Keresés

Megjelenések

2013. július 13., szombat 11:18
No, akkor most van időm egy hosszadalmas és unalmas filmelemzésre. :))

Szóval Pasolini nem volt hívő abban az értelemben, ahogyan azt az átlagember gondolja: nem járt templomba, nem idézgette lépten-nyomon a Bibliát, de foglalkozott a vallás témájával, és fontosnak tartotta a legfontosabb keresztény eszmék meglétét. Épp ezek hiányára, a kereszténység elüzletiesedésére hívta fel a figyelmet A TÚRÓ (1963) című hírhedt botrányfilmjében. A MÁTÉ EVANGÉLIUMA forgatása kapcsán Krisztus személyéről kijelentette, hogy nem hisz abban, hogy Jézus Isten fia lenne, de úgy véli, isteni természetű, mert embersége meghaladja az emberi lét szokványos kereteit.

Proletár szereplőiben mindig az „isteni lényeget” kereste, Krisztus alakjának viszont az emberi vonásait hangsúlyozta. A MÁTÉ EVANGÉLIUMÁ-t például azért nem Palesztinában forgatta, hanem Dél-Olaszországban, mert szerinte „a délvidéki paraszt még egy mágikus kultúrában él, amelyben a csodák éppen olyan valóságosak, mint abban a korban, amelyben Máté élt és alkotott.” Ez a szemlélet az oka annak, hogy a TEORÉMA szereplői közül csupán a vidéki cselédlány „találja meg Istent” az egyszerű emberek között, miután hazatér falujába.

Mivel a hit fogalmát Pasolini az emberi oldalról közelítette meg, ezért szimbolizálja Isten és ember kapcsolatát a testi egyesülés, amely Pasolini szerint a legmélyebb és legbensőségesebb emberi kapcsolat (kéne, hogy legyen), valaminek a betetőzése, egy pozitív élmény. A TEORÉMA családtagjai azonban hiába kerülnek ilyen bensőséges kapcsolatba Istennel, életük nem változik meg gyökeresen. Figyelemre méltó, hogy Pasolini éppen a női szereplők további sorsát látja igazán negatív színben.

Odetta, a lány „leragad” a szeretkezés élményénél: lefekszik az ágyba (talán épp olyan pózban, mint a Vendéggel), és merevgörcs vesz erőt rajta, bámul a semmibe. Lucia, az anya sem képes sokkal többre: ő reprodukálni próbálja a szexualitás élményét, amikor utcán szed fel fiúkat, és egyre megalázóbb alkalmi kapcsolatokba kerül velük. Más a két férfi sorsa. Pietro, a fiú eljut odáig, hogy lázadjon: elköltözik otthonról, anarchista feliratokkal pingálja tele a lakását. A lázadás gesztusához azonban nem kapcsolódik mélyebb tartalom, nincs mit kifejeznie: művészként nem tud alkotni, csak úgy, ha levizeli az eléje fektetett képkeretet.

Az apa jut a legmesszebbre,  ő próbál valóban kilépni a társadalom által meghatározott szerepéből. A vasútállomáson egy fiatal fiút figyel: először azt hihetnénk, felesége példáját követve alkalmi kapcsolatot keres. Ám a szép arcú fiú valami mást indít el benne: mint egykoron Assisi Szent Ferenc, ő is meztelenre vetkőzik az emberek között, abban bízva, hogy addigi társadalmi helyzetének külsőségeitől megválva (a gyárat a munkásoknak adta, ezt a már a film elején megtudjuk), élete is gyökeresen megváltozik majd. A cselédlánnyal ellentétben azonban ő nem az emberek közé kerül vissza, hanem egy sivár pusztaságba, egy sivatagba: jellemezheti ez egész társadalmi helyzetének és életének sivárságát is, vagy azt, hogy ebből a semmiből – visszakerülve az ősemberi állapotokba, megfosztva mindattól, ami polgárrá tette – újra elindulhat a „valami” felé.

Érdemes megemlíteni, hogy Pasolini még az egészen kis szerepekben is mennyire odafigyelt arra, hogy kiket foglalkoztat. A vasútállomáson néhány pillanatra megjelenő fiú szerepét például az angyalarcú Luigi Barbinire bízta, aki Jakabot játszotta a Máté evangéliumában, vagyis ezzel az apró szereposztási fogással is jelezte, hogy a srác nem a testi kísértést jelenti az apának, hanem az isteni megvilágosodást, az elindulást egy nagyon nehéz úton. Mellesleg Barbini az 1980-as évek elején részben épp Pasolini korai hatására kezdett komolyabban foglalkozni a vallással, és diakónussá szentelték.

