Keresés

Dallas - A teljes második évad (4 DVD)

2007. január 24., szerda 20:59
TM

Mondok egy nagyon egyszeru peldat neked. Mobiltelefon mizeria, csengohang, hatter, kepernyovedo, mittomen. Ebbol tudod hany magyar szolgaltato el meg, nem is rosszul? Van itt penz erre es az emberek hajlandoak is elkolteni. Szerintem a fizetos letoltes nem veszett fejsze nyele. Legalabbis ha van ember, aki 5-6-800 forintot kepes fizetni egy mp3 csengohangert vagy java jatekert, akkor talan a fizetosen letoltheto filmeknek is van jovoje. Csak ugye jobbat kell adni. Nem divx-ben es dvd rip-et, hanem dvd minosegben filmeket. Mondjuk en nem fizetnek erte, mert tovabbra is a polcomon szeretnem latni oket, de nem is en lennek a celkozonseg.
0
2007. január 24., szerda 20:15
Sajnos nem csak magyar tendencia a 2 oldalas lemezek használata, ugyanúgy, ahogy a digipack-kiadványok ritkulása is nemzetközi tendencia. Nekem vannak olyan amerikai sorozataim, amelyeknél az első néhány évad még egyoldalas, szitázott lemezeken jelent meg, a további évadok már kétoldalas, kétrétegű, fele olyan vastag dobozban, aztán a többi évad meg már meg sem jelent (gondolom érdeklődés hiányában). De a német piacon is láttam már olyan sorozatot, ami nálunk egyoldalas lemezeken kapható, náluk pedig slim-tokos kétoldalas kiadásban jelent meg.
0
2007. január 24., szerda 20:11
A következő lemeztípusok léteznek:

DVD-5 - egyoldalas, egyrétegű lemez, kb. 5 GB kapacitással. Általában ilyenre nyomják az extra lemezeket, a rövidebb, extra nélküli filmeket és persze a turkálókba szánt filmek zömét.
DVD-9 - egyoldalas, kétrétegű lemez, kb. 9 GB kapacitással. A minőségi kiadványokat ilyen lemezeken sokszorosítják.
DVD-10 - kétoldalas, egyrétegű lemez, gyakorlatilag 2 DVD-5 van egymáshoz ragasztva, így a kapacitásuk is 2x5 GB
DVD-18 - Kétoldalas, kétrétegű lemez, két DVD-9 van egymáshoz "ragasztva", a kapacitásuk kb. 18 GB.
Létezik még DVD-14 is, ez egy DVD-9 + egy DVD-5 párosa.
0
2007. január 24., szerda 20:04
A Smallville-t és a Született feleségeket látva már kezdtem örülni, hogy a kiadók elfelejtik a 2 oldalas lemezeket, de akkor bele kell törődni, hogy ez a kompromisszuma a magyar megjelenésnek.
0
2007. január 24., szerda 20:00
4 kétoldalas lemez adattartalma 8 egyoldalas kétrétegű lemezre fér fel?
(komolyan kérdem, ilyen irányú ismereteim nem túl mélyrehatóak)
0
2007. január 24., szerda 19:48
A plusz 4 lemeztároló megoldást (plusz tokok, vagy dupla tokok) és megnövekedett méret miatt emelkedő raktározási/szállítási költségeket, valamint az egyoldalas lemezek szitázását is számolva lényegesen drágább lett volna a 8 egyoldalas lemez.
angel: hiába esett át a pszichológiai határon, ha ennél olcsóbban - minden bizonnyal - már csak veszteséggel lehetne árusítani.
A következők az alternatívák:

1. Kiadja a kiadó ennyiért, így (szinkronnal, kétoldalas változatban), és nulla, vagy minimális haszna lesz belőle.
2. Kiadja a nemzetközi változatot, amit nem csak a mi piacunkra gyártottak, így jóval nagyobb kópiaszámban, jóval olcsóbban készülhetett el, viszont csak felirattal, de 2-3000 forinttal olcsóbban, és azon is keres egy keveset.
3. Nem adja ki sehogy.
4. Kiadja szinkronnal, egyoldalas, szitázott korongokkal, digipackban, praedo kedvéért (lásd a film kritikáinál) nagyon reális 3.990 forintért, majd márciusban csődöt jelent.
0
2007. január 24., szerda 19:46
én tudni nem tudom a választ, de őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy szignifikáns lenne a különbség. biztos van drágább az egyoldalas, de hogy nem nagyságrendileg, abban még látatlanban is nagyjából biztos vagyok. (egyoldalas kétrétegű lemezt feltételezve sztem nem kéne 8 lemez.)
0
2007. január 24., szerda 19:38
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy melyiket költségesebb előállítani: az egyoldalas, vagy a kétoldalas lemezeket? Drágább lett volna a 8 egyoldalas DVD?
0
2007. január 24., szerda 19:34
Tényleg, az 1. évadot is újra lehet majd kapni???
0
2007. január 24., szerda 19:33
a kés/alatt nagyon jó kezdeményezés volt, ennek ellenére azóta sem csinálják.

