Keresés

Horrors On DVD

2013. március 19., kedd 22:43
Ahogy anno a Zombi című film fórumán kedvenc zombihorrorjaim egy részéről, úgy most a számomra kedves szellemjárta horrorfilmekről állítottam össze egy listát. Igyekeztem olyan alkotásokat felsorolni, melyekben a félelem valóban jelen van, értsd: nem csak belezésre mennek, hanem az ösztöneinkre is hatni akarnak, és talán még a nadrágunk is némileg vonalkódos lesz a hatásuktól.
Épp ezért sok populárisabb cím nem került fel a listára, noha ez nem jelenti azt, hogy pl. a szépen kivitelezett és nagyszerű hangulatú Silent Hill-t ne szeretném, csak épp a félelem-faktort véve alapul, szerintem vannak tőle sokkal ijesztőbb, félelmetesebb és sokkolóbb alkotások.

Ez egy szubjektív lista és a sorrend nem feltétlenül tükrözi azt, hogy adott film jobb, vagy rosszabb lenne az utána következőnél, és mivel mindenki máshogy viszonyul a saját kis démonaihoz sokkal inkább az általa bennem gerjesztett félelem intenzitását, illetve hangulatát reprezentálja...és abban is biztos vagyok, hogy még alaposabban kellett volna átgondolnom a sorrendet, de így is elég sok időm ment rá, szóval fuck it! Jöjjenek a filmek, néhol SPOILER lehetséges:

Dead End
Nyomasztó, fordulatos, néha-néha ijesztő mozi, egy klasszikus szellemtörténet modern variációja.

Dark Water
Drámába oltott horror, egy anya-lány kapcsolat tanulmánya.

Kaidan
A Ringu rendezőjének romantikus horrorfilmje szép, véres és kegyetlen.

Rossz Álmok
A fülledt amerikai Délen Cate Blanchettnek kísértő látomásai vannak.

Km 31
Jól sikerült vizuális effektek kísértik a 31-es kilométerkő környékét.

Ördöggerinc
del Torro szép, szomorú szellemfilmje.

Deathwatch
Valami megfoghatatlan rettenet kísérti a lövészárkokban rekedt katonákat az első világháború idején.

The Tunnel
Nem mindennapi közegben játszódó frászkeltő film egy tv-stábról, akik egy politikai ügyben indítanak nyomozást, ami aztán szó szerint kísérteni kezdi őket.

Árvaház
Elsősorban megrázó dráma, ugyanakkor hidegfutkosós kísértetfilm Spanyolországból.

Két Nővér
Szép és félelmetes mozi az emberi lélekről Koreából.

Hetedik Érzék
Kevin Bacon jól sikerült kísértetes-nyomozgatós filmje.

Ringu - A Kör
Kultfilm Japánból rettegéssel körítve.

The Ring - A Kör
Majdhogynem jobb, mint az eredeti.

The Pact
Jól sikerült független horror 2012-ből, néhány igazán zsigerig hatoló ijeszgetéssel.

Tükrök
Nyomasztó, fosató, ne nézz tükörbe.

Kampókéz
Hihetetlenül magával ragadó hangulatú horror ikonikus főszereplővel és zenével. Bernard Rose rendezőnek sikerült az elemi félelem érzését úgy átadnia, hogy egyhamar nem szabadulunk a mozi hatása alól.

The Woman in Black
Félelemkeltés a nyolcvanas évek Angliájából.

A Rettegés Háza
Néhol egészen félelmetes remake Ryan Reynolds kimagasló alakításával.

Kwaidan
Masaki Kobayashi szép, érzelemgazdag, nyomasztó és ijesztő filmje a hatvanas évekből.

Dead Silence
Különleges, egyben néhol egészen fosatós mozi nagy csattanóval.

Darkness, a rettegés háza
Első pillantásra hülyeség, aztán az ember ráérez az ízére.

Hideg Csontok
Érdemtelenül agyonfikázott horror. Tény, hogy kissé lassan indul be, de a végére belead mindent.

Paranormal Activity 1
Minimális gyártási költség, óriási bevétel és a horror műfaj egy régi-új vonulatának elindítása. Félünk.

