Keresés

Sorozatokról általában

2016. szeptember 29., csütörtök 18:52
Azért túl komoly következtetést ne vonj le az IMDb-s szavazatokból. Ez különösen igaz a Marvel mozi- és sorozatuniverzumára; kettő megoszlásában a fókuszcsoport is egészen más.
Ráadásul eleve vannak "DC fan-klubok , amik direkt a lepontozásra mennek rá (és gondolom ez fordítva is igaz).

Plusz egy Netflix-sorozatnál kb. 500-600 perced van valami maradandóra (vagy totál középszerre), addig a mozifilm esetében nagy átlagban kb. 110 percből gazdálkodhatsz.

0
2016. szeptember 29., csütörtök 17:00
Ezek a Netflixes figurák azért jók, mert nem a világ megváltására "szakosodtak" (nincs is akkora erejük, meg befolyásuk),  már beérnék azzal is, ha a környékbeli utcákon nyugi lenne. Ép emiatt könnyebb velük az azonosulás is, mert például a csituri-f@szom helyett a szomszéd néni biztonságáért, az ártatlan ottlakók nyugalmáért küzdenek. S ki ne szeretne egy normális lakóövezetben élni, nem igaz? :)
most posts by TM
0
2016. szeptember 29., csütörtök 16:41
Szép munka!! :)

Nekem már ebben is vannak komplett tévedések, sem a True Detective, sem a Sherlock nem ér nálam annyit (még 8-at sem), ellenben a 24, a SupNat, a Homeland, SoA és a TWD simán 9 fölötti. De nem vagyunk egyformák. Pláne a világ (több százezer) nem meg én. :)

Tehát, ha a J. Jones utóbbi csoportba kerül nálam, akkor az simán kiváló is lehet. Nekem csak ezzel a marveles erőszakos gigabirodalommal van bajom, hogy már jóformán nem tudsz igazán élvezni tőlük semit önállóan, ha nem nézted meg a többi filmüket/sorozatukat.

Ja, me hát ugye alapból a Marvellel is bajom van... más miatt.
0
2016. szeptember 29., csütörtök 16:33
Remek! :) S ez egyébként az IMDB-n "csak" 8,3-as átlaggal bír, szemben a Daredevillel, ami 8,8-as, akárcsak pl. a Róma, de a nemrég "kritizált" Narcos, vagy a Kártyavár is a "szomszédban" van a maga 8,9-ével.
A 9-es kalkulus fölötti elitligából is írok néhány nevet: 9,5 - Az elit alakulat, 9,4 - Breaking Bad, Trónok harca és a Drót, 9,2 - Maffiózók, Sherlock, 9,1 - True Detective.
A Daredevil "alatt" van osztályzatban egy sor ismert széria, például, South Park, Doctor House, Dexter, X-akták, Gengszterkorzó, Spartacus, Vikingek, Hannibál, Kemény motorosok, Törtetők, Walking Dead, Odaát, 24, A szökés, Lost, Homeland. S közvetlenül a Homeland után jön egy tizeddel lemaradva a 8,3-as Jessica Jones. Persze mindez csak játék a számokkal, de talán egy kicsit jobban segít elhelyezni ezeket a sorozatokat a térképen. :)
A nagyon "marveles" S.H.I.E.L.D. ügynökei sorozat amúgy csak 7,5-ös, a Carter ügynök 8.1-es..

Érdekes még megnézni ugyanezen IMDB szavazók Marvel-moziosztályzatait is:

Első fázis

Vasember 7,9
A hihetetlen Hulk 6,8
Vasember 2  7,0
Thor 7,0
Amerika kapitány: Az első bosszúálló 6,9
Bosszúállók 8,1

Második fázis

Vasember 3  7,2
Thor: Sötét világ 7,1
Amerika Kapitány: A tél katonája 7,8
A galaxis őrzői  8,1
Bosszúállók 2: Ultron kora 7,5
A hangya 7,4

