Nekem van némi elfogultságom, mivel személyesen is "ismerem", tőlünk pár száz méterre laktak, s az apósom apja, meg az övé barátok voltak. De mindez érdektelen volna, ha a lényeget, azaz a filmjeit nem kedvelném.
most posts by TM
0
2010. október 5., kedd 15:27
1731
igen az lehet.
egri csillagokból már a 3. utánnyomás van, és nem pár száz darabról van szó.
tudok adni telefonszámot az xpressnek :)
0
2010. október 5., kedd 15:26
1084
Én sem szeretem Szabó Istvánt, de örülök, hogy jön több filmje is DVD-n. A Klaus Maria Brandauer-es filmeket még meg is venném. A 70-es, 80-as évekbeli Jancsók is nagyon hiányoznak, Mészáros Mártától is lenne mit kiadni, és van néhány ritkaság, amelyeket sajnos tévében sem nagyon látni: Szarvassá vált fiúk, Kihajolni veszélyes, Képvadászok, Az áldozat, A bűvös vadász, Vasisten gyermekei, Ki beszél itt szerelemről?, Csajok, Egy kicsit én, egy kicsit te stb.
0
2010. október 5., kedd 15:22
52684
Pierrot valszeg arra céloz, hogy az itteni kínálatban nem fellelhető. De eddig sem volt jellemző, hogy az Xpress végigjárjon minden kisebb kiadót, hogy könyörögjön, hadd tehessék fel az adatbázisba a nulla terjesztési marketinggel kiadott dolgokat, pláne, hogy csak egy-két ember jelentené a potenciális vevőkört. Általában azért kérésre ezeket is beszerzik.
most posts by TM
0
2010. október 5., kedd 15:16
1731
megjelent már pár hete...
0
2010. október 5., kedd 15:15
1731
megjelent már pár hete...
0
2010. október 5., kedd 15:05
1604
Ja, és jut eszembe a Zolnay: Fotográfia is sehol...
0
2010. október 5., kedd 15:04
1731
eddig mennyi film is jött ki tőle?
amúgy semmi nincs a háttérben, mikor elindult a MNFA, ezt tervben volt.
sok más magyar film kiadásánál jogi problémák merülnek, merülhetnek fel.
0
2010. október 5., kedd 14:54
52684
A "Haumannos" Richárd? Pedig úgy emlékeztem, hogy volt itt is, de ezek szerint nem.
most posts by TM
0
2010. október 5., kedd 14:48
1604
Egy dolgot nem értek, hogy mindig a "legjobb" magyar filmmegjelenések nem elérhetőek itt... Anno a Shakespeare: III. Richárd, most az Apaföld... :S
0
2010. október 5., kedd 13:04
1449
Úgy tűnik, de nem tudom, miért ilyen föld alatti partizánként munkálkodik, amikor Béla tudja, hogy egy ilyen hírrel bármikor meglephet bennünket, és mi garantáltan leborulunk kelet... izé, a Dotkom irodája felé. ;-)
0
2010. október 5., kedd 12:58
9489
Hát mégis van Dotkom?
0
2010. október 5., kedd 12:31
1449
Múvi helyett tívi, de mindegy...
A lényeg, hogy nem akarok pánikot kelteni, de fórumtársi úton eljutott hozzám a Select októberi értesítője, aminek 10. oldalán szerepel a Dotkomtól "A névtelen vár" sorozat, dupla lemezes kiszerelésben. A 15-ei időpontot (ahogyan egyáltalán a megjelenést) kezeljük helyén, hátha kicsit csúszik (vagy nagyot). Tapsot Bélának... és még nagyobbat, amikor majd kezünkbe is kerül. ;-) Amúgy a borító jól néz ki Vavel Lajossal - szerintem.
0
2010. október 4., hétfő 18:56
52684
Négy és fél évig elég nagy csönd övezte a FILMRENDEZŐ Szabó Istvánt (ha érted, mire gondolok), de ezek a művek nem csak azóta hiányoznak, hanem már jóval előtte is kellettek volna a palettára. Amikor a Hunnia-filmek jöttek, akkor meg Sándor Pálból volt több. Makk Károlynak meg egyenesen saját sorozata volt (van?) a Bestnél, hadd legyen most már egy kicsit Szabó filmjeinek is zöld lámpa. A csodálatos Júliában egyébként én nem láttam kirívó németeséget. :)
most posts by TM
0
2010. október 4., hétfő 18:21
1604
Nekem csak azzal van a bajom most is, hogy miért pont tőle, miért rögtön három filmet... pont a MNFA, pont most... ez olyan rosszul veszi ki magát szerintem... Közben a korábban beharagozott Az én XX. századomról semmi közelebbi infó, Gaál Istvántól is csak egy filmet ígérnek... Szőts István semmi... Ez most nem sopánkodás, csak... ha érted mire gondolok... Ilyesmi bajom van a filmjeivel is... :S
0
2010. október 4., hétfő 18:17
1604
Oké, ígérem újra fogom nézni őket. :)
0
2010. október 4., hétfő 18:07
52684
Nézd, ez innentől ízlés dolga. Bár mondjuk nem tudom, hogy egy Bolond Pierrot (hogy maradjunk nálad :) ) mitől számít igazabbnak, mint egy Álmodozások kora. Mielőtt megvédenéd, nem negatívumként hoztam fel épp ezt, mivel Godardnak e filmjét pont szeretem. :)
most posts by TM
0
2010. október 4., hétfő 17:56
1604
A francis új hullámos filmek lényege, a keresztbe-kasul hivatkozás... Ez nyilvánvaló, és ez alapvető is. De itt szerintem másról van szó, ahogy Jancsónál is (Oldás és kötés, Fényes szelek)... bár azokat a filmeket szerezetm, holott azok is Antonioni-plagizátumok...
