Keresés

Sorozatokról általában

2016. április 2., szombat 14:07
The Office: An American Workplace (2005-2013)

Igaz, már nem éppen mai sorozat, de a héten sikerült harmadszorra (vagy negyedszerre) végignézni és egyszerűen magával ragadott az érzés, hogy írjak róla pár sort (hátha valaki kedvet kap hozzá, aki még nem látta, vagy valaki újrakezdi).

Emlékszem, elsőre nagyon nem tetszett. Az első évad 6 része valahogy nem jött át. A hangulata olyan "furcsa" volt számomra. De adtam neki egy második esélyt, és folytattam a második évaddal. Na onnantól lett nagy kedvenc. Kezdetben szinkronnal néztem, de miután a Viasat (ha jól dereng) lemaradt a részekkel, váltottam eredeti nyelvre és a korábbi részeket is letudtam így (valóban jobb angolul).

Az angol verzióhoz nem volt szerencsém, információim szerint az amerikaik onnan vették az ötletet. Kis spolier: rendes volt tőlük megemlékezni erről egy cameo erejéig.

A karaktereket egytől-egyig imádom, a készítők rettenetesen beletaláltak a megfelelő színészek kiválasztásába. "Hőseinket" 9 évadon át követhetjük és a történet is szép "egészet" ír le. Nagyon jól - és fokozatosan - látjuk a karakterek változásait, jellemeik változásat. Habár a történet folytonos, mégis 1-1 rész külön-külön is élvezhető.

Nekem nagyon sok vicces pillanatot szerzett és volt 1-2 dolog, amit a való életben is kipróbálnék a munkahelyen (talán lesz rá lehetőségem).

Sajnos itthon "csak" DVD-n jelent meg és csak 1 évad :( A kiadás folytatásának esélye - nyugodtan mondhatom - biztosan nulla. Mindazonáltal vannak lehetőségek, hogy mindenki meg tudja nézni (Nekem most 1 hónap alatt sikerült végignézni :D).

Tömören, röviden, mindenkinek csak AJÁNLOM!
0
2016. március 10., csütörtök 15:22
Kártyavár / House of Cards S4

Amit múltkor még csak alulról súrolt Kevin Spacey és Robin Wright politikai drámája, azt most simán átvitte.

Részemről 10/10.

Bővebben itt: https://www.facebook.com/filmesforum
0
2016. március 5., szombat 22:51
Ráfordulásként az USA előválasztásának hajrájára :) :

House of Cards S3

A House of Cards ott van a jelenleg futó sorozatok dobogója közelében, és ha felállni rá pár tényező miatt még nem is tudott, ha Frank Underwoodhoz hasonló céltudatossággal, elszántsággal és kreativitással sikerül megszabadulni a ballaszoktól, a hátráltató elemektől ebben a politikai drámában, ennek aligha lesz akadálya.

9/10

Bővebben itt: http://filmforum.hungarianforum.com/t12p930-niwrok-irasai#6466
0
2016. február 20., szombat 15:40
Bárkinek nem is kell, csak nekem. :)
Kösz!
most posts by TM
0
2016. február 20., szombat 14:45
Én sem tudnám bárkinek ajánlani,mert azért be kell,hogy rántson az egész,de annyit mondhatok,hogy ha "elkap" az első évad akkor a másodikat biztosan imádni fogod.
Az ilyen sorozatokért érdemes ezt a hobbit választani.
0
2016. február 20., szombat 8:53
Odáig nem merészkednék, hogy "érdemes", mert sok a töltelékjelenet, és az általános hangulatra is inkább a céltalanság és a kiábrándultság a jellemző, ami így együtt már rövid távon is unalmas lehet. A "remény" sem magasztos és felemelő, inkább csak útkeresés, amiben az emberiség, mint valami gigantikus fejetlen csirke, a sokk után kóvályog az elveszett biztonságát, megnyugvását keresve.
0
2016. február 20., szombat 0:12
Az első évad első részének eleje nem nyűgözött le, így jegeltem, de ha azt mondod, hogy érdemes, akkor megint rágyúrok. :)
most posts by TM
0
2016. február 20., szombat 0:09
A hátrahagyottak S1

A drámai vonatkozásai mellett egy sok kérdést felvető sorozat arról, hogy miután az emberek hagyományos dogmái megkérdőjeleződnek egy megmagyarázhatatlan és megmagyarázatlan esemény után (a Föld lakóinak 2%-a minden nyom nélkül eltűnik), hogyan és miből merítik a meggyőződést a reményhez.