Harmadik fázis

Amerika Kapitány: Polgárháború 8,1

Fenti adatok tükrében a Jessica Jones 8,3-ja és a Daredevil 8,8-a kiválónak, mi több, a Marvelek legjobbjainak mondható. Ezzel együtt simán érezheted kacatnak majd, de legalább láthatod, hogy több százezer ember ízléséhez képest milyen a Tiéd. :)
most posts by TM
0
2016. szeptember 29., csütörtök 14:18
Ok, rábeszéltél. Beütemezem. :)
0
2016. szeptember 29., csütörtök 11:18
Akkor jó! :)
most posts by TM
0
2016. szeptember 29., csütörtök 11:18
Marvel embléma helyett inkább DC-re gondolj, ott is a "régebbire", mert ezek a Netflixen látható karakterek sokkal inkább illenek a Nolan-féle Batman hangulatba.
most posts by TM
0
2016. szeptember 29., csütörtök 10:20
Nem merült feledésbe :).
0
2016. szeptember 29., csütörtök 5:14
Alternatív történelmes könyvek közül még ajánlom Trenka Csaba Gábortól az Egyenlítői Magyar Afrikát. Hasonló a kiindulópontja, mint a Fellegvárnak (Németország  42-43-ban legyalázza a Szovjetuniót, de annyira kimerül a háborúban, hogy békét köt a szövetségesekkel. A németek barátai területeket kapnak, Magyarországnak Egyenlítői Magyar Afrika lesz a gyarmata. A könyv a hatvanas években indul, amikor a főhős megszületik, s ő meséli el az életét. Ennek a könyvnek is inkább a háttere érdekes, rengeteg finom utalás az alternatív történelemre [az egyik kedvencem, hogy a Kraftwerk tagjai disszidáltak a náci birodalomból és Angliában csinálták meg az életművüket. Vagy Fellini Olaszországból Amerikába emigrált és ott rendezte meg a híres filmjeit]).
Maga a könyv inkább életképek sora (és nem lehet nem észrevenni a párhuzamokat a magyar fasiszta állam hanyatlása [a Magyar Szociálfasiszta Munkáspárttal - MSZMP :-DDD - az élen] és a könyv írásának idején épp pusztuló szocializmus között), mintsem történet, nekem maradt hiányérzetem, miután elolvastam, voltak unalmas részek is, de összességében tetszett.
0
2016. szeptember 29., csütörtök 5:00
Na, igen. A borító. Eredetileg megemlítettem volna én is, de aztán azt a sort töröltem. Én zseniálisnak tartom; nem szokásom, de mégis lefóliáztam a borítót, mert nagyon tetszik, nálam az általam ismert legjobb ötben biztosan benne van. Amikor megrendeltem, nagyon reméltem, hogy az új borítóval küldik.
0
2016. szeptember 29., csütörtök 4:47
Ezt csak úgy "kell" nézni, mint egy teljesen független darabot. Nagyjából három hosszabb mozifilmnyi idő az egész évad és közben nem kell jegyzetelni semmilyen egyéb szuperhős nevét. Ugyanez érvényes a Daredevilre is, időtartalmilag és "ígéretileg" is. Ebből kifolyólag, ha ezt nézed meg előbb és ezen felbuzdulva később a Daredevilt, akkor sem történik semmi. :)

Tegnap-tegnapelőtt végigolvastam a Filmfórum előző egy évnyi tartalmát, bevallottan pont ezért, mert kíváncsi voltam, hogy a korábban (talán tavaly?) egyszer már szóba került Daredevil és Jessica Jones azóta valamelyik ottani fórumos tagnak gyarapította-e már a filmes élménytárát, de úgy láttam, hogy még nem. Sebaj, ami késik nem múlik, csak ne kerüljön feledésbe. Viszont olvastam odaát sok más jót, úgyhogy nekem tutira lesznek ennek köszönhető remek film-/sorozatnézéseim. :)
most posts by TM
0
2016. szeptember 29., csütörtök 2:09
Köszi!

Köszi, hogy olvastál, meg köszi, hogy tetszett az írás. Meg köszi az előzetest is. :)

Az a fránya Marvel embléma kicsit visszatart, ellenben a Netflix logo meg vonz... a fene se tudja. Ha megígéred, hogy nem "kell" majd belefolynom az amúgy is kezelhetetlenné hízott egyéb Marvel Univerzumba, lehet, teszek vele egy próbát. Meglátom.
0
2016. szeptember 28., szerda 23:09
https://www.youtube.com/watch?v=nWHUjuJ8zxE

ezt az előzetest akartam, de a másikat sikerült linkelni - szerintem ez jobban kifejezi, hogy milyen a sorozat.
most posts by TM
0
2016. szeptember 28., szerda 22:56
:) Nem írtam róla bővebben, mert az írásodnál többet és jobbat magam sem tudnék hozzátenni. Amúgy nekem is a tininindzsás poén jött be nagyon! :)

