Keresés

a te bd gyűjteményed

2007. október 29., hétfő 13:00
A következő HD lemezeket kaptam az elmúlt napokban: 32.: Vad vágyak BD (angol PCM5.1, magyar felirat), 33.: Orvlövész HD DVD (DDPlus 5.1 angol, magyar felirat), 34.: Árnyék nélkül - rendezői változat BD (angol PCM5.1, magyar felirat), 35.: Motel 2. rész - Unseen Edition BD (angol PCM5.1, magyar DD5.1, magyar felirat)

0
2007. október 28., vasárnap 2:28
"de az én rendszeremen (Denon erősítő) 2.0-ás PCM hang, sohasem szólt úgy mint mondjuk a DTS. Koncerteknél például."

Hát sztereó hangot 5.1-el összehasonlítani olyan, mint almát a naranccsal. Eleve más keverésről beszélünk, így a minőségüket már nincs is értelme összehasonlítani.

True Dolby nincsen, csak Dolby TrueHD. Ahogy már írták előttem, ez veszteségmentesen tömörített, vagyis kitömörítés után megegyezik az eredeti PCM-mel. Mindössze annyi az előnye, hogy kisebb helyet foglal, minőségben nincs különbség.

DTS HD MA: dettó, ráadásul lefelé kompatibilis a sima DTS-el.

"Plusz mi értelme van egy ilyen 4.0-ás keverésenke???"

Szerencsére a csatornák száma teljesen független a hangminőségtől :)

Oké, a hátsó hangfalakból ugyanaz szól, és nincs külön mélynyomó csatorna sem (figyelem, attól még lehetnek akár 20hz-es mélyhangok is mind a 4 csatornán), de ez a filmek 90%-ánál amúgy sem oszt vagy szoroz.

Ezekről az új hangformátumokról (DD+, TrueHD, DTS HD, DTS HD MA) azt kell tudni, hogy koax/optikai kábelen nem tudja a lejátszó kiadni, csak ha a hangsáv tartalmaz sima DD/DTS adatot is, de nyilván ez nem ugyanaz a minőség. Csak úgy lehet őket lejátszani, ha van a lejátszóban dekóder, és akkor 5.1 analóg kimeneten keresztül, vagy pedig HDMI kábelen keresztül, HDMI-s erősítővel. Persze még vannak olyan variációk is, hogy a lejátszó dekódolhatja a hangot PCM-be, és korábbi HDMI-s erősítők ezt tudják fogadni akkor is, ha nincs bennük dekóder.
0
2007. október 27., szombat 20:01
Köszönöm! Sokat okosodtam! :) Még messze vagyok a HD lejátszó vásárlásától, de azért jó képben lenni!
0
2007. október 27., szombat 18:58
a dts szerintem 1536kbps és nem 1509...
0
2007. október 27., szombat 18:38
Dolby Digital: mint a DVD-nél. Blu-ray esetén általában 640 kb/s tömörítést használnak, HD DVD-nél 448 kb/s a maximum használható. Mind a HD DVD, mind a Blu-ray lejátszóknak kell támogatniuk.

DTS: akár a DVD-knél, csak 1509 kb/s az inkább használt tömörítés. Minden Blu-ray és HD DVD lejátszónak támogatnia kell a dekódolását minimum sztereóra, és a digitális kimeneten való kiküldését is külső erősítőhöz.

Dolby Digital Plus (DD+): egyfajta fejlesztett Dolby Digital, hatékonyabb tömörítéssel és magasabb bitrátával, akár 7.1 diszkrét csatorna támogatásával. Blu-ray esetén valahogy úgy van kódolva, hogy van egy "core" 640-es DD, és ezen felül van egy DD+ rész. Blu-ray-nél opcionális, nem kötelező ismernie a lejátszóknak, általában csak a "core" 640-es DD-t játsszák le.

HD DVD esetén nem tartalmaz ilyen "core" részt, csak a sima DD+ részt, 640 vagy 1509 kb/s tömörítéssel. Ez úgymond az alap HD DVD hangszabvány lenne, így minden HD DVD lejátszónak kezelnie kell.

DTS-HD High Resolution: leginkább hasonlítható a DD+-hoz, csak mindig tartalmaz egy "core" részt, ami sima DTS. Blu-ray és HD DVD-nél is opcionális, általában csak a "core" 1509-es DTS-t kezelik le belőle.

PCM: tömörítetlen hang. Minden Blu-ray lejátszónak kezelnie kell a 16 és 24 bites változatot is. HD DVD-k esetén vsz 2 csatornára van limitálva (minden bizonnyal helyproblémák miatt).

Dolby TrueHD: veszteségmentes tömörítés (kb mintha zippelve lenne), így lejátszás közben végülis megegyezik a minőségét tekintve a PCM-mel. Támogatása a Blu-ray lejátszóknál opcionális. Mivel itt nincsen "core" része, mint a DD+ esetében, ha a lejátszó nem támogatja, nem tud vele mit kezdeni.

HD DVD-nél minimum kell kezelni a 2 csatornás változatot, de a legtöbb lejátszó 5.1-es is kezel. Pont ezért itt tartalmaznia kell egy "core" DD+ hangsávot is, és ha a lejátszó nem kezelné az adott csatornás TrueHD-t, akkor a DD+-t használja belőle.