0
2010. október 4., hétfő 17:55
1604
De szerintem nem jó, hiteltelenek számomra a filmjei, nem életszerűek, holott a francia új hullámnak éppen az a lényege, hogy a valósághoz közel áll... közben itt csak francia új hullámos plakátokkal szaladgálnak az utcán... Nekem ez a (szubjektív) véleményem... Pl. Wajda: Ártatlan varázslók című filmjét nagyon szeretem, vagy Fassbinder: A szerelem hidegebb, mint a halált is... ami szintén francia új hullámos hangulatú film, de azokat valahogy igaznak érzem. Szabó István filmjeit - a Szembesítést leszámítva - viszont nem érzem annak... :S
0
2010. október 4., hétfő 17:44
52684
Szerintem túl szigorú vagy. Sehol nincs kőbe vésve, hogy ezt az irányzatot csakis francia rendezők követhetik. Ők viszont agyba-főbe, akár egymástól is koppintva. Lehet, hogy adoptált a stílus, mindenesetre Szabó magyar történeteket mesélt el nekünk magyaroknak. Ha sarkítok a dolgon, az 1848-as forradalmat is le kellene nézni, elvégre az is francia fejekből pattant ki. :)
most posts by TM
0
2010. október 4., hétfő 17:35
1604
Nem mindegyiket, a Szembesítést pl. szeretem. De különösen azért nem szeretem őket, mert francia új hullám utánzatok... a késői filmjei pedig nagyon németesek, amiket szintén nem szeretek általában, kivéve pl. Christian Petzold. De az, hogy most a MNFA pont DVD-filmkiadásba kezdett, feltehetően azért történt, hogy pont ezek a filmek megjelenhessenek... Kíváncsi vagyok a többiből mi (nem) lesz... :S
0
2010. október 4., hétfő 17:24
52684
Neked nem mindegy? Egy osztályozósdi oldalon Szabó István minden filmjét a legeslegrosszabb értékeléssel illetted. Pedig az utálatban is léteznek fokozatok, ha a tárgyilagosságnak csak egy kis csírája is jelen van...
most posts by TM
0
2010. október 4., hétfő 17:02
1604
Ez egyfajta búcsúpillantás. Meglátjuk lesz-e folyatatás... :S
0
2010. október 4., hétfő 15:47
4078
Én is örülök nekik. Ilyen extrákat szeretem!
Remélem még lesz Szabó István és előszedik a még ki nem adott Fábri Zoltán filmeket is.
Eltudnám képzelni A megfagyott gyermek című filmet (filmeket) is, annyit hallottam róla nagymamámtól, hogy nagyon kíváncsi vagyok rá.
0
2010. október 4., hétfő 14:45
52684
Immáron valóság!!!
Álmodozások kora
Extrák:
A hetedik napon (1959) főiskolás vizsgafilm 14’ Koncert (1962) főiskolás vizsgafilm 17’ Az Álmodozások kora „világvevő rádiója” Szabó István portréfilm. Sz.- r: Wisinger István (1998) Részlet Képgaléria
Apa - Egy hit naplója
Extrák:
Variációk egy témára (1961) BBS-rövidfilm 10’ Kegyelet (1967) 12’ • Szabó István portréfilm. Sz.- r: Wisinger István (1998) Részlet „Itt a szabadság!”– Hommage à Máriássy Félix MFH 1967/41 Filmhíradó az Apa forgatásáról és fesztiválsikereiről Képgaléria
Szerelmesfilm
Extrák:
Te (1962) BBS-rövidfilm 10’
Várostérkép Budapest (1977) szerzői dokumentumfilm 16’ Párizsi disszidenskör – Hommage à Máriássy Félix Képgaléria
Nagyon szeretem ezeket a filmeket, rövidfilmeket, melyekkel Szabó "importálta" nekünk a francia újhullámot. Az egyik kedvencem a rövidebbik szerelmesfilm, a "Te". Esztergályos Cecília egyszerűen ennivaló ebben a kedves kis alkotásban, s nyomokban itt is jelen van az, amit a régi filmekben különösen szeretek, az időutazás fővárosunk mára eltűnt békésebb korába.