ha igaz, amit mondasz, a warner beleeshet a saját csapdájába: lehet, hogy a célközönség nagy részénél ez az ár túl van a pszichológiai határon. ilyen értelemben nem lehet azt mondani, hogy bármilyen következtetés is levonható lenne az 1. évad sikeréből, reklámnak meg jó, de hogy őszinte legyek, kétlem, hogy a dallasnak szüksége van reklámra (úgy értem a sorozatnak, természetesen nem a kiadásnak).

mindegy, sztem ezzel az árral túllőttek a célon. (ne legyen igazam!)
0
2007. január 24., szerda 19:32
Igen, ezt én is olvastam (mint ahogy más zenei jellegű statisztikát). Előbb-utóbb visszajön az az idő, amikor csak kislemez volt, csak a 2000es években már nem kislemez, hanem digital track lesz a neve! :) Szerintem pár év múlva a CD-k már csak marketing eszközök lesznek, h megnyerjék az embereket a koncenrtekre! A digitális korszakban (hás istennek, vagy sajnos - ki hogy akarja) a sztárok már nem kereshetik agyon magukat a lemezeladásból! (1-2 kivétel azért akad)
0
2007. január 24., szerda 19:29
Azt is el lehet esetleg képzelni, hogy az első évad nem is volt nyereséges a kiadónak. Szerintem nem rossz reklám egy sorozatnak, ha az első részeket fájdalommentesen kipróbálhatja a vevő - hiszen 1990 forint nem egy őrült összeg akkor sem, ha esetleg valaki csalódott a sorozatban. Ha pedig tetszik, akkor el lehet kezdeni a folytatások kiadását/vásárlását.
Nemrég külföldön láttam hasonló kezdeményezést. Azt hiszem 1 euróért lehetett megvenni a Battlestar G. első epizódját egy mini-DVD-n, de a Warner nálunk például a Kés/Alatt első néhány részét is árulta gyakorlatilag anyag-áron.
0
2007. január 24., szerda 19:23
Szerintem reálisan látod a dolgokat. Abban az országban, ahol a piac 85%-át az 590-990 forintos DVD-kiadványok uralják és mégis 79%-os a kalózkodási ráta, azt hiszem nem lehetne olyan olcsó on-line letöltési alternatívát nyújtani a vevőknek, ami a kalóz-letöltés, mutyi-másolás helyett a fizetős irányba tolná az érdeklődést.
Az on-line fizetős letöltések piaca egyébként még az USÁ-ban is sok problémát vet fel, és csak a kisebbik gond a másolásvédelem. A zene-vásárlási szokások változása nagyon hamar az egész zeneipart nehéz helyzetbe hozza majd. Mivel on-line többnyire nem teljes lemezeket, hanem egy-egy számot is le lehet tölteni, az előadók, kiadók sikeres on-line eladás mellett is bukhatnak nagyot.
Az egyik Rolling Stone magazinban olvastam egy pontos adatot erről. Valamelyik aktuális sztár aktuális slágerét letöltötték on-line mondjuk 800.000 példányban, kópiánként 99 centért. A CD-ből (nagylemezből) még eladtak 100.000 darabot 15 dollár/db. áron. Hozott tehát XY új lemeze bruttó 2.3 millió dollárt a konyhára.
A letöltés előtti korban lehet, hogy nem fogyott volna el 900.000 a CD-ből, de 4-500.000 simán, plussz a 3-4 dolláros maxi-CD-ből is néhány százezer. A bevétel tehát egy ilyen siker esetében a korábbi időszakban 2-3x nagyobb is lehetett.
Tudom, hogy most azzal jöttök: nem kell sajnálni őket, de azért abba is bele kell gondolni, hogy a zeneipar szóban fontos az "ipar". Ma már egy komolyabb együttes új lemeze nem garázsban születik, hanem méregdrága stúdióban. Egy új lemez elkészítése, bevezetése, reklámja több millió dollárba kerül. A rendszer úgy alakult ki, hogy eleve nagylemezekben gondolkodtak, korongonként 10-12 számmal, és 4-5 dollár haszonnal. Ha ezentúl Pink-től csak a Stupid Girl-t tölti le mindenki 99 centért, a lemez további 16 számára pedig senki nem kíváncsi, akkor legközelebb Pink már nem ad ki nagylemezt jó kis réteg-dalokkal, hanem megpróbál rádióbarát, népszerű dalocskákat írni, hogy azokat egyenként jól megvegyék sokan. A U2 is inkább bevállal majd újabb népszerű duetteket Mary J. Blinge, vagy a Green Day mellett, mert azok jól eladhatók, és nem pazarolják az energiájukat a szűkebb rajongói rétegnek, mert az nem kifizetődő.
