Ige-igen, a kaviáros sorozat szlogenje valóban a mindennapok része volt akkoriban!
Aztán volt egy rövidebb sorozat Petőfi Sándor életéről is, talán "Petőfi" címmel, de ez a cím nem 100%. Amire emlékszem belőle, hogy 1823. január 1-jén, éjszaka kezdődik az első jelenet, amikor nagy emberünk éppen születik. A "Lisztes" és a Wagner-sorozat nekem is agyban van még. Sokan biztosan halálra unták magukat ezeken, én fiatal gyerekként mindet érdeklődéssel néztem. Úgy emlékszem, Lisztet többen játszották (ahogyan öregedett). Nem tudom, Hegedűs D. Géza köztük volt-e, de talán igen, az idős Liszt pedig Darvas Iván volt.
"Az Onedin család" kiadása - a Miraxtól kapott nemrégi információm szerint - már valóságosan a célegyenesben van. Kíváncsi leszek a célfotó dátumára, mennyire közeli tényleg. ;-)
A felsorolásból a "Mentők"-et kihagytad, de gondolom, csak a momentary lapse of reason volt.
És még az "Offenbach"-ra, sőt a "Verdi"-re is emlékszem. Előbbiből a következő párbeszédre:
"- Nemdebár?
- Dedebár!"
Ugye, az akkor is zseniális szinkronunk! Wagnert meg a nagy Ricsárd Börtün testesítette meg. A Verdi életéről szóló sorozat is jó volt. Ami megmaradt belőle az a "libretto" szó gyakori emlegetése, és az a tény, hogy már talán csak percek voltak hátra a sorozat egészéből, amikor "végre" meghalt a nagy zeneszerző, azt hittem e nélkül ér véget.
A Széchenyi-film nekem nagyon halvány, de Tordy Géza mintha tényleg játszotta volna. Nem tudom.
Amit egészen kis iskolásként (vagy már felsőben?) kivételsen nem volt szabad néznem, azt kedd esténként adták, és nem kisebb dologról van szó, mint a "Gyökerek" sorozatról, amely cím nem eredendően tapló embereket takart (bár akadt benne rendesen), hanem a néger rabszolga, Kunta Kinte szenvedéseiről szólt. Valószínűleg (az olvasott könyv alapján gondolom) elég naturális lehetett, ezért nem ülhettem le nézni este nyolctól. Azóta sem láttam. De Derricket mindig nézhettemm. Ki érti ezt? ;-)