mastroianni egyértelmű szereposztási tévedés. Maga Visconti sem őt akarta eredetileg, hanem Alain Delont, akihez sokkal jobban is illett volna ez a karakter. Visconti mentségére legyen mondva, hogy állítólag Camus özvegye akadályozta meg, hogy az olasz rendező szabadabban nyúljon az anyaghoz.
0
2006. június 2., péntek 11:55
Lumet 2 filmje valóban remekmű, de a Gyilkosság az Orient Expresszen nagyon gagyi...

Ne vedd zokon, de némi sznobizmust vélek felfedezni minősítésedben: azt a szerintem kissé idejétmúlt felfogást, hogy minden film gagyi és értéktelen, ami nem világmegváltással és magvas gondolatokkal foglalkozik, nem "üzen", nem újítja meg a filmnyelvet, egyszerűen elismerésre méltó mesterségbeli tudással szórakoztat. A GYILKOSSÁG AZ ORIENT-EXPRESSZEN szerintem ilyen mű, nekem sokkal jobban tetszik, mint a lényegesen többre értékelt, nagyobb igényű SERPICO vagy EQUUS.
0
2006. június 2., péntek 11:50
Én is kedvelem Wajdát, bár nem mindegyik filmjét. AZ ÍGÉRET FÖLDJE például nagyon tetszett annak idején, bár mostani újranézéskor már nem találtam annyira hatásosnak. Egyetértek Veled, hogy Wajda nem jelentéktelenebb alkotó, mint Visconti vagy Bertolucci, de hármójuk esetében nem szabad megfeledkezni arról, hogy egészen más társadalmi-kulturális miliőben alkottak-alkotnak. Egyébként én nem vagyok különösebben nagy Bertolucci-rajongó: jó filmjei vannak, igazán nagy filmjei nincsenek. Vicces, hogy miközben az idős Visconti filmjeire mondogatják, hogy külsődlegesek, illusztratívak, szerintem mindez inkább Bertolucci (vagy éppen Martin Scorsese) eposzairól mondható el.
0
2006. június 2., péntek 11:43
Az ANGI VERA szerintem is kitűnő film, ahogyan Mészáros Mártáé is, bár nekem a második Napló is tetszett. A MÉNESGAZDÁ-t a hazai premier idején, tizenévesen láttam, nem tudok róla igazán véleményt mondani. A párzó lovak látványa különös volt abban a filmben, mostanság erről Borowczyk A BESTIA (1975) című filmjének nyitójelenetére asszociálok.

Az EGYMÁSRA NÉZVE főszerepeit valóban lengyel színésznők játszották: magyarok talán nem is vállalták volna.
0
2006. június 2., péntek 11:15
Én nem mndtam, hogy Berolucci vagy Visconti filmjei jobbak lennének, sőt... de ez nem azt jelenti, hogy a Wajdáé jók... (szerintem.)

Az Ártatlan varázslókban meg annyi eredeti ötlet van (pl. a gyufáskatulya pattintgatás, ami rímelhet a Tavaly Marienbadban nagy kirakós jelenetével) és bennevan nagyon erősen az a felszabadult, könnyed hangulat, amely jellemző volt a francia új hullámra... Ez a film éppen ezért üt olyan nagyot és méltatlanul feledkeznek meg róla..., amit a Szabó filmből hiányolok...
0
2006. június 2., péntek 11:11
A Joseph Andrews a Tom Jones másolata, csak még annál is rosszabb kivitelben...

Viscontinak a késő színes filmjei szörnyűek... viszont a Közöny fantasztikus realista alkotás (nekem Welles A per c. filmjére rímel kicsit, persze A per sokkal átütőbb!)... Mastroianni fantasztikusat alakít benne Anna Karinával...
0
2006. június 2., péntek 11:08
Én Formantól csak a Fekete Péter, Egy szöszi szerelme, Hair és a Száll a kaukk a fészkére c. filmeket szeretem, a Tűz van, babám! pl. kifejezetten idegesít...