Ezek ugyan vad példák, és biztos, hogy vannak jó oldalai is az új rendszernek (például a függetleneknek nagyobb az esélyük a megjelenésre), de azért a zeneipart alaposan megrázza nagyon hamar ez a folyamat, és nem biztos, hogy az igényes hallgatók járnak jól.
0
2007. január 24., szerda 19:18
(annyit hozzátennék: az se baj, ha ez áll mögötte, hisz ez nem a máltai szeretetszolgálat, csak akkor nem kell megideologizálni.)
0
2007. január 24., szerda 19:17
Szerintem meg ha akarnak se tudjak olcsobban adni, mert egyreszt ott van a dvd eloallitasanak koltsege es a jogdijak, de masreszt ugyebar a ceg alkalmazotait is meg kell fizetni minden honapban.
Azt viszont nehezen hiszem, hogy olyan keves fogyna a filmekbol, hiszen a nagy bevasarlokozpontok mindig tele vannak 2-3-4-5e ft-os filmekkel, es azert szepen fogy ranezesre. Persze lehet a szamok mast mutatnak... nah mind1.
En pl siman vevo lennek erre a sorozatra mert szinkronos, csak tovabbra is attol felek, hogy nem fog megjelenni az osszes evad, es ugy meg nem sok ertelme van bevasarolni. S most kulonosen felo, hogy bukas lesz ez a kiadvany, mert valoban draga, de ez esetben en pl tulteszem magam rajta es tancolok itthon, hogy szinkronos. Nah meg adok magamnak egy honapot, addig eldontom, hogy mi lesz a sorsa:) A februari csomagom mar lassan ugyis osszeall, majd lehet marciusra berendelek egyet:)
0
2007. január 24., szerda 19:15
én csak azt nem értem, hogy akkor az első évadnak hogy lehetett olyan jó ára (ha úgy tetszik, ár/érték aránya)?
biztos igazad van: jogdíj, szinkron, stb. de ez mind megvolt az első évadnál is... és arányaiban is sokkal olcsóbb volt, ráadásul nem kétoldalas lemezen...
valamint azért gondolom, a többi sorozatnak is van jogdíja, a szinkronosoknál a szinkron is pénzbe kerül, aztán mégis rendre olcsóbbak...

ne értsd félre: nem kötekszem, de - bár ilyet nem szoktam feltételezni - most nekem is határozottan az az érzésem, hogy emögött a "hát el lehet ezt adni ennyiért is" felfogás van, miután viszonylag köztudott (és látványos) volt, hogy az első évad nem várt sikert hozott...
0
2007. január 24., szerda 19:14
Talán azért nem dolgoztak együtt a csehekkel, lengyelekkel, oroszokkal, mert ők még így sem láttak ebben üzletet.
Tudtommal a Dallas 2. évadot a magyar képviselet gyártatja le, pont ezért ilyen drága.
Tényleg kezdjetek el egy kicsit számolni, és utána mondjátok, hogy drága! Rögtön kezdjétek azzal, hogy a 9990 forintból 2000 forint az ÁFA.
A maradékból hagyjatok nekünk is néhány száz forintot, hogy kompenzálni tudjuk a szállítási költség-különbözetet és kifizethessük az alkalmazottakat meg a villanyszámlát, a maradék 5-6000 forintból pedig próbáljátok meg nyereségesen legyártani a fenti kiadványt. (Vegyétek meg a jogdíjat, a szinkront, a mesterkópiát, készíttessétek el az 1114 perchez a feliratot, a keverést, a digitalizálást, a masteringet, sokszorosíttassátok, dobozoljátok, reklámozzátok.) Akinek sikerül, az jelentkezzen a Fórumnál, és garantáltan kap munkát.
0
2007. január 24., szerda 19:09
Ja, az első Vészhelyzetek is 4 dupla oldalas korongokon voltak, mégis csak 8500 Ft volt az ajánlott áruk! Az is sok volt, de az még elfogadható...
0
2007. január 24., szerda 19:06
"Azt már számoltátok, hogy 4 db kétoldalas lemezről, tehát valójában 8 korongról van szó, amit csak a mi piacunkra gyártottak pont azért, hogy legyen rajta szinkron?"

