SPOILER!!!!
A szavazós dolgot nem tartottam korrektnek. A jelenlévők közül mindenki igennel szavazott és tényleg megoldható lett volna a dolog. Ugyanannyira volt mesterkélt a nővér, mint McMurphy. A nővér úgy érezte, hogy a kezében van ez az ütőlap és ezért hagyta őket szavazni, mert "úgysem nyerhetnek". A demokrácia illúziójába ringatta a betegeket, holott börtönben éltek. Ezt is gonosz dolognak vélem. Végülis a nővér hazudott. McMurphy pedig egy gazember, mint tudjuk, de őt én pl. nem tudom elítélni semmiért, mert ő nem sokat ért az egész helyzetből, mivel ez neki egy új, átmeneti környezet, amit amúgy sem vesz komolyan.
A "kényelmesebb a változtatásra való hajlandóság elvetésé"-vel egyet értek. Napjainkban is az emberek nem mernek radikálisan változtatni az életükön és ebben az intézetben McMurphy volt az, aki egy kis színt vitt az életükbe. Mert a csoportfoglalkozások nem sokat értek, valljuk be :)
Ami érdekes volt, hogy sokan voltak bent úgy, hogy önként. És ők sem voltak képesek változtatni az életükön, mert ha egyedül teszik ezt, belerokkannak. Ezért mentek az intézetbe, ahol nemhogy segítettek volna nekik, hanem a nővér még rontott is az állapotukon a kényszeres terápiával. McMurphy volt szerintem az egyedüli, aki nem értett semmit és ezáltal nyújtotta nekik a legjobb létező terápiás megoldást, az aktív szocializálódást. Hogy éljenek társasági életet, mert egyedül nem megy. Erről szól a baseball is, a kártyapartik és a többi időtöltés.
Számomra a film üzenete az, hogy nem szabad elfásulni és nem szabad beletörődni dolgokba, hanem merjünk változtatni. Nem szabad depresszióba esni, ha életünk egyik napról a másikra katasztrófába torkollik, ha egy nap minden összejön, hanem tovább kell lépni mindig. És ez lehet, hogy egyedül nem mindig megy.
Jó, gondolom jó páran úgy hiszik rólam itt a fórumon, hogy szörnyen kegyetlen ember vagyok, amiért nem érzek együtt a BKV-s sztrájkolókkal meg úgy egyébként az ilyen témákban előforduló szervezetekkel, de ez a film az, ami megmutathatja a magunk számára, hogy mennyire vagyunk emberek. Ha egy picit is elgondolkozunk a film cselekményén, a helyzeteken és egy kicsit bele is éljük magunkat, akkor nagyon megérinthet ez a sok dolog, amit ez a film ad lelkileg pluszba.
Bocs, hogy ilyen hosszúra nyúlt ez a hsz.