Bővebben itt: https://www.facebook.com/filmesforum
és itt: KÜLSŐ LINK
0
2016. február 19., péntek 1:38
Igen, a harmadik évadra többet költöttek, ez látszik is. S jött Edward Teach is! Aki alatt ki szolgált a valóságban? Charles Vane! Azt előbb el is felejtettem írni, hogy évek óta a Vitorlák az első sorozat, amit szinkronnal nézek, fantasztikus a szereposztás, Kőszegi egy isten! Vane hangja ugyan tragédia az első évadban, nem is értem hogy választották ki, de a 2. évados változtatás már jó. Az atmoszféra teremtésben is jól átjön a régies beszéd. Bár a polcomra tehetném dvd-n (BD-n is persze :D ), mondjuk stílszerű, hogy kalózkodva nézem :D
0
2016. február 18., csütörtök 22:37
Az egyik kedvencem az utóbbi pár év sorozatai közül. Alig várom, hogy vége legyen a harmadik évadnak, és megnézhessem, ahogy szeretném. Ahogy láttam, most már a költségvetéssel sincs gond, a kezdeti szűk terek és az elnagyolt CGI után most már szinte monumentálisak a tengeri csaták, és ha ehhez megmarad a szereplők közti kapcsolat is, akkor az egyik legjobb lehet a választékból.
0
2016. február 18., csütörtök 20:47
Fekete vitorlák 1-2. évad

Alig egy hét alatt végeztem a 18 résszel. Régen nem kerültem ennyire hatása alá egy sorozatnak sem. Az első két epizód után jobban berántott, mint a Trónok harca, kedvem lenne csizmát húzni, szablyát csatolni az övemre s irány Nassau!

A Starz csatorna Spartacus című sorozata már nagy ismertségnek örvend, én magam ugyan kihagytam, de akiknek bejött az a széria azok nyugodtan tegyen próbát a kalózokkal, intrikákkal s veszélyekkel teli vizeknek. Bár vigyázz, ez nem olyan felhőtlen móka, mint Jack Sparrow kalandjai.

A sorozat készítői ötvözték Robert Louis Stevenson: A kincses szigetét a történelemmel s saját, fiktív figurákkal. Elárulom, nehéz kivenni, melyik karakter melyik csoportba is tartozik, annyira jól megírtak. A történet mintegy 40 évvel játszódik Jim Hawkins kalandja előtt s megismerhetjük a rettegett James Flint kapitányt s legénységét. Valamint a kincs "múltját".

A szereplők egytől-egyik szenzációsak, Flint kapitány egyszerre vált ki rokonszenvet s gyűlöletet. Kalóztársai mellett, hangsúlyos szerepet kapnak Nassau város polgárai, mint a feltörekvő prosti s az egész térség kereskedelmét irányító Elenor Guthrie, az ő szemszögükből egy egész más kalóztársadalom képe rajzolódik mint ki mint a fennt említett filmsorozatban. Nehéz konkrétumok nélkül leírni a sorozatot, de fordulatos története, nagyszerű látványvilága, valamint remek színészeinek hála egy igazi feketegyöngyszem ez a sorozat. Csak ajánlani tudom, tegyetek vele minél többen próbát! S nem hiába okosan felépített sorozat, hiszen a készítők mindig előre dolgozhatnak, a most futó harmadik évadot is úgy vették fel, hogy be lett rendelve a következő évad.