Shutter
Jó a sztori. Jó ijesztgetések. Jó film.

A Szem
A Pang tesók brutálisan szaratós és nem utolsósorban érdekes filmje.

Fehér Zaj
Michael Keaton halott feleségével szeretné felvenni a kapcsolatot. Ijesztő.

The Innkeepers
A nézőt az előzményekkel lassan álomba ringató, majd hirtelen az utóbbi évek egyik legparásabb jelenetével beszarató horror.

Ghostwatch
A BBC áldokumentuma, ami simán lekörözi a Paranormal Activityt mind ijesztgetésben, mind sztoriban.

Más Világ
Alejandro Amenábar friss, európai ízt adott a megszokott recepthez és egy nagyszerű, baljós hangulatú mozit sütött ki.

Paranormal Activity 2
Toby újra itt van. Jól sikerült folytatás.

Megszólít az Éjszaka
Némileg kakukktojás mozi jelen listán, hiszen csak bizonyos értelemben beszélhetünk kísértetfilmről, viszont hangulatban és zenében majdnem verhetetlen.

Szitakötő
Kevin Costner és a kísértetek. A film vége nagyot és emberit üt.

Insidious
Különleges horror különleges sztorival és egy félelmetes gonosszal.

Fertőzés
Szürreális és nyomasztó történet egy kórházról, ahol a halottak az élők között járnak karöltve egy különös fertőzéssel. Nem vitás, kell hozzá némi gyomor és az ázsiai horrorok szeretet, hogy lemenjen az ember torkán, de ha ezek adottak, akkor egy remek kísértetfilmet láthatunk.

Temetetlen Múlt
Robert Zemeckis óriási hangulatú főhajtása Hitchcock és a horror felé. Csavaros, hidegrázós sztori, melyben az ijesztő dolgok épphogy csak jelzésszerűek és ettől műkődnek remekül.

Reinkarnáció
Japán. Kísértetek. Rémület.

Kairo
A Mezsgye japán eredete jó pár fokkal nyomasztóbb az amerikai változatnál.

Amityville Horror
Gyerekként rémálmaim voltak az ablakon be/ki tekintő "valamitől".

Darkness Falls
Már moziban is nagyon tetszett. Nem akar többnek tűnni, mint ami: egy jó kis kísértetfilm. Mathilda története a mozi elején megalapozza a hangulatot.

A Ház Hideg Szíve
Ez a hatvanas évekbeli horror úgy odab*sz, hogy csak ülsz és szép csendben telerakod a bugyit.

Ideglelés
1999-ben, 17 éves fejjel a moziban, a szék karfáját markoltam néhány jelenetnél és a film után egy időre letettem a gyalogtúrákról és kirándulásokról.

Session 9
Egy erős, független horror igazán depresszív hangulattal, "mi a szar folyik itt?" érzéssel, és néhol nagyon ijesztő momentumokkal.

Az Átok
Kevés vér, tapinthatóan gonosz hangulat és egy ikonikus kísértet. Így kell beszaratni a nézőket. Ugye mindenki emlékszik, hogy a filmbeli kísértetháznak milyen fojtogató aurája volt?

Ju-on
A Grudge eredetije torokszorító japán kísértettörténet. A japánok ősi, eredendő tisztelete és félelme a szellemvilág iránt és a film tapinthatóan nyers és gonosz atmoszférája bizony eléggé megviseli a nézőt.

Below - Merülés a félelembe
David Twohy méltatlanul elfeledett klausztrofób tengeralattjárós horrorja az én olvasatomban a kétezres évek elejének egyik legjobb kísértettörténete. Szerencsére a rendező a "mutass minél kevesebbet a gonoszból" taktikát alkalmazza és ettől válik a mozi igazán rémisztővé.

Lake Mungo
Az ausztrál áldokumentum egyszerre nagyon szomorú, emberi és mellbimbómerevítően félelmetes. Okosan vegyíti a gyászt a természetfelettitől való rémülettel és a sztorit egy igazán eredeti és elgondolkodtató befejezéssel zárja le.

