Homeland - 1. évad (spoiler-mentes)
WTF?? Utoljára talán 7 éve kiáltottam fel (magamban) így, amikor a végére értem a Lost első évadának. Letaglózó egy élmény volt az elejétől kezdve, amit gyönyörűen csűrtek-csavartak évekig, és sokakkal ellentétben, nekem végig tetszett, és ugyan sok utánaolvasással, de nagyjából végig értettem is :) Közben akkor még jön ilyen sorozat, mint a Dexter vagy a The Walking Dead. És közben ott voltak a Maffiózók vagy Jack Bauer... Egy szó, mint száz, nagyon komoly sorozatok, olyan megvalósításokkal, színészi alakításokkal, melyeket csak mozifilmekben látni. És akkor elérkeztem a nyárhoz, és ugyan, amíg sorozataim pihennek, amelyekből már nem sok van, mit is daráljak? Ekkor találtam rá erre a sorozatra, amit a 24-hez hasonlítottak sokan, csak több, személyes drámával.
Szóval, így akadtam erre a sorozatra, melyről sokat nem tudtam, csak annyit, hogy a CIA és terroristák világáról szól, valamint azt, hogy Golden Globe-díjat nyert a sorozat és Claire Danes. Utóbbi hölgyeményt annyi jól nem ismerem, a Rómeó+Júlia valamint a Terminator 3. ami kapásból eszembe jutott róla. Sokkal inkább Damian Lewis (Az elit alakulat) és Morena Baccarin (V) volt a húzónév, pedig a szereplők közt tudhatjuk Mandy Patinkin-t (Gyilkos elmék) is. Utóbbi krimisorozatát ugyan nem néztem, de tudtam ki ő, ennek ellenére az egész első rész alatt nem ismertem fel, nem semmi :D Ahogyan maga a sorozat sem, a feszültségkeltés, a bizonytalanság, a félinformációk, melyeket megosztottak velünk... mind-mind mesterien elkeverve és tökéletesen felkeltették a gyanút egy-egy szereplő motivációt illetően, hogy aztán kellőképp el is tereljék, vagy felmentsék a gyanú alól adott szereplőnket. Elég sok sorozatot ismerek, nézek/néztem, 24-en és Lost-on edződött a kis lelkem, már ami a kavarást és a történetcsavarását illeti, mégis olyan meglepetésekkel tarkított epizódokat láttam, hogy csak az állam kerestem. No és milyen fantasztikus párbeszédeket, jeleneteket vettek fel, atya-gatya! Az utolsó részben pár percig (egy bizonyos helyen) levegőt is elfelejtettem venni, nem is tudom, éreztem-e ilyet mostanság vagy valaha. Spoiler-mentesen ennél többet nem is tudnék írni, csak annyit: ezt mindenkinek, de legalábbis a kémsztorik rajongóinak, látnia kell. Oh, és majd elfelejtettem: Claire Danes valami eszméletlen alakítást nyújt végig a sorozatban. Hihetetlen ez a nő. Amilyen erős karakter az elején, úgy kezd szétesni, míg ugyanez igaz az ellenfelére is, csak épp kissé fordítva. Zseniális, és hátborzongató ez a nő. Ha ezt a történetet (persze csak felületesen és kapkodva), de mozifilmben csinálták volna meg, ugyanezen főszereplőkkel, akkor Danes ma már Oscar-díjas lenne. És tényleg, mikor manapság ilyen kiemelkedő alakításokat látunk sorozatokban, én szívesen látnám őket az Oscar-jelöltek/nyertesek körében is őket, persze, meg van a maguk "fóruma" és a Glóbusz már megvan, és az Emmy-díjat sem veszélyeztetheti senki sem.
Így is hetente kb. 2 résszel daráltam a sorozatot (na jó, az utolsó 4-et, amelyből az utolsó rész már másfél órás, most három nap alatt néztem meg), mi lesz itt szeptember 30-tól, amikor jön a második évad? A második évad, aminek a híre nálam megelőzte az első évadot, és végig az (is)foglalkoztatott: hogy lehet folytatni? És most már tudom, hogyan, és biztos vagyok benne, hogy nem lesz okunk a csalódásra.
És milyen is a sorozat megítélése nálam? 10/10, ez nem is vitás.