Ui.: az egy hét alatti 18 órányi kaland nagy hatással volt rám. Noha soha nem maketteztem, csak bátyámék, ma megvettem a Revell cég HMS Victory hajómakettjét. Meg egy kisebb vadászgépet gyakorlásképp, amit már összeraktam. 1=2 héten belül pedig hosszas előkészületek belevágok az eddigi legkomolyabb rajongói projektembe :) Igaz, nem korabeli hajó, de csak a világ leismertebb man o  war hajójáról van szó :)
0
2016. február 17., szerda 13:41
Arra céloztam, hogy nekem sokkal árnyaltabb, többrétegűbb figura sejlett fel ebből, mint ami a filmbe került. Számomra csak idegesítő bohóc volt, semmi több. A popkulturális célozgatásokat, kikacsintgatásokat, kamerába narrációkat meg véleményem szerint erősen túltolták. Na de ez van, ettől még ez a film is kaszálni fog, a folytatásra már nem ülök be, még ha Stephen Lang szerepel, akkor se.
most posts by TM
0
2016. február 17., szerda 13:35
Ebből mondjuk "megmaradt" a szöveg fele, mivel az, ami ebben a filmben van, úgy nagyjából egy-két nap története, az összes többi visszaemlékezés, mint eredettörténet. Cable-t tudtommal a második részre tervezik behozni, ahogy a többi szuperhősfilm sem lőtte el az összes puskaport elsőre, plusz a MCU eddig is elég szabadon kezelte a korábban lefektetett történeteket, különben a Hangya sem csak egy "függeléket" kapott volna eddig.
0
2016. február 17., szerda 13:20
Szívesen ezt is! :)

Deadpool témában meg nem is tudom...
Ha van kedved, olvasd el az alábbi pár sort, aztán ha megnézed/megnézted a filmet, próbáld összevetni azt, hogy miképpen képzeled el Wade Wilsont (Deadpoolt) ezen sorok alapján és hogy ebből mi maradt a filmben.

"A szabad szájú zsoldos katona, akit ma Deadpool-ként ismer a világ, nem más, mint egy balul sikerült orvosi kutatás eredménye, amelyet a kanadai kormány finanszírozott. Az X Fegyver Program valódi célja, vagyis genetikai módosításokkal létrehozott szuperhősök „gyártása”, csak magas kormánykörökben volt ismert. Ez a program adta Wolverine adamantium csontvázát, a Kardfogú bestiális természetét, és ez változtatta a Kósza nevű kalandort kíméletlen gyilkoló-géppé. Wade Wilson akkor került a középpontba, amikor a kormány három fent említett csúcs ügynöke megszökött a testülettől, és a maga útját kezdte járni. Miután Wade-nél az orvosok gyógyíthatatlan rákot (és elmebajt) diagnosztizáltak, elhagyta szerelmét, és elfogadta az egyetlen lehetőséget az életben maradásra, önként jelentkezett az X Fegyver projectbe. A program kutatói lemásolták Wolverine öngyógyító képességét, és mesterséges úton átültették Wade-be. A meglehetősen bizarr eljárás mellékhatásaként Wilson bőre és arca rettenetesen eltorzult, és leginkább egy félig megrágott tehénlepényre emlékeztetett. A terv totális kudarccal végződött, és az elkábított Wade-et átszállították egy börtön kórházba, ahol magához térve, az első keze ügyébe kerülő tárgyal kicsinálta a teljes személyzetet, akiket az őrzésére rendeltek oda. Wade megszökött és elrejtőzött, de hónapokkal később visszatért Deadpool álnéven, mint profi zsoldos és bérgyilkos. Miután bérgyilkosként és különc szuperhősként is megerősítette hírnevét, Deadpool leszerződött egy Tolliver nevű terroristával. Új célpontja az időutazó mutáns szabadság harcos, Kábel lett. Deadpool értesült róla, hogy ex-nője - a Copycat néven ismert alakváltoztató, Vanessa Carlyle - éppen Kábel barátnőjének és csapattársának, Dominónak a bőrébe bújt. Wilson többször is támadást indított Kábel és csapata, az X-Erő ellen – és az egyik támadás során megölte Tolliver-t, Vanessát pedig súlyosan megsebesítette. Wade végül megkegyelmezett egykori szerelmének, és öngyógyító képességének átirányításával sikerült megmentenie a lányt. Deadpool-t később elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan sikeresen meglépett (némi rombolás árán persze), ez után felkeltette egy interdimenzionális kutatásokat végző cég (Landau, Luckman & Lake) figyelmét, amely azt hitte róla, hogy ő Mithras, aki elhozza majd a Föld új aranykorát. De a prófécia hamisnak bizonyult: ugyanis ha beteljesedik, a világ összes lénye átváltozott volna agyatlan tahóvá. Deadpool megakadályozta a közelgő katasztrófát, és leszámolt a LL & L-el, utána pedig visszatért az egyetlen munkához, amihez értett, a gyilkoláshoz, amihez tökéletes társra talált egy Vak Alfréd nevű idős, hmm… hölgyben, aki foglya/szobatársa és tanácsadója lett egy személyben. Lopott személyiségekkel és sötét titkokkal terhelve, a nagyszájú zsoldos a rejtélyek embere. Hős? Bűnöző? Pszichopata? Vagy talán mindhárom egyszerre? Wade Wilson a saját szabályai szerint él, és nem játssza mások játékait. A káosz ügynöke, a kibírhatatlan rend világába korlátozva, ő Deadpool. Az ég irgalmazzon annak a szerencsétlennek, aki keresztezi az útját."

