Keresés

Megjelenések

2010. január 21., csütörtök 13:54
Ha azt mondom, hogy a hazai BD-kiadványok nagy részéből nem fogyott el országosan 100-nál több példány, ha azt mondom, hogy a nyugati piacokon félmilliós darabszámban eladható sikerfilmek DVD-változataiból 2-3000 darabok kerülnek ki az üzletekbe és ezek nagy része csak az akciózás során fogy el, akkor elhiszed, hogy ennyire nem vagyunk piac?
Szerinted azzal a lépéssel, hogy a Warner egy román médiavállalatba társulva egy nap alatt felrúgott egy közel 10 éves, szerintük is jól működő és sikeres együttműködést olyan emberekkel, akik éveken keresztül a saját alkalmazottaik voltak, tudván, hogy ebben a piaci helyzetben, ezen a döglődő piacon kevesebb filmmel egy nulláról újra kezdő céggel garantáltan jóval kevesebb bevételre tesznek majd szert, nem azt igazolták, hogy a mi piacunk tulajdonképpen mindegy, hogy van, vagy nincs? A Warner csak azért döntött így, mert a román ProVideo részvényei egy kicsit emelkedtek arra a hírre, hogy a Warner betársult hozzájuk, és a gazdasági lapokban egy sor erejéig megjelenhet az is, hogy mostantól a magyarországi forgalmazás is ezen a cégen keresztül történik. Lényegében azonban annyi történt, hogy a teljes román cég várható értéknövelése érdekében a Warner lemondott a kicsit nagyobb, de összességében így is minimális magyarországi profitról. Simán belefér ebbe az, hogy le se sajnálják, mi jelenik már meg nálunk, vagy mi nem, pedig ők egy időben még saját irodát is nyitottak nálunk, amit a Fox soha nem tett meg.
0
2010. január 21., csütörtök 13:50
"A Blu-rayt is érintő, avagy kinembírnáhogymegneemlítse ;)"

Bezzeg ha a VHS-t említettem volna,mi ? :D

Mert én azért szeretek haladni a korral.Bár itt úgy tűnik csak szeretnék. ;)

Emellett ha ódzkodsz is tőle a kedvedét nem áll meg a technika,nem kell ennyire elzárkózni.Bírd ki még 1 kicsit,mindjárt jön a 3D. ;)

"számtalanszor megnéztem az xpress kínálatát eljátszadozva a gondolattal, hogy milyen hazai korongot vennék, ha lenne egy lejátszóm. Hát találtam úgy kettőt."

Ennyi.

Ezt is egy bölcs piaci stratéga határozta meg.Igen 6-7-8 ezerét a Távkapcs,Ananász expressz meg a többi hulladék kell a magyar népnek.Ezek is csak akkor kerülnek akcióba ha lehúzza a rolót egy kiadó. :(

Erre van igényük.História X,Terminátor sorozat,Dűne,Dolog,Szárnyas fejvadász,nem kell.

Gigabukta címek. :)
0
2010. január 21., csütörtök 13:44
A Blu-rayt is érintő, avagy kinembírnáhogymegneemlítse ;) témát érdekesnek találom: számtalanszor megnéztem az xpress kínálatát eljátszadozva a gondolattal, hogy milyen hazai korongot vennék, ha lenne egy lejátszóm. Hát találtam úgy kettőt.
0
2010. január 21., csütörtök 13:41
A KSH-nak vannak fogyási adatai, de nem tudom, hogy ez mennyire publikus, mert ezek megrendelésre készülnek - mi is szolgáltatunk nekik adatot. Ebből derül ki, hogy melyik sorozatok, filmek fogynak jobban, mármint a teljes forgalom kb. 10-20%-át kitevő "nagy" stúdiók kiadványai közül, darabszámra ugyanis a piac 80-90%-át a turkálós 10-699 forint közötti "termékekek" teszik ki. Ezeket még a KSH sem cím szerint tartja nyilván, csak ömlesztve.
A kalózkodási arányról évente egyszer-kétszer felbukkan egy-egy statisztika. Szerintem ezt mérni meglehetősen nehéz lehet, és nem hinném, hogy a valódi arányt bárki tudná, de az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a nemzetközi felmérésekben rendre dobogós helyen végzünk, ami azért elgondolkodtató.
0
2010. január 21., csütörtök 13:40
Tudom, nem Veled vitatkozom, hanem melletted. :)
0
2010. január 21., csütörtök 13:40
Ezt így olvasni jópofa, viszont egyben meg is vagyok döbbenve, mert vagy - ne vedd magadra :) - meg akarsz etetni engem valami hangzatos szarral ezzel a teljesen életszerűtlen Gizikés sztorival, vagy tényleg ennyire komolytalan a filmforgalmazás amott, ha csak kis pénzről van szó?