Hatodik Érzék
Szerintem nem kell bemutatnom ezt a filmet. M. Night Shyamalan vérfagyasztó kasszasikere minimalista látvánnyal és a pszichológia okos alkalmazásával képes elérni, hogy még a legbátrabbak is feszengve menjenek a wc-be éjszaka, gondoljunk csak pl. arra a jelenetre, mikor Colet két másik srác bezárja az emeleti kamrába. Nem látunk semmit, de halljuk az agresszív szellemet.

Noroi - Az átok
Mit is írhatnék egy olyan filmről, ami japán és még a szar is megfagy tőle benned?! Első fogyasztásra talán kissé zsúfolt, de hogy miközben nézed telefosod a gatyát, az biztos! Nálam abszolút kedvenc.
0
2013. március 19., kedd 19:46
Tegnap este/hajnalban meglestem, de kommentelni már nem volt kedvem. Sajnos abszolút mértékben igazad van. Azért párat kiemelnék, amik szerintem kurva jóra sikeredtek; Dogfight, Libido, Orgasm, Removed, Toilet, Unearthed, Vagitus, XXL.
0
2013. március 19., kedd 0:02
Elég vegyes az összkép, nagyon nehéz egy filmként értékelni a sok rövid szegmenset. Sajnos nálam inkább a csalódás/kihagyott ziccer fele húz, mivel a legtöbb sztori közepes vagy gyenge, alig akad említésre méltó darab. Az ötlet remek volt, de a végeredmény nem annyira...
0
2013. március 18., hétfő 22:27
The ABCs of Death? Valaki? Vélemény?
0
2013. március 17., vasárnap 13:56
Az általad felsoroltak közül egyikhez sem hasonlítanám. Mindenesetre az alapsztorit érdemes elolvasnod szerintem:

Angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Dyatlov_Pass_incident

Magyarul: KÜLSŐ LINK
0
2013. március 17., vasárnap 13:15
Köszi, utánanéztem, nem hallottam még róla.
Amúgy például a Blair Witch Project egyáltalán nem tetszett, a Paranormak Acitvity-t is gyengének tartom, az ilyen "kézikamerás cuccok" közül a Cloverfield és a Rec. jöttek be. Kíváncsi leszek erre is, mindenképpen meglesem majd, ha lesz rá lehetőségem.
0
2013. március 17., vasárnap 0:47
Andrew, ha a Chernobyl Diaries tetszett, sztem tehetsz egy próbát a Halálheggyel, a Moziajánlóba írtam róla pár sort!
0
2013. március 17., vasárnap 0:04
Már a Ki mit néz? topic-ba is beírtam, de mivel az összes horror, ezért gondoltam, hátha kedvet csinálok pár címhez a műfajon belül:

Egy remek megfázásnak köszönhetően a meleg szobában töltöttem az elmúlt pár napot, közben horrorosra vettem a figurát, megnéztem párat kedvenc műfajomból. Röviden jellemzem a látott alkotásokat, spoiler és mélyebb gondolatok közlése nélkül.

Rubber (2010)
Na, ezt a baromságot! - gondoltam, amikor megnéztem a trailert. Számítottam rá, hogy szórakoztató lesz, talán kicsit jobban is, mint amit végül is kaptam. Nem mondom, hogy rossz volt, de nem érzem, hogy sokszor újra kell majd néznem.
10/6

Bay of Blood (1971)
Nagyon szeretem a giallo-kat, Mario Bava viszont valahogy nem lett a barátom. Mindenhol azt olvasom, hogy ő a műfaj alapítója és egyik legjobbja - elsővel megállapítással egyetértek (mivel igazából tény), a másodikkal viszont abszolút nem. Nálam a rangsorban előrébb áll Martino, Avati, Fulci és hát a trónon Argento csücsül egyértelműen. Nem mondom, hogy rossz film, de sokkal jobbakat is láttam már a műfajban.
10/5

Livide (2011)
A francia újhullám egyik darabja, ami egész hangulatosra sikeredett, de nekem hiányzott belőle valami. Elszórakoztatott, voltak kellően paráztató részei is, de a végén hiányérzettel keltem fel. A főszereplő csaj viszont bejött! :)
10/6