Nekem inkább tetszett volna egy Heath Ledger-szerű pompás alakítás, mint Ryan Reynolds ripacskodása, ami ijesztőnek abszolút nem volt ijesztő, összetettnek nem volt összetett, nem éreztem mögötte mindazt, amit a fenti írás részletez, csak egy Superman gúnyás Jackie Chan-be oltott Mr. Bean-t, aki Galla Miklós legrosszabb poénjaival operálva próbálja magát eladni, miközben még a fizetőnézőkkel is gúnyolódik.
most posts by TM
0
2016. február 17., szerda 13:04
Szívesen! :)

Kedvcsinálónak itt a két főcím:

https://www.youtube.com/watch?v=y2OLUSnIbOc

KÜLSŐ LINK

(ja, és szarv csak az intróban létezik:) )
most posts by TM
0
2016. február 17., szerda 12:57
A Daredevilre már múltkor rábólintottam :) , és a Jessica Jonesból is láttam már jó képeket, mondjuk a rendőrségest... Tippnek jók a kifutó/bepótolt sorozatok helyére. Köszi.

Képregényekben nálam otthonosabban mozgó barátom szerint hűséggel és autentikussággal a Deadpoolnál sem volt gond... az alapanyag is pont ilyen "agyf*sz" :) .
0
2016. február 17., szerda 12:43
Köszi!!

Nem terveztem őket - herótom van már a képregényfiguráktól - de ezen lelkes szavak után lehet, az idén valamikor bevállalom őket. :)
0
2016. február 17., szerda 12:11
A Jessica Jones szereplői közt megemlítendő még Carrie-Anne Moss és Rebecca De Mornay is.
most posts by TM
0
2016. február 17., szerda 11:51
Daredeil és Jessica Jones

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy aki a MARVEL névvel "csupán" a mozifilmek kapcsán találkozott (esetleg még az országos tévéadókon futó A S.H.I.E.L.D. ügynökei vagy a Carter ügynök is ismerős számára), annak fogalma sem lehet, hogy a NETFLIX kábeles csatornáján mennyivel másabb minőségű produktumok jönnek ki ugyanezen márkanév alatt. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a MARVEL-NETFLIX fúzió a leginkább Stan Lee nevével fémjelezhető képregényvilág leghűebb, legautentikusabb adaptációit tárja elénk, s a társulás a lehető legszerencsésebb csillagzat alatt született, a munkálatokban résztvevő alkotók pedig egytől egyik zsenik!