Lumet 2 filmje valóban remekmű, de a Gyilkosság az Orient Expresszen nagyon gagyi...
0
2006. június 2., péntek 11:06
A Halál Velencében és a Szegénylegények nagyon rossz filmek szerintem, a Liliomfi aranyos film, de közel sem remekmű... az Egy asszony meg a lánya véletlenül maradt ki, köszi...
0
2006. június 2., péntek 10:31
Az Apa remekmű, Szabó legnagyobbja... A Tűzoltóutca érdekes kísérlet, Szabó leginkább szerzői filmes alkotása. A Redl ezredes remekmű, szerintem a Mephisztó is nagyon jó. Nekem a Szembesítés volt dögunalmas önismétlés, Harvey Keithel sem tudta megmenteni.
Látod, erre mondják banálisan,
Ízlések és pofonok...
0
2006. június 2., péntek 3:11
"Makktól a felsoroltak mellett jelentős még az EGY ERKÖLCSÖS ÉJSZAKA (egy "impresszionista" film) és az EGYMÁSRA NÉZVE, mely az elsők között foglalkozott az ötvenes évek valódi bemutatásával"

A Rákosi éra talán első kritikus bemutatása Sára Sándor : Feldobott kő (1968) c. remekműve. Szegény Sára, nem hitte szerintem, hogy első nagyjátékfilmje lesz fényévekkel legjelentősebb alkotása. Természetesen úttörő dokumentumfilmjeit nem számolva.
A legjobbak még a témában Gábor Pál : Angi Vera, Mészáros Márta : Napló gyermekeimnek (szigorúan ezen első rész Napló sorozatából) és persze Kovács András : A ménesgazda (az a kopasz tarkó, soha nem felejtem el)

Makk Károlynak az Egymásra nézve, ugye az a filmje amibe lengyel színésznőket keresett a főszerepekre, így kissé felbolydult a filmszakma ?
0
2006. június 2., péntek 2:51
Wajdától az Ártatlan varázslók remekmű ? Szabó Álmodozások korát új hullámos lopásnak nevezed, vajon Wajda ezen filmje nem az ?
0
2006. június 2., péntek 2:47
Wajda több műve, mintha csak rólunk magyarokról szólna, légyen az bármilyen lengyel költeményből, drámából. Menyegző vagy a Pan Tadeusz ugyanaz a mentalitás, ugyanolyan acsarkodás valódi kelet-európai filmek.
Nem tudom, de Wajda "képeskönyvei" (pl. Az ígéret földje, Pan Tadeusz) fényévekkel jobbak, mint pl: Bertolucci, vagy Visconti egy-egy szüleménye.
A Márványembert a valaha készített legjelentősebb közvetlen politikai filmnek tartom, a Vasember egy kistestvére.

Egy kis színes hadtörténelem iránt rajongóknak.
Wajda, Csatorna c. filmjében láthatott a nagyérdemű (szerintem azóta sehol) Goliath nevezetű hitleri Németországban fejleszett távirányítású harckocsit.
0
2006. június 1., csütörtök 21:31
Viscontitól a HALÁL VELENCÉBEN, a LUDWIG vagy az ELÁTKOZOTTAK lényegesen jobb, mint halovány Camus-adaptációja, a BP által emlegetett KÖZÖNY.

Makktól a felsoroltak mellett jelentős még az EGY ERKÖLCSÖS ÉJSZAKA (egy "impresszionista" film) és az EGYMÁSRA NÉZVE, mely az elsők között foglalkozott az ötvenes évek valódi bemutatásával.

Tony Richardsontól a JOSEPH ANDREWS egy igazán kitűnő film, ahogyan de Sicától a FINZI-CONTINIÉK KERTJE sem érdektelen darab.
0
2006. június 1., csütörtök 20:32
És kifelejtettük Stanley Kubrickot, akinek szintén van pár remekműve: Lolita, 2001 Űrodüsszeia, Mechanikus narancs, Barry Lyndon, Ragyogás ...
0
2006. június 1., csütörtök 20:30
Hú, eszembe jutott még másik nagy kedevncem, Milos Forman, akinek csak két filmje nem tetszik: Ember a Holdon, Larry Flint, a provokátor. De a többi tökéletes, úgy, ahogy van!!! És Sidney Lumettől is van pár kedvencem: Orfeusz alászáll, 12 dühös ember (remekművek), A domb, Kánikulai délután, Serpico, Gyilkosság az Orient Expresszen (jók)
0
2006. június 1., csütörtök 20:22
A Machbeth-be nem kell "h" a "c" után, helyesen: Macbeth.

