Keresés

Warner Home Video

2009. szeptember 8., kedd 23:21
"A túltermelésre, állandó költekezésre, birtoklásra, pazarlásra épülő gazdasági rendszerünk..."

Nagyszerű volt, nagyon örülök, hogy ezt ilyen jól leírtad!
0
2009. szeptember 8., kedd 23:17
Ne legyünk már ennyire álszentek! Ha valamit meg lehet venni 1000-ért, akkor egy normális ember nem fogja megvenni 3000-ért. (A gyűjtő-rajongó nem számít normális embernek...) Miért lenne a vásárló a hibás? A kiadók már rég tudtunkra hozták, hogy a megjelenéskor 3000 Ft-os film 1-2-3, legrosszabb esetben 4 hónap múlva 1000 Ft lesz. Persze a gyűjtő megveszi 3000-ért, de egy átlagos vásárló nem. De hibáztatható ezért? Rosszat csinált? Mert megvette a legális filmet? Ne vicceljetek! Nem a tízmillió milliárdos országában élünk. És biztos vagyok abban is, hogy a kiadónak az 1000 Ft-os eladásokon is van haszna. Persze kevesebb, mint a 3000 Ft-os filmen. De ők alakítják az árakat. Nem muszáj minden filmet több tízezer példányban kihozni. Nem muszáj a megmaradt készletet kiárusítani. Ez az ő döntésük!
0
2009. szeptember 8., kedd 22:32
Most jó lenne, ha a kritikákhoz hasonlóan itt is lenne egy "Hasznosnak tartod creeper hozzászólását?" gomb, mert azonnal rátenyerelnék az IGEN-re (3875. hsz.-től mindegyiknél).

Gyakorlatilag minden tényezőt sorra vett, amitől ez az egész rendszer rohad és egyre jobban fog rohadni. És végre előkerült az általam régóta megfigyelt tényező: a tudatos vásárlás -bármennyire szépen is hangzik- olyan válságot fog csinálni, amire még nem volt példa. A túltermelésre, állandó költekezésre, birtoklásra, pazarlásra épülő gazdasági rendszerünk, a fogyasztói társadalom csődje lesz, amikor egyre több ember teszi fel magának a kérdést: "Tényleg szükségem van erre?", "Tényleg most, ennyiért meg akarom venni, vagy ráér?". "Megér ez nekem ennyit?", és emiatt nemhogy többet fognak vásárolni, hanem még a mostaninál is kevesebbet. Ami a termelési kapacitások csökkenését, azon túl elbocsátásokat eredményez, a fogyasztók tömegének összességében még kevesebb pénze lesz, ami még inkább csökkenti az opcionális fogyasztási keretet (ebbe nálam minden olyan beletartozik, ami nem a közvetlen létfenntartáshoz kell, civilizált körülmények között), és így tovább...

Az én meglátásom, de bárki nyugodtan kijavíthat:

Egy gyártó eredendően a fennmaradt készletek miatt szokott akciózni, árengedményt adni, csökkentve ezzel a raktárkészletét, helyet csinálva az új, időszakosan jobban fogyó termékeinek (hiszen ha nem lenne költségvonzata, akár a végtelenségig tárolhatná ezeket, előbb-utóbb majdcsak elfogy...). Az elmúlt években legyártott készletek, és az egyre nagyobb tömegű igények miatt azonban ez a raktározási hajlandóság minimálisra csökkent (főleg a nyereség szinten tartása miatt, hiszen ez egy könnyen kontrollálható tétel, ellentétben a jogdíjak, az eszközök és a bérek "felülről szabályozottságával"). Ugyanakkor minden gyártási folyamatnál van egy minimális gyártási tétel, ami alatt egyszerűen be sem érdemes kapcsolni a gépsort, mert még az alap költségeket sem termeli ki, vagy olyan magas árat eredményezne, amit a vevők nem hajlandók megfizetni. Harmadszor pedig ott az internet térnyerésével a globális csere-bere, ahol ha egyvalaki felrak bármit, akár Kuala Lumpurban is, ahhoz már akárki hozzáférhet, ezzel pedig képtelen versenyezni bármilyen offline rendszer, ingyenessége miatt pedig bármilyen fizetős rendszer. A kiadók szerintem visszasírják azokat a szép napokat, amikor egy Pecsa-beli razziával döntő csapást tudtak mérni a hazai warez-kolóniára. Ráadásul megjelentek a "f*spumpák", akik a "mindegy mi és mennyi, csak sok legyen és olcsó" szellemében a fogyasztók legalsó rétegét is igyekeznek kiaknázni (ez lenne ugye a "999-es", a "99-es" és előbb-utóbb a "9-es körzet"). A négy oldalról "bekorlátozott" nagy kiadók vagy ráfekszenek az egyedi igényekre (kihasználva például a rétegfilm-kedvelők, a nosztalgiázók vagy mondjuk az eredetiszinkron-fetisiszták szegmensét), vagy ha már tömegtermék, akkor igyekeznek azokat minél gyorsabb termékélet-görbébe bekényszeríteni, hogy minél előbb újat lehessen pörgetni a "profit-keréken". Megjelenés - 6 hónap múlva akció - 1 év múlva joglejárat; "aki bújt, bújt, aki nem, nem...". Vagy ha ez sem megy, akkor van a "kapuzárási pánik", mint most a Warnernél.

