"Hát nem tudom, én eddig akármilyen cikket olvastam profi/technikai oldalakon, sehol nem írták hogy a fullHD minőség kevés lenne 65-ös esetleg nagyobb TV-hez"
Ez nem tech oldalak, és "profizmus" kérdése. Sőt, még csak nem is mágia. :)
Viszont állandó vita tárgya; talán nem véletlenül.
Én mindazt, amit írtam, személyes tapasztalatból írtam. Én az optimális távolságból (ami nem egyenlő a "profi teszterek" nézési távolság "bibliájával") nézem az említett tévémet, és bizony egyes tartalmaknál azért érzékelhető a "pixel rács", ha az ember arra fókuszál.
65 colnál, és felette pedig egyértelmű, hogy szükség van a 4K felbontásra, és hamarosan a 8K-ra is, ahogyan már említettem.
A kép megtekintésénél egyébként nem csak a részletekre kell koncentrálni, hanem - mivel filmekről, mozgóképről van szó - a teljes megjelenített tartalomra is.
És ez az a pont, ahol az említett "profik" által előszeretettel publikált "kötelező nézési távolság" táblázat megbukik.
Ugyanis ha túl közel ülsz egy képernyőhöz, akkor a szemed és az agyad nem képes a kép szélén látható információt befogadni, amely miatt egyrészt lemaradhatsz a teljes képi élményről, fontos jelenetekről (különösen ha koncepció az adott részlet képszéleken megjelenítése, pl. egy többteres kompozíció esetében).
Másrészt kisebbnek érzékeled a tévéd képernyőjének méretét, mint amekkora valójában, és mint amekkorának láthatod, ha megtalálod a számodra optimális távolságot.
Ezt magadnak kell kitapasztalnod, de létező dologról van szó. (Megjegyzem, az optimális távolságot növelve viszont, relatív és direkt módon is csökken a látott kép mérete.)
Hovatovább (hogy csak bonyolultabb legyen a dolog) minden ember szeme és látása más és más.
Irónia nélkül mondom, hogy rendkívül szerencsés vagy, ha egy 65+ colos tévén közelről nem látod meg a Full HD tartalom korlátait és hátrányát.
Én peches vagyok ilyen szempontból. Házimozi rajongóként a lehető legjobb képet keresem, és minden képi "anomáliát" azonnal észlelek.
Pláne, hogy a mozgásmegjelenítés hiányosságait is, ez nagy hátrány, mert sok évig kerestem, több száz modellt néztem végig, több tucatot alaposan teszteltem is, mire megtaláltam a jelenlegi, nagyon-nagyon jó képet adó, de még nem tökéletes televíziót. (Számomra tökéletes televíziót, mert az "en bloc" tökéletes televízió az egyes technológiák korlátai miatt még nem létezik. Nem találták fel, nem gyártották le.)
Aki viszont ezekre a dolgokra nem érzékeny, az könnyű helyzetben van a választás során, mert sokkal több lehetőség áll előtte, amikor elindul, hogy tévét vásároljon magának.