Jan!
"Az áruházi lopás deklaráltan szabálysértés, esetleg bűncselekmény. Ennek ellenére az multiknál gátlástalanul tömik magukba az emberek a péksüteményt, isszák az kólát, de egyiket sem fizetik ki. Láttam már olyan családot, ahol 5 gyerek tömte a fejét, jóllaktak, aztán szépen kisétáltak, mivel fizetni valójuk nem volt."
Olvasgatom itt a topicot, de erre reagálnék...
Nem mindenki tolvaj attól, hogy egy áruházban megbont egy üdítőt vagy megtör egy kiflit. Nekem pl. két gyerekem van, egyikük 3 és fél éves, a másik 10 hónapos. Ha egy ilyen nagyáruházban járunk, gyakran előfordul, hogy kinyitunk egy üdítőt, vagy elmajszolnak egy-egy kiflit, de soha nem jutott eszembe, hogy eltitkoljam a fogyasztásainkat.
Egészen friss történet, a tengap délutáni. A nejem a nagyobbik gyerekkel vásárolgatott a DM-ben, én a kicsivel mentem a gyógyszertárba. Miután végeztünk a patikában, mentünk mi is a nejemék után, ahol a lányom éppen az egyik polcnál matatott. Mindig rászólunk, hogy ne piszkálja a polcon lévő árut, de most egy pár másodpercre kicsit kisebb figyelmet fordítottam erre, meg is lett a "baj". Tetszettek neki a színes fültisztító pálcikás dobozok, az egyiket megrázta, ami ettől kinyílt, és a benne lévő 50 db pálcika szanaszét szóródott a polcon. Mindenekelőtt a kisasszony megkapta a magáét, volt is sírás-rívás. Hát még akkor, amikor közöltem vele, hogy a zsebpénze fogja bánni, mert az okozott kárt neki kell majd állnia. Később azért megnyugodott és bocsánatot kért. A pénztárhoz elvittük az üres dobozt, a lányom utolsó tételként átadta a pénztárosnak, és megmondta neki: "Sajnos ezt véletlenül kiborítottam." Beblokkolták, kifizettük.
Ma délelőtt épp a családi költségvetést készítettük, osztottunk, szoroztunk az asszonnyal, amikor - már nem is tudom, miről - eszébe jutott a háttérben játszó lányomnak, hogy restanciája van. Elővette a zsebpénzét, és kivett belőle 2 db százast.
149 forint volt az általa okozott kár!
Neki a két százas két kör egy áruházi gyerekjátékon, vagy másfél gombóc fagyi... mégis kifizette volna.
Szóval abban egyetértek, hogy a fejekben kellene rendet rakni, de nem mindenki bűnöző, akinek a gyereke kiflit majszol a Tescóban.
És ha már Tesco, csak a poén kedvéért írom le a szintén tegnapi esetet. Havi nagybevásárlás, volt benne pár póló is. Fizettünk (gyerekek által majszolt kiflit is), majd irány a parkoló. Fel se tűnt, hogy a kijáratnál beindult a riasztó. Jön a biztonsági őr, kiderült, az általam tolt kosár volt a ludas. A felező algoritmus alapján megfogtam az összes pólót, és alávetettem egy tesztnek: beriasztott. Az őrnek így nem kellett feltúrnia mindent, megkereste a pénztáros által kifelejtett lopásgátlót, majd eltávolította. Közben viccesen szabadkoztam: "Fel se tűnt, hogy miattam riaszt. Igaz, akkor is mindig ezt csinálja, ha éppen lopunk valamit."
Az egyik őr jót mosolygott, a másik is biztos értette a tréfát, de ő nem nagyon szerette... ;-)
Na, szép napot mindenkinek!
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.