Arról is érdemes beszélni, hogy a látszat ellenére a TEORÉMA igen erős önéletrajzi vonatkozásokat tartalmaz: mindegyik szereplőben megfigyelhető valami Pasolini saját személyes életéből is. Az egyszerű falusi emberekhez éppúgy vonzódott és kötődött, mint a cselédlány. Éppen ezért saját társadalmi osztályában nem találta a helyét, akárcsak az apa. Ő maga is többször került alkotói válságba, miként Pietro, a fiú. Ninetto Davolihoz fűződő szenvedélyes szerelme szimbolikusan éppoly katatón állapotba vitte, mint amit Odettánál látunk, ugyanakkor maga is hasonló autós túrákon szedett fel fiatal srácokat, akárcsak Lucia, az anya, s mint tudjuk, egy ilyen autós szexkaland lett a végzete.
0
2013. július 12., péntek 18:36
"Nem térnék ki bővebben arra sem, hogy a film – mint a címe is jelzi – valójában egy tételt fogalmaz meg, azt, hogy Pasolini szerint a polgárságból hiányzik a hit, nem tud mit kezdeni sem a hittel, sem magával Isten személyével, ezért a polgári társadalmak pusztulásra vannak ítélve. "

A polgári társadalmak pusztulásával és átalakulásával sok művész foglalkozott elég csak Thomas Mannra vagy Ingmar Bergmanra gondolni.
De a felvetett gondolat azért érdekes, mert így leírva úgy hangzik, mintha egy hívő rendező készítette volna a filmet így fogalmazva meg kritikáját a hit nélküli polgárság felé, hogy lám ilyenek vagytok, ha eltűnik Isten az életetekből, csak a cseléd az ki hitében szentként megdicsőülhet. Az apa érdekes. Mit lássunk benne? A keresztényi Krisztusi szegénységre vágyást? A magántulajdon és luxus nélküli kommunizmust, ki a gyárát a munkásainak adja? Vagy ahogy írod, a természeti ősállapotba vissza fejlődést?
0
2013. július 12., péntek 18:22
Ott van még a Ferenc,Isten lantosa.Szintén Rossellini és Etalon.
0
2013. július 12., péntek 17:27
Most nem tudok hosszasan reflektálni, mivel pillanatokon belül négerbuliba megyek. :)) A rendezőről viszont már régebben indítottam egy blogot, ott nemsokára épp a TEORÉMA kerül sorra. Ahogyan a blogban eddig is, az ötlettől a premierig kísérem végig a film keletkezéstörténetét.

Most csak annyit jegyeznék meg, hogy mindmáig vita tárgyát képezi még az is, hogy a Terence Stamp játszotta Vendég vajon tényleg Istent szimbolizálja-e, és nem inkább a Sátánt, aki kísértésbe viszi az embereket. Mindazonáltal maga Pasolini az „isteni” értelmezés mellett volt. Nem térnék ki bővebben arra sem, hogy a film – mint a címe is jelzi – valójában egy tételt fogalmaz meg, azt, hogy Pasolini szerint a polgárságból hiányzik a hit, nem tud mit kezdeni sem a hittel, sem magával Isten személyével, ezért a polgári társadalmak pusztulásra vannak ítélve. Egyetlen valóban pozitív változás történik a filmben: a cselédlányé, aki csodákat visz végbe szülőfalujában. A család minden tagja végső soron morális és fizikai csődbe jut. Talán csak az apa esetében merül fel annak lehetősége, hogy mindenétől megszabadulva, meztelenül, állati üvöltéssel bolyongva a sivatagban nemcsak eljutott valaminek a végére, de esetleg egy új kezdet felé is tart, miként egykoron az ősemberek.
0
2013. július 12., péntek 17:08
Mondjuk a jelentéstartalmat nem neked magyarázom, hanem azoknak akik még esetleg nem látták :)
0
2013. július 12., péntek 17:07
"Kizártnak tartom, hogy egy vallási vonatkozású filmekre specializálódott kiadó bevállalná a TEORÉMÁ-t, hiszen a filmbarátok tudják, 1968-ban mekkora vihart kavart ez a film épp egyházi körökben."

Nem biztos ám, hogy ebben a kiadóban csak szemellenzős emberkék ülnek, akik az alapján döntenének egy film kiadása mellett, hogy 68-ban vitát kavart egyházi körökben. :) Én úgy vettem észre, hogy elég pozitívan állnak hozzá Pasolinihez.

