Ha nem gond, akkor nem "válaszolnék" a hozzászólásokra, hanem az eddig elhangzottakhoz egyben reagálnék, mert sok - számomra - érdekes dolog elhangzott és én is érintett vagyok a témában :)
Először is talán a 4K vs FullHD kérdésről írnék pár gondolatot. Az egyértelműen látszik, hogy a 4K formátumé (jelenleg) a jövő. Megvannak a formátum előnyei, ezeket el kell ismerni. Sokáig gondolkoztam, nekem szükségem van-e az újabb technológiára és szerettem volna megbizonyosodni annak létjogosultságáról. Végül az egyik ismerősöm segítségével lehetőségem volt összehasonlítani egy film 4K, illetve FullHD-s változatát. A teszt során néztünk kimerevített, illetve mozgóképet is. Számunkra a következő volt a konklúzió (60"-os TV-n néztük): a felbontásban már egyikünk sem látott különbséget. Ha esetleg 15 cm-ről nézem, akkor persze lehet velem vitatkozni, de normál (kb. 1,5-3m távolság között - ld. otthoni körülmény) helyről nézve az élességgel kapcsolatban nem tudtunk különbséget tenni. Ami egyértelműen látható volt mindenki számára, az a HDR. A színek nagyon szépek voltak, élettel telibbek, ezt elismerem. Viszont úgy érzeztem, nincs annyival több plusz a formátumban, hogy "váltsak". A VHS-DVD ugrás nagyon látványos volt mind képileg, mind tartalmilag. A DVD-BD már jóval kisebb volt, bár a kép részletessége terén itt is tudtak "csodát" tenni. Itt most nem éreztem olyan átütő változást (persze ez az otthoni felhasználásra vonatkozik, mert moziterem méretű szobában biztos látnék még különbséget).
A kiadványok kérdése is érdekes. Megértem, hogy el akarják adni az új formátumot és innentől ez lesz a középpontban. Sajnos (?) ezzel együtt kell élni. Valószínűleg, ha olyan húzó címek érkeznek UHD-n, amik korábban BD-n nem voltak és a vásárló számára kedvesek, akkor többen (ahogyan itt a fórumon is írták) váltani fognak, de ez megint csak töredéke lesz azoknak, akik egyáltalán eredeti kiadványokat vásárolnak. Az árról pedig ne beszéljünk, mert sok tényezős kérdés :)
Magyarországon azt hiszem hamarabb el fog jönni az a korszak, hogy a fizikai adathordozóknak leáldozik, de attól tartok nem a "hivatalosan" letölthető tartalmak fognak előnyt élvezni...