Péntek este láttam a Prima Primisima vagy mi, díjátadóját (tévém rossz, így a családi közös tévét kellett választanom, mert addigra kiolvastam a DaVinci-kódot :D). Ott egy amerikai (v. kanadai?) idős magyar férfi adta át Lukács Sándornak (yeah) a díjat, de előtte hosszan ecsetelte, hogy nem kellene már azt csinálni a magyar színészeknek, értelmiségieknek hogy kimennek külföldre érvényesülni, hanem azt kellene elérni h itthon érvényesülhessenek. Én sem vagyok magyar ellenes, de egyet értek Frederic-kel, nem állapot ami itt zajlik, velünk történik. Konkrétan most a dvd piacra célzok. Én pl. imádom a Gyalog galopp-ot, de most tényleg szükséges négy variációban kihozni? Mikor olyan filmek nem jönnek, mint a Mephisto, ami magyar és Oscar-díjas, A Dolog, Halálsoron, Blade Runner, Nixon. S azt hiszem sokan, sok címet hozzátehetnének még ehhez a sorhoz. Vannak kiadók, melyek törekednek a minőségre, a hiánypotló alkotásokra, igényes kivitelezéshez, de az olyan nagyok, mint pl. az InterCom lecsap egy csomó film jogaira, aztán röhög a markába s inkább belepusztul, de ki nem adja őket. Nem normális állapot. Tényleg, ha itthon nem adják ki a Mephisto-t, akkor lehet h Új-Zélandon se kapható a Gyűrű-trilógia, kötve hiszem. Sajnos a magyar virtus olyan, amilyen, ha valaki tehetne valamit a másik javára, már csak azért se teszi meg.