"Giulietta Masina mégiscsak egy rút kiskacsa...."
Hát izlések és pofonok... Ebben a filmben egy átlagos külsejű, középkorú asszonyt alakít. Az volt itt a feladata, hogy ÁTLAGOS legyen. Külsőleg, és belsőleg.
A jelmeztervező is asszerint kreálta a ruháit, hogy ezt a karaktert tudja közvetíteni!
Nézzük Júlia ruháit: szinte egytől egyig előnytelen, pl. a gomba formájú kalap, ami összenyomja a különben is alacsony Giulietta termetét. A sminkje is láthatatlan volt, a maszk mester keskenyebb szájat "rajzolt" neki, mint a való életben. A frizurája itt típikus "mami frizura", nem szőke hajzuhatag...
A többi ruha is olyan, hogy nem adja ki az alakját, mivel egy vallásos, konzervatív hölgyet alakít - kontraszként ott volt a gyönyörően, szexisen öltözött Sandra Milo - ő testesítette meg a felszabadult, frivol, erotikus, életvidám nőt.
Ráadásul majd húsz évvel fiatalabb volt Giuliettánál! Ez a helyzet Silva Koscinával is!
Már írtam egy másik topicban is: Fellini sosem szerette Giuliettát elegánsnak, "végzet asszonyának" látni! Az okát ki tudja?
Szinte mindíg csúnyította: Gelsomina fiús, szakadt kis manó, Cabiria komikus rajzfilmfigura, Júlia egy tampli háziasszony...
Giulietta való életben sokkal szebb, nőiesebb volt, mint a Fellini filmekben!
Nemegy sztárfotót láttam már róla, ahol gyönyörű, szexis, mivel itt önmagát adja, nem egy szerepet!
Giulietta tényleg más volt, mint az ötvenes évek szépségideálja, ami: magas, telt idomú, királynői, szabályos arcú - viszont ha Masina most lenne fiatal sztár, akár szépségideál is lehetne! Szerintem nagyon jó alakú, bájos, különleges arcú, és karizmatikus kisugárzású volt! És nagyon intelligens!
Hogy nem lett a kor "szexbombája" az csak azért volt, mert más imázst választott - lehetett volna megplasztikázni,és feltupírozni, mint a többi sztárt... Csak elhatározás, dizájn, plasztikai sebész, és smink kérdése! Láttam már Monroe-ról, Kelemen Annáról, Loren-ről képeket, mielőtt híresek voltak - hát, jobb róluk nem beszélni!
Masina sok minden, de nem "rút kiskacsa"! Százszor jobb színészileg is, mint a gyönyörű Mangano, vagy Maria Shneider akit már jóformán senki sem ismer!
Bár mindenki mást lát egy emberben - olvastam már más fórumon azt is, hogy :Angelina Jolie egy "püffedt ajkú ronda vámpír", és "Drew Barrymore rusnya, mint az éjszaka", "Madonna egy férfias, nőietlen rémség," "Pamela Anderson mesterséges mű rondaság"....
Szerintem a "rút " kategória: Bakó Márta, Gobby Hilda, a Macska-jaj gárda, Pa- Dö-Dö lányok, Mr Bean, Tóth Vera... Masina ezektől elégg távol áll külsejét tekintve...
Visszatérve a filmhez: állítólag Katharine Hapburn - re akarták osztani Júlia szerepét a producerek...
Abban egyet értek, hogy erre a szerepre nem éppen Giulietta egyénisége volt a legalkalmasabb, mind temperamentum, mind felfogás, igencsak elütő volt a hősnő alakjától! Az is igaz, hogy egy visszafogott színésznő lett volna a legideálisabb, ám korántsem lett volna szükség "álomszépre"...
Itt egy hétköznapi, félszeg, megszeppent puritán asszony volt a középpontban - ha a film most készülne, és én lennék a renderő, talán Juliette Binoche-ra, Isabelle Huppertre, Jane Fonda-ra, vagy Jessica Lange-ra osztanám a főszerepet...