Keresés

Klasszikus magyar múvik DVD-n!

2007. július 10., kedd 11:05
Bocs: Filmlabor = Filmintézet
0
2007. július 10., kedd 11:00
A rendezőnek mi is több levelet küldtünk. Választ nem kaptunk felkéréseinkre. Szerencsére a Kopaszkutyához sok extra lesz Schuszter Lórántnak köszönhetően. A képminőségért még küzdünk (az eredeti hang már megvan), de sajnos nemrég azt az információt kaptuk a Filmlabortól, hogy a rendező úr letiltotta a jobb képanyag átadását. Ami megint csak érdekes, mivel semmiféle szerződéses viszonyban nem állunk vele. A régi reflexek sajnos működnek...
0
2007. július 10., kedd 10:33
Döbbenetesek a levelek. A maga módján mindenkinek van valami igaza. Én is írtam Szomjas Györgynek, de nemhogy válaszra nem méltatott, el sem olvasta a levelemet. Felhívtam a figyelmét nemcsak azokra a realitásokra, amik a magyar filmek (igényesebbjeinek) kiadása körül vannak (ezeket többünk jól tudja), hanem arra a faktorra is, ami szerintem legalább olyan fontos, és kétlem, hogy sokaknak eszébe jutna. Az időre. A magyar filmtermés java az utóbbi majdnem 20 évben semmilyen formában nem volt hozzáférhető. Ezalatt generációk nőttek fel, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyenek a magyar filmek, jobbára azt sem tudnák megítélni, hogy szeretik-e őket vagy sem. Mivel ez a réteg tenné ki a DVD-vásárlók zömét, nem olyan mindegy, hogy most kerülnek-e kiadásra filmek, vagy nyolc-tíz év múlva. (Megjegyzem, máris késő!) Olyan termékkategóriának, aminek nincs számottevő kínálata, nincsen vevőköre sem! Elég ha példaként a színházi felvételeket hozom fel, amiből jelen tudomásom szerint 3 darab kapható ma. Ha most kiad valaki egy ilyet, csodálkozhat, hogy nem veszik...! Minimum több száz darabnak kaphatónak kellene lenni ahhoz, hogy egyáltalán ilyen kérdéseket fel lehessen tenni.
Személy szerint minden tiszteletem a Fantasy Film-é az erőfeszítéseiért, ezt akkor is ilyen határozottan ki kell jelentenem, ha én egy pár dolgot másképp csináltam volna. A kiadott filmek nagy részét megvettem, és azoknak a kép- és hangminőségét minden esetben elfogadhatónak, korrektnek találtam. Biztosan lehetne jobbat is, de örültem ennek is. Jobb lett volna kétrétegű lemezeken kiadni a színes és 60-70 percnél hosszabb filmeket, de most már úgy tudom, a többi olyan is lesz. Bárcsak még sok-sok film megjelenne...
Makranczy György
0
2007. július 9., hétfő 18:31
Hol lehet beszerezni???
0
2007. július 9., hétfő 18:05
Hol lehet beszerezni és mennyiért?
0
2007. július 9., hétfő 17:52
Nem megyek!
Amúgy Stohl András, és igen a vonatos.
0
2007. július 9., hétfő 17:49
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2007. július 9., hétfő 17:39
Menny már!
A Stahl Andrásos vonatos?
0
2007. július 9., hétfő 15:56
Tisztelt Kárpáti Gábor!

Köszönöm a tájékoztatást! Sajnálattal tapasztalom újfent, hogy idehaza a saját filmjeink kiadása körül mutatkozik a legtöbb probléma, pedig az egyszeri ember azt hinné, hogy Magyarországon magyar filmet megjelentetni a legegyszerűbb dolog.
Mivel nem ismerhetem a részleteket, ezért nem szeretnék állást foglalni, mindazonáltal elszomorító, hogy még e területen is csak a marakodás tapasztalható. A Fantasy Film kezdeményezésének nagyon örültem, örülök s kívánom, hogy az ellentéteket tisztázva sikerüljön megjelentetni ezeket a filmeket, ahogy a 30 részes Hunnia-csomag további kiadatlan darabjait is!
További magyar filmeket is szívesen látnék Önöktől, akiket a hazai filmtermés egyik legjobb kiadójának tartok.

