Keresés

Hátsó ablak

2009. május 9., szombat 15:45
villanásra.
0
2009. május 9., szombat 15:44
Hitchcock minden filmjében általában benne van egy villyanásra :)
0
2009. május 9., szombat 14:14
Lehet benne SPOILER!
a filmben észrevettem valamit, de nem biztos hogy igaz, de a zeneszerzőnél az a másik férfi mintha Hitchcock lenne SZVSZ.
0
2006. június 6., kedd 18:25
Igen, a lényegben egyetértünk, csak a fogalmazásom volt rossz. A két tekercs cseréje közben látható egyszer-kétszer egy egész pici ugrás, de Hitchcock ezt is jól kiköszöbölte a sötét felületek alkalmazásával. / pl: sötét zakó háta, sötét asztal, stb.../ Erre gondoltam, mint vágásra, de persze nem az.

ON: a "Hátsó ablak"-ban látható az egyik legjobb Hitchcock-féle csókjelenet: J. Stewart és G. Kelly között premier plánban, szépen belassítva, ahogy kell. :)
0
2006. június 6., kedd 12:30
Talán egy-két snitt van a filmben, a kutya megölésekor, amit az udvar közepéről vettek fel, az összes többi a főhős lakásából készült.
A gyilkos lakásába SEM lépünk be, sőt, őt magát is csak total plan-ban látjuk, az utolsó jelenetek kivételével.
Micsoda Big Brother-paródia!!!

És jön A KÖTÉL jövőhéten!
0
2006. június 6., kedd 12:02
Én azt hallottam, hogy több nyugati országban, pl. Hollandiában is "nem ismerik" a függönyt úgy, mint nálunk!!! Mindenhova belátni, de ezt az emberek már megszokták, nem is érdekel senkit.
Hitch úgy oldotta meg ezt a kérdést még külön, hogy elviselhetetlen kánikula van a filmben, ezért nyitva minden ablak, ezért alszik pl. az egyik házaspár az erkélyen, stb.
Szerintem nagyon érdekes és modern képzetet kelt az emberben, hogy a lakók szinte "egymás szájában élnek", ugyanakkor senki nem tart kapcsolatot senkivel olyannyira, hogy valaki a feleségét is nyugodtan megölheti anélkül, hogy bárki észrevenné (kivéve a főhőst, aki nem hős akar lenni,  csak az unalom felkelti kukkoló szenvedélyeit).
0
2006. június 6., kedd 11:57
Sehol nem látható vágás a filmen, hiszen az általad leírt módszerek szerint úgy forgatták, hogy minden jelenet addig tartott, amíg a filmszalag a gépben. Amit esetleg látni vélünk, az nem vágás, hanem az előző tekercs vége, és az új szalag kezdete.
0
2006. június 6., kedd 11:47
Sziasztok!
Felvettem a Hátsó ablakot!!!! És nem volt benne reklám! (Tv2, éjjelek éjjele, beprogramozott készülék....)
Nagyon tetszett, azt hiszem a kukkolás, a mások magánélete és hálószobatitkai iránti igény, mint modern tömegjelenség, ma is viccesen aktuálissá teszi a filmet.
Mindent a főhős szobájából, az ő szemén keresztül látunk, a film vízuálisan mégsem egysíkú, sőt nagyon izgalmas!!! Rengeteg a belső keret (lakásablakok, távcső), a "kvázi" osztott képmező, amikor a hős szemszögéből látjuk, mi zajlik az egyik, és mi a másik szobában, noha azok ajtóval vannak elzárva egymástól (micsoda modern hatást kölcsönöz ez a filmnek!).
Jimmy Steward élete legjobbját nyújtja. Remek a szinron.
A filmet nem láttam még, és micsoda meglepetés! Nekem sokkal jobban tetszett, mint az É-ÉNY.
Az egész zseniális! Bravo a mesternek!
0
2006. június 5., hétfő 20:23
Szerintem tetszeni fog! Egész jó kis szinkront csináltak hozzá, és a lényeg: semmi kukoricaföldes repülőgéptámadás+ilyesmi...;)
0
2006. június 5., hétfő 20:02
Á... Akkor így sokkal könnyebb volt a színészeknek csak 12 percnyi szöveget, és mozdulatsort kellett egyszerre megtanulniuk... Jövő héten lesz a TV2-n! Nagyon kíváncsi vagyok rá!
0
2006. június 5., hétfő 20:01
Pont ez az alapvető buktató szúrta az én szememet is a filmben: Mármint hogy éjjel-nappal nyitva tartott ablakok mellett senki nem veszi észre a túloldalon lakók közül, hogy a néhány méteres belső udvar szemközti oldaláról valaki állandóan leselkedik.
0
2006. június 5., hétfő 19:36
A Kötél.

