Én akkor "úsztam el", amikor még évekkel ezelőtt volt olyan pár hónap, hogy "átálltam" a CD-kre: akkor nem vettem DVD-ket, csak CD-ket. Utána pár hónapig DVD-k, majd pár hónapig megint CD-k... Szóval ha több pénzem lett volna erre a célra, akkor mehetett volna párhuzamosan, így nem maradok le több tucat (na jó, több száz) filmről / kiadványról. Ezek nagy részét sikerült pótolnom, vagy így, vagy úgy. Tehát innen, onnan, amonnan... ;-) Mondjuk CD-kből van egy kis lemaradásom... :-O Szóval olyan drasztikusan én sem költöttem volna többet, nyilván ment volna máshová is a pénz.
Számoljunk egy kicsit: tegyük fel, hogy van heti 100e Ft-om (havi 400e Ft). Egy százas elmegy a számlákra, egy másik mondjuk kajára, a következő meg a "hobby"-ra. :-D A negyedik maradna a számlámon - akkor nyilván újra lenne bankszámlám. Most tegyük fel, hogy az asszonykámnak is van ugyanennyije. Egy százas megy a lurkó(k -> nyilván több lenne)ra, egy másik az Ő hobby-jára / egyéb dolgaira, kettő meg maradna a számláján. Tehát havi szinten maradna 300e Ft-unk - persze ha nem jönne közbe semmilyen extra kiadás. Eltelik egy év, kettő, öt... Na, hogy is állunk anyagilag? Hát kérem, ez a nem mindegy! Lehetne még ragozni, ha mondjuk 500-500e Ft-ot keresnénk és így tovább. Tudom, hogy nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni, de az asszonykám spórolós fajta! ;-)
Így azért - feltételezve sokmindenki számára az anyagi biztonságot - kisimulnának a vonások az emberek arcain, kicsit nyugodtabb, békésebb lenne a világ. Vagy túl naiv vagyok? Nem lenne gond, ha valakik egy adott cég árbevételére lennének kíváncsiak, mert az nyugodt szívvel közölhető lenne, hiszen miért is ne? Nem menne az anyázás, hogy ne kotorássz más zsebében, meg mi közöd hozzá, hanem csak közölnének egy összeget: x millió Ft. Az szép! - mondaná mindenki. Most mi van? Titkolózás, miegymás... az okok világosak - túl nagy ott a jólét! "Egyszerű" emberek álmodni sem mernek akkora összegekről... mondjuk lassan már álmodozni sem... Na, befejezem a "sírást", ha már az álmodozásnál tartottam, megyek, elteszem magam holnapra.
(Nekem kb. ennyi van, ami még ki sincs bontva... ;-) )