Kiadványaik lelkes vásárlójaként, üdvözlettel:
Bácsi Attila (téglagyári megálló)
most posts by TM
0
2007. július 9., hétfő 15:03
Már megjelent.
0
2007. július 9., hétfő 13:35
Jöhetne DVD-n az EURÓPA EXPRESSZ!
0
2007. július 9., hétfő 13:31
Hát, ez tanulságos levél volt ... Manapság semmit nem könnyű itt véghezvinni.
0
2007. július 9., hétfő 13:08
Kedves Téglagyári Megálló és a többiek!
A Luca széke hasonlat sajnos igaz, de hogy lássátok, milyen küzdelem kiadni ezeket a filmeket, álljon itt két levél mindenféle kommentár nélkül...

Szomjas György levele a kiadóhoz:
Tisztelt Uraim!

Legutóbbi (január 22-i) levelemben kértem, hogy filmjeim további dvd kiadásától álljanak el. Ezt a levelemet azért nem hoztam nyilvánosságra, mert azt reméltem,hogy hajlanak a kompromisszumra. Most azt hallom, hogy kérésemnek nem kívánnak eleget tenni, és a kiadáson dolgoznak.

Megismétlem kérésemet: filmjeimet: a Kopaszkutyát és a Rosszembereket ne adják ki dvd-n!

Számomra nem bizonyultak megfelelő partnernek, ezért azt kérem, hogy egy héten belül a Fantasy Film írásban nyilatkozzon, hogy ezen filmek dvd-kiadásáról lemond. Ellenkező esetben sajtókampányt indítok és bebizonyítom, hogy visszaélve az átmeneti jogi helyzettel a szerzőkkel nem egyeztettek, extrákat nem tesznek a lemezekre, amelyeket gyenge minőségben adnak ki, mert megspórolják az optimális technikai megoldás magasabb költségeit.

Ha nincs más megoldás, a Hunnia Stúdió vásárolja vissza ezeket a jogokat.

A  kért nyilatkozatot várva:

Szomjas Györgyfilmrendező
A kiadó válasza:
Tisztelt Szomjas György!

Először is elnézést kérek, hogyha szakmailag és emberileg bármilyen problémát okoztunk Önnek, nem állt szándékunkban. Sőt… Ámde a levelében foglaltakkal kapcsolatban vannak megjegyzéseim. Pár tényt muszáj a teljes sorozattal kapcsolatban általánosan is elmondanom előtte.

