"Nem akarok én itt a Spencer–Hill-filmek ellen agitálni, mert az én alapelvem, hogy virágozzék minden virág. Csak éppen ami a 70-es évek olasz filmjeit illeti, mintha nálunk csak ez az egyféle „virág” virágozna."
Teljesen igazad van. Hol van például Elio Petri, aki olyan zseniális filmeket rendezett, mint az általad is említett Todo Modo, A munkásosztály a paradicsomba megy vagy az Oscar-díjas, Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében?
Ez három remekmű, melyhez annak idején zseniális szinkronos is születtek. Elképesztően hiányoznak. Egy korán elhunyt zseni alapművei.
De ugye meg lehetne említeni Damiano Damianit, aki szerintem mai napig a legjobb politikai-társadalom kritikai krimiket rendezte: Mint a bagoly nappal, Miért ölnek megy egy bírót?. Az Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek megjelent szinkron nélkül, egy másik film társaságában egy lemezen, nem tudom milyen lehet a kiadvány. Nem szeretem ezeket a 2 film 1 lemezen kiadásokat, főleg, ha a rendező nem ugyanaz a személy, és az egyik film nem is folytatása a másiknak.
Francesco Rosi is méltatlanul hanyagolt személy nálunk, akitől semmi se jelent meg DVD-n, de még a tévé se adja soha. A Krisztus megállt Ebolinál az egyik legcsodásabb alkotás a vidéki Olaszországról, de az olyan remekei is fontosak, mint a Gyilkosság Szicíliában, Kiváló holttestek.
És akkor még nem beszéltünk: Mario Bava, Pupi Avati vagy éppen a Taviani testvérek számtalan filmjeiről. Meg persze azokról, akiknek már jelentek meg idehaza filmjeik, de fontos filmjeik hiányoznak: Dario Argento: The bird with chrystal plummage, Deep Red, Phenomena, Tenebr), Pasolini: Teoréma, A csóró, Madarak és madárkák; Fellini: Nők városa; De Sica: Umberto D., Nápoly aranya, Rossellini: Stromboli, Németország nulla évben,
De beszélhetünk kevésbé művészfilmes alkotásokról is:
Sergio Corbucci: A szakértő, A zsoldos vagy ott a poliziesco műfaja, ami idehaza totál kimaradt / kimarad.
"Szóval volna miből válogatni, nem kéne folyton Bud Spencernél meg Terence Hillnél leragadni, mert amíg orrvérzésig ezeket nyomják, addig a közönségnek alkalma se nagyon van arra, hogy más filmeket is megismerjen és megkedveljen."
Egyetértek. Mikor először kiadtak pár Bud Spencer Terence Hill filmet megvettem néhányat (Piedone, Kincs, ami nincs, Bűnvadászok stb.), de őszintén megvallva, ma már tuti nem venném meg őket. Jó ha egyszer megnéztem őket és azóta se. Annyi filmjük és annyiszor megy a tévében, hogy kár volt értük pénzt kiadni. Bár ma már ott tartok, hogy a tévében se nézném meg őket, mivel már kb. olyan hatást tesznek rám, mint egy reklámszünet: "ja csak megint egy Bud Spencer film, sorozat..." és kapcsolom tovább. Így lehet egyébként megutáltatni filmeket (nem a színészt, akit mai napig nagyon szeretek, mint embert is), mint ahogy a slágerekkel is ez történik a rádiók "áldásos" tevékenységének köszönhetően. Értem én, hogy e filmek jogai olcsók és bármikor, bárhol leadhatóak, és nem is kötelező nézni őket, de ettől még a tény tény marad. De lehet, hogy csak én nőttem ki a gyerekkorból és mostanság már nem vágyom arra, hogy ezeket a filmeket 10-szerre is végignézzem.
Nemrég így nézett ki egy hétvége:
1. Kincs, ami nincs
Cool - 12:40
2. ...és megint dühbe jövünk
Film+ - 15:00
3. Nincs kettő négy nélkül
Film+ - 17:05
4. Bűnvadászok
Film+ - 19:00
Ez már azért túlzás :)
De 2010-ben volt is erről egy origo cikk:
"12 év alatt 52 alkalommal vetítették a kereskedelmi tévék a Kincs, ami nincs című Bud Spencer-filmet"
http://www.origo.hu/teve/20100602-ujabb-nyar-bud-spencerrel-ismetelt-filmek-a-magyar-tevekben.htmlEgyébként, ha igény van rá, adják ki az összes filmjüket és boldogítsák azokat, akik gyűjtik őket, adja le a tévé sűrűn, hogy aki meg nem venné, de nézné az nézze, de tényleg lehetne figyelmet fordítani más olasz filmeknek is, amik mégiscsak legendásak és mai napig nívós alkotások. Ott van például Giuseppe Tornatore, aki rendkívül nívós alkotó, ráadásul közönség kedvenc is, én legalábbis nem láttam olyat, akinek ne tetszett volna a Maléna, a Cinema Paradiso vagy Az óceánjáró zongorista legendája. Ezek legalább kijöttek nálunk DVD-n, de szerintem ha például a tévé is adná normális időpontban, akár ilyen filmekkel be lehetett volna vezetni az olasz filmeket a köztudatba.