És ekkor jön a DVD-fogyasztó réteg. Most azt kihagynám, hogy a paraziták (torrent/warez) közül hogyan és mivel lehetne átcsábítani az atkákat, mert ennek a kupacnak a kielégítése csak a zsarolásnak engedés útján történhet: "Legyen ez meg az, különben megint warezolni kezdünk!", ami nem vezet sehova (a jogról, mint kényszerítő erőről szintén nem írnék most, értelmetlensége okán). Szóval ott a fogyasztó, aki azt látja, hogy a DVD egyre olcsóbb, de még mindig csak egy szórakozási forma, és azt is látja, hogy előre kiszámítható, hogy mikor lesz akció. És akkor teljes joggal mondja, hogy "Hát, kéne, de az a hat hónap várakozás megéri nekem azt a két ezrest". Közben ott a csábítás a torrentre/warezre (pl.: a haverjai, akik szerint "Minek adsz ezért pénzt / vársz a megjelenésre, amikor ott a neten? Hülye vagy, vagy ennyire gazdag?"), az egyéb kiadások, a filmek utáni vágy, de a végső kérdés így is csak az: "Venni vagy nem venni?". Az eddigi lelkesedést, amik egy-egy megjelenést követtek, a fogyasztón levő prések miatt egyre inkább az elégedetlenség, sőt, legrosszabb következményként a dac határozza meg (ami egyébként egy tömegtermék természetes velejárója). A csendesebb, visszahúzódóbb fogyasztók majd lassan feladják az elveiket, szokásaikat, és "beleszürkülnek", mert rájönnek, időszakosan nekik is jobb, ha a saját érdekeiket nézik, mint hogy ezt feláldozzák egy halott ügy oltárán. Ne legyenek ugyanis illúziói senkinek arról, hogy a "szemétgazdag-profitharácsoló" kiadó nem a vevőivel fogja megfizettetni / fizetteti meg a kieső bevételeit, amik az akciósok és a wareztorrent-hangyaboly okoznak, és emiatt nem lesz egyre kevesebb vevő. Ugyanis csak velük tudja! Az államnak is sokkal egyszerűbb a már akolban levő birkáit gyakrabban és többet nyírni, mint újakat beterelni, nem? Az eddigi árcsökkentéseket még indokolhatta az, hogy maga a technológia is egyre olcsóbb lett annak elterjedésével, de ez mára, úgy tűnik, elérte a "csúcspontját", most jön a termékéletgörbe leszálló ága...

Hibás-e a kiadó? Igen, részben.
Hibás-e a fogyasztó? Igen, részben.
Hibás-e a torrent/warez? Igen, részben.
Hibás-e a jogrend? Igen, részben.
Mi a közös hibájuk? Hogy egyedileg nézik az érdekeiket, nem törődve a térbeli és időbeli következményekkel.
Jogos-e, hogy magasról tesznek ezekre a következményekre? Nem adható egyértelmű válasz, de biztosan nem etikus.
Jogos-e, hogy egymáson kérik számon a "keletkezett" helyzetet? Nem, hiszen egyedileg mindenki ugyanazt csinálja!
Számít-e így a hibájuk mértéke? Nem!
Képesek-e egyedileg változtatni ezen? Nem!

Ismerős ez a kérdéslista? Igen, sok egyéb mellett a környezetszennyezés és minden egyéb kizsákmányolás pont ilyen.