Találtam Neked előzetest a Jessica Jones-hoz, amiről írtam, hogy szerintem elnyeri a tetszésedet, nézd meg! :)

https://www.youtube.com/watch?v=s3UYWK2jeX0
most posts by TM
0
2016. szeptember 28., szerda 22:39
A könyv fantasztikus.
A két korai lindy hop jelenetet King káprázatosan írta meg.
0
2016. szeptember 28., szerda 22:04
Az egész sorozat nem rossz, de a könyv a legjobb.
0
2016. szeptember 28., szerda 22:03
Odaát "THE BEST"

:) Bizony ám!
0
2016. szeptember 28., szerda 22:02
"Addig is, előveszem a 11.22.63 c. sorozatot, mert annak a felütése is remekül hangzik :) 2

Az jó is. Az első meg az utolsó rész nagyon jó.
0
2016. szeptember 28., szerda 20:56
Luke Cage 1. évad 13 része - Netflixes szokás szerint egyszerre - hétvégétől megtekinthető.
most posts by TM
0
2016. szeptember 28., szerda 20:47
Nagyon felkeltettétek a kíváncsiságomat a könyvhöz, és a második évad után mindenképp el is olvasom :)  Akik olvasták a könyveket és látták az első évadot, többnyire azon a véleményen vannak, hogy van, ami a könyvben, van ami a sorozatban működik jobban.

Például el nem tudom most képzelni, a könyvben (a Sáskában), hogy lehetne olyan dolgot elsütni, amit a sorozatban a legutolsó tekercsben láthattunk. Vagy azt már a Spotniz-ék találták ki? Bárhogy is legyen, iszonyatosan várom a folytatást, egyenlőre értékelhető előzetes sincs, és ha lesz sem fogom megnézni, hagyj jöjjön a meglepetés :) Addig is, előveszem a 11.22.63 c. sorozatot, mert annak a felütése is remekül hangzik :)
0
2016. szeptember 28., szerda 11:25
És ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy a könyv új kiadásának borítója valami egész egyszerűen fantasztikus. Egyszerű, letisztult, de nagyon ütős.
0
2016. szeptember 28., szerda 10:26
Én a könyvet tartottam jobbnak, de lehet, hogy azért, mert abban találkoztam először ezzel az alternatív világgal, ami egyszerűen zseniális.
Inkább azt mondom, hogy más a könyv és a sorozat, kiegészítve egymást. A könyv inkább egy hangulati leírás arról a korszakról pár ember magánéletén keresztül, a sorozat viszont ugyanezeket a szereplőket elhelyezte egy szabadságharcos-ellenállós kalandfilmben. Ezzel lett valami összefüggő történet, még ha szerintem elég sablonos is, viszont egy csomó színesítő elem háttérbe szorult, például a Ji King.
0
2016. szeptember 28., szerda 6:11
Én nemrég olvastam el a könyvet. Azt kell mondanom, hogy az alapötlet zseniális, de a sorozat sokkal-sokkal jobb lett (leszámítva a romantikázást, ami szerintem is a sorozat gyenge pontja, remélem, az új évadban valahogy hanyagolni fogják).
SPOILER
A regény olyan, mintha félig készült volna csak el, mire beindulnának az események, már vége is van, Ph.K.D. kurtán-furcsán elvágta a történetet, nyitott kérdésekkel (mondjuk szólt a kiadó, hogy "Phil, mindjárt le kell adni a kéziratot, igyekezz!" - s erre Phil gyorsan hozzácsapta az utolsó 50-60 oldalt és mehetett a nyomdába a cucc).
A Mr. Tagomi-féle flash sokkal jobb a könyvben, ráadásul ott meg is alapozta az író a Ji King beleszövésével (gyakorlatilag japán felségterületen mindenki a Ji King segítségével hozza meg a döntéseit, bennszülött amerikai és japán egyaránt).
A könyvben Frank F(r)ink egy piti csaló, abszolút nem szimpatikus, és folyton a volt felesége után rinyál (magában).
A sorozat jelentősen eltér a könyvtől, a könyvben a Sáska írójának személye kiderül (más kérdés, hogy az utolsó mondat elolvasása után ez az első kérdése az embernek: "Oké, na és?")
Szóval szerintem a regény alapötlete zseniális, a történet felvezetése szintén, csak az a probléma, hogy az egész regény 70-75%-a felvezetés, hogy megértsük, ki kivel van, milyenek a körülmények, a maradék 25-30% a tulajdonképpeni cselekmény.
Pedig vannak óriási ötletek (Rooseveltet 1933-ban megölték egy merényletben, végső soron az Egyesült Államok ezért veszíti el a második világháborút 1948-ban, a nácik ledobtak egy hidrogénbombát Washingtonra, felpörög a technikai fejlődésük, a Marsot kolonizálják, lecsapolták a Földközi-tengert, hogy legyen hely a betelepülőknek, utasszállító rakétákkal egy órán belül Berlinből New Yorkba lehet érni (1962-ben). Hitler él, de Bormann a kancellár, akinek a helyét Goebbels veszi át. A japánokkal jóban vannak, felosztották az USA területét egymás közt, de Japán nagy bajban van, mert technikailag nagyon lemaradt Németországtól, ráadásul a németek már nem nagyon akarnak velük osztozkodni, ezért a hatalom csúcsán állók egy része azt szorgalmazza, hogy robbantsanak ki háborút Japán ellen, és vessék be a hidrogénbombát a császár ellen).
Érdekes, hogy amúgy a Nehezen vonszolja magát a sáska című könyvben leírt alternatív valóságban ugyan a szövetségesek nyerték a második világháborút, de azt 1947-ben, tehát a mi valóságunkhoz képest is máshogy zajlott a történelem (Kínában például nem Mao, hanem Csang Kaj-sek van uralmon a Sáska szerint).
Szerintem ebben az alaphelyzetben nem 280 oldal volt benne, hanem legalább 6-700, ma szerintem simán háromszor 500 oldalas trilógia lenne belőle.
0
2016. szeptember 28., szerda 0:01
S.H.I.E.L.D. még mindig jó, Odaát "THE BEST", most kezdem a Daredevil 2. évadát.
Már említettem, hogy aki a Marvel Univerzumból az igazi ínyencséget, igényességet, bugyutaságmentes komolyabbságos sztorit szomjazza, annak Daredevil, Jessica Jones és hamarosan Luke Cage történetei ajánlottak.
most posts by TM
0
2016. szeptember 27., kedd 20:09
Az ember a Fellegvárban - 1. évad - SPOILERveszély

