Bebe: én kérek elnézést, ha személyeskedőnek tűntem volna. Abszolút érthető a hozzáállásod, és azoké is, akik ha a multikban vásárolnak, ott veszik meg a 999 forintos filmeket. Pont arról beszéltem, hogy nem az emberek az igénytelenek, és a multik sem azok, hiszen racionális anyagi megfontolásokból működnek úgy, ahogy, de a folyamat az igénytelenség felé viszi a piacot.
Hogy érthetőbb legyek: nekem az fáj elsősorban, hogy az elbazárosodási folyamatban nem lesz esélyük megjelenni az értékesebb kiadványoknak, és a kevésbé értékes, kommersz filmek is igénytelenebb tálalában jelennek meg, pont azért, mert a piacot a multik ebbe az irányba taszítják. Sajnos ennek konkrét jelei vannak. Nézz meg egy-egy új sikerfilmek hogyan jelenik meg a nagyobb piacokon, és hogyan nálunk! Egy csomó rétegfilmet hiába keresel, nincs a magyar piacon, mert aki esetleg kiadná, az azonnal szembetalálkozik azzal, hogy a multikon kívül nincs kereskedelmi felület, ahol árusíthatná a termékét, a multik pedig nem veszik át, mert "drága".
Mint azt már többször is leírtam, nem haragszom azokra, akik csak nézelődni járnak hozzánk, de a multikban vásárolnak, mert az esik nekik útba. Szerintünk is drága a szállítási költség, de ezen nem tudunk segíteni. Azt nem szeretjük, amikor azok, akik a multik internetes katalógusának használnak minket, a mi általunk biztosított felületeken (fóru, kritikák) népszerűsítik a multik akcióit (megint nem rád gondoltam).
Az internetes vásárlásnak ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai. Aki egyszerre több filmet rendel, és főleg újdonságokat, vagy a barátaival együtt rendel, azoknál a szállítási költség a megtakarításhoz képest elenyésző. Van, akinek megér plusz néhány száz forintot az, hogy nem kell benyomulnia egy multiba és válogatni, sorban állni. Van, aki ezt szereti. Mindenkinek szíve, joga. Ezért soha nem szóltunk meg senkit.
Ugyanígy van előnye és hátránya is a saját futárunknak, mint azt az információs oldalon is leírjuk. Előnye, hogy olcsóbb, mint a GLS, vagy a posta. Előnye, hogy sok vásárlót személyesen ismernek, egyéni kéréseket is teljesítenek (megőrzik napokig a csomagokat, többször visszamennek a címre, amennyiben tehetik a kért időpontban viszik ki a csomagot. stb.). Hátrányuk, hogy kevesen vannak, csodákra nem képesek ők sem, tehát ha nagy a forgalom, sok a csomag, dugó van a városban, leesik a hó, akkor nem tudják garantálni az aznapi, másnapi szállítást. A GLS tudja, cserébe viszont drágább.
Az internetes vásárlás egy választási lehetőség, és én elsősorban nem a mi létünk, vagy nem létünk miatt emeltem fel a hangom, hanem azért, mert megszűnőben van a hagyományos kereskedelem, és ez - szerintem - nem jó. Én szeretek kis játékboltban, kis könyvesboltban vásárolni, és szerintem akkor is egészségesebb lenne a piac, ha minden kis- és nagyvárosban lenne egy normális lemezbolt, ahol CD-ket és DVD-ket vehetne az ember. Most az akciós répa mellett találod Sting új nagylemezét, és valószínűleg bajban lennél, ha mondjuk kevésbé populáris Jazz zenét keresnél a Tescó-ban.
Még egyszer elnézést kérek, ha magadra vetted volna, amiket írtam. Sem Téged, sem a többi vevőt nem akartam minősíteni, csak a helyzetet.