Egy páran írtatok a szülő felelősségéről:ehhez annyit tennék hozzá, hogy a szülők - jobb esetben ugye kettő van - reggeltől estig güriznek, hogy az anyagi biztonságuk meglegyen. Este hullafáradtan hazaérnek, gyors információszerzés a csemetétől, aztán szunya. Azt, hogy a csemetéjük mit csinál, mit néz, hová megy egész nap, jobb esetben tudják, a rosszabban pedig nem. Kinek kellene akkor nevelnie? Az iskolának? Talán igen. De az alulfizetett, nem túl megbecsült pedagógusok szerintem már nem tudnak megfelelő értékeket közvetíteni az ifjúságnak, főleg akkor, amikor azok mindenféle sz@rt néznek a tv-ben, vagy játszanak a sok agresszív számítógépes játékkal, ... .
Amikor én általános iskolába jártam, soha eszembe sem jutott, hogy akár csak visszaszóljak egy felnőttnek; vagy flegmán válaszoljak; vagy ne köszönjek;... Akkor tudtuk, hogy mi az illem, mi a tisztelet. Egyszer szóltam csak rosszul - kaptam is egy nyakast - pedig édesanyám tanárnő és ugyanabban az általános iskolában tanított (és tanít még ma is), ahová én is jártam. Utána már képben voltam és soha nem követtem el mégegyszer ugyanazt a hibát. De azóta eltelt jónéhány év, a világunk felgyorsult, az értékrendünk átalakult. Ma próbálna meg egy tanár(nő) lekeverni egyet egy szemtelen diáknak, lenne jó nagy botrány, az tuti. Meg nyilván pereskedés is.
A "régi időkben" miket láttunk a tv-ben? Hétfőnként semmit, hiszen nem is volt adás! ;-) Én rengeteg rajzfilmre emlékszem, Lolka és Bolka, Rumcájsz, A kockásfülű nyúl, A kis vakond, ...; sok dokumentum film, ismeretterjesztő film, vetélkedő, amely a tényleges tudásra épült; természetfilmek, ... mi ezeket láttuk, ezeken nőttünk fel. De elsősorban nem a tv volt fontos, hanem a sport, a testmozgás:foci, kerékpár, vándortáborok, túrázások csak úgy... . A mai generáció mit lát? A tv például milyen értékeket közvetít nekik? Semmilyet! VV, BB, Győzike, Mónika, Balázs, ... Szégyen. Az a szégyen, hogy a sok birka ezt nézi. Nézi, mert nem kap mást és mert beléjük nevelték, hogy elfogadják azt, amit kapnak. A média hatalma óriási - vissza is élnek vele elég rendesen. :-(