Oh, emlegettek az urak.... Milyen jó kis beszélgetés ez,miért nem akkor van ilyen, amikor Rainbow nem éppen a Halál a Níluson-on próbál meg nehezülő pillákkal ébren maradni? (nem sikerült neki)
Elnézést, de nem olvastam végig az összes írást, de átfutva a bejegyzéseket, két dologgal kapcsolatban mondanék valamit. Az egyik a régi szinkronok ügye. Én megszállottam ragaszkodom azokhoz a szinkronokhoz, amiket vhs-en megszoktam ifjan, amikor nem nem volt lehetőségem angulol nézni a filmeket, sem azért nem, mert nem jutott ilyesmi el hozzánk, sem azért, mert nem tudtam még annyira angolul. Így ma már hiába tehetném meg, nem akarok Audrey Hepburn filmeket angolul nézni, rossz beidegződés, de ez van. Mániákusan vadászom a tévében leadott régi, minőségi szinkonnal készült filmekre, a megszokás okán. Éppen ezért próbáltam tegnap végignézni megint a Halál a Nílusont a Filmmúzeumon. Csákányi László, Tolnay Klári, Kovács Zsuzsa, Benkő Gyula, Benkő Péter, csak néhány a szinkronhangok közül. Így szerettem meg, így szoktam meg, és majdnem újra így láttam végre. /Szerintem már elmondtam párszor, hogy gyerekkoromban, amikor már kezdtek érdekelni az idegen nyelvek, Tomasevits Zorka akartam lenni, aki a Frédi és Bénit leste pizsiben vasárnap reggelenként a tévé előtt a matinében, az tudja, hogy ez konkrétan szinkronrendezőt jelent..::)))/
A frissebb filmeket - elmúlt 10-15 év - alig nézem szinkronnal, tisztelet a kivételnek. Van mostanában is pár remekmű, de sokkal kevesebb, és szerencsére mostmár adott a lehetőség a hangsáv váltására és az értés sem gond.
A másik téma, amihez hozzászólnék, a televíziós kínálat. A sok eltűnt tv-játék, magyar tv-film, sorozat. Nekem speciel hiányoznak, viszont talán most elindult a Magyar Televízióban egy tendencia - a pénztelenség szülte tendencia -, és egyre több ilyen produkció kerül képernyőre, csak nagyon kell vadászni őket, többnyire az m2 műsorán. Így láthattuk végre a Nyolc évszakot, ma éjjel vetíti az m2 a Fagylalt tölcsér nélkül című filmet, ami Kútvölgyi Erzsébet jutalomjátéka, de szinte minden hétre jut egy-egy "rertó-gyöngyszem". Etekintetben bizakodó vagyok, míg a szinkronok minőségjavulásának tekintetében határozottan pesszimista.