Azt gondolom, abban mindannyian egyetértünk, hogy a jelenlegi DVD kiadási rendszer nagy szégyene, hogy a hazai alkotások döntő többsége egyáltalán nem hozzáférhető a nagyközönség számára.
A Hunniával közösen két cég (CS&CS, Fantasy Film), úgy döntött, hogy felvállalva minden kockázatot, saját tőkéből, állami támogatás és segítség nélkül elkezdi ezeket a műveket DVD-n (a hozzáférhető anyagok felhasználásával) a lehető legigényesebb formátumban megjelentetni. Cégünk, a Fantasy Film már nem először tett ilyen kockázatos lépést, amikor Fellini és Truffaut rendezői sorozatot jelentetett meg duplalemezes kiadások formájában. (A szakmának egyébként érdemes lenne tanulmányoznia ezen kiadásokon keresztül, hogy más országokban milyen anyagok állnak rendelkezésre egy 50-60 éves film esetében is.) Ismét kiemelném, hogy saját erőből, állami és szponzori támogatás nélkül, a szakma több ellenérdekelt tagjának ellenállásától kísérve megvásároltunk minden olyan, a DVD kiadásához, a technikai színvonal emeléséhez szükséges anyagot, melyeket egyébként a filmek jogtulajdonosának lenne kötelessége a kiadáshoz biztosítani, de ezek több esetben az egykori gyártási körülmények és a mai hozzáállás miatt egyáltalán nem állnak rendelkezésre. Fotók szerzői jogait vásároltuk meg, mert ezek sem voltak elérhetőek a kiadáshoz. Nem elégedtünk meg azzal, hogy a filmből kifotózott képekkel igénytelen borító készüljön. Az esélyegyenlőség jegyében minden egyes filmre saját költségünkből elkészítettük a halláskárosult feliratot, amely magyar filmek kiadása esetében soha nem történt meg. Abban az esetben, ha reális áron tudtunk hozzájutni, megvásároltuk az angol feliratlistát és saját költségünkre elkészítettük az angol feliratozást, hogy a külföldiek számára is élvezhetővé és megismerhetővé váljanak a filmek. (Természetesen, ha olyan irreális árat kérnek – Hungarofilm – amely már a nevetségesség határát súrolja, azzal komoly kiadóként nem tudunk foglalkozni.) A fentiek tükrében azt gondolom, hogy minden megtettünk annak érdekében, hogy igényes kiadásokat jelentessük meg. Ettől függetlenül nem a mi dolgunk a magyar filmkincs anyagainak megőrzése, felújítása, kezelése.
A magyar filmvagyon megjelentetésénél eddig nem nagyon volt koncepció. Az eddigiekben más kiadóknál megjelent magyar filmek (főleg a háború előtti alkotások) mind a technikai mind grafikai kivitelezése hagy kívánni valót maga után, mi megpróbáltunk egységes koncepció alapján dolgozni és kezdeményezésünket mind a sajtó munkatársai, mind a szakma körében elismerésre talált.
Mivel mi a filmek jogtulajdonosával állunk közvetlen kapcsolatban, aki ellenőrző szerepet végez, illetve szükség szerint kapcsolatot tart az alkotókkal, nem a mi kötelességünk – és nincs is erre kapacitásunk, hogy a filmek valamennyi alkotójának, stábtagjának és szereplőjének közvetlen bevonásával, azok véleményezésével történjenek a kiadások, ennek ellenére természetesen minden segítségnek örülünk, főleg ha ez a segítség a gyakorlatban is megvalósul és azt segíti elő, hogy még igényesebb kiadások készülhessenek. Ezúton Önt is felkérjük, hogy a saját filmjei esetében segítse munkánkat, ahogy más alkotók is megtették (Szabó István, Gárdos Péter, Rudolf Péter, Zsótér Sándor, Bereményi Géza – és még sorolhatnám) A fentiek alapján levelének azon részét, melyben arra kér minket, mint „partnerét”, hogy álljunk el a kiadástól, nem tudom értelmezni, mivel semmiféle jogviszony nem áll fenn közöttünk. Ami a kiadás minősítését illeti, a vádjait kategorikusan visszautasítom, mivel a rendelkezésre álló legjobb anyagok alapján dolgozunk jelenleg a kiadásokon, közösen a Filmintézettel és a jogtulajdonos Hunnia Filmstúdióval.
Ismételten kérjük, ahogy azt személyesen is megtettük az Önök közgyűlésén, ahová mi elmentünk (másokkal ellentétben), bizonyítva ezzel is jó szándékunkat, hogy segítsen abban, hogy az Ön által rendezett filmek kiadása még igényesebb formátumban jelenhessen meg. Szeretnénk egy rendezői interjút készíteni, melyben életéről és pályájáról beszélne. Remélem, a korábban mások miatt megromlott viszonyt mi közösen helyre tudjuk állítani.
Budapest, 2007 május 23.