Ez mind OK, de miért kellett csak a mi piacunkra gyártani??? Miért nem lehetett volna ráakni egy cseh, lengyel, vagy akár orosz hangsávot is??? Miért nem dolgoznak együtt a kelet-európai kiadók? Sőt, még a német mono is elfért volna rajta!!! (pontosítva a kelet-európai nyelvek a német verzión) Vagy, adták volna oda a magyar képviseletnek, h gyártsa le ő a korongokat, csomagolást itthon, sokkal kevesebbért!

Visszatérve a finn példára. Nagyon sok kisebb nyugati országban a tv-ben is feliratosan mennek az esti filmek, tehát náluk nem is jelent problémát megvenni egy feliratos filmet...
0
2007. január 24., szerda 18:53
Nem, én a jelenlegi helyzetet vázoltam!

Valamikor régen azt tanultam, h a kereslet és a kínálat határozza meg az árat. Namármost, ha a kiadó x-ért akarja adni, de a vásároló vagy X-1-ért hajlandó megvenni, akkor...
- a vásárló vagy nem veszi meg és keres magának más utat, h megszerezhesse az árut -> ezzel a kiadó is rossul jár, mert nem hogy hasznot nem termel, de még a befektetett pénzét se kapja vissza
- vagy a kiadó enged és adja olcsóbban... (erre majd 1-2 év múlva lesz példa, amikor az első nagy kiadók a csőd szélén fognak állni, ha a jelenlegi tendencia folytatódik)

Egyébként az egész probláma a túl magas jogdíjakra vezethető vissza. Persze tudom, h a sok ingyenélőt el kell tartani vmiből, de ez akkor is felháborító!