Mellesleg szerintem a Teoréma nem kritizál sem vallást, sem egyházat, hanem egy olyan állapotot mutat be, hogy mi történne az emberrel, ha találkozna a Szentlélekkel vagy más, emberfeletti entitással, megszokná a jelenlétét, majd az elhagyná. Fel tudná-e dolgozni a hiányát avagy sem. A film ezt járja körbe. Különböző emberek, különböző módon alakítják eztán az életüket. Van aki szent lesz, van aki kurva (bár ezt nem a pénzért teszi, hanem hogy megtaláljon valamit amit elvesztett csak hát ez így reménytelen), van aki művész, és van aki maga mögött hagyna minden vagyont.  
A megvalósítás pedig Pasolinihez híven minimalista. Nem szárnyas angyallal vagy égi jelenéssel képzelte el, valósította meg, hanem egy jóképű, titokzatos fiatalemberrel. A "megérintésről" (nem ugrik be a szó pontosan) pedig azt olvastam, hogy azért ábrázolta a filmben szexuális aktusként az élményt, mert az eredeti bibliai szónak van egy ilyen jelentése is.
0
2013. július 12., péntek 14:55
Galileit bő húsz éve rehabilitálta az egyház

Nem kapkodták el. :)
most posts by TM
0
2013. július 12., péntek 14:52
Kizártnak tartom, hogy egy vallási vonatkozású filmekre specializálódott kiadó bevállalná a TEORÉMÁ-t, hiszen a filmbarátok tudják, 1968-ban mekkora vihart kavart ez a film épp egyházi körökben. Amúgy tényleg Pasolini egyik legjobb és legnagyobb filmje.

Jómagam örülnék Liliana Cavani legelső Assisi Szent Ferenc-filmjének (főszereplő: Lou Castel) is, amely szerintem sokkal jobb, mint a Mickey Rourke-val bő 20 évvel később forgatott verzió. Cavanitól érdekes lehetne még a GALILEI is, főleg azok után, hogy azt hiszem, Galileit bő húsz éve rehabilitálta az egyház. Szép gesztus lenne kiadni a MILAREPÁ-t is, hiszen ez a film a buddhizmus egyik nagy alakjáról szól, mellesleg a főszerepet Balázsovits Lajos játszotta. AZ ÉJSZAKAI PORTÁS és a Nietzsche élete alapján készült TÚL JÓN ÉS ROSSZON forgalmazása a provokatív szexjelenetek miatt nyilván nem várható, vagy nem ettől a kiadótól érdemes várni.
0
2013. július 12., péntek 13:45
Így már emlékszem. Köszi! :)
most posts by TM
0
2013. július 12., péntek 13:45
Ezek is jók. Nyilván szó nélkül meg is veszem őket.

Rossellini azért elbírná a Strombolit, Németország nulla évbent és az Itáliai utazást mindenképpen :) Meg hát ugye vannak a vallásos filmjei, amik nem akkora klasszikusok, mint ezek, viszont a kiadó profiljába vágnak. Ezekhez talán eme sorozaton kívüli, önálló megjelenést javasolnék csak úgy, mint a Ferenc, Isten lantosa és a Názáreti Jézus esetében.
Antonionitól szerintem az igazán nagynak tartott filmjei megjelentek, bár sose voltam Antonioni fan. A kiáltást mondjuk nem láttam és az nem jelent még meg.

Pasolinitől viszont még nagy filmek váratnak magukra :)Teorema, Médea, Madark és Madárkák, A csóró. A Disznóólnak is tudnék örülni, mint minden PAsolini filmnek, de azt nem hiszem, hogy kiadnák. VAgy a fene tudja...
De Sicától meg ott van a Sorompók lezárulnak, a Csoda Milánóban és a Nápoly aranya, Fiúk a rács mögött.

Meg hát Bertolucci is egy nagy név, még nálunk is, neki elő lehetne venni a korai filmjeit, mint amilyen A megalkuvó.

Kíváncsi lennék, hogy Tornatore jogokat tudnának-e szerezni. A Mindenki jól van és a Csillagos ember ideális lenne az ő profiljukba is.

Szóval választék van csak vegyük becsülettel a kiadványaikat, hogy minél több olasz klasszikus jöhessen. :)
0
2013. július 12., péntek 13:32
Biciklitolvajok
Róma,nyílt város
Oidipusz király
A kaland
Az éjszaka

Ezek alkották a sorozat első 5 filmjét.