Az egyensúly ilyen körülmények között csak magától lesz képes kialakulni. Lesznek elit-kiadók, akik a mostani ár többszöröséért elégítik ki majd az egyedi (rétegfilmek) vagy más miatt korlátozott (pl.: türelmetlenség, birtoklás) igényeket, lesznek a fapadosok a középrétegnek, és marad egy-két "f*spumpa", a "mindegy, csak DVD legyen, és ne megint az ertéelklubot kelljen nézni"-rétegnek, és persze ott lesz a DVD-n kívüli világ, az online filmnézés, és a ma még nem is ismert technológiák, végül a DVD kihalását eredményezve. Addig pedig sok áldozat lesz, csődbement kiadók, elmaradt megjelenések, sírás-rívás, fogaknak csikorgatása, úgyhogy már most szólok:

"Tisztelt utasaink! Kapcsolják be az öveiket! Zuhanunk!".
0
2009. szeptember 8., kedd 21:53
igazad van.
az én véleményem/tapasztalatom:
- a házimozi sosem vonzott, sem az, hány csatornán fut körbe jar-jar binks :o) én mai napig szivesen nézek monoban, vhs-en ha úgy hozza a helyzet.
- sajnos cirka 1000 film után úgy érzem, most kezdődik csak IGAZÁN az igazi hajsza.
- új filmek=szarok. petákot nem adok értük. le se töltöm. megnézem tékában, kiadom, beveszem és jóllakok belőle. that s it.
- nemrég egy filmbarát ismerősöm leugatott, amiért teljes áron vettem egy számomra kedves filmet: "-hát igen, akinek futja rá. én megveszem majd a turkálóból." vedd bazmeg, én meg addig is erre élvezek el...lehet, kicsit sarkítottam.
- mindig lesznek gourmanok, ez nem vitás. a kérdés csak az, kinek éri meg őket kiszolgálni. amikor azt kapom, mert egy amerikai extrás lemezt össze merek vetni egy fapados hazaival, hogy: - elég ez ide, akinek meg kell, megveszi kintről. nos, akkor ott nem a pénztárca a probléma.
az ilyenek után mindig al pacino asszony illatás nagymonológja jut eszembe, amikor szegény legény oldalán kiáll. 990. meg lehet venni, és megtekinteni :o)))
0
2009. szeptember 8., kedd 21:45
És igen, arra is számítottam, hogy valaki egyből gúnyolódni kezd és mindent kiforgat.

Ezért teljesen, totálisan felesleges (volt) szóbahozni (bármikor is) ezt a témát, mert hiába magyarázza meg bárki is a dolgok okát és jelentőségét, reálisan, és jól érthetően, úgyis erre téved valaki, aki győzni látszik a rutinjával.

Szerintem lapozzunk, egyszer s mindenkorra.
0
2009. szeptember 8., kedd 21:38
akkor NE rakja ki a 3-4k-s filmet 1 hónap múlva 1k-ért, mert leszoktat arról, hogy drágbban vegyem. és bocsánat, de nem vagyok jótékonysági intézmény! miért nem mondod mindjárt azt, hogy a havi jövedelmem 10%-át utaljam át szegény kiadónak? ennyiért adja, ennyiért veszem meg. annyi pénzem nincs, hogy kilapátoljam az ablakon.
0
2009. szeptember 8., kedd 20:35
Hozzáteszem még, biztosan lesz, aki ezen határtalanul felháborodik, ezzel nem tudok mit kezdeni, és olyan is, aki belemenne a részletekbe, hogy "miért adjak egy fapados, akármilyen filmért háromezret, nekem ennyit nem ér, blabla", de amikor A dolog, mint extrafullos szuperkiadvány rendelése hirtelen ugrásszerűen megnő a hírre, miszerint az egyébként sem csődbe taszító 1990.-ről 990.-re lement az ára, akkor senki ne jöjjön nekem azzal, hogy az akciós áron vásárlás oka a kiadvány minősége.

Tudnék még címeket sorolni, tucatjával, A dolog csak egyetlen példa a sok-sok közül.
0
2009. szeptember 8., kedd 20:27
Alapvetően tisztában kell azzal lenni, hogy amennyiben az ember egy terméket harmadáron megvásárolhat, határtalan öröme mellett számolnia kell a következményekkel. Hisz a kiadó az adott koronggal nem azt a bevétel tervezte, amit 990.-es értékesítéssel elérhet, hanem azt, amit 2990.-essel.

Ezt mindig elfelejtjük a te dvd gyűjteményed topicban, csak játsszuk a májert, hogy "mekkora király vagyok, amiért ennyire olcsón vásároltam!". Nem tesszük hozzá, hogy "lett volna pénzem teljesáron is rá, de ezért vagy azért nem tettem, és leszarom, hogy ezáltal kevesebb megjelenés lesz, vagy nem lesz exkluzív csomagolás a következő sikerfilmnél, esetleg lemarad az extralemez".
Mindenki megreked azon a szinten, hogy márpedig olcsón vásárolni király, menő, és jó. Hiba.