Sok évvel ezelőtt egy könyvkatalógusban láttam Philip K. Dick azonos címet viselő regényének a rövid tartalomismertetőjét, amely azonnal felkeltette a kíváncsiságomat, de végül nem jutottam el oda, hogy el is olvassam. Időközben az Amazon webáruház is sorozatgyártásba vágta fejszéjét, és tavaly januárban közzétették a rendelésükre leforgatott 4-5 lehetséges sorozat pilot epizódját, melyek közül az oldal látogatói Az ember a fellegvárban c. sorozat nyitányára
szavaztak, hogy sorozatként szeretnék viszontlátni, év végére pedig el is készült a 10 részes első évad. Most vasárnap este, kicsit megpihenve a Star Trek: Voyager maratonomban, mondom megnézem  azt a híres pilot epizódot... Kapásból 5 epizódot pörgettem le, a másik 5-öt pedig még tegnap - teljesen magával ragadott a sorozat...

A Mi lett volna, ha? kérdéskör a történészeknél jobban aligha idegesít fel bárkit is, de Dick 1962-ben megjelent, és akkor is játszódó, regénye hatalmas népszerűségre tett szert, egy évvel később a neves Hugo-díjat is bezsebelte a könyv. Dick műveit előszeretettel dolgozta fel Hollywood, elég ha csak a Szárnyas fejvadászra, a Különvéleményre vagy a Total Recall-ra gondolunk, melyek az ő művein alapultak, de az alternatív történelemben játszódó regényét sokáig elkerülte a megfilmesítés. Mivel a könyvet, még, nem olvastam a továbbiakban csak a sorozatra fókuszálok (de, hallottam ezt-azt, hogy bizony megváltoztattak a könyvhöz képest, de a regényt ismerők számára jobbára inkább elégedettek a változtatásokkal, mint nem).

