Keresés

Júlia és a szellemek

2006. május 30., kedd 16:07
Godot-ra csak ketten vártak... Ám a Rivette-ből, úgy tűnik, már három is elkelt, itt, elővételben. Biztos üzleti siker!
0
2006. május 30., kedd 16:04
Számomra ez a szó maradt meg a filmmel kapcsolatban... Nem unalmas, nem szájbarágos... hanem borzalmas...
0
2006. május 30., kedd 16:02
Kire??? Egyébként Rivette-re (és Eustache-ra!) sajnos kevesebben, mint mondjuk Godard-ra, Resnais-ra vagy a korai Malle-okra, Chabrol-okra...
0
2006. május 30., kedd 16:00
Igen, valószínű. De amiket láttam: aTess aranyos kis film, de nem korszakalkotó (ellenben Godard-dal, akinek majd minden filmje korszakalkotó, szerintem!), a Vámpírok bálja, komolytalan, nevettséges 8számomra)... a Zsákutcában értelmetlen idétlenség (szerintem), A halál meg a lányka, meg olyan értelmetlen (! - úgyanúgy, mint a Ferreri: A nagy zabásál c. filmje, amit szintén nem bírok elviselni, ellenben mondjuk Godard Week-endjével, aminek szerintem (számomra!) van értelme, s nyíltan nem is mutatkozik meg benne, ha jól emlékszem, semmilyen effektív gyomorforgató) borzalmat és viszolygást keltett bennem, hogy akkor mondtam, hogy vége a Polanski filmnézéseknek ... a Kés a vízben pedig mint már mondtam, az tényleg remekmű!!!

De ígérem, hogy be fogom pótolni a többi mulasztásomat, s akkor majd nyilatkozom a teljes életműről... újra....
0
2006. május 30., kedd 15:59
Legalább annyian, mint Godot-ra...
0
2006. május 30., kedd 15:37
Az ocsmányság szó A halál és a lányka kapcsán bennem disszonáns zöngét kelt. Talán unalmas....? Szájbarágós...?
Ocsmányságnak mondjuk a szarevést mondanám a Salóból, vagy (igen kellemes értelemben) a férj pörköltként való elfogyasztását a Week-end végén. (De nagy volt!!!)
0
2006. május 30., kedd 15:32
Sokan várunk Rivette-re.
0
2006. május 30., kedd 15:25
A tizenhárom és fél órás Rivette-re előrendelek.... Kinél lehet?
0
2006. május 30., kedd 15:18
Most láttam, hogy Field már ajánlott helyettem. Na mindegy. :-) Egyébként a Halál és a lányka remek pszichológiai dráma, ha az ember el is gondolkozik rajta kicsit. És mindig is csodáltam az olyan rendezőket, akik képesek egy szobában fenntartani a feszültséget egy film erejéig, és nincs szükségük hozzá autós üldözésekre, meg lövöldözésekre. Ezt a legnehezebb dolog úgy megcsinálni, hogy ne is legyen unalmas, meg ne is legyen nagyon színház-szerű.
0
2006. május 30., kedd 15:16
Bocsánat, ez így nézett volna ki helyesen:

Polanski:
A Tess, persze kiemelkedően remek film, de a képeskönyv-kategóriában csupán... Jó, besismerem, rendben, sok Polanski-filmet nem láttam, de a Halál és a lánykán, annyira rosszul lettem, hogy úgy gondoltam, hogy ilyen rendező, aki ilyen ocsmányságot tud összehozni, az nem érdekel!

???????????
Pierrot, most már biztos, hogy bolond vagy! Hozassam a kényszerzubbonyt? Polanski az egyik legjobb rendező a világon!!! Szerintem a Tess egyébként nem is a legjobb filmje, a Halál és a lányka nekem sokkal jobban tetszett, de nézd meg még tőle a Kés a vízben-t, a Vámpírok bálját, az Iszonyat-ot, a Rosemary gyermekét, a Kínai negyedet, a Macbeth-et (!!!), A bérlőt, a Keserű mézt, az Őrületet vagy még sorolhatnám. Nagyon különleges képi világot teremtő rendező, kevesen értenek annyira a kamerához, mint ő!
Nem szabad elsőre elítélni valakit, mert akkor sokan Godardot sem néznének, hidd el! Tudom, hogy elfogult vagy, de én is. :-)
0
2006. május 30., kedd 15:15
Polanski:
A Tess, persze kiemelkedően remek film, de a képeskönyv-kategóriában csupán... Jó, besismerem, rendben, sok Polanski-filmet nem láttam, de a Halál és a lánykán, annyira rosszul lettem, hogy úgy gondoltam, hogy ilyen rendező, aki ilyen ocsmányságot tud összehozni, az nem érdekel!