És akkor a Millennium összeállításánál Charles dolgozott, aki nem kávézik, nem dohányzik? Jaj Istenem. :)
0
2010. január 21., csütörtök 13:37
Nyugi, most kivételesen egy oldalon állunk :D

Csak felhívtam arra a figyelmet, hogy jó dolog a rétegcucc, csak itthon nem éri meg. Ennyi. Minden tiszteletem a Birodalomért, de valszeg sosem fog elfogyni itthon. Az X-akták viszont tuti biztos hogy simán ment volna. Egy darabig.
0
2010. január 21., csütörtök 13:35
Olyan címeket mondasz, hogy csak lesek, hogy "ez micsoda?". :)

Elhiszem, ha jönnek a rajongók, és jönnek a statisztikák, hogy számomra tökismeretlen sorozatnak hatalmas sikere van - nem gond, akkor én vagyok alulinformált, jöjjön, adják ki, vegyék, és mindenki örül.

De ha valaki azt gondolja, mint kiadó, hogy az X Akták rajongótáborának szemét évekig ki lehet szúrni a sokadik klónsorozat megjelentetésével, mindezt persze úgy, hogy épp a lényeget mismásolják el, nos arra, kalózkodás ide vagy oda, van egy-két nagyon kellemetlen jelzőm.
0
2010. január 21., csütörtök 13:33
Tudom, hogy furcsa és logikátlan, de rengeteg ilyen dolog van ezen a piacon. Az InterCom anno közvetlenül Rick McCallumnál, a film egyik producerénél lobbizott Andy Vajnán keresztül, hogy a Star Wars filmekre kerülhessen magyar szinkron. A teljes költséget vállalták volna, akár egy külön nekünk gyártott korong árán is, de nemleges volt a válasz Lucas részéről. Még ma is az akkor kiszállított feliratos példányokat árusítják, pedig szinkronosan valószínűleg már háromszor túladtak volna mindegyiken, és háromszor több pénz érkezett volna Lucas számlájára. Lucas nem tartozik a pénzt elutasító emberek közé, a mi piacunkkal azonban még plussz pénzért sem volt hajlandó egy szalmaszálat sem keresztbe tenni.
Az X-aktákat nem éri meg csak egy piacra legyártani, az első körre nem kerültünk fel és a másodikról is simán lehagytak minket. Simán előfordulhat, hogy az angliai központban Gizikének éppen akkor támadt kedve egy kis cigiszünetre, amikor a specifikációs táblázatban a magyar változatot beikszelése következett volna, a cigi után meg már elfelejtette, és így maradt a táblázat, hiába a magyar forgalmazó több száz e-mailje. Egyetlen Fox-osnak sem lesz ettől álmatlan éjszakája, mert az éves eredménykimutatásban a Hungary bevételek százalékosan nagyjából a 0,00 után következnek :)
0
2010. január 21., csütörtök 13:31
Robi, az általad említett adatok (forgalom, kalózkodási arány) elérhető valahol? Elég régóta keresek ilyen tanulmányt, de sehol sem találtam.
0
2010. január 21., csütörtök 13:31
Tudod az a legnagyobb baj,hogy 2001-2002-ig minden fontosabb katalóguscím megjelent szerte a világon,normálisabb DVD piacokon.

Írunk 2010-et.

Teszem azt meg akarom venni Cronenberg Scanners filmjét (vagy a trilógiát) ,nem kapom meg itt,megveszem kintről,mert már elegem van abból,hogy itt nem tudok hozzáférni egy adott filmhez.

Utána 1-2 év múlva megjelenik,a forgalmazó meg ki van akadva,hogy miért nem veszi senki,eddig mindenki követelte.

Kinek van igaza ?

