Az ember a Fellegvárban - 1. évad - SPOILERveszély
Sok évvel ezelőtt egy könyvkatalógusban láttam Philip K. Dick azonos címet viselő regényének a rövid tartalomismertetőjét, amely azonnal felkeltette a kíváncsiságomat, de végül nem jutottam el oda, hogy el is olvassam. Időközben az Amazon webáruház is sorozatgyártásba vágta fejszéjét, és tavaly januárban közzétették a rendelésükre leforgatott 4-5 lehetséges sorozat pilot epizódját, melyek közül az oldal látogatói Az ember a fellegvárban c. sorozat nyitányára
szavaztak, hogy sorozatként szeretnék viszontlátni, év végére pedig el is készült a 10 részes első évad. Most vasárnap este, kicsit megpihenve a Star Trek: Voyager maratonomban, mondom megnézem azt a híres pilot epizódot... Kapásból 5 epizódot pörgettem le, a másik 5-öt pedig még tegnap - teljesen magával ragadott a sorozat...
A Mi lett volna, ha? kérdéskör a történészeknél jobban aligha idegesít fel bárkit is, de Dick 1962-ben megjelent, és akkor is játszódó, regénye hatalmas népszerűségre tett szert, egy évvel később a neves Hugo-díjat is bezsebelte a könyv. Dick műveit előszeretettel dolgozta fel Hollywood, elég ha csak a Szárnyas fejvadászra, a Különvéleményre vagy a Total Recall-ra gondolunk, melyek az ő művein alapultak, de az alternatív történelemben játszódó regényét sokáig elkerülte a megfilmesítés. Mivel a könyvet, még, nem olvastam a továbbiakban csak a sorozatra fókuszálok (de, hallottam ezt-azt, hogy bizony megváltoztattak a könyvhöz képest, de a regényt ismerők számára jobbára inkább elégedettek a változtatásokkal, mint nem).
A sorozat tehát 1962-ben játszódik, de nem egészen abban a világban, amit mi ismerünk: a történelem merőben másképp alakult, mint nálunk: a Roosevelt ellen elkövetett merénylet miatt a felkészületlen Egyesült Államokat leigázta a Nagy Náci Birodalom illetve a Japán Császárság. Az egykori USA keleti partja a Sziklás-hegységig a náciké, a nyugati part pedig a japánoké. A két birodalom közötti semleges zónában a menekülni kényszerült zsidók, feketék élik szegényes életüket, ahol ismert törvény nem létezik, akárcsak a vadnyugaton. Ám a két birodalom között hidegháborús helyzet áll fenn: Hitler egészségügyi állapota miatt hamarosan egy új Führer irányíthatja a Náci Birodalmat, és alig akad olyan magas rangú tiszt, aki ne a japánok területére ácsingózna. Ezt jól tudják a japánok is, így ők mindent megtesznek azért, hogy ne robbanjon ki a harmadik világháború, jól lehet, technikai fejlettségük okán esélyük sincs a nácik ellen. Ám, a felszín alatt működik az Ellenállás, büszke amerikai hazafiak, akik országuk felszabadításán fáradoznak, és a reményeiket egy különös dolog tartja életben: egy hírhedt filmszalag, amit a nácik módszeresen próbálnak elpusztítani, és amely veszélyes dolgokat tartalmaz: híradó felvételeket, amelyek szerint, a világháború nem egészen úgy alakult, ahogy azt eddig tudták... A történet középpontjában egy náci főtiszt és vele ellenpárban egy japán miniszter látható, valamint két futár, akik más-más célból, de az Ellenállás számára szállítják a titokzatos filmtekercseket a semleges zónába, hogy azokat eljuttassák az állítólagos készítőnek, az embernek a Fellegvárban. Ez az utazás azonban örökre megváltoztatja a saját és környezetükben élők életét...
A megvalósítás lenyűgöző és hátborzongató is egyben. New York-ot elárasztják a horogkeresztes zászlók, míg San Francisco úgy fest, mintha csak Tokióban járnánk. Eleinte furcsa, idegen és hátborzongató, hogy a szomszédok Sieg Heil-el, vagy meghajlással köszönnek egymással, de kényelmetlenül is hamar hétköznapivá válik számunkra ez a világ és egy izgalmas kémjátszma veszi kezdetét. A sorozat elején nem kapunk gyorstalpalót, mintegy mellékesen tárul fel előttünk, milyen sorsfordító események vezettek odáig, hogy Amerika egét szuperszonikus német utasszállítók hasítják át, míg az SS és a japán megfelelője, a Kempeitai próbálja összetartani birodalmukat és kiszűrni a kártékony elemeket. A náci tiszt szerepében Rufus Sevell és a japán miniszter szerepében Cary-Hiroyuki Tagawa brillíroznak, a szerelmi háromszög tagjai (igen, lesz az is) is kitesznek magukért, de főleg akkor, amikor külön vannak egymástól, közös jeleneteik nem a legerősebb részei a szériának. Vitán felül, számomra az év meglepetése és a legjobb sorozata... lenne, ha nem lett volna a Stranger Things nyáron (míg ez a sorozat pedig tavalyi :D), egy különös világ, és bárhova kifuthatunk, mivel Dick annak idején, bár eltervezte a folytatást, végül sosem írta meg, egy-két fejezet látott csak napvilágot, úgyhogy nem tudom, mennyire fedték le az első évadban a könyvet, de feladták a leckét maguknak, decemberben pedig kiderül, milyen úton-módon folytatódik ez a remekbe szabott alternatív történelmi kémjátszma.
10/9
+ Az átformált, hatvanas évekbeli hangulat, díszlettervezés és operatőri munka: 5*
+ A náci Obergruppenführer Smith és a japán kereskedelmi miniszter, Tagomi karaktere
+ A fantasztikus főcím
- A szerelmi háromszög közti kémia (hiánya)
!!!SPOILER!!!
Nem hittem volna, hogy valaha is előfordulhat ez a helyzet, de kifejezetten drukkoltam azért, hogy az egyik cselekményszálon egy bizonyos fegyver ne süljön el!