Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy a hazai DVD-forgalmazók mikor adják már ki
nálunk Sam Peckinpah kőkemény, véres kultuszwesternjének, A VAD BANDÁ-t
(THE WILD BUNCH, 1969) DVD-n. Pár évvel ezelőtt láttam a Duna Plazában 11 rugóért, de az japán DVD volt magyar felirat nélkül. Arra is kíváncsi vagyok, hogy
csak felirat lesz rajta, vagy szinkron is? 1986 május 5-ikén játszották a mozik elő-
ször nálunk a filmet, és az szinkronos volt. Legutóbb az RTL klub is leadta, tök más
és természetesen tök szar szinkronnal. Nekem a film az Intervideós formátumban van meg, feliratosan, szuper minőségben, de legutóbb felvettem a TCM-ről is. Ja,
igen, még valami. Az is érdekelne, hogy az ismert változatnál (a magyar 144 perc
hosszú) 35 perccel hosszabb rendezői változatot (Letterboxed Version: 179 perc!)
szándékozna kiadni-e nálunk, vagy a régit? A rendezői verziót keresem már évek
óta, de azt csak Amerikában adták ki. Egyébbként a film eredetileg sokkal hosszab
volt. Van egy Peckinpah-ről szóló könyvem, amelyben az áll, hogy 1968 novembe-
rében, a vágási munkák kellős közepén a film 225 perc terjedelmű volt (3 órás és
45 perces). Az 1969 június 18-ikai Los angelesi premierrel egy időben Kansas City-
ben egy 190 perces változatot vetítettek a mozik, de hogy azzal mi lett, azt sajna
nem lehet tudni. A fentiekben említett Letterboxed Version 179 perc hosszú, de még így is 11 perccel rövideb ideig fut, mint a márt említett Kansas Citíbeli válto-
zat. Tinto Brass mesterművének, a CALIGULÁ-nak (ismert változat: 156 perc, az
1979-es Cannes-i verzió: 210 perc!!!!!!!!!!!!!) is van a 156 perc "teljes, vágatlan"
filmnek csúfolt változatánál egy csaknem egy órával hosszabb, 210 perc hosszúsá-
gú változata, amelyet csak 1979 májusában, a Cannes-i bemutató közönsége lá-
tott. DVD-n csak a 156 perces változatot lehet kapni, a 210 sajna beszerezhetet-
len. de még Oliver Stone mesterműve, a SZÜLETETT GYILKOSOK is eredetileg 182
perc hosszú volt, a magyar VHS változat 119 perces, a DVD ugyanennyi, + a kivá-
gott jelenetek (amelyek nincsenek beépítve a filmbe), kábé 30 perc terjedelműek.
Apropó! A VAD BANDA mellett arra is kíváncsi vagyok, hogy az Interpress (IPM)
könyvkiadó gondozásában 1988-ban megjelent David Osborn regény, a VADÁSZ-
IDÉNY filmváltozata meg fog-e jelenni nálunk DVD-n? A filmet Peter Collinson ren-
dezte, a főszerepeket olyan híres sztárok alakítják, mint Willam Holden, Peter Fon-
da, Richard Lynch, vagy Crnelia Sharpe. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem,
hogy ez volt a film címe is: VADÁSZIDÉNY. a film 1974-ben készült, angol címe:
OPEN SEASON. De még THE RECON GAME és LOS CASADORES címek alatt is fut.
Ha valaki tud valamit A VAD BANDA és a VADÁSZIDÉNY itthoni DVD-n való megje
lenéséről, az légyszi írjon.
Email-címem: epl@freemail.hu