Nekik,hogy nagy nehezen elérik rákerüljünk valamire,vagy nekem,mert 5-6 év várakozás után egyszercsak feladom és megrendelem/megveszem más országból.Sok filmnél csináltam meg ezt,mert nem volt más választásom.Mire várjak,ígéretekre,meg talánokra ? Köszönöm abból nem kérek,az van elég a TV-ben. :)

Rossz a kiadók piaci stratégiája.A DVD formátum 4-5 évvel ezelőttig a csúcson volt,legkésőbb addig az összes fontosabb hiánypótló filmnek meg kellett volna jelennie.Így történt ? Nem.

2006 óta már megjelentek az első HD korongok,naná hogy nincs lelkifurdalásom mert 2007-ban megvettem a The Thing-et HD-DVD-n,mert itt DVD-n hírben sem volt a film és relatív nem volt drágább,mint itthon egy DVD korong és sokkal jobb minőség.

A SELECT meg hiába adja ki 2009-ben ezt a klasszikust DVD-n,adhatják 1-2 ezer ft-ért és töredéke nem fog elfogyni,mintha 5-6 éve egy 2 lemezes Digis Collector s-t kiadtak volna 4-5 ezerért,amikor még relatív volt kereslet a DVD-re.

Ugyanez van most a BD-vel is.Semmi nincs kitolva rá,ami van annak is a fele gagyi(Underwolrd 3,Ananász expressz ? Ugyan már...) ,horroráron,a kultuszfilmek jó zöme már megjelent külföldön,nem csoda hogy onnan rendelgetünk.

Mire várjunk ? 6-7 ezres lemezárak,de sehol egy Amerikai História,Halloween,T2,Dolog,Dűne stb... ?

Ha meg 5 év múlva ezek kijönnek ugyanúgy el lesznek késve vele...gyors a technikai fejlődés,bocsánat érte ,de tökörészéssel nem lehet profitot termelni.Az embereket nem  jogi viták,problémák érdeklik,hanem hogy elérhető-e a kedvenc lemezük,filmjük itt.

Mert ha nem meg fogják rendelni kintről,olcsóbban és baromira igazuk is lesz.

0
2010. január 21., csütörtök 13:30
Mellesleg ránézek a Millennium kiadására, ahol rajtunk kívül lengyel barátaink is szerepelnek külön hangsávval a korongon, pedig érdekes módon ugyanaz a Fox, ugyanaz a téma - nem hiszem, hogy a Millennium esetében kisebb volt a kockázat, azaz nem gondolom, hogy az InterCom még az X Aktáknál is nagyobb sikert kívánt a Millenniummal elérni, ahogy azt sem, hogy ez utóbbit kevesebben töltenék le és többen vennék meg.

Ugyanaz a stúdió, ugyanaz a körülmény - mi történt itt, hogy sikerült és mi nem történt emitt, hogy nem, na és miért nem, de most már valójában?
0
2010. január 21., csütörtök 13:29
Persze, mindenért a warez a felelős. Én kérek elnézést a többiek nevében is, hogy a warez miatt nem tettünk a polcra olyan alapvető sorozatokat, amiknek minden háztartásban ott a helye: gondolok a Fiúk a klubból c. sorozatra például, amiről a HBO és a Cool éjjeli nézőin kívül senki se hallott még, illetve a Birodalomra, az Esküdt ellenségekre...

Itt van előttem a tavaly megjelent sorozatlista. Tele van rétegsorikkal, illetve egyszernézősekkel. Ezektől hogy a fenébe várnak nagy számokat??? Ezeket torrenten sem nagyon viszik, könyörgöm. (természetesen nekem semmi bajuk nincs velük, ezt azért ideírom...)

Ha ehhez még hozzáveszem azt is, hogy az egyszeri vásárlónak/gyűjtőnek is tele van a töke a be nem fejezett sorozatokkal és a két oldalas lemezekkel, illetve az anyagi helyzetünk sem túl rózsás mostanság, akkor senki se csodálkozzon ezeken az eladási mutatókon. Egyébként például Magnum meggyilkolásában a főkolompos a kiadó volt...