Na mind1, ezt én nem fogom tudni megoldani. Térjünk vissza a Dallas 2. évadjához, végülis arról kellene itt vitáznunk :P
0
2007. január 24., szerda 18:41
already:
Szerintem nincs köztünk egyik pontban sem vita.
Nem vagyok szinkron ellenes, és örülnék, ha minden kiadványra kerülne szinkron (már csak azért is mert jobban fogyna minden), de ezen a piacon ez ma nem realitás. A helyzet sajnos az, hogy nem vagyunk akkora piac, amely elbírna egy általad vázolt ideális állapotot (vagyis automatikusan a mi nyelvünket is figyelembe vennék akkor, amikor arról döntenek külföldön, hogy az elméletileg használható lemezenkét 8, de a minőségi korlátok miatt legfeljebb 2-3 hangsávon melyik nyelvek osztozzanak).
Ezek jéghideg gazdasági kérdések. Német, angol, francia, spanyol, olasz nyelvterületen annyi DVD fogy, hogy nem is kérdés a szinkron-sáv. Nálunk nagyobb filmekből elmegy annyi, hogy kapjunk a csehekkel, lengyelekkel együtt egy közös keleti-korongot, de ha a magyar képviselettől megkérdezik, hogy mennyit vállalnának be XY rétegfilmből, és kiderül, hogy szinkronnal 6-800, felirattal meg 3-400 darabra van talán kereslet (a piacon található filmek jelentős része fogyott el ilyen "mennyiségben" országosan), akkor egyértelmű, hogy ugrott a szinkron, és még a feliratra sincs sok esély.
Teljesen jogos a magyar vásárlók szinkron-igénye, de akkor az ellentételezésnek is meg kellene jelennie a másik oldalon, vagyis el kellene fogadni, hogy ez pénzbe kerül: ha van elég olyan vevő, aki hajlandó kifizetni a szinkron (a díszcsomagolás, a digipack, a többlemezes szitázott, a papírtokos, az extra-lemezes változat) árát, tehát újkorában, normális áron sok vásárlója akad a filmeknek, akkor ebbe az irányba mozdul el a piac, és egyre több szinkronos, díszdobozos, stb. kiadvány jelenik meg. Ha azonban a fénymásolt borítójú mozikópiákból a Pecsában 400-ért, vagy a DVD5-re sokszorosított turlálós hulladékra 590-ért van inkább igény, akkor ez lesz sajnos a követendő tendencia.
Visszatérve a Dallas-hoz. Azt már számoltátok, hogy 4 db kétoldalas lemezről, tehát valójában 8 korongról van szó, amit csak a mi piacunkra gyártottak pont azért, hogy legyen rajta szinkron? Közel 1200 percnyi műsorról van szó, tehát ha csak így vesszük, máris jobb az ár/érték arány, mint egy turkálós film esetében.
Kezdjetek körbetelefonálni szinkronstúdióknál, a Magyar Televíziónál, a jogtulajdonosnál, nyomdákban, DVD-sokszorosítókban, Mastering-stúdiókban, stb, és kérdezzétek már meg, mibe kerül egy ilyen kiadvány elkészítése! Aztán gondolkodjatok el azon, hogy ha ebből jó esetben el tudnátok adni 1-2000 kópiát, vajon bevállalnátok-e egyáltalán ezen a piacon.
Anélkül, hogy sajnáltatnék bárkit, én például tutira nem vállalnám be a kiadó helyében a Dallas magyar kiadását.
0
2007. január 24., szerda 18:28
Bizonyára nem az idehaza kipengetett forintokból virágzik az Apple, de lehet, hogy én vagyok rosszindulatú a jogkövető állampolgártársaimmal szemben.
most posts by TM
0
2007. január 24., szerda 18:24
teljesen mindegy. ha csak 10 %-a fizetne érte, már az jobb lenne, mint a mostani állapot.
0
2007. január 24., szerda 18:20
A fizetos letoltesbol bizony online boltok sokasaga termel borzaszto nagy profitot. Az apple is tobb bevetelt szerez ebbol, mint az ipod arusitasabol. Pedig az o zeneboltjukbol csak ipodon lejatszhato mp3-akat lehet beszerezni.
0
2007. január 24., szerda 18:19
En pedig nem ertek egyet az xpress.hu-val.

1, a dvd es utodain pont azert van tobb hangsavra lehetoseg, hogy ki legyen hasznalva. Legyen rajta tobb nyelv, aztan majd a vasarlo eldonti melyiket hasznalja.
2, az egy dolog, hogy en megveszem felriatosan is (lasd Drot) es a sorozatok nagyobb reszet eredeti nyelven nezem, de miert kellene igy tenni mindenkinek?
3, aztan igenis vannak a szemuveges es gyengen lato emberek is, mint pl. a szuleim, akiknek bizony baromira faraszto olvasni es elveszi az elmenyt. Este ha van idejuk leulni egy kicsit dvd-t nezni, akkor hagy ne kelljen mar a felirattal szivniuk.
4, vannak klasszikus szinkronok. Nekem ne mondja senki, hogy a regen megszeretett filmeket szivesen nezi most eredeti nyelven, mert ez nagyreszt nem igaz. En pl. az eredeti aron is hajlando lettem volna megvasarolni a Jo reggelt Vietnam cimu filmt, ha rajta van a szinkron. Nem erdekel angolul, nem igy lattam gyermekkent tobbszor es nem igy emlekszem ra. Igy meg az akcios arat sem eri meg szamomra es valoszinuleg meg a turkalobol sem hoznam el. Pedig szamomra nagyon kedves film. Nekem Jo reggggggelt vietnaaaam es nem erdekel az eredeti hang. Sorolhatnam meg a peldakat, de nem teszem.

A dallas pedig ugyanez a kategoria szerintem. En ugyan egy forintot se adnek erte, se igy, se ugy, de akik naponta a tv elott ultek, mara mar nem a huszas eveiket taposo fiatalok es nem hiszem, hogy most szeretnek elkezdeni az eredeti szinkronnal nezni a sorozatot.
0