???????????
Pierrot, most már biztos, hogy bolond vagy! Hozassam a kényszerzubbonyt? Polanski az egyik legjobb rendező a világon!!! Szerintem a Tess egyébként nem is a legjobb filmje, a Halál és a lányka nekem sokkal jobban tetszett, de nézd meg még tőle a Kés a vízben-t, a Vámpírok bálját, az Iszonyat-ot, a Rosemary gyermekét, a Kínai negyedet, a Macbeth-et (!!!), A bérlőt, a Keserű mézt, az Őrületet vagy még sorolhatnám. Nagyon különleges képi világot teremtő rendező, kevesen értenek annyira a kamerához, mint ő!
Nem szabad elsőre elítélni valakit, mert akkor sokan Godardot sem néznének, hidd el! Tudom, hogy elfogult vagy, de én is. :-)
0
2006. május 30., kedd 14:35
Nagyjából ezeket láttam én is: Talán túl fiatal voltam (vagyok) hozzájuk, de többségük nem fogott meg. Valahogy számomra nagyon mesterkéltek, életszerűtlenek. Én ugyanis nagyon földhözragadt vagyok és Godard-ral ellentétben még cselekménycentrikus is. Ha egy filmet nem értek, az még az én bajom, nem a rendező hülyesége. De ha kedvem sem támad arra, hogy megfejtsem elsőre értelmetlennek tűnő képsorai jelentését, azért abban már nem csak én, mint néző vagyok ludas.

A HALÁL ÉS LÁNYKA mint ocsmány film?? Szerintem sem a legjobb Polanski-film, kicsit Costa-Gavras-ra hajaz, de az "ocsmány" jelző nem jutna róla eszembe.

ISZONYAT, VÁMPÍROK BÁLJA, ZSÁKUTCA, ROSEMARY GYERMEKE, MACBETH, KÍNAI NEGYED, A BÉRLŐ, ŐRÜLET: ezek mind-mind igazi gyöngyszemek, vérbeli"polanskis" filmek.
0
2006. május 30., kedd 14:33
Ez most melyik Godard? A Jean-Luc?
most posts by TM
0
2006. május 30., kedd 14:32
Igen, mert azok a kiadók, akik ilyenre vetemedhetnének (Cinetelnél fel sem merül soha, Fantasy Filmnek a Bolond Pierrot fapados kiadási is évekbe telt, InterCom A megvetést is fapadosan hozta ki, noha a kinti kiadáson 2 korabeli dokumentumfilm is helyet kapott a duplalemeze méltó kiadványon...)

Szerintem ilyen előzmények után egy Kifulladásig (bónusz: Charlotte és az ő pasija) lemezzel nem lehetne melléfogni még itt Magyarországon sem... :)

A sorozat folytatása pedig:
2.) Hímnem-nőnem - tizenöt hiteles (bónusz: Charlotte és Veronique)
3.) Az asszony, az asszony (bónusz: Párizs, ahogyan látja... Godard-epizódja)

És ez a 3 lemez kiadható lenne díszdobozban is egy plusz bónuszlemezzel, amelyen lehetne pl. "A kis katona" c. korai remekműve!
0
2006. május 30., kedd 14:23
Támogatom. És akkor talán lesz 13 és fél órás Rivette DVD is kis hazánkban...
0
2006. május 30., kedd 14:17
Jé, ti is Godard-filmeket kerestek?
0
2006. május 30., kedd 14:15
Igen, össze kéne...

Filmcímek (+ bónuszok):

Kifulladásig (+ Charlotte és az ő pasija)
A kis katona (ezt a Bolond Pierrot bónuszaként kellett volna már kiadni!!!)
Az asszony, az asszony (+ Párizs, ahogyan látja... epizódja)
Éli az életét
Hímnem-nőnem (+ Charlotte és Veronique)
Alphaville (+ Németország kilenc (új) nulla)
Egy férjes asszony (+ Az új világ (RoGoPaG-epizód))
Külön banda
JLG 68-as trilógiája (A kínai lány / Week-end / One plus one)
Mentse, aki tudja (az életét) (+ A Mentse, aki tudja (az életét) c. film forgatókönyve)
Üdvözlégy, Mária (+ Néhány apró megjegyzés az Üdvözlégy, Mária! c. film kapcsán)
Passiójáték (+ A Passiójáték c. film forgatókönyve)
For ever Mozart
Lear király (+ Találkozás Woody Allen-nel)

Ezeket mindenképpen ki kéne adni! :)
0
2006. május 30., kedd 14:02
Sajnos, szerintem, egyhamar nem lesz újabb Godard-DVDpremier Magyarországon... :(
0
Kérdeztem Pierrot-t, de szerinte nem jön semmi. Szerintem össze kellene fognunk. :)
0
Ezeket a lemezeiket nem láttam, nem igazán rajongom ezekért a filmekért... Bár a Kaspar Hauser-t megnéztem köcsönbe, s semmi bajt nem észleltem a lemezen... (Bár Te sem kifejezetten azt szidtad...) Tehát nem tudok válaszolni erre...

Szerintem tipikus sznobrendezők, akiket ma muszály szeretni: Woody Allen, Almadovar, Francois Ozon, Tarantino, Jancsó, Tarr, Fellini, ...