Az X-aktákért pedig jár a f*szkorbács, legyen az bárki hibája is. Warezzel takarózni állandóan pedig szintén. Mintha ők laknának csak az országban, pedig számuk eltörpül mondjuk a "leszarom" kategóriába tartozóékhoz képest. Ők azok akiket nem érdekel mi jelenik meg, mi megy a moziban, bőven jó a tévé is, ha már nagyon... vagy az se.
0
2010. január 21., csütörtök 13:22
Azt nehezen hiszem el, hogy mi a kis stereo szinkronkánkkal hajjdenemfértünk volna el a csehek mellett.
A jogdíj az jogdíj, a pénz pedig pénz, ha a magyar forgalmazó kéri azt a nyamvadék magyar vonatkozást, és a korongon technikailag elfér (mit elfér, négy-öt darab 5.1-es hang is elfér), és ha már a kockázatot úgyis a hazaiak viselik, magyarul a stúdió nem veszít vele, csak nyer, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy a Fox rázza a fejét, hogy NEEM, NEEM.
0
2010. január 21., csütörtök 13:16
Mindenkinek igaza van abban, hogy 5-8 éve még talán siker is lehetett volna a sorozat. Mindenesetre az tény, hogy nem a hazai forgalmazón múlott a dolog, én már 4-5 olyan embert ismertem az elmúlt 10 évben az InterComnál, akik mindent megtettek, hogy rákerüljünk valamelyik kiadásra, de a Foxnál nem sikerült elérni az áttörést. Na itt kapcsolódik a témához a hazai piac és a kalózkodás. Ha nem tornásztuk volna le magunkat a csehek és lengyelek mögé (7-8 éve még mi voltunk a példa-ország a régióban a stúdióknál) forgalomban és elé kalózkodási arányban, akkor a legutóbbi X-akták kiadásnál lehet, hogy nem a csehek kerültek volna fel és maradtunk volna le mi, hanem fordítva.
0
2010. január 21., csütörtök 13:10
Úgy gondolom az X Akták rajongótáborának szóló sorozat nem meglepő módon leginkább az X Akták.

(Nem akarok általánosítani, csak megjegyzem, nekem csak a Millennium van a polcon, mint sorozat ebből a műfajból. A többi nem érdekel.)

Ha én a thai kajáldába megyek csípős tésztát enni, akkor köszönöm, jelenleg nem kérek chilis babot, mert nem azért mentem oda.

Öt éve, hogy úgy mondjam, "még időben" igencsak nagyobb esély lett volna lépni, most már megérteném, hogy a szarrá vágott piacon nem mernek lépni, bár megemlítem, furcsállnám, ha a Dexter és a 4400 sokkal magasabb eladási mutatókat prezentálna, mint az X Akták.
Ha pedig kiderül, hogy addig húzták-nyúzták, míg manapság már bukta lenne, akkor egyet tudok gondolni: hogy a hazai forgalmazó addig tökölt, míg elbaszta.

A kalózkodási és egyéb körülményeket szívesen olvasom tanulmányokban, de  ha felvetődik a kérdés, hogy miért nem jön valami fontos, állandóan ezzel takarózni egyszerűen unalmas és félrevezető, mert akkor felteszem a kérdést: miért jön még bármi is egyáltalán?
0
2010. január 21., csütörtök 13:08
Ez így van. :)
0
2010. január 21., csütörtök 13:07
"A Rémálom sorozatnak is állítólag nagy kultusza volt, ehhez képest giga bukta."

A rémálom sorozat nem TV sorozat,hanem különálló mozifilmek. :)

Kissé késve is lett kiadva,nem ? Nem kell mindennel 10 évet várni és talán meg fog térülni nekik.Hetedik-et,Amerikai Históriát sem a BD korszak 3-4-ik évében kell kiadni DVD-n.

Így most már az X-akták is kutya vacsorája,kár bele fogni.

Ezt sajnos el**rták.Túl sokáig nem foglalkoztak velük.A turkálós filmek korában már tényleg felesleges kultuszt keresni a filmekben.Majd az árcimke dönt és nyilván nem egy 8 e Ft-os sorozatot fognak tonnaszámra vinni. :(
0
2010. január 21., csütörtök 13:01
Nem igazán vigasz, de azt tudjuk, mennyire értelmetlen a külföldi stúdiók döntésével harcolni, főleg úgy, hogy egy lepkefing vagyunk a számukra, de amikor körülöttünk mindenki gond nélkül megoldotta, akkor nem a stúdió lehet hibás.