Ott látható csak vágás a filmen, ahol lefogyott a filmtekercs a gépből és ki kellett cserélni a felvétel folytatásához. /Azt hiszem kb 12 percenként/ Ezt úgy oldotta meg Hitchcock, hogy egy sötét felületre közelített rá a kamerával, tekerccsere, majd folytatás ugyanarról a sötét felületről távolódó képpel.
0
2006. június 5., hétfő 18:54
Ha sikerül megemészteni az alapszituáció eget verő logikátlanságát, - mégpedig azt hogy az emberek éjjel nappal nyitott ablak előtt élik életüket, és eszükbe sem jut hogy esetleg a szemközti házból belátnak a lakásba, és az se jut eszükbe hogy néha átpillantsanak a szemközti ház ablakaira... - akkor egy igen élvezetes, egyedi dramaturgiájú, krimit izgulhatunk végig, James Stewart, és Grace Kelley előadásában.
A begipszelt lába miatt a szobájában raboskodó fotóriporter unalmában a szomszéd lakások ablakait kezdi figyelni... Az ablakából elé táruló igazi kis mikrokozmosz mindig szolgál valami érdekes látnivalóval, a különböző ablakok mögött egy-egy külön történet játszódik le, míg az egyik mögött egy kegyetlen gyilkosságra utaló jeleket vél felfedezni hősünk!
Hitchcock kísérlet az egyetlen szobában játszódó filmmel sikeres volt! A néző teljesen bele tudja élni magát a kukkoló szserepébe, és a látottakból levonhatja a saját következtetését. Ezen kívül még klasszikus krimi elemek is keverednek a történetbe: A gyilkosra először ráterelődik a gyanú, majd eloszlatják, aztán rábukkanunk a megdönthetetlen bizonyítékra, és jöhet a finálé!

Más:

Ha filmtörténeti ismereteim nem csalnak, Hitchcock kísérletezett a vágás nélküli filmmel is... Melyik is volt ez?
0
2006. május 20., szombat 13:12
De azért ti is megéritek a pénzetek! Mindegyikhez odaírjátok ti is nagyjából ugyanazt a szöveget! ;D
0
2006. május 20., szombat 13:02
Ettől félek én is...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. május 20., szombat 13:02
Ugyan, hát mennyi-mennyi film van még!
0
2006. május 20., szombat 13:01
Látom. Ilyen nincs. Újat nyitott.
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. május 20., szombat 12:59
Nem, arról már írt! (A tévedés áldozata) Ő is az!!!
0
2006. május 20., szombat 12:56
:DDD

Szerintem a Psycho lesz a next!
0
2006. május 20., szombat 12:55
Lassan jönnek a díszdobozok...
0
2006. május 20., szombat 12:55
Ki tippeli meg, mi lesz a következő, amit megnyit? :DD
0
2006. május 20., szombat 12:54
Gyanítom, hogy most már direkt csinálja. Van még egy pár Hitchcock film! :-(
0
2006. május 20., szombat 12:54
A gyerek teljesen elveszett. Szerintem estére 600 filmhez fog értelmes hozzászólásokat írni!
0
2006. május 20., szombat 12:52
Te tényleg ilyen záptojás vagy, vagy direkt cukkolsz minket?
0
2006. május 20., szombat 12:52
EZ AZ! HAJRÁ BRUNDLE!!!!!!!!
0