Volt itt egy érdekes beszélgetés tegnap a turi-nem turi, slim tok-nem slim tok témában, annak a képét szeretném kicsit árnyalni, ha már akkor kimaradtam belőle.
A DVD-filmek megszerzésének alja nem az, amikor az emberek a turis láda körül állnak, aztán a pénztárnál megveszik, hanem amikor még azt is lemásolják! Ez itt Magyarország, és Magyarországon divat mindent mutyiban megszerezni, már a nyolcvanas évek óta. Már eleve az egy előrelépés, hogy egy boltban pénzt adnak egy szellemi termékért. Az én DVD-im egy része is a 990-szekcióból került ki. Néha látatlanban is veszek onnan, mert jónak tűnik egy film (és igen, így néha belefutok egy-egy vacakba), de az agyam tudom eldobni, amikor egyik-másik haverom elkerekedett szemekkel, szinte rosszallóan kérdezi meg: "Miért nem szedted le netről?".
Ha az emberek eddig 60Ft körül vettek egy írható DVD-t (és akkor már nem a legolcsóbbat vették), most meg 199,-ért vesznek egy dobozolt vackot, akkor az több, mint háromszoros költségnövekedés! Tudja ő azt, hogy ennyi pénzért csak Gyagyák a gatyábant (csak hogy maradjunk a klasszikus címeknél:-)) fog kapni? Nem is érdekli, amíg annyit tud róla, hogy a tévében is valami olyasmi címmel ment az esti film, és milyen jót röhögtek rajta az asszonnyal. Mi, Xpress-vásárlók azért tudjuk, hogy melyik filmekben van érték, mert van bizonyos filmes kultúránk, utánaolvasunk a filmeknek, várjuk a megjelenéseket, követjük a régi, nagy kedvenceket, járunk moziba, stb. Aki mindezeket nem teszi, annak lehet, hogy fogalma sincs az egészről, és azt hiszi, hogy a Babewatch már film, nem csak egy celluloidra fingott szardarab. A turis filmek szerintem egyszerűen arról szólnak, hogy ne a tévében szétjátszott filmeket kelljen tizedszer is megnézni, és erre a funkcióra megfelelnek.
Itt a tájékoztatáson van a hangsúly. "Akinek nincs, annak nem hiányzik, akinek van, az nem tud meglenni nélküle.". Az átlagember azért nem lépi át a 990-es "álomhatárt", mert fogalma sincs arról, hogy mi van a másik oldalon, és az már túl nagy költség, hogy kockáztasson. Enélkül a "sávok" között soha nem lesz átjárás. Az erőszakos DVD-butítás és állandó akciózás egy alapvetően hibás marketing eredménye, aminek a végén nemhogy papírtokban fognak kijönni a filmek, hanem csak lesz egy automata, ami ötven forint bedobására elmondja a kiválasztott filmről, hogy miről szólt, és mennyire tetszett nekünk :-). Az meg, hogy minden ember egyként meghasonlik, és undorodva fordulnak el a turiládától, max az oroszlán együtt legel a báránnyal korszakkal együtt jön el.
Tudom, hogy ez DVD-fórum, és nem könyves szekció, de azért csak ajánlanék kettőt: A. Huxley - Szép, új világ és Ray Bradbury - A gyilkos. Az elsőben van egy érdekes beszélgetés Shakespeare Othellojának és a tapiműsoroknak (feltételezem, mindenki el tudja képzelni, hogy ez utóbbi nem éppen a kultúra csúcsa) a szerepéről, az utóbbi egy férfiről szólt, aki diliházba került amiatt, mert szerette a csendet, aminek élvezetére egyébként nem volt lehetősége. A maga korában (a harmincas ill. a hatvanas évek) mindkettő sci-fi volt.
Szükségletek és lehetőségek. Igény és ismeret. Vakítás és kizsákmányolás. Költségek és profit. Miért lenne a DVD-piac más, mint az összes többi?