Nem, itt az elvről van szó. Ez a "pihenjünk meg" nem szólhat egy vásárlónak, aki itthon többet fizet azokért a kiadványokért, amit más nyelvterületen full extrásan kap meg. Itt arról van szó, hogy a kiadók iszonyú sokat keresnek a kiadványokon (annak ellenére, hogy folyton sírnak a bevételeik és a kalózkodás miatt), és a magas árakhoz képest a vevőnek igenis joga, sőt kötelessége, hogy bizonyos ellenszolgáltatásokat elvárjon. Ezt a jogosságot pedig a nyelvterület miatt elvitatni pusztán üzleti szempontok alapján teljességgel elfogadhatatlan.
Sokat fizetünk ezekért a kiadványokért, pedig nem új technológiáról van szó, hát igenis magasra tesszük a lécet és igenis elvárjuk, hogy ehhez a másik oldal partner legyen. Nem vagyunk sem másodrangú állampolgárok, sem hülyék, akikre mindent rá lehet sózni az adható legmagasabb áron. Ez elvi kérdés. Én magam nem igénylem, de támogatom és elismerem azok igényét, akik viszont igen.
A másik témához nem tudok hozzászólni, mert nem teljesen értem, hogy mi köze korábbiaknak ahhoz, hogy diplomát sem adnak középfokú nyelvvizsga nélkül. A nyelvtanulással senkinek nem volt semmi problémája.
Az utolsó gondolatodnak ellent kell, hogy mondjak, mert hibásnak találom a logikáját. A filművészet ugyanis, -mint alapvetően vizuálás ága művészeteknek- nem egy bizonyos idegen nyelv közvetítésével jut el a befogadóhoz. Sokkal inkább képek, a fények, a montázs és a műfaj megannyi rafinált eszközén keresztül. Ugye elég, ha most csak arra gondolok, hogy a híres Brüsszeli Tizenkettő háromnegyede némafilm volt... :) Azt írtad: "...a filmrajongáshoz pedig az is hozzátartozik, hogy a filmművészet befogadni kívánt kommunikációs formájával tisztában legyünk". Csakhogy! A korábbi logikán haladva sokkal inkább hozzátartozik a filmművészet élvezhetőségéhez a filmtörténet, a filmesztétika, az egyes iskolák, alkotók, módszerek ismerete, mint az alkotók eredeti nyelvének ismerete - mégsem mondom azt, hogy csak egy Réz András tekinthető igazi filmrajongónak.
Utolsóként megjegyezném: részemről mindig az alkotók eredeti nyelvén nézem a filmeket. Ennek ellenére nem bírtam ellenálni az érvelésedben megbújó intellektuális kihívásnak. :)