Chernobyl Diaries
Na, ez igazán tetszett! Semmi újdonságot nem tartalmazott, amit a műfajon belül ne láttunk volna, de mégis működött. Mivel engem Csernobil nagyon foglalkoztat (rengeteget olvastam róla és egy időben a doksifilmeket is gyűjtöttem az esetről) ezért voltak elvárásaim. Nem kellett csalódnom, a helyszínek nagyon jók voltak, a történet is megfelelő volt, színészek szerintem remekül játszottak (főleg Jurij tetszett :)), para-faktor is működött, szóval ezt még biztos újranézem majd.
10/8

The Pact (2012)
No kérem, így kell horrort csinálni! Okosan felépített történet, jól adagolt feszültség, kellő misztikum és a végén egy durván jó csavar - csak csettintettem a stáblista legördülésekor. Minden horror-rajongónak ajánlott darab, nálam nagy kedvenc lett!
10/9
0
2013. február 28., csütörtök 21:58
Az nagyon jó.Végre megtudtuk mi történt a norvégokkal.
0
2013. február 28., csütörtök 21:37
Ellenben a 2011-es The Thing igencsak jóra sikeredett szerintem!
0
2013. február 28., csütörtök 21:17
Középszerűre sikeredett remakek a Péntek 13 (2009) és a Rémálom az elm utcában (2010).
0
2013. február 28., csütörtök 21:11
Mivel neken is a szívem csücske,ezért írnék néhány ssrt horror témában.

Először a nagy horror szériák számomra kiemelkedő darabjairól írnék.
Az első részeket nem veszem számításba most,mert azok a műfaj klasszikusai.

Rémálom az elm utcában:itt a 3. rész (Álomharcosok) A kedvenccem.

Hellraiser:számomra csak trilógia,mert a többit nem néztem meg.A második a legjobb,legelborultaab epizód.

Fűrész:a 2. és a 6. sikerült a legjobban szerintem.

Péntek 13:a hatodik a legjobb minden hibájávakl együtt.

Gyerekjáték:nem tudok dönteni,mert a második és negyedik rész valami fantasztikus.

Halloween:csak a folytatás és a 20 évvel késsőbb ér valamit a szériából.A másodikat kedvelem még nagyon.

Rémecskék:itt is a 2. lett nagyon jó.

Szörnyecskékből mindkét rész ugyaolyan jól sikerült.

Alienből a második a kedvencem de egyre jobban felértékelődik bennem a 3. rész.

Romero zombifilmjei:a holtak hajnala a kedvencem.

Néhány rendeóző akiket szeretek:
John Carpenter,George A. Romero,Wes Craven,Neil Marshall,Alexandre Aja,Eli Roth,Ruggero Deodato,Joe Dante.

Remakek amik nagyon jól sikerültek:
Sziklák szeme
Az utolsó ház balra
Holtak hajnala 2004
Frászkarika

Legrosszabb folytatások:Kabinláz 2 és Ideglelés 2.

Jó horrorsoroozatok:
Dead set (6 részes mini,zombis)
Walking Dead
American Horror Story
Supernatural

Jó európai horrorok:Martyrs,Hush,Inside,Ils,Frontiers,Eden lake,Isolation,Rec.

Ha választanom kellene egy tökéletes horrorfilmet akkor az a Halloween,a rendezés,zene,hangulat,feszültségteremtés és a misztikum tökéletes elegye miatt.
0
2013. február 28., csütörtök 13:07
Tudom, hogy mindenre ráhúzzák, holott szerintem felesleges, sőt bosszantó is, csupán human kiírására reagáltam ezzel. Amúgy meg a puding próbája az evés! :P
0
2013. február 28., csütörtök 13:05
A True story-s dologgal nem kell foglalkozni. Szeretem az ilyen jellegű frászkeltő filmeket - jobban, mint a belezős horrorokat -, amint jön DVD-n, megveszem.
0
2013. február 28., csütörtök 13:02
Bachstein néven kommenteltem már oda is, de akkor ide is beillesztem;
"Ez a based on a trve story nagy faszság, nem jelent már semmit manapság… Amúgy én sem látok túl sok eredetiséget és jó ötleteket a filmben, peidg élek-halok a horrorokért, de egy esélyt azért fog kapni."
0
2013. február 28., csütörtök 13:01
The Conjuring-előzetes (innen: filmbuzi)