A Daredevil sorozatról már írtam korábban. Az abban elénk tárt 12 órányi csodálatos ívet húzó történet után volt is némi aggályom afelől, hogy vajon megismételhető az a magas színvonal, amit abban megtapasztalhattam. Nos, Jessica Jones története méltó módon viszi tovább azt az örökséget. Talán még túl is tesz elődjén. Ebben a sorozatban olyasmiket láthat a néző, amit országos csatornán nem igazán vagy csak erősen korhatáros besorolással.
Jessica Jones ugyanúgy nem szuperhős, mint ahogy Daredevil sem az. Ezek a történetek nem a világot, vagy a Földet vagy akár csak az Egyesült Államokat megmentő hősökről szólnak. A mikrokörnyezet mindkét történetben New York Hell s Kitchen részében játszódik és a hétköznapi kisemberek drámai sorsát mutatja be.

Daredevil eredettörténetében egy kisfiú szemevilága sérül meg, amikor egy vegyszeres anyag roncsolja a látóidegeit, s ettől szinte teljesen megvakul. Később szárnyai alá veszi őt egy titokzatos mentor, egy afféle pótapa, aki megtanítja neki, hogy milyen módon tudja kihasználni a szerencsétlenség miatt elveszített egyik érzéke mellett kifinomult összes többit. A megszerzett tudást nem fitogtatja, sőt, még legjobb barátja előtt is titkolja. Semmi rendkívüli nincs ebben, talán csak azok számára, akik alapból is alábecsülik egy látáscsökkent ember társadalmi beilleszkedésének képességét. Mindezt politikai korrupciók, telekspekulációk, kábítószer, yakuza és sok minden más teszi teljesen realista környezetűvé. A színészi alakítások, a díszlet és a rendezés pedig aranyba önti mindezt.

Jessica Jones "szuperképessége" mindössze annyi, hogy törékeny kinézetű alkatához képest az átlagnál erősebb, de ez ki is merül annyiban, hogy az átlagnál erősebben tud ütni és magasabbra ugrani. Valljuk be, ez önmagában elég uncsi lenne, ha nem lenne hozzá sztori is. Méghozzá olyan sztori, ami a The Following - Gyilkos hajsza legjobb pillanatait idézi fel.
Adott egy nárcisztikus, enyhén elmeroggyant, mindenre képes, Kilgrave névre hallgató pszichopata telepata - David Tennant briliáns alakításában -, aki az emberek akaratát képes irányítani. Itt ismét muszáj elhatárolódni a kukoricanacsoszos filmek világától, ugyanis Kilgrave magasról tesz a világra, nem akarja uralni azt, ahogy Jessica Jones (hadd említsem meg mindenképp Krysten Ritter nevét) sem használja a képességét. Kilgrave megelégszik annyival, hogy például nem fizet az újságosbódénál kiválasztott lapokért és ha az árus mindezt szóvá teszi, akkor felszólítja, hogy a forró kávéját öntse a saját arcába. Vagy hogy egy másik ember fogja meg a sövényvágó ollót, kapja be a végét, majd vesse magát arccal a földre. Morális problémái nincsenek, mivel ő senkit nem bánt, az emberek mind csupán magukban tesznek kárt. Jessica Jones pedig egy poszttraumatikus tünetekkel bíró piti magánnyomozó, lepukkant bérlakásában leginkább csak piásüvegek vannak, máról holnapra él. Persze mindennek nyomós oka van és hogy e két szereplő sorsa hogyan kapcsolódik össze múltban és jelenben, az maga a sorozat lényege, motorja és egyben csimborasszója is.
Megismerhetjük már most Luke Cage figuráját is, aki egy nagydarab benga néger, és egyébként sebezhetetlen bőrű, de ahogy a többiek, úgy ő sem "ebből él", elhunyt felesége sarki bisztróját vezeti és a sors úgy hozza, hogy keresztezik egymás útját Jessica Jones-szal.
Rosario Dawson nevét korábban már említettem, ő a Daredevilben alakít egy kórházi nővért. Az ő karaktere mindkét sorozatban feltűnik, így adva meg a két történet közötti folytonosságot. Nagyon laza, leginkább csak időrendi kapcsolat van a mozifilmek felé, ami annyiban kimerül, hogy néhányszor egy-egy félmondatban szóba kerül a Bosszúállók New York-i ténykedése, ami olyan értelemben logikus döntés, hogy ezek a sorozatok a Bosszúállók film után kerültek sugárzásra.