Mondják azt, hogy drága a jogdíj, és eredménytelenek az ezt lefaragni kívánó tárgyalások, vagy mondják el, ha nem engedik az eredeti szinkront rárakni, mert deréktájt Györgyi Anna úszott be a képbe egy fél évadnyira (vagy mennyire/bár megjegyzem, elég jól megoldották a kényszerhelyzetet vele, jó választás volt, rajongói petíciók ide vagy oda), esetleg lehet azt is közölni, hogy szinkronjogok tekintetében a Viasat3 b*szik együttműködni a DVD-kiadás alkalmára, vagy hasonlók. De eddig csak azt lehetett olvasni még a hivatalos sajtótájékoztatókról szóló hírekben is, hogy "igen, az első évadot mindenképpen kiadjuk még idén...", aztán nagy sunnyogás lett a vége, majd végül csak nemhivatalos info szivárgott ki arról, hogy nem várható. És ez még ötször.

A potenciális vásárló szívesen venne egy-két híresztelést, hogy is áll a biznisz, kár, hogy a vásárló már csak akkor vásárló, ha kint a termék a polcon, és a pénztárcáját kinyitja, előbb nem. Ez így ebben a formában, hazai piac ide vagy oda, nem filmforgalmazás, még csak nem is a mímelése, hanem egyenesen a paródiája.
0
2010. január 21., csütörtök 13:01
A Rémálom sorozatnak is állítólag nagy kultusza volt, ehhez képest giga bukta. De nem igazán tudok olyan sorozatot mondani (House, Poirot és talán a Columbo kivételével), amelynek állítólag óriási kultusza és hatalmas rajongótábora van idehaza és a DVD-kiadás is sikeres vállalkozásnak bizonyult. Ráadásul ha elemeznénk a számokat, kiderülne, hogy az idősebb, középkorú korosztálynak, illetve a hölgyeknek szóló sorozatok fogyása a legjobb (a fent említett három sorozat rajongótáborának zöme ide tartozik), jól megt a Szívek szállodája, a Született feleségek, a Grace klinika és a Szex és New York, míg az X-akták rajongótáborának szóló sorozatok rendre véreznek el. Talán érdemes lenne összevetni ezt a megfigyelést egy másik tanulmánnyal, miszerint pont az idősebb korosztályban és a hölgyek táborában jóval alacsonyabb a kalózkodási ráta, mint a fiatalabb férfiak körében...
0
2010. január 21., csütörtök 12:53
Hát,ha ez vígasz neked. :)

Attól még teljesen értelmetlen ez a stratégia.Félkész kiadásoknak mi értelme ?

Nem különben az X-akták sem aminek hatalmas kultusza van/volt a mai napig és egy nyamvadt évad sem jelent még meg.
0
2010. január 21., csütörtök 12:50
A dolog mellett szóljon, hogy a Twin Peaks második évada tudtommal körülöttünk szintúgy nem kapható (ugyanakkor érthetetlen, hogy az első évadból még utángyártás is lett - ha jól tudom, már nem csak digipak-csomagolással, hanem slimtokkal is kapható a sorozat, de így ugyan minek, kinek??), viszont az X Akták esetében nehéz e régióban úgy a térképre böknöm, hogy ne találjak olyan országot, ahol ne lenne megvásárolható már évek óta.
0
2010. január 21., csütörtök 12:45
A Twin Peaks csak két évados,de még azt is képtelenek voltak teljesen kiadni.

Pedig az tényleg nem ér sokat a 2. nélkül,lévén a gyilkos kilétére csak a 2. évadban derült fény.
0
2010. január 21., csütörtök 12:32
Azt hinné az ember, hogy egy mindössze három évadból álló sorozat első két évadának kiadása után csak utánunk dobják azt az egyetlen hiányzó évadot, hogy ne csesszenek ki nagyon azokkal a vásárlókkal, akik pénzt adtak az első kettőért, de nem. Ehelyett jól elszórakozgatnak, méricskélnek, számolgatnak, várnak, csak tudná a tököm, hogy mire, a tökölés biztos több pénzt hoz a konyhára.

Ugyanez az X Aktákkal - ugyan ossza már meg velem valaki, miféle jogi akadály lehet az, melyet egy fél évtizeden keresztül nem lehet megoldani, és amit a körülöttünk lévő országok rendre elhárítottak?! Még mielőtt kezdeném azt gondolni, az InterCom egész egyszerűen alkalmatlan a munkája elvégzésére. Most már igen komolyan kíváncsi vagyok.
0
2010. január 21., csütörtök 12:19
Hát az komoly. Én azt hittem a Kerülj szinkron-ba valami levédett cucc, meg hát a magyar borítót is csak megtervezte valaki, meg szöveget írtak rá, vagy akármi, szóval az valakinek a munkája, és a Pro Video inkább újat csináltat majd.
0