(Azzal kapcsolatban pedig, hogy Godard kibukott Tarantino-val kapcsolatban, szerintem teljesen jogos. Szerintem is felháborító, amit Tarantino csinál. Csinált két remek filmet: Ponyvaregény, Jackie Brown. És most már azt hiszi, hogy bármit eladhat a nevével... És főleg, hogy a filmgyártó cégét a híres Godard-filmről nevezte el... Nem csoda, ha el akar határolódni Godard a taratino-sítulstól... Szerintem.
Az meg, hogy anno Truffaut kitagadta az új hullámból, ezt sem kell komolyan venni, csak egy jóbaráti csalódottság kifejeződése... Mert valóban manapság már csak Varda és Godard képviseli a régi új hullámot!!! Érdekes, hogy Rohmer és Rivette éppen fordított utat járt be, nekik a régi filmjeitől félnek, s a mostaniakat fogadják el könnyebben...)
0
2006. május 30., kedd 13:55
Melyik filmje alig nézhetető Godardnak...? Tudom, én nagyon elfogult vagyok Vele, mint a Belmodo-val is... De szerintem az leső korszakának minden (eddig látott) filmje egy göngyszem: A kis katona, Alphaville, A megvetés, Éli az életét, Egy férjes asszony, Week-end, Kifulladásig, Bolond Pierrot, Hímnem-nőnem, Az új világ, Párizs, ahogyan látja..., Árvízi történet, Charlotte és Veronique, Charlotte és az ő pasija, Az asszony, az asszony, Külön banda, ... és a későbbi filmjeiből is csak mesterművet láttam eddig: Passiójáték, Minden redben, Kersztneve: Carmen, Új hullám, A szerelem dícsérete, Vigyázat jobbról, Németország kilenc (új) nulla, Jaj, nekem!, A francia film története, A film története(i), ... Ezekből valamelyik??? Vagy Te mást is láttál???

Polanski:
Rendebn, egyszer majd újra megpróbálkozom vele... Köszönöm a filmcímötleteket.
0
2006. május 30., kedd 13:08
Igazságtalan vagy, Pierrot!
A halál és a lányka egy színdarab filmre-vitele, kamaramű remek színészi alakításokkal. Megállja a helyét a hasonló műfajú produkciók között (lásd most a Tenessee Williams-sorozatot).
Az Őrület (ebben igaza van Fieldnek) méltó tisztelgés Hitchcock életműve előtt.
A Tess-hez pedig kosztümös filmek között legfeljebb a Barry Lyndont állítanám versenybe.
És láttad te A bérlőt, az Iszonyatot, a Kínai Negyedet? Hogy a legkiemelkedőbbet a végére hagyjam: a Macbeth-et, amely a legnagyobb Shakespeare-adaptációk között van (Welles Otello-ját tudnám csak egyszinten említeni vele.)
Godard-ról pedig, mint Godard-fan mondom, aki odavan a Week-end-ért, a Kifulladásig-ért, az Éli az életét-ért, hogy bizony sok filmje alig nézhető.
Szertelen a sznobizmusa, de hát én pont ezt imádom benne, no persze nem önmagában, hanem amikor ötlettel, eredetiséggel párosítja. És van bő féltucat filmje, amikor ez nagyon sikerül is neki....

0
2006. május 30., kedd 12:26
Dehogy szidom! Ellenkezőleg, megpróbáltam godard-i stílusban nyilatkozni róla. :))

Apropó, tudsz már valami friss infót arról, hogy melyik Godard-film lesz a következő megjelenés?
0
2006. május 30., kedd 12:21
Godard-t ne szidd, légy szíves! ;)
0
2006. május 30., kedd 12:15
Szia Pierrot!

Mivel én tudok olvasni, nem szoktam magam rögtön hanyatt vágni a szinkronos megjelenésektől. A Cinetel CIGÁNYOK IDEJE DVD első kiadása legendásan, botrányosan rossz volt. Ezt a színvonalat sikerült a MONTENEGRO-val újra megközelíteni, amely olyan, mintha egy vételi hibás tévékészülékről vették volna fel. A COBRA VERDÉ-n kb. a felénél végleg "elmegy" az eredeti hang, de a NOSFERATU vagy a KASPAR HAUSER minőségétől se voltam elájulva. Bergman-filmeket tehát biztosan nem veszek egy minőségileg ennyire megbízhatatlan cég kiadásában. Ami Perlaki filmelemzéseit illeti: nyilván meg tudták fizetni, amíg a külföldi kiadások extráira esetleg nem volt pénze a Cinetelnek.

Polanski? Ízlések és pofonok, jómagam nagyon kedvelem őt. Én például azt nem értem, Te Godard-on mit eszel annyira: némelyik filmje rémesen idegesítő, szinte már nézhetetlen. Számomra ő tipikusan sznob rendező, akit bizonyos körökben muszáj kedvelni, akármit csinál, s aki ellenszenves, arrogáns módon szokta leszólni némely kollégája neki nem tetsző filmjeit.
0