                                                                                               Üdvözlettel
                                                                                               Kárpáti Gábor                                                                                              Ügyvezető ig.
0
2007. július 9., hétfő 11:51
Hurrá! Hurrá!
0
2007. június 21., csütörtök 15:09
Hurrááááááááááááá!!!!!!!!!!
0
2007. június 21., csütörtök 14:32
Na, a Fantasy Film se a szavahihetőség szobra, de az esetleges Caesar Filmmel való összevetés előtt szögezzük le, hogy ez ezúttal jó értelemben tett kijelentés.
Az utolsó infó arról szólt, hogy a Luca székénél is sántacsigábban elkészülő 30 részes széria utolsó 8 darabja csak ősszel várható. Ezzel szemben Bereményi Géza alkotása A turné, illetve Gárdos Péter A skorpió megeszi az ikreket reggelire című filmje várhatóan július végétől lesz kapható az üzletekben.
Üsse kő, nem haragszunk! :-)
most posts by TM
0
2007. május 29., kedd 14:59
Jó, fejezzük be. Akkor csak az utolsó szó jogán: én sosem mondtam, hogy ennek a két filmnek a megjelenését nem tartom nagy dolognak. Minden magyar filmnek a megjelenését nagy dolognak tartom. Azt nem szeretem viszont, hogy valakik - szerintem nem azok, akinek halvány gőzük lenne a magyar filmtermés értékeiről vagy specialitásairől - íróasztal mögül döntik el, mi jelenjen meg, és történetesen végérvényesen kiikszelnek egyes kategóriákat, irtózatos kárt okozva ezzel a magyar kultúrának.
Tényleg elbeszéltünk egymás mellett (de ez nem csak az én hibám), bocs mindenkitől! Az "illetékesekkel" pedig én már rég végeztem... reménytelenek.
0
2007. május 29., kedd 13:01
Elbeszélünk egymás mellett, úgyhogy részemről végeztem. Ha megjelenéseket hiányolsz, akkor keresd meg az illetékeseket. Ezzel együtt a Hahó, Öcsi! és a Hahó, a tenger! megjelenése igenis nagy dolog! Palásthy György filmjei nemzedékek kedvencei és rohadtul semmi közük nincs ahhoz, hogy más rendezőknek milyen filmjeit nem adták ki eddig.
Ha már számokkal dobálódzol, azt kell mondjam, hogy inkább az okfejtésed nulla.
Javasolnám, hogy a velem való értelmetlen és logikátlan vita helyett inkább független hozzászólásban tedd közzé az óhajodat!
most posts by TM
0
2007. május 29., kedd 10:40
Jó, akkor magyarázd meg nekem, hol van itt valami? A nulla az nulla. Vagy megjelent szerinted Esztergályosnak vagy Dömölkynek egyetlen filmje is? (összesen 140-nél is több filmről van szó, a legnagyobb magyar filmrendezőknek tartom őket)
0
2007. május 24., csütörtök 19:47
Mindezen tulajdonságaid, szokásaid nem tudom, hogy jönnek a legjobbak közül való magyar ifjúsági filmekhez, de nem is érdekel ez a "sose jó semmi" mentalitás.
most posts by TM
0
2007. május 24., csütörtök 19:34
Nem ez jön le belőle, hanem hogy ha csak Jim Carrey filmeket lehet kapni, akkor nem is választhatod mellé az Oldboyt. Ha magyar filmről van szó, akkor ez a helyzet. Tény, hogy az általam kedvelt rendezőknek eddig összesen 0 db filmje jelent meg, pedig 70-en felül járnak (nem években)...
Biztos nem eléggé "klasszikusok"...
0
2007. május 22., kedd 17:50
Beszélgethetünk rólad is, bár amit írsz, az számomra eléggé homályos. Az jön le belőle, hogy csak akkor lehet venni mondjuk egy Jim Carrey filmet, ha ugyanakkor választom mellé az Oldboyt. És hogy is jönnek ide a "klasszikus" filmek?
A Hahó-filmek egyébként 70-es évekbeliek, nem vígjátékok, ám klasszikusak.
most posts by TM
0
2007. május 22., kedd 17:38
Egy ismerősöm megállapítása szerint én a "kemény filmeket" szeretem. Semmi bajom a könnyedséggel, ha mellette megvannak az egyéb kategóriák is. Azzal van bajom, ha csak vígjátékok jelennek meg, és azzal, ha a 70-es, 80-as évekből egyáltalán semmi nem jelenik meg. A "klasszikusoknak" kikiáltott filmeket meg már csak emiatt is kerülöm.
0
2007. május 22., kedd 15:58
Mokép: Állami áruház, Hannibál tanár úr, Rákóczi hadnagya
most posts by TM
0
2007. május 22., kedd 15:39
Kár, hogy nem szereted. A legkedvesebb hazai ifjúsági filmek - nem csak gyermekeknek! Így hirtelenjében nem jut eszembe új megjelenés. A Moképnél van egy vagy két film, de már azokat is több hónapja ígérgetik.
most posts by TM
0