http://filmbuzi.hu/archives/2013/02/27/the-conjuring-elozetes/

0
2013. február 28., csütörtök 11:07
Csakhogy ezt nem Raimi rendezi. Persze ettől függetlenül nagyon várós, az eredeti nagy kedvenc. Bár kicsit félek attól, hogy olyan lesz, mint a legtöbb remake, tehát szar. De reméljük a legjobbakat.
0
2013. február 27., szerda 22:18
Igen, az is jó film. Az ördögűzős filmek is jók. Abból is az Utolsó ördögűzés és a Rítus is tetszett az utóbbi időkből.
0
2013. február 27., szerda 21:59
Raimitől én még a Drag Me to Hell-t bírom nagyon!
0
2013. február 27., szerda 21:49
Na ez elég vegyes vágott lett. :)
0
2013. február 27., szerda 21:49
Az Evil dead remake-et én is várom. Kicsit tartok tőle, de Raimi eddig nem okozott csalódást. ( Egyik nagy kedvencem, a Szimpla ügy-et is ő rendezte. )
Igaz a Bűnözési hullám elég borzalmas volt. :)
A Cinetel is nagyon jó dolgokat tol ki időről-időre, nekem a Hegyek királya nagyon bejött, ha nem is az a véres-belezős horror, szerintem egy Eden Lake-el simán ringbe szállhat. Meg kell mondjam, hogy a Mártírok, bár tetszett, messze mást vártam, mert mindenki nagyon dicsérte, kicsit csalódás volt, most pihentetem. De viszont a REC nagyon hálás filmre sikeredett. Pedig a kézikamerás dolgokat már utálom egy ideje. A Betolakodó és a 31 km tetszett, bár ez utóbbi szintén spanyol ha jól emlékszem. A Wolf Creek és a Fenevad nagyon bejött, a Határvidék pedig az egyik kedvencem lett, pedig nem különösebben újít a sztorija....
Amit szintén sokszor meg tudok nézni Avati Rejtekhelye. Na az nagyon eltalált film. " Magic Moments " :)
0
2013. február 27., szerda 21:37
Azt is nagyon régen, de nem hagyott bennem túlzottan maradandó emléket. A saját készítésű filmposzteres topikba rakott be valaki pont egy saját maga által kreált plakátot a filmnek, onnan jutott eszembe, hogy valamikor azt is újra kéne nézni.
0
2013. február 27., szerda 21:36
Pont eszembe jutott nekem a Cave, azt is a napokban tervezem újranézni. :)

Hogy mi az etalon? Jó kérdés, mert ugye horror és horror között is hatalmas a különbség. Az a baj, hogy még alkategóriákon belül sem biztos, hogy tudnék egyértelmű választ adni. Az utóbbi évek terméséből amúgy a Mártírok nálam toronymagasan kiemelkedett a többi film közül, de ugyanakkor nem hasonlítanám soha egy zombi- vagy szörnyes horrorhoz, mert nem látok sok kapcsolódási pontot. Amúgy a klasszikusok mellett (Péntek 13, Rémálom az Elm utcában, Hellraiser, Evil Dead, A dolog) nagy kedvelője vagyok az újhullámos francia- és angol műveknek is. Huh, Evil Dead-ről jut eszembe, szerintem évek óta nem vártam úgy remake-et, mint most a fent nevezettet. :P
0
2013. február 27., szerda 21:34
Ja, és ha már angol, Farkasember és Neil Marshall, akkor a Dog Soldiers? Láttad?
0
2013. február 27., szerda 21:29
Az első nekem is régóta megvan, plusz ezt a kombót szereztem be amit te is. Nem tudom, egyáltalán kiadták-e külön. Nekem is bejött, de a Cave jobban tetszett. Talán pont az említett Badass muffok miatt nem lett ez a kedvenc. Bár a Badass cinemat bírom, RM filjeit és QT Halálbiztosát imádom. De ez valahogy kicsit túlzás volt nekem. Ennek ellenére persze tetszett és többször is láttam.
Amúgy mi az etalon, a nagy kedvenc horrorfilmed?
0