DTS-HD Master Audio: veszteségmentes tömörítésű. Hasonlóan a DTS-HD High Resolution-hoz ez is tartalmaz egy sima DTS "core" részt. A Blu-ray és HD DVD lejátszóknál is opcionális a támogatása. Ha a lejátszó nem kezeli, akkor a sima DTS-t olvassa csak belőle.

Highdefdigest cikkje alapján
0
2007. október 27., szombat 17:52
Itt találsz egy elég jó leírást a DolbyTrueHD és a DTS-HD hangsávokról:

http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=871&aid=1

A PCM hangsávval nem foglalkozik, de azt hiszem amúgy tudja mindenki, hogy az teljesen tömörítetlen. BD lemezeken található meg, általában 5.1-ben, de akad 6.1 és 7.1-es is (nekem ilyen pl a Descent BD-m). A DVD lemezeken található DTS hangsávnál messze tisztább, dinamikusabb, egyszóval jobb.
0
2007. október 27., szombat 16:51
Mivan? :-) Akkor ez totál ugyanaz a hangsáv lesz... :)

Ideje lenne egy kis áttekintés az új HD hangformátumokról...

PCM: Ez a tömörítetlen hang ugye? Lehet hülyeséget kérdezek de mivel ezen nincs semmilyen tömörítési eljárás, Dolby Digital, meg DTS dekóder sem kell hozzá? A PCM hang is lehet 2.0, ilyen van sok zenei DVD-n is. És lehet 5.1-es, vagy 6.1-es akár. Jól mondom? HD hangformátumokat még nem volt szerencsém meghallgatni, de az én rendszeremen (Denon erősítő) 2.0-ás PCM hang, sohasem szólt úgy mint mondjuk a DTS. Koncerteknél például. Pedig elméletileg ez volna a legtökéletesebb hangdormátum... Vagy nem?

True Dolby: Ilyet is láttam már leírva. Ez mit jelent? Ez egyfajta tömörítési eljárás? A Dolby továbbfejlesztése? De ha igen, miért kell tömöríteni, hisz elméletileg ezért találták ki a HD adathordozókat, a megnövekedett kapacitás miatt...

DTS HD Master Audio: Na ezt meg most látom így először leírva... Ez meg a DTS továbbfejlesztése lenne? A kérdés ugyanaz mint a Dolbynál... Plusz mi értelme van egy ilyen 4.0-ás keverésenke??? :)

Derceto? :)
0
2007. október 27., szombat 13:01
Pedig de. Ha borító szerint DTS HD Master Audio 4.0 :)
0
2007. október 27., szombat 12:40
Engem is komolyan érdekelne az Edard Scissorhands specifikációi, és minősége... Kép, hang, extrák... Azon már talán nem az a hülye 4.0-ás hang van... :)
0
2007. október 27., szombat 10:16
Kedves Derceto, írnál pár sort erről a filmről?
0
2007. október 27., szombat 9:39
Gratulálok Derceto! A Planet Earth nekem is a beszerzendők listáján van :)
0
2007. október 27., szombat 3:05
Kösz szépen. Akkor továbbra is remélem, hogy még idén befut...
0
2007. október 27., szombat 1:41
Passzolom a kérdést. A nyári bejelentés óta nem hallottam új információt erről a rendszerről. Azt tudom, hogy a BD-P2400-at törölték, a BD-UP5000-hez pedig még mindig nincs pontos megjelenési dátum.
0
2007. október 27., szombat 1:07
Éreztem, hogy valami lemaradt. Persze a Royal Space Force nem a szokásos BD-méretű tokban van, hanem egy dupla DVD méretű díszdobozban... egy másik polcon.

0
2007. október 27., szombat 1:00
hú, hatalmas gratula! az ollókezű, az álmosvölgy és a halott menyasszony miatt különösen irigyelve vagy! :) no meg persze a lejátszó se semmi, majd írjál róla pár sort.

mivel te nagyon otthon vagy bd ügyekben ezért szeretném megkérdezni, hogy nem tudod-e hogy a samsung ht-bd2 házimozi rendszer még idén eljut-e hazánkba vagy sem? Mert azzal lepném meg magam karácsonyra(főként amiatt hogy így nem kéne apránként felépítenem az új rendszert), de félek, hogy erre még bőven várnom kell...
0
2007. október 27., szombat 0:57
Majd írok ha... khm... lesz min megnézni :)
0
2007. október 27., szombat 0:52
hűha! gratula hozzá! majd írsz egy-két szót a kiadványok minőségéről?
0
2007. október 27., szombat 0:39
majd bizniszeljünk. :)
0
2007. október 27., szombat 0:37
Na megérkezett végre az első komolyabb kör. Így áll most a gyűjtemény:

A Paprika épp kölcsönben van, ezért szerepel itt "virtuálisan" :)

És pár napon belül elindul hozzám ez a szépség is:

Sony BDP-S500

0
2007. október 24., szerda 13:56

jaja, kivonultam a filmes piacról :))
0
2007. október 21., vasárnap 16:52
Biztos jó lesz majd, jövő év elején dobják piacra.
0
2007. október 21., vasárnap 15:37
Mi a vélemény a Samsung BD-UP5000 hibrid-lejátszójáról?

0
2007. október 21., vasárnap 15:14
Ok. Én hivatalosan elképedtem egy The Chronicles of Riddick HD-DVDrippen.

0
2007. október 21., vasárnap 12:33
Én PayPal-t használok.
0
2007. október 21., vasárnap 11:03
kb így gondolkozom én is. még nem jelent meg olyan film ami miatt nekem megérné váltani.

0