És máris jön a kontra, hogy "akkor most én vagyok a szemét, amiért megveszem az akciós filmet, amit A KIADÓ tett ki a polcra???", melyre máris közlöm, hogy nem, dehogy, ha ott van, természetesen el lehet vinni gond nélkül, de át kéne gondolni, hogy ha mindenki, akinek valóban kellett a film, hajlandó lett volna rászánni megjelenéskor a 2990.- Ft-os árat, akkor NEM LENNE MIT kirakni 990.-ért. És innen könnyen eljutunk a következő kapocshoz, hogy a kiadó a tervezett pénzénél van, nem kell megjelenéseket elhalasztani, befagyasztani, lefújni, mehet az exkluzív csomagolás, satöbbi, satöbbi, mert van rá pénz, a fogyasztó nem csak áll és vár, és a száját jártatja, hogy miért nem vásárol, hanem vásárol.

Ez tehát az a szemlélet, mely a fogyasztót okolja, hisz ki nem vette meg a készletet teljesáron, amiért ki kell árusítani a töredékéért? A vásárló.

Ennél értelmesebben ezt nehéz elmondani, ezzel valaki vagy egyetért, vagy nem, ez másodlagos, de a jelenség létezését letagadni nagy hiba lenne.
0
2009. szeptember 8., kedd 20:16
Ebben nagyon sok igazság van. Egykor mindent vettem, amiről csak azt gondoltam, hogy tetszhet, rengeteget látatlanul is. Mára csak elég óvatosan, csakis azt, amire nagyon nagy esélyt látok, hogy tetszik majd, vagy tényleg nagy kedvenc, azt pedig már nem, amire úgy emlékszem, mintha egykor bejött volna.

Ha egy-két éve jött volna rám a mozizzunk-hullám, valószínűleg minden harmadik filmre beülnék, de most jött rám, és eddig egy film jutott július végére, egy meg a múlt hétre. Nem is döntő a mozijegy ára, egész egyszerűen vagy érdekel a film, vagy nem.

Természetesen vannak még izgalmas címek, melyeket nagyon szívesen vennék, veszek is majd, olyanok is, melyeknél nem nézem az árcédulát, és nem spekulálok (Dark City), de hozzá kell tennem, a kiadók kiszámíthatatlansága súlyos kiszámíthatóságot vont maga után, azaz vannak, lesznek olyan címek, melynél ülök a babérjaimon, és akcióra fogok várni. Nem sajnálom, amiért teljes árat adtam, de felismertem, hogy nem mindig kell összekapkodni mindent, hogy aztán akár csak a polcon pihenjen megnézetlenül, miközben már harmadáron is adják.
0
2009. szeptember 8., kedd 20:00
ez nagyon igaz, hogy jobban válogat az ember. emlékszem a dvd hajnalán jó sok filmet csak azért vettem meg mert "dvd" meg referencia minőségű kép és hangminőség...  ez lecsengett és utánna szép igényesen összeválogatott gyűjteményt kezdtem el összerakni. most a bd már nem tud annyira lázba hozni. persze sokkal jobb meg minden, de nincs akkor áttörés mint volt a 4:3-as szar magyar szinkronos vhs és az eredeti képaránnyal rendelkező "kristály tiszta képpel és hanggal" rendelkező dvd között ahol sok extra mellett még hangot és feliratot is válogathat az ember... Pár hónapja még "dillemám" volt, hogy huhh ha itt a blu ray vegyek e még dvdt? hát veszek én ezután is... sok film számomra nem éri meg a két-háromszoros árat, valamiben meg kivárom a blu rayt. nem kapkodom el, nem veszek meg minden szart hanem megválogatom hogy szép és igényes gyjteményem legyen ezután is. pl bd gyűjteményem fénypontja kétségtelenül a David Lean féle A Passage to India lemez.. nah, számomra ezért találták ki a blu rayt és nem jason statham 500. faxságára...  bocs ha kicsit off voltma...
0
2009. szeptember 8., kedd 19:50
Nem, de valahogy még is, a hozzászólásaitok alapján - több embernek is innen a fórumról - olyan érzése van, hogy alapvetően mi, a fogyasztók vagyunk a hibásak. Ez biztosan nem lehet véletlen. De tudom, mindenki más hülye, csak ti vagytok az okosak és a tévedhetetlenek...
0
2009. szeptember 8., kedd 19:48
Én sem hiszek abban, hogy az a réteg, akik korábban tisztességesen vásároltak DVD-ket, egyszerre csak átültek a tévétől monitor elé letöltött filmeket nézni. Hacsak nem lettünk hirtelen HTPC-nagyhatalom.