Viscontinál nekem a csúcs a Halál Velencében, amit fel sem soroltál!!! :-)
Jancsónál hiányolom a Szegénylegényeket, Makknál a Liliomfit és a Szerelem c. filmet, de Sica-nál az Egy asszony meg a lányát.
Tony Richardson filmjeiért nem igazán rajongok.
0
2006. június 1., csütörtök 20:17
Éppen ezért érthetetlen miért olyan óriási a Szembesítés c. filmje... amit mellesleg fel sem soroltál...
Nem soroltam fel, mivel nem láttam. Nekem nem bugyuták, hanem remekművek, legalábbis az Álmodozások kora és az Apa mindenképpen.
0
2006. június 1., csütörtök 19:43
Kazan: Úri becsületszó, Ragyogás a fűben, Az utolsó filmcézar, Egy arc a tömegből közepes filmjei... (Remekművei: Rakparton, A vágy villamosa, Édentől keletre)... a Viva Zapata pedig kifejezetten rossz film!!!

Szabó Istvánnak A napfény íze c. filmje szerintem kifejezetten katasztrófálisan rossz film, az Álmodozások kora egy felháborító, és ráadásul bugyuta francia új hullámos lopás... Az Apa és a Tüzoltó utca c. filmjei is unalmasak, vontatottak... Éppen ezért érthetetlen miért olyan óriási a Szembesítés c. filmje... amit mellesleg fel sem soroltál...
0
2006. június 1., csütörtök 19:39
Az említett rendezők remekművek, aminek viszonylatában nem tartom őket "fejlődő" életművű rendezőknek...

Wajda: Csatorna, Hamu és gyémánt, Lotna, Ártatlan varázslók, - ezek remekművek, Tájkép csata után, A kisvárosi Lady Machbeth, Nyírfaliget érdekes filmjei még...

Richardson: Egy csepp méz, A hosszútávfutó magányossága, Dühöngő ifjúság, - ekek remekművek, Szentély, A Gibraltár tengerésze, A megboldogult és érdekes filmje még...

Chabrol: A szép Serge, Unokafivérek, Kulcsra zárva, Doktor Popaul - ezek remekművek, a Betty is érdekes filmje még...

Malle: Lidércfény, Zazie a metróban, Szeretők, Ványa a 42. utcában - ezek remekművek, a Felvonó a vérpadra, Végzet, Lacombe Lucien, Fekete Hold, A tolvaj érdekes filmjei még...

de Sica: Umberto D., Biciklitolvajok, A gyerekek figyelnek bennünket, Fiúk a rács mögött - ezek remekművek, Termini pályaudvar, Az utolsó ítélet érdekes filmjei még...

Visconti: Rocco és fivérei, Szépek szépe, Vihar előtt, Megszállottság - ezek remekművek, Közöny, Fehér éjszakák érdekes filmjei még...

Renoir: Játékszabály, Toni, A délvidéki, A nagy ábránd - ezek remekművek

Radványi: Valahol Európában, Európa nem válaszol, Egy angyal a földön - ezek remekművek, Zárt tárgyalás, Egy asszony visszanéz érdekes filmjei még...

Jancsó: Oldás és kötés, Fényes szelek - ezek remekművek, Csend és kiáltás, Sirokkó, A pacifista, Égi bárány érdekes filmjei még...

Makk: Megszállottak, Elveszett paradicsom, Az utolsó előtti ember - ezek remekművek

Vadim: Veszedelmes viszonyok 1960-ban érdekes filmje...

Szabó: Szembesítés érdekes filmje...
0
2006. június 1., csütörtök 19:01
A Csatorna jó.
0
2006. június 1., csütörtök 17:48
Wajdát én sem szeretem.
0