A DVD maga is nagy,sőt óriási ugrás volt a maga idejében, lévén egy szalagos formátumot (VHS) váltott le. Behozta az interaktív menüket, extrákat, valamint a válaszható feliratokat és hangsávokat. Ezt már nem nagyon fogják tudni megfejelni semmivel interaktivitás terén. Ez volt a valódi forradalmi újítás.
Én úgy látom ,hogy a fizikai média maga haldoklik, egyre kevesebb kiadvány jelenik meg, minél újabb egy formátum, annál kevesebb rá a választék, plusz egyre rövidül az élettartam is, míg az adott dolog piacon van. Amit ma tudnak tenni: növelik a pixelek számát, játszanak a színekkel, meg a látóidegeinkkel,azt kb ennyi. :)
Ma már itt a torrent, az online stream, sokfrontos háborút vívnak a cégek, nemcsak a vásárlókért, hanem egymással is, cégek kebelezik be egymást, vagy szorulnak kis a piacról. Maguk a fizikai hordozók akkorát szerintem nem fejlődtek. A BD teljesen versenyképes még mai szemmel is, nincs akkora lemaradása, teljesen jól mondod. A körítés és a lényeg ugyanaz, csak most fekete méretű tokban kapod meg az UHD filmedet, ugyanúgy kifizeted az extra árat az új formátum licensz díjaiért, meg az újdonság "varázsáért".
Az hogy nálunk valami csak UHD-n jelenik meg a BD kiadás hiányosságai miatt van, ez nem erőltetés. Itthon nem jelentek meg és nem is kaptak soha magyar vonatkozást az adott címek BD-n. Mi a jobb? Felpakolnak most bennünket az UHD-ra, vagy arra sem és akkor sehogyan sem jelenik meg az adott film? Nincs arany középút.
Amúgy ha az emlékeim nem csalnak a SW franchise (az előzmény trilógiáról van szó) is hasonlót élet meg és volt olyan része ami már nem érte meg a VHS kiadást csak DVD-n jött ki. Ilyenek mindíg voltak.
Nem akarlak elkeseríteni, de most a síma BD lejátszók árai tartanak 20-30 ezernél, még csak nem is a nagyon márkásak. Pedig már ez a formátum is a 12-ik évét tapossa. De valóban pár év és szépen betolják majd a 8K-t is a képbe, nem is hiszem, hogy nagyon sokára. Ezzel már nehéz bármilyen formában is lépést tartani.
Ha egyáltalán még hosszú távon érdemes...