Úgy tudjuk, hogy árban nem lesz különbség. Nem elsősorban a csomagolás a drága egy ilyen terméknél, hanem a jogdíj, a szinkron, az extrák és az, hogy csak egy szűk közönségnek lehet eladni. Ez a film - sajnos, vagy szerencsére - nem tudna megélni egy 990-es turkálóban, mert annyian még ennyiért sem vennék meg.
Szerintem egyébként érdemes lenne meggondolni, hogy melyik kiadványt, és miért nevezzük drágának. Én több 990-es, meg 360-as kiadványt tartok drágának, mint amennyi 6-10-80 ezer forintos kiadványt, és nem azért mert felvet a pénz, hanem azért, mert manapság 6000 forint egy fél tank benzin, egy kisebb család egyszeri mozilátogatása, 25 emelt díjas SMS valamelyik bugyuta TV-s játékra, 10 doboz cigi (ha jól tudom, mert nem dohányzom). Szóval nem olyan irtózatosan nagy összeg, hogy azt egy rajongó ne tudná összespórolni. Ellenben ha egy kedvenc filmem megjelenik 590 forintért egyrétegű lemezen, jelenetválasztás és eredeti hang nélkül, esetleg csonkolt képpel és extrák nélkül, akkor az bizony méregdrága film, mert lemondhatnak az igényes rajongók az igényes kiadásról, ráadásul a piacot úgy nagy egészében is tönkre vágja - mint ahogyan az meg is történt.
Csak ismételni tudom magam: 4-5 éve, amikor egylemezes, feliratos DVD-ket lehetett kapni 7000 forintért, tized ennyi "szegény ember" nem panaszkodott az árak miatt, mint most, amikor minden 40-60%-kal drágább, kivéve a DVD, aminek az ára felére, harmadára, ötödére esett.