A sorozat tehát 1962-ben játszódik, de nem egészen abban a világban, amit mi ismerünk: a történelem merőben másképp alakult, mint nálunk: a Roosevelt ellen elkövetett merénylet miatt a felkészületlen Egyesült Államokat leigázta a Nagy Náci Birodalom illetve a Japán Császárság. Az egykori USA keleti partja a Sziklás-hegységig a náciké, a nyugati part pedig a japánoké. A két birodalom közötti semleges zónában a menekülni kényszerült zsidók, feketék élik szegényes életüket, ahol ismert törvény nem létezik, akárcsak a vadnyugaton. Ám a két birodalom között hidegháborús helyzet áll fenn: Hitler egészségügyi állapota miatt hamarosan egy új Führer irányíthatja a Náci Birodalmat, és alig akad olyan magas rangú tiszt, aki ne a japánok területére ácsingózna. Ezt jól tudják a japánok is, így ők mindent megtesznek azért, hogy ne robbanjon ki a harmadik világháború, jól lehet, technikai fejlettségük okán esélyük sincs a nácik ellen. Ám, a felszín alatt működik az Ellenállás, büszke amerikai hazafiak, akik  országuk felszabadításán fáradoznak, és a reményeiket egy különös dolog tartja életben: egy hírhedt filmszalag, amit a nácik módszeresen próbálnak elpusztítani, és amely veszélyes dolgokat tartalmaz: híradó felvételeket, amelyek szerint, a világháború nem egészen úgy alakult, ahogy azt eddig tudták... A történet középpontjában egy náci főtiszt és vele ellenpárban egy japán miniszter látható, valamint két futár, akik más-más célból, de az Ellenállás számára szállítják a titokzatos filmtekercseket a semleges zónába, hogy azokat eljuttassák az állítólagos készítőnek, az embernek a Fellegvárban. Ez az utazás azonban örökre megváltoztatja a saját és környezetükben élők életét...

A megvalósítás lenyűgöző és hátborzongató is egyben. New York-ot elárasztják a horogkeresztes zászlók, míg San Francisco úgy fest, mintha csak Tokióban járnánk. Eleinte furcsa, idegen és hátborzongató, hogy a szomszédok Sieg Heil-el, vagy meghajlással köszönnek egymással, de kényelmetlenül is hamar hétköznapivá válik számunkra ez a világ és egy izgalmas kémjátszma veszi kezdetét. A sorozat elején nem kapunk gyorstalpalót, mintegy mellékesen tárul fel előttünk, milyen sorsfordító események vezettek odáig, hogy Amerika egét szuperszonikus német utasszállítók hasítják át, míg az SS és a japán megfelelője, a Kempeitai próbálja összetartani birodalmukat és kiszűrni a kártékony elemeket. A náci tiszt szerepében Rufus Sevell és a japán miniszter szerepében Cary-Hiroyuki Tagawa brillíroznak, a szerelmi háromszög tagjai (igen, lesz az is) is kitesznek magukért, de főleg akkor, amikor külön vannak egymástól, közös jeleneteik nem a legerősebb részei a szériának. Vitán felül, számomra az év meglepetése és a legjobb sorozata... lenne, ha nem lett volna a Stranger Things nyáron (míg ez a sorozat pedig tavalyi :D), egy különös világ, és bárhova kifuthatunk, mivel Dick annak idején, bár eltervezte a folytatást, végül sosem írta meg, egy-két fejezet látott csak napvilágot, úgyhogy nem tudom, mennyire fedték le az első évadban a könyvet, de feladták a leckét maguknak, decemberben pedig kiderül, milyen úton-módon folytatódik ez a remekbe szabott alternatív történelmi kémjátszma.

10/9

+ Az átformált, hatvanas évekbeli hangulat, díszlettervezés és operatőri munka: 5*
+ A náci Obergruppenführer Smith és a japán kereskedelmi miniszter, Tagomi karaktere
+ A fantasztikus főcím

- A szerelmi háromszög közti kémia (hiánya)

!!!SPOILER!!!

Nem hittem volna, hogy valaha is előfordulhat ez a helyzet, de kifejezetten drukkoltam azért, hogy az egyik cselekményszálon egy bizonyos fegyver ne süljön el!
0