Szerintem:
- elmúlt az újdonság varázsa, amit a házimozi/DVD jelentett
- lassan minden valamirevaló rajongótáborral rendelkező film megjelent, a személyes gyűjtemények kikerekedtek, mindenki megvette azokat a filmeket, amikért úgy gondolta, hogy valaha pénzt ad
- amik maradtak, azoknak a jogait valamiért rohadt drágán adják
- az új filmek meg egyszerűen nem jók, pont elég egyszer kifizetni értük a mozijegyet és elpazarolni két órát

Én speciel CD-kre és anime DVD-kre költök mostanában, még a BD-ket is alaposan megválogatom. Az animékben legalább vannak új ötletek, nem újrafelhasznált franchise-restartok folytatásának 3D rimékjei.
0
2009. szeptember 8., kedd 19:35
a 3862-es hozzászólásomban említettem valahol a fogyasztót?
0
2009. szeptember 8., kedd 19:28
Nagyon szeretem a magyar szólás-mondásokat. Nagyon tanulságosak. Ide illik az, hogy: "Más szemében a szálkát...". Folytassam?

Egyéb iránt emlékeim szerint csak TI vádaskodtatok itt, hogy mindenről a fogyasztó tehet, mert gagyit vesz, másol, stb.
0
2009. szeptember 8., kedd 19:09
nálunk nem ennyi lesz :D
0
2009. szeptember 8., kedd 18:57
vádaskodjatok csak, ha attól jobb kedvetek lesz.
0
2009. szeptember 8., kedd 18:53
Naná, hogy a mi hibánk! Most majd megkapjuk a magunkét, mert majd jól kivonulnak, és akkor aztán ki lesz szúrva ám velünk!!!
0
2009. szeptember 8., kedd 18:37
mert talán az én/mi hibánk?
0
2009. szeptember 8., kedd 18:35
a kalóz témáról az a véleményem, hogy vannak akik megrögzött letöltők, ők akkor sem vesznek DVD-t ha ingyen adnák. ők ebben élik ki magukat. mi meg abban, hogy megvesszük.  De kalózok akkor is voltak, amikor 7000 forint volt egy cím. Sőt, most hogy olcsóbb, szerintem kevesebben töltenek, és többen vesznek. Úgyhogy a kalózkodásnak a mostani helyzethez semmi köze nincs. Egyszerüen a rossz árpolitikával saját magukat tették tönkre a kiadók.
0
2009. szeptember 8., kedd 17:09
hogy ne okozzon problémát az átszámítás :) 40-50ron:  2.300.- - 3.200. forint
0
2009. szeptember 8., kedd 17:07
volt szó az xpress részéről a romániai dvd árakról, múlt 7végén voltam kint, 50 ron az új(abb) filmek, és ami már akciós, de akkor az már régebbi megjelenés 20-30ron, de jellemzően 40rontól felfelé vannak. ezeket egy EW, MM-szerű, illetve egy "real" ("tescos") szupermarketben néztem.
0
2009. szeptember 8., kedd 16:58
baromi könnyelmű dolog mindent a kiadók nyakába varrni. én is emlékszem idióta leárazásokra (egyik kedvencem a KÜLÖNVÉLEMÉNY, melynek ára néhány hónap alatt megfeleződött) vagy olyanokra, melyek a kiadó hibáján kívül történtek (SPI -> klub publishing jogfelvásárlás), viszont ezek a leárazások egyáltalán nem voltak általánosak. mondjuk 50 filmet érintettek vagy 100-at vagy 200-at, vagy 500-at, de még ez a szám is elenyésző a több tízezres választék mellett, s volt olyan kiadó, amely a véksőkig tartotta magát az árpolitikához (néhány kis kiadó most is próbálja magát tartani, miközben már az 1.990 ft-on kiadott filmjeikre is fújnak). de ez már évekkel ezelőtt történt, mostanában már nem lehet tervezni. igen, részben ez néhány kiadó hibája, de nem csak az övék. messze nem. de nyugodtan büntethetitek őket, ahogy eddig is, már most megvan a böjtje. :)
0
2009. szeptember 8., kedd 16:56
lehet nem is ő a buta
csak jó üzletember :)
0
2009. szeptember 8., kedd 16:50
Egy szavazat részemről is ide. Miért legyek én jófiú, hogy premier idején megvegyem a filmet 3-4K-ért, hogy aztán szívjam a fogam, mert a büdösbunkó nyócátalánost végzett megvegye 1K-ért tescóóóban, akinek még csak nem is érték egy film.
0
2009. szeptember 8., kedd 16:35
sztem meg magyar mentalitás 100% :)
0