Jessica Jones történetéhez még annyit, hogy ő az egyik legfiatalabb Marvel-karakter, 2001-ben jelent meg az első képregény, mely róla szól. Hozzá képest Daredevil már matuzsálem a maga 1964-es világra jöttével. A hamarosan önálló minisorozattal rendelkező Luke Cage 1972-es, míg a negyedik széria főszereplője, Iron Fist, azaz Vasököl 1974 óta rajzolódik. Ők négyen alkotnak majd egy közös szövetséget melynek Defenders (Védelmezők) lesz a neve és bár utóbbi "unióval" kapcsolatban megint csak aggályaim vannak, de a korábbi szkeptikusságomra egyszer már fényesen rácáfolt a MARVEL-NETFLIX páros, így akár jó lehet majd a szereplők közös sztorija is.
Egyelőre Daredevil és Jessica Jones van itt és egyelőre eddig baromi jó ez a két sorozat! Olyannyira, hogy most hogy végeztem Jessicával, próbáltam belekezdeni Carter ügynök második kalandjával és hát nagyon érződik, hogy az ABC-sorozat, nem Netflix. Sokkal populárisabb, harsányabb, kevésbé elmélyült. Pedig az első évadot nagyon szerettem, csak akkor még nem volt ez a mostani két másik. Ezek után már jobban megérthető, hogy a Deadpooltól miért kaptam agyf@szt. Utóbbi és az említett két sorozat annyira távol van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
most posts by TM
0
2016. február 17., szerda 1:15

Suttogók / The Whispers S1

http://filmforum.hungarianforum.com/t87p623-r2-d2-irasai-2-0

Mr. Robot S1

KÜLSŐ LINK
0
2016. február 12., péntek 1:07
Szerintem abszolút érdemes. :)
most posts by TM
0
2016. február 12., péntek 1:05
Még a végén ráveszel, hogy megnézzem :) ...
0
2016. február 12., péntek 1:04
Ja és a szereplők is kiválóak! Charlie Cox zseniálisan hozza Daredevil figuráját, abszolút elfeledtetve a valamikori mozifilm karakterét. Ellenfeleként a teljesen kopasszá varázsolt Vincent D Onofrio maga a megtestesült ördög. A Full Metal Jacket óta nem láttam ennyire rideg szerepben. Mellékalakításban meg itt van például Rosario Dawson (általában fáradt, elgyötört fejjel), Scott Glenn eszelős vakként, vagy például - a már említett Drótból - Domenick Lombardozzi, naná, hogy egy erőszakos alak megformálásával. S akkor még kínaiak, japánok, spanyolok, oroszok, ahogyan az a világ legnagyobb olvasztótégelyében dukál.
most posts by TM
0
2016. február 12., péntek 0:38
Na! Nagyon örülök, hogy megtetszett! Mi a hetediket gyűrjük, de néhány évad feliratos megtekintése után az utolsónál úgy véltük, hogy szinkronnal kényelmesebb a(z általában) késő esti megtekintés. Most éppen arra várunk, hogy a Universal Channel folytassa a sugárzást. :)
most posts by TM
0
2016. február 12., péntek 0:35
A fél évadnyi Odaát-csemege után nem gondoltam volna, hogy rögtön lesz valami, ami magával ragad, de a Daredevil sorozat megtette ezt.
Az eddigi legkevésbé "marveles" Marvel-széria, hangulatában talán a Drót-sorozathoz tudnám hasonlítani. Lassú, ráérős történetvezetés a manhattani Pokol Konyhájában, egy magányos, esendő, hús-vér igazságosztó főszereplővel. De egyáltalában nem üresfejű pofozkodás meg rugdalózás tölti ki a játékidőt, megfelelő hangsúlyt kap az oknyomozás, anyaggyűjtés, a városi nagykutya bűnözők jogi úton való nyakoncsípése. Amíg a Marvel ilyen nívós tévésorozatokat képes előállítani, addig vevő vagyok mindegyikre. :)
Ha végzek ezzel, jön Jessica Jones, majd Carter ügynök.
most posts by TM
0