0
2013. július 12., péntek 10:06
Mi volt az a korábbi öt?
most posts by TM
0
2013. július 12., péntek 1:07
Nagyon várom én is a folytatást. Most láttam a hétvégén a Róma, nyílt várost. Megvettem rögtön a megjelenés után, de csak most jutott rá idő, hogy megnézzem. Nagyon magával ragadott a film, és egyáltalán nem volt zavaró a szinkron hiánya. Nem bántam meg egy percig se az érte adott pénzt.
Szívesen megnéznék más filmet is Rossellinitől, csak ugye erre a lehetőség 0%.
Nem lakom Pesten, hogyha esetleg adják az Örökmozgóban, akkor ott megnézzem. Nincsenek vidéken ilyen filmklubok, ahol levetítenék, a tévé nem adja, vagy 10 évente egyszer, és ha nem veszem észre, akkor lemaradok. Talán Németország nulla évet adták pár éve, de lemaradtam róla.
Jó lenne, ha az Etalon adna még ki a rendezőtől filmet, például a Stromboli is nagyon érdekelne. De vannak még bőven lehetőségek, lehet mit kiadni. Az egyik nagy kedvencem a Csoda Milánóban a régi nagy olasz filmek közül, azt várom nagyon...
0
2013. július 10., szerda 18:03
Persze csak akkor biztos,ha már megjelent.

A korábbi öt film a hazai viszonyokhoz képest sikert aratott.
Szerencsére van azért egy művészfilm rajongó réteg,aki a szinkron után sem sír...
Az úgyis csak drágítja a kiadványt.

Szerencsére volt türelem is,nem kezdődött pár hét után akciózás...Idő kell,míg az emberek felfedezik a filmeket,rászánják magukat és megveszik.

Igaz,az Etalonnak még szórólapja is van,amit más kiadó nem mondhat el magáról.
Még egy vásárban sem szégyellnek előfordulni.
0
2013. július 10., szerda 17:54
Lehet,hogy egy kicsit ugranak az időben.Rossellini többet nem bír el,akárcsak Antonioni...

Három lehetséges cím:

Egy nő illata
Egy asszony meg a lánya
Rocco és fivérei
0
2013. július 10., szerda 12:46
Legyen igazad!

A Sinistert meg a Démoni dobozt meg nem kaptuk meg :(
0
2013. július 10., szerda 12:40
Szerintem van rá esély, Bőrarc legújabb vagdalkozását is megkaptuk.
0
2013. július 10., szerda 12:33
Mekkora az esély arra, hogy nálunk is jön DVD-n Chucky legújabb kalandja?
0
2013. július 10., szerda 11:27
Erre már kb. azóta várok, hogy kijöttek az első adaggal. Remélem maradnak az olasz klasszikusoknál :) Umberto D. /A sorompók lezárulnak. Paisá, Németország nulla évben, Stromboli, A csóró, Teorema, Médea, Madarak és madárkák, Krisztus megállt Ebolinál, Salvatore Giuliano, KEzek a város felett, Apámuram, Káosz, Mediterraneo, Mint a bagoly nappal, Elio Petri remekművei (amiknél szerintem nagyszerű lenne, ha szinkront is raknának rájuk, amennyiben kiadnák őket), mennyi nagyszerű talján klasszikus vár még kiadásra :)
De még egyéb olasz vallásos filmek is illenének a kiadó profiljába, mint Rossellini Szent Ágostonja és Messiása (mely utóbbit még nem láttam sose, de nagyon kíváncsi vagyok rá).
Bár, ha belekóstolnának a német újhullámos filmekbe azt se vetném meg, ha már a Moképes Wenders filmek kiadásából nem lett semmi, pedig egy Berlin felett az ég már úgy kellene, mint egy falat kenyér.
Egyébként titkos ez a talon? :)
0
2013. július 9., kedd 22:24
Szóljon már valaki Vajna papának, hogy az elmaradt esküvő árának töredékéből adakozhatna a Meseautó felújítására, mert már 2008 óta arra várok.

Köszi.
0
2013. július 9., kedd 19:44
Lesz folytatása az Etalonos filmklasszikusoknak,csak még a "mit" kérdéses.
Jó címek vannak talonban...
0
2013. július 7., vasárnap 2:48
De durva...
most posts by TM
0
2013. július 6., szombat 20:45
Úgy tűnik, a Mirax a néhai VICO nyomdokaiba lép, ma az egyik meg nem nevezett offline boltban belefutottam Hitchcock slimtokos Psychójába, amit ők adtak ki. A speckók szerint 5.1 angol és 2.0 magyar hang van rajta felirattal, 4:3 (1.37:1) képpel.

Ez azért felettébb érdekes, mert a BD is most jelent meg belőle néhány napja, az meg Szelektes (plusz a speckókat se hasonlítgassuk).

Ennyit a szerzői jogok két lábbal tiprásáról...
0
2013. július 6., szombat 12:01
58M-ba került, 50M-t hozott. Ez Usában szinte nem is bukta, ennél nagyobb fiaskókat is megjelentettek világszerte. :)
most posts by TM
0
2013. július 5., péntek 17:14
Biztos nagyon fontos, ha a címére sem emlékszel... :-DDDD

A viccet félretéve: a Red tails-re gondolsz? Állítólag nagy bukta volt, meglepődnék, ha itthon bevállalná valaki.
0