cdk: régóta eléggé ismert tény, hogy egy albumon volt pár sláger, pár rendben lévő, és jópár töltelék. a para az, hogy a sláger menni fog, de a tölteléket meg ki veszi meg...
film letöltés: persze. a dvd9 itthon 700-1200 alatt beszerezhetetlen (és akkor már lehet, hogy szlovákiából hozza a futár a lemezt... nonamek nem számítanak). 2 dvd5ös verzió az már problémásabb a lemezváltás és a menü szerkesztgetése miatt, viszont lényegesen olcsóbb az alapanyagár. mellé még kell tok (duplatokot 14ért láttam egyszer akcióban, de általában 30 körül mozog). olyan 90 percig egy filmet rá lehet dobni egy hangsávval emberi minőségben egy lemezre. menü és extrák nélkül. utánna már csak a dl/kettécsapás a megfelelő. node. számoljunk csak... megás nettel kb 24 óra 8 giga, ezalatt a géppel semmi mást nem fogsz tudni csinálni. de még a megemelt 4 ill 8 megással is 6 illetve 3 óra. + a hely. + a dvdíró. + a számítógép amivel letöltöd (ez mondjuk általában már van, de pár éves laptopoknál a dvdíró nem annyira magától értetődő). erre jön még rá, ha igényesebb vagy és nyomtatható dvd/lightscribe lemezt használsz, ez tovább veri fel az árat (az egekbe). meg kb ezek beszerzése még dvd5 esetén is utánnajárást igényel (gyors körbenézésem a lightscribe piacon nem eredményezett egyikből se találatot). a nyomtathatóhoz az rányomtatós cucc és eszköz szintén probléma, és eléggé drága. jöjjön a borító: jóminőségű színes nyomtató, méregdrága patron. +az utánnajárási idő. + a jó magyar jogvédők lefoglalják e a lemezt, mert másoltnak tűnik, és nem érdekli őket a papír (djk pl vehetnek hologrammot lemezenként... ez netes letöltéskor további költség, hiábba van már egyszer beépítve a lemez árába...). a végső költség lightscibe esetén 2xdvd5tel számolva olyan 500-600 körül lesz. +a letöltés ára. enyhén szólva sem gazdaságos. műanyagtokkal, nem túl előnyös kiszerelésben. dvd5tel nem számolnék... ugyan ez rövidebb idő alatt jönne le, és kevesebb lenne a járulékos költség, de a filmek nagyrésze egész egyszerűen menüvel extrákkal és két hangsávval nem férne rá nézhető minőségben. ja és persze az írott lemez sokkal de sokkal sérülékenyebb. további probléma a kiírás és lejátszás, avagy az íróprogram támogatja e az eredetiségvizsgálatot.
emiatt szokták azt mondani, hogy 1-2ezerért egy rendes képű/hangú egylemezes (minimális extrával) megéri. de ha azt látja a delikvens, hogy rossz a menü, hibás a lemez, stb, akkor legközelebb inkább letölti. szóval erre is figyelni kéne, hogy a fapados verziók is rendben legyenek. és ha jó a beetetés, akkor
persze, lehetne ezt is beetetésként használni a drágább verziókhoz. aztán csodálkozni, hogy jé, nem veszi senki. mert körülményes (brutális mennyiségű utánnajárást igényel), eladni nem nagyon fogod tudni (mert ugye a tokozás nem túl eredeti), stb. és mert ingyé máshol beszerezhető.
rosszabb minőségben meg nem nagyon vennék.
a divX+stream se megoldás, ronda a képe. nagyon. épeszű ember nem fog érte annyit kiadni, amennyi csak a jogdíjat fedezné. nem is beszélve az autentikációs és lejátszó parákról. figyelembe véve azt is, hogy egyesek nem képesek egy dvdt és egy divxet kép alapján megkülönböztetni.
a méretpara meg sajnos igaz. méretesebb díszdobozoknál ez hatványozottan igaz. de egy digipakk se megy be egy szabvány dvd tartóba. se az LK kiadványok. na ilyenkor jön a könyvespolc... ami hihetetlenül gyorsan be tud tellni:)
hm, kés alatt promot én ajándékba kaptam decemberben:) asszem 10 feletti vásárláskor járt, vagy a fenetudja:)
a hundub fontossága itthoni sajátosság, élni kell vele. főleg az eredeti szinkron esetében. tudom, hogy külföldön is volt már példa újraszinkronra (akira vhs/dvd engdub nem egyezett meg pl), de aki az eredetin nőtt fel, annak a film élményéhez hozzátartozik ez is. én pro7en nőttem fel, szóval ilyen bajom nincs:) svédeknél pl sokkal egyszerűbb a kiadók helyzete, avagy nincs szinkron. ez mondjuk a svédül tanulóknak rossz, egyébként kiadóknak és vásárlóknak jobb.
itt ugye van még egy para, avagy az eredeti szinkron beszerezhetősége. felmerül a kérdés, hogy az mtv az archívum építésére kapott pénzt akkor mire fordítja. a KSZ viszont telitalálat volt, leszámítva a borítót:)
valószínűleg ennek is betudható, hogy bár a gyalog galoppnál mi voltunk az európai kísérleti nyúl, és ebből jelenleg van 4 kiadás, az élet értelme már nem kapható, a sorozatról meg semmi hír. pedig azt mindenki hunsubbal nézte... bár repkednek hírek esetleges szinkronos behozásról.
a kiadom az extranélkülit drágán (megveszik a fanok), aztán kiadom az extrásat drágán (megint megveszik a fanok), meg öntökönrúgás. egy idő után senki nem fogja megvenni az alapverziót, csak amikor már lemegy az ára. vagy kivárja a jobbat. és akkor még nem beszéltünk a kiadom a mozisat, aztán kiadom a bővítettet, aztán kiadom az ultimate pakkot című sort. jó, én egyszer vettem meg már meglévő kiadvány extrábbik verzióját, de annyiért lehetetlen lett volna otthagyni:) (jó, használtan és kishibásan... de repes a szívem hacsak ránézek).
az ár meg megint vicces. avagy extramentes, gyakorlatilag a menüben és minőségben különböző, ámde vhsnél olcsóbban előállítható dvdk 3-4szeres árakon.
ahogy tudom, máshol az extra és a sima kiadványok egyszerre startolnak. mondjuk a kérdés, hogy ha mindkettőt kihoznák, akkor milyen arányban vennék őket.
összességében: a kiadvány ára relatív. ha az ár és a kiadvány összhangban van, akkor minden okés. gondolok itt a sokba kerülő gitsre, ami jó árban volt. a népet meg nevelni kell. ha azt látja, hogy szebb a kiadvány képe, gyönyörű a tok, rajtavannak az extrák és még jók is stb, akkor még az is lehet, hogy megveszi.
a tv meg slágercikk volt idén karácsonykor, azon pedig egy normális dvd (vagy valami brutálisan jó képű, pl terminator 2) után nem fog neki annyira bejönni a divX. mert van különbség. hatalmas a különbség.
bármilyen hihetetlen, nincs hardkór divxfüggő. ha olyan áron látja, akkor meg fogja venni a lemezt. főleg, ha szebb a képe/hangja, ezáltal pedig élvezhetőbb maga a kiadvány.
szóval az esély megvan, remélhetőleg élni is fognak vele. több vásárló, nektek nagyobb profit, nekünk adott esetben kedvezőbb árak, de biztosan jobb utánpótlás a lemezekből. meg olyan kiadványok